دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳
۰۸:۰۱ - ۰۲ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۰۳۳۵
خاورمیانه

ريشه اشتباه عربستان كجاست؟

خاورمیانه,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

حاكمان جديد عربستان سعودي در ارزيابي خود از مسائل منطقه بويژه در كشورهايي كه ايران داراي نفوذ است، دچار يك اشتباه راهبردي و اساسي شده‌اند.

 

اخيرا وزير خارجه عربستان در اظهارنظري خصمانه مدعي شده است كه «حزب‌الله در زمان کنونی شاخه سپاه پاسداران انقلاب ایران به شمار می‌رود، کاسه صبرمان لبریز شده است و ما پاسخ دشمنی و تجاوزات ایران را می‌دهیم.»

 

اين اظهارنظر به‌ طور دقيق مصداق روشن اين خطاي تحليلي است. ريشه اين خطاي تحليلي در سابقه‌اي است كه از دخالت‌های حكومت‌هاي عربي در دیگر کشورهای منطقه وجود دارد. براي نمونه كافي است به همين لبنان اشاره كنيم. از حدود نيم‌قرن پيش و حتي پيشتر از آن، لبنان محلي شد براي يارگيري كشورهاي عربي.

 

ابتدا ناصريست‌ها بودند كه جناح طرفدار خود را ايجاد كردند. بعدها عراق، سوريه، ليبي، مصر، عربستان و... هر كدامشان گروه‌هايي نزديك به خود را ایجاد یا تقويت مي‌كردند و با پرداخت پول‌هاي مفت نفت گروه‌هاي مزدور تشكيل مي‌دادند. اين گروه‌ها به دستور رهبران كشور حامي خود اقدامات مورد نظر آنان را انجام مي‌دادند. نمونه‌اش گروه‌هاي وابسته به حزب بعث عراق و ليبي بود كه هر كدام كارگزار سياست‌هاي صدام حسين يا قذافي بودند. يكي از علل ربودن امام موسي صدر در ليبي نيز به همين مسأله برمي‌گشت كه او حاضر نمي‌شد نقش كارگزار را براي اين دولت‌ها بازي كند.

 

در لبنان و در ابتدا شيعيان پياده‌نظام بسياري از اين گروه‌ها بودند. گروه‌هايي كه به ‌طور معمول يك پسوند سوسياليستي و اشتراكي نيز با خودشان همراه داشتند تا مردمي و انقلابي جلوه كنند. علت نيز اين بود كه شيعيان لبنان نه رهبري قدرتمندي در داخل آن كشور داشتند و نه آنكه به صفت یک مجموعه مي‌خواستند تحت‌الحمايه ديگران در آيند و از همه مهمتر اينكه هرگونه ارتباطي با رژيم گذشته ایران موجب برچسب خوردن به آنان مي‌شد و ملاقات با سفير شاه در لبنان يعني سرلشكر منصور قدر، موجب بدنامي مي‌شد. ضمن اينكه حمايت‌هاي شاه بي‌انگيزه و بدون طمع نبود و به احتمال فراوان در راستاي سياست‌هاي اسراييل مي‌بود. از اين رو ربودن امام موسي صدر كوششي براي جلوگيري از تشكل شيعيان و بازنگهداشتن راه جذب مزدور از ميان آنان براي گروه‌هاي وابسته به ساير كشورها بود.

 

بيشتر اين گروه‌ها به معناي واقعي مزدور بودند، يا در بهترین حالت با کشورهای عربی بازي مي‌كردند؛ درواقع مواضع خود را مي‌فروختند. نمونه مهم حزب بعث شاخه لبنان بود كه مزدور عراق بود. برخي از احزاب قومی نیز بودند مثل حزب سوسياليست ترقي‌خواه كه به دست ولید جنبلاط از رهبران دروزي تأسيس شده بود و پس از كشته شدن او، پسرش كه جوان بود وارث او و رهبر حزب شد. اين حزب در مقاطع گوناگون مواضع متضادي را اتخاذ كرده است. هيچ‌كدام از احزاب لبناني رابطه متوازني با خارج از كشور ندارند. البته از آن‌جا كه ساختار سياسي لبنان براساس قوميت و دين شكل گرفته، در نتیجه در عمل نیز احزاب قومي و ديني را تقويت كرده است و حزب به معنای واقعی در لبنان شکل نگرفته‌است؛ و فقط نام حزب را با خود یدک می‌کشند.

 

پس از خروج سوريه از لبنان، عربستان سعي كرده كه جاي عراق، سوريه و ليبي را در رابطه با مزدورپروري با گروه‌هاي لبناني پر كند. ولي تصور اشتباهش اين است كه گمان مي‌كند رابطه حزب‌الله و ايران نيز از نوع مزدوري است، در نتيجه از رفتار گروه‌هاي نزديك و يا حامي سعد حريري بسيار عصباني است؛ زیرا انتظار دارد كه آنان نيز در قالب تابعيت و مزدوري و چشم بسته رفتار كنند. اشتباه سعودي اين است كه شكل رابطه خودشان با احزاب طرفدار و نزديك به سعودي را به رابطه ايران و حزب‌الله تعميم مي‌دهند. در حالي كه رابطه ايران و حزب‌الله نزديك است ولي ماهيتي متوازن و مبتني بر منافع واقعی آنان دارد.

 

درواقع نيازي نيست كه ايران رهبران حزب‌الله را احضار و زنداني كند تا آنان از روی ترس طبق دستور ايران عمل كنند. آنان رهبري مستقل و توانمند در درون لبنان دارند كه مطابق مصالح عمومي لبنان و شيعيان اتخاذ تصميم مي‌كنند. علت نفوذ آنان در مردم لبنان نيز همين استقلال آنان است. همگرايي با ايران ناشي از همسويي ارزش‌ها و منافع است و نه ناشي از تبعيت به دليل پرداخت پول! اثبات اين ادعا را مي‌توان در اظهارات پخته و غيرمتضاد رهبري حزب‌الله و در مقابل اقدامات نابخردانه سعد حريري ديد.

 

معلوم است كه يك فرد وابسته به خارج نمي‌تواند تا اين حد منطقي و هماهنگ موضعگيري و اظهارنظر كند و برعكس كسي كه در طول فقط يك روز رفتارهاي متضاد و غيرقابل فهم انجام مي‌دهد، به دليل كم‌دانشي و كم‌فهمي او نيست، بلکه بیشتر به اين علت است كه مواضع او متأثر از منابع گوناگون است. از يك سو برحسب مصالح و منافع لبنان و حاميان خودش تصميم مي‌گيرد و از سوي ديگر برحسب دستور عربستان سعودي و این دو منبع لزوما همسو نیستند در نتیجه رفتارها و تصمیم‌ها متضاد می‌شود. بدون ترديد عربستان نسبت به موفقيت ايران در جهان عرب حسادت مي‌كند.

 

سعودي‌ها صاحب پول فراوان هستند، خود را عرب ناب مي‌دانند، خادم‌الحرمين نیز معرفي مي‌كنند، ولي هنوز نتوانسته‌اند حتي به اندازه جمال عبدالناصر گروه سياسي طرفدار خود در سوريه، عراق، لبنان پيدا كنند، گروهي كه صادقانه با آنان و ارزش‌هاي آنان همسو باشد. تنها گروهي كه با آنان همسويي نسبي داشت، ابتدا القاعده بود كه رهبران اصلي آن عربستاني بودند و بعد هم طرفداران جديدتر سعودي به گروه داعش پيوستند. مشكل محمدبن سلمان و عادل‌الجبير اين است كه نمي‌دانند احزاب همسو را نمي‌توان با پول تأسيس كرد! چیزهایی بیش از پول لازم است تا به روابط انسانی و متوازن رسید.

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 10
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش