پنجشنبه ۱۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۲۲ - ۲۴ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۶۱۷۵
خاورمیانه

احتمال تکرار سناریوی مشابه قطر قوت گرفت؛

تلاش سعودی ها برای تحریم لبنان

عربستان و لبنان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

حال این روزهای لبنانی‌ها بسیار غریب است. از یک سو نگران سرنوشت سعد حریری، نخست‌وزیرشان و اتفاقات پشت پرده‌ای که در ریاض، پایتخت عربستان علیه دولت بیروت در حال وقوع است، هستند و از سوی دیگر، دلمشغولی‌های جدی اقتصادی دارند زیرا سیاستمداران و بانکداران لبنانی از این احتمال که ممکن است عربستان با اعمال تحریم‌هایی مشابه تحریم‌های قطر، همان بلایی را که چند ماه قبل بر سر قطر آورد، بر سر لبنان هم بیاورد.

 

به گزارش ایران به نقل رویترز، بیش از ۵ ماه پیش عربستان و دوستانش (بحرین، امارات و مصر) قطر را به بهانه حمایت از ایران تحریم کردند. یکشنبه گذشته نیز سعد حریری در نخستین مصاحبه‌ای که پس از استعفای غیرمنتظره‌اش در ریاض با شبکه تلویزیونی المستقبل داشت، این سیگنال را به لبنانی‌ها ارسال کرد که اگر تن به خواسته‌های عربستان ندهند،

 

احتمال اعمال تحریم‌های مشابه تحریم‌های قطر علیه لبنان وجود دارد. ارسال این سیگنال کافی بود تا سیاستمداران و بانکداران لبنانی و البته مردم این کشور احساس نگرانی کنند زیرا برخلاف قطر که بزرگترین تولید‌کننده گاز مایع جهان است و تنها ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد، لبنان نه منابع طبیعی و نه منابع مالی دارد که به آن متکی باشد و بتواند مقابل تحریم‌های عربستان و دوستانش دوام بیاورد. بیش از ۴۰۰ هزار نفر از لبنانی‌ها در کشورهای حاشیه خلیج فارس کار می‌کنند و سالانه بین ۷ تا ۸ میلیارد دلار پول وارد کشورشان می‌کنند. این پول یکی از منابع مالی حیاتی کشور لبنان است و این در حالی است که برخی منابع سیاسی می‌گویند، تحریم‌های احتمالی عربستان علیه لبنان می‌تواند شامل ممنوعیت‌های پروازی، ویزا، صادرات و ممنوعیت انتقال پول از کشورهای حاشیه خلیج فارسبه لبنان باشد.

 

یک منبع نزدیک به حریری که خواست نامش فاش نشود در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفت: حریری با گفتن این جمله که «تجارت [لبنان] ممکن است [دیگر] طبق روال عادی پیش نرود» آشکارا و نه در لفافه، درباره احتمال اعمال تحریم‌های سعودی علیه لبنان صحبت کرد. حریری سپس شرط مورد درخواست عربستان را برای اینکه لبنان تحت تحریم قرار نگیرد و او از استعفا صرف نظر کند، اینگونه اعلام کرد، حزب الله، به‌عنوان یک قدرت سیاسی در لبنان و بخشی از ائتلاف حزب حاکم این کشور، باید دست از دخالت در درگیری‌های منطقه بویژه یمن بردارد. او با این کار در واقع توپ را به زمین میشل عون، رئیس‌جمهوری و حزب‌الله انداخت.

 

سرکیس نائوم، تحلیلگر لبنانی نیز با تأکید بر آن بخش از سخنان حریری که تأکید می‌کرد طی دو سه روز آینده به لبنان برمی‌گردد، به خبرگزاری رویترز گفت: ریاض از حریری خواسته به لبنان برگردد و میشل عون، رئیس‌جمهوری لبنان را تحت فشار قرار دهد تا با عربستان وارد گفت‌و‌گو شود و شروط سعودی‌ها درباره مداخلات منطقه‌ای حزب‌الله را بشنود. آنها [مقامات لبنانی] نیاز دارند که موضعی اتخاذ کنند که برای سعودی‌ها رضایت بخش باشد اگر سعودی‌ها تصمیم به اعمال تحریم علیه لبنان بگیرند، این کار را انجامخواهند داد.

 

یک منبع لبنانی دیگر نیز که نخواست هویتش فاش شود، درباره مصاحبه روز یکشنبه حریری به رویترز گفت: سخنان او نشان داد اگر به تفاهمی با عربستان نرسیم، هر اتفاقی ممکن است در انتظارمان باشد. سید هاشم صفی‌الدین، رئیس شورای اجرایی حزب‌الله لبنان نیز اخیراً گفته بود، عربستان درصدد است سناریوی قطر را علیه لبنان نیز اجرا کند.

 

تحلیلگران معتقدند سیاست «عدم رویارویی عربستان با لبنان» که در سال‌های گذشته اعمال می‌شد، اکنون با وجود محمد بن سلمان، ولیعهد۳۲ ساله سعودی به پایان رسیده و محمد بن سلمان که در حال حاضر رهبر دوفاکتوی عربستان محسوب می‌شود و امور اقتصادی، سیاسی و نظامی این کشور را برعهده دارد، از رویارویی با لبنان بویژه رویارویی اقتصادی ابایی نخواهد داشت.

 

این در حالی است که واکنش‌های جامعه بین‌الملل به حوادث لبنان و بویژه سرنوشت سعد حریری در عربستان هر روز شدیدتر می‌شود. به گزارش ایسنا به نقل از الیوم السابع، فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا با بیان اینکه روز سه‌شنبه در بروکسل با جبران باسیل، وزیر خارجه لبنان دیدار کرده، همسو با امریکا و فرانسه، آلمان، انگلیس (سه کشور بزرگ اروپایی) اعلام کرد، اتحادیه اروپا از سعد حریری می‌خواهد به کشورش بازگردد و در رأس دولت وحدت قرار بگیرد.

 

به گزارش ایسنا به نقل از سایت المنار، ریاست‌جمهوری فرانسه نیز بعد از مصاحبه اخیر سعد حریری و اظهاراتش مبنی بر اینکه قصد دارد بزودی به بیروت بازگردد، بیانیه‌ای صادر کرد و در آن بیانیه از برخی گشایش‌ها در حل بحران لبنان خبر داد اما در عین حال هشدار داد که ممکن است طرح‌های دیگری با همکاری سازمان ملل در صورت نیافتن راهی برای حل سریع بحران کنونی لبنان بررسی شوند.

 

روز استقلال لبنان؛ روز انتظار برای بازگشت حریری

ماکرون دیروز سه‌شنبه نیز میزبان وزیر خارجه لبنان بود و جبران باسیل که در حال حاضر در سفر اروپا در بروکسل به سر می‌برد به رسانه‌ها گفت: استعفای حریری شروط لازم را نداشت. خلأ دولتی و سیاسی یا هرگونه تحریم‌ها تنها به لبنانی‌ها آسیب نخواهد رساند بلکه دو میلیون آواره و پناهجو نیز به مشکلی برای اطراف لبنان و اروپا تبدیل خواهند شد.

 

وی افزود: قبل از موعد نشست اتحادیه عرب که روز یکشنبه آینده

۱۹ نوامبر است موضعی را درباره تحولات اخیر لبنان اتخاذ خواهم کرد. درباره مسأله حریری نیز تاریخ محوری از نظر ما در زمینه بازگشت او روز استقلال لبنان مصادف با چهارشنبه آینده ۲۲ نوامبر است.

ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه نیز فردا پنجشنبه به ریاض سفر می‌کند. در حال حاضر اسقف اعظم مارونی‌های لبنان در عربستان به سر می‌برد و گفت‌و‌گوهایی با مقام‌های سعودی درباره سعد حریری و لبنان داشته که جزئیات آن رسانه‌ای نشده است.

 

بشاره پطرس راعی، پس از دیدار با ملک سلمان با سعد الحریری،

نخست وزیر لبنان نیز دیدار کرد. تحلیلگران دلیل دعوت از بزرگترین شخصیت مسیحی لبنان برای دیدار از عربستان را تلاش ریاض برای همراه کردن مسیحیان لبنان با خود و قرار دادن آنان در برابر جنبشحزب الله دانسته اند. این نخستین بار است که یک اسقف مارونی لبنانی به عربستان سفر می‌کند. این تحرکات دیپلماتیک در حالی است که مقامات سعودی می‌کوشند، جنجال‌های جدید به پا کنند. گواه این ادعا نیز اظهارات یک منبع عالی رتبه در سفارت عربستان در بیروت است که ادعا کرده سه تماس تهدیدآمیز از سوی گروهی موسوم به «نقابداران» با مضمون احتمال ربوده شدن۱۵ شهروند عربستانی دریافت کرده است. این منبع همچنین اعلام کرده است، سفارت عربستان در بیروت با طرف‌های رسمی لبنان در راستای تحقیق درباره این تهدیدات و حمایت از امنیت شهروندان عربستانی تماس‌هایی برقرار کرده است. به گفته این منبع، از زمان هشدار وزارت خارجه عربستان به شهروندانش جهت ترک لبنان حدود ۷۰ درصد شهروندان عربستانی مقیم لبنان این کشور را ترک کرده‌اند.

 

 

شکست طرح امریکایی علیه لبنان

به گزارش ایسنا، ژان عزیز، مشاور رئیس جمهوری لبنان در تازه‌ترین مصاحبه‌ای که با شبکه خبری المیادین داشت، از طرح امریکایی – سعودی علیه لبنان خبر داد و گفت، حریری به صورت شفاف و با صراحت مخالفت خود را با این طرح خارجی اعلام کرد و این شاید باعث شده که وی در وضعیت کنونی قرار بگیرد.وی افزود: اخیراً یک پیام خارجی به لبنان با این محتوا فرستاده شد که گروهی از افراد بانفوذ در دولت امریکا با همکاری مقاماتی در منطقه برای حمله به لبنان تلاش می‌کنند. این حمله لزوماً نظامی نیست اما می‌خواهند لبنان را به زمان سال ۱۹۸۲ برگردانند. وی به جزئیات طرح امریکایی – سعودی اشاره نکرد اما گفت، مواضع قوی حریری و عون بر رویکرد امریکا تأثیر گذاشت و باعث شد از این طرح برگردد و طرح شکست بخورد. چندی پیش برخی رسانه‌ها از تلاش‌های امریکا برای قرار دادن نام حزب‌الله در فهرست تروریستی و خلع سلاح این حزب لبنانی خبر می‌دادند و این احتمال وجود دارد که منظور مشاور عون نیز همین طرح باشد که به شکست انجامید.

 

 

 

 

  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
فردریش نیچه نگاهی ژرف به زندگینامه و اندیشه‌های فردریش نیچه

تاریخ تولد: ۱۵ اکتبر ۱۸۴۴

محل تولد: روکن، آلمان

حرفه: فیلسوف و منتقد فرهنگی

درگذشت: ۱۹۰۰ میلادی

مکتب: فردگرایی، اگزیستانسیالیسم، پسانوگرایی، پساساختارگرایی، فلسفه قاره‌ای

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش