چهارشنبه ۰۷ آذر ۱۴۰۳
۱۳:۱۱ - ۲۳ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۵۹۴۸
خاورمیانه

تردیدهای جهانی درباره وضعیت نخست وزیر لبنان افزایش یافت

مصاحبه تلویزیونی سعد الحریری,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

یکشنبه شب و پس از ۸روز چشم انتظاری لبنانی‌ها و جامعه بین‌الملل، سعد حریری، نخست‌وزیر لبنان که در حال حاضر خواسته یا ناخواسته در عربستان سعودی به سر می‌برد، مقابل دوربین شبکه تلویزیونی المستقبل قرار گرفت تا به اصطلاح به گمانه زنی‌ها درباره مشکوک بودن استعفای غیرمنتظره‌اش و تحت فشار بودن و حتی در بازداشت بودنش در ریاض خاتمه دهد اما این مصاحبه نه‌تنها از شدت گمانه زنی‌ها و نگرانی‌ها نکاست بلکه ناظران و تحلیلگران منطقه‌ای و بین‌المللی را بیش از پیش نسبت به سرنوشت سعد حریری و لبنان نگران کرد.

 

مصاحبه المستقبل با حریری همان‌طور که انتظار می‌رفت، بشدت زیر ذره بین سیاستمداران، تحلیلگران و اصحاب رسانه جهان بود به طوری که کوچکترین حرکات بدن و چهره نخست‌وزیر لبنان معنا پیدا می‌کرد. جمیل السید، مقام امنیتی سابق لبنان یکی از کسانی بود که بسرعت به این مصاحبه واکنش نشان داد و در صفحه توئیتر خود نوشت: سعد حریری هنگام مصاحبه غمگین بود و سعی می‌کرد خود را کنترل کند اما چشمانش با او همراهی نکردند و کم مانده بود گریه کند.

 

مصاحبه دیکته شده بی‌فایده

به گزارش ایسنا، عبدالباری عطوان، سردبیر روزنامه رأی الیوم نیز در سرمقاله‌ای نوشت: حریری در این مصاحبه آشفته بود و حرف‌هایی زد که خودش هم از مضمون و پیامدهایش راضی نبود برای همین سخنانش برای مردم لبنان و بسیاری از اعرابی که این مصاحبه را دنبال کردند نیز قانع‌کننده نبود.

 

ما با این حرف حریری که گفت، استعفایش تحول مثبتی در لبنان ایجاد کرد موافق نیستیم بلکه برعکس به نظر ما استعفای او ثبات لبنان را به لرزه درآورد و بحران وزارتی را برجای گذاشت و دودستگی طایفه‌ای را احیا کرد. حریری گفت که هر زمان بخواهد می‌تواند عربستان را ترک کند. این حرفش جالب بود.

 

پس چرا یک یا دو روز پیش عربستان را ترک نکرد و این مصاحبه را مثلاً در پاریس انجام نداد تا تأیید کند که آزاد است اما اوضاع را بدتر و بسیاری را مطمئن کرد که این مصاحبه هم [مانند آن سخنرانی] احتمالاً به او دیکته شده است. این تحلیلگر عربی در ادامه سرمقاله خود نوشت: حریری در هر صورت در شرایط سختی خواهد بود. اگر به لبنان بازگردد و همان سخنانش را تکرار کند، می‌گویند او رهبری طرح فتنه را برعهده گرفته اما اگر برعکس آن را بگوید و دست از انتقاد از حزب‌الله بردارد این یعنی قطع نهایی روابطش با عربستان که احتمالاً جانش بیش از هر زمان دیگری در معرض خطر قرار می‌گیرد زیرا عربستان «جایگزین‌ها» و «شبه نظامیانی» در لبنان دارد که احتمالاً واکنش نشان خواهند داد و علیه حریری کودتا خواهند کرد.

 

استعفا یا تلاش سعودی‌ها برای ساقط کردن دولت ائتلافی حریری

به گزارش ایسنا، روزنامه امریکایی نیویورک تایمز نیز در تحلیل مصاحبه حریری با المستقبل نوشت: نخست‌وزیر لبنان که اقامت مرموزش در عربستان، خاورمیانه را به تلاطم انداخته است، یکشنبه شب در مصاحبه‌ای تلویزیونی مدعی شد قادر است آزادانه حرکت کند و اینکه لبنان را ترک کرد تا از خودش حفاظت کند و ظرف «چند روز» به خانه بازمی‌گردد اما به نظر می‌رسد اظهارات او برای ابهام‌زدایی و کاهش تنش‌ها کافی نبوده باشد.

 

این ابهام زدایی را نمی‌توان تنها با مصاحبه‌ در یکی از شبکه‌های حزب سیاسی سعودی‌گرای حریری و با حضور پائولا یاکوبیان، مجری تلویزیونی که مطابق خط مشی سعودی‌ها حرکت می‌کند، پاسخ داد. حریری پاسخ روشنی به چرایی اعلام استعفا از عربستان به جای لبنان نداد. او رنگ‌پریده و خسته با چشمانی گودافتاده اغلب با سرعت به سمتی می‌نگریست و این‌طور به نظر می‌رسید که به فرد دیگر حاضر در اتاق نگاه می‌کرد.

 

بایکوت مصاحبه حریری در تلویزیون‌های لبنانی

دست‌کم پنج شبکه تلویزیونی لبنان از جمله اُ تی وی، المنار و الجدید از انتشار مصاحبه یکشنبه حریری خودداری کرده و می‌گویند هنوز مشخص نیست که حریری قادر بوده باشد آزادانه صحبت کند. مواضع این رسانه‌ها با مواضع میشل عون، رئیس جمهوری لبنان که گفته است، آزادی سعد حریری محدود شده، شرایط اقامت به او تحمیل شده، ارتباطاتش تحت کنترل است و اظهاراتش در این شرایط فاقد اعتبار است، همسو است.

 

میشل عون، رئیس‌جمهوری لبنان پیشتر گفته بود که هر آنچه حریری از عربستان بگوید «بازتاب حقیقت نیست و نتیجه شرایط مرموز و مشکوکی است که در پادشاهی عربستان در جریان است و بنابراین نمی‌توان آن را جدی گرفت.»  علاوه بر مقامات داخلی لبنان، کشورهای دیگر از جمله فرانسه، امریکا، انگلیس، آلمان و... نیز این استعفا را نپذیرفته‌اند. محمد علی مهتدی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه نیز درباره مصاحبه یکشنبه شب سعد حریری در صفحه توئیتر خود نوشت: حریری در مصاحبه‌اش ۳ لیوان آب خورد، یکبار به گریه افتاد، جملاتش نامربوط بود، از پاسخ به سؤالات طفره می‌رفت و سه بار تأکید کرد که دو سه روزه به لبنان بازمی‌گردد.

 

سعد حریری یکشنبه شب در نخستین گفت‌وگوی تلویزیونی خود پس از استعفا از سمت نخست‌وزیری لبنان، کناره‌گیری خود را مطابق با منافع لبنان و مردم کشورش دانست و گفت: بسیار زود یعنی ظرف دو یا سه روز آینده به لبنان بازخواهم گشت و تدابیر قانونی را انجام خواهم داد. من می‌دانم که بر اساس قانون اساسی، باید نزد رئیس جمهوری بروم تا استعفا دهم.

 

او درباره اوضاع خود در عربستان نیز ادعا کرد: من در عربستان آزاد هستم و می‌توانم در هر زمانی سفر کنم. ملک سلمان من را مانند پسرش می‌داند و ولیعهد نیز به من احترام می‌گذارد. حریری همچنین گفت: اگر بخواهیم از استعفا صرفنظر شود، باید در مقابل به اصل عدم مداخله احترام گذاشت. این جمله حریری مورد‌توجه و استقبال میشل عون و نبیه بری قرار گرفت. رویترز به نقل از میشل عون نوشت: اشاره سعد حریری به اینکه احتمال دارد از استعفای خود صرفنظر کند، موضوعی مثبت است زیرا نشان می‌دهد روند سیاسی که از دولت در لبنان حمایت می‌کند همچنان وجود دارد. نبیه بری هم بازگشت از استعفا را عادلانه توصیف کرد.

 

ادعاهای حریری درباره حزب الله

نخست‌وزیر لبنان البته در این مصاحبه مدعی شد: بخشی از اقشار لبنانی خواهان ضربه زدن به ثبات کشورهای عرب حوزه خلیج فارس هستند. نخست‌وزیر مستعفی لبنان در بخش دیگری از اظهارات خود نیز به ایران اشاره و ادعا کرد: من به ولایتی گفتم که مداخله‌های ایران در کشورهای عربی قابل قبول نیست. هیچ تهدیدی از سوی ولایتی علیه من صورت نگرفت. او در این مصاحبه از عربستان تمجید کرد و گفت: عربستان به لبنان در اقتصاد و برق و آب کمک می‌کند. باید بپرسیم که دیگران چه ارائه داده‌اند. زمانی که اسرائیل در سال ۲۰۰۶ به ما حمله کرد، عربستان به ما کمک کرد

 

 

عربستان درصدد اخراج لبنان از اتحادیه عرب

تمجیدهای حریری از عربستان در حالی است که ریاض بتازگی از احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب خواسته است عضویت لبنان در این اتحادیه را به حالت تعلیق درآورد. ابوالغیط نیز با عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهوری مصر در این باره گفت‌وگو کرده و سیسی به ابوالغیط ابلاغ کرده است که این موضوع در شورای اتحادیه عرب مطرح نشود زیرا اخراج لبنان از اتحادیه عرب این اتحادیه را ضعیف‌تر خواهد کرد.

 

بغداد نیز به اتحادیه عرب هشدار داده است، اگر لبنان از این اتحادیه اخراج شود عراق نیز از آن بیرون خواهد آمد. قطر نیز به این اتحادیه ابلاغ کرده است، در صورت اخراج لبنان و خروج عراق، قطر  از این اتحادیه خارج خواهد شد. کویت هم اعلام کرده است، لبنان مرتکب هیچ گونه اقدامی علیه کشورهای عربی نشده و نباید عضویتش در این اتحادیه به حالت تعلیق درآید.

 

 

iran-newspaper.com
  • 14
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش