دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۳۷ - ۱۴ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۳۵۹۲
خاورمیانه

حذف عبدالله صالح بحران یمن را پیچیده‌تر می‌کند

یمن,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
یک کارشناس مسائل خاورمیانه معتقد است اتحاد انصارالله و علی عبدالله صالح در یمن اتحادی موقت بود و رویگردانی او از مردم به مرگش انجامید.

تحولات یمن در چند روز اخیر پایان خوشی برای عبدالله صالح رئیس جمهور مخلوع یمن نداشت. او پس از درگیری های اخیر بین انصارالله و نیروهای حزب عبدالله صالح در پی اختلافات پیش آمده، بعدازظهر روز سه شنبه خارج از صنعا کشته شد. این روند فضای جدیدی را می تواند در یمن و بحران آن بوجود آورد. به نظر می رسد شرایط پیچیده ای را در حالی که عربستان حملات خود را به صنعا افزایش داده، شاهد خواهیم بود. پرسش اینجاست که کشته شدن علی عبدالله صالح چه تأثیری بر آیندۀ بحران یمن خواهد داشت؟ شرایط جنگ عربستان با انصار الله یمن چه روندی را به خود خواهد دید؟  در این باره با داود احمد زاده، کارشناس مسائل خاورمیانه گفت و گو کرده ایم که از نظر می گذرانید:

 

ارزیابی شما از فضای بوجود آمده در تحولات اخیر یمن چگونه است؟ مرگ علی عبدالله صالح می تواند این روند را پیچیده تر کند؟

ائتلاف عربی علیه یمن به رهبری عربستان تلاشهای بسیاری برای ضربه‌زدن به انصارالله انجام داد و همزمان با آن تلاشهای بسیاری برای شکست‌ روال عادی مذاکراتی که قرار بود با میانجی‌گری سازمان ملل انجام شود، صورت پذیرفت. روند تحولات با خیانتی که از نظر حوثی‌ها از طرف عبدالله صالح انجام پذیرفت، شکل تحولات را وارد یک فاز جدیدی کرد. عربستان تصور کرد مجددا با رویگردانی عبدالله صالح از حوثی‌ها، می‌تواند آن‌چه در فاز نظامی به دست نیاورده، یعنی بعد از آن بمبارانها و تخریب‌ زیربناهای یمن از طریق فاز سیاسی می‌تواند به دست بیاورد. یعنی با شرایط جدید، نافرمانی‌های مدنی و اعتراضات و اختلافات در داخل یمن ایجاد شود و صنعا به تسلط نیروهای حزب کنگره ملی یمن به رهبری عبدالله صالح رئیس جمهور مخلوع یمن در بیاید و با این شرایط عربستان می‌تواند به خواسته‌های سیاسی‌ خود برسد، ولی هوشیاری مردم یمن و ارتش در همبستگی و اتحادی که با انصارالله داشتند، روند تحولات را مجددا به ضرر نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان و امارات کشانده است.

 

پرتاب موشک به ابوظبی را چگونه ارزیابی می کنید؟ 

انصارالله با پرتاب موشک به سمت ابوظبی و هدف قرار دادن نیروگاه هسته ای امارات توانست روند اتحاد داخل یمن را حفظ کند. هر چند اصابت موشک به عربستان سعودی و هم نیروگاه اتمی امارات از طرف آنها تکذیب شد اما گفته می شود که این اصابت ها صورت گرفته و در واقع عکس‌العمل نظامی و به‌موقعی برای خنثی‌کردن توطئه عربستان و ایجاد شکاف در میان مردم یمن بود. از این لحاظ که مشخص است که بعد از شکست، هم در فاز سیاسی و هم فاز نظامی، تهدیدهای مجدد جبهه ائتلاف به رهبری عربستان، بعد از قتل عبدالله صالح هم بیشتر خواهد شد و ممکن است این آسیب‌ها شامل همان زیرساخت‌های دولت یمن و زیرساخت‌های مردم یمن شود و جنگ وارد یک فاز جدیدی شود.

 

به نظرتان دلیل رویگردانی عبدالله صالح از انصارالله و رفتن به سمت عربستان چه بود؟

باید گفت که اتحاد عبدالله صالح با حوثی ها یک اتفاق و اتحاد موقت بود. حوثی‌ها قبلا هم چندین بار به محض نافرمانی‌های مدنی که همزمان با انقلاب یا بیداری اسلامی در یمن اتفاق افتاد، سابقه درگیری متعدد را با عبدالله صالح داشتند، یعنی اولین بار نبود که چنین درگیری‌ها و اختلافاتی در این باره وجود داشته باشد. اتحاد موقت آن‌ها به خاطر دشمن موقتشان یعنی منصور هادی بود که از طرف ائتلاف عربی به نوعی حمایت و هدایت می‌شد، ولی بحث این اتحاد موقت وقتی که حوثی‌ها احساس کردند که به آن‌ها خیانت شده و به نوعی از پشت خنجرخورده اند، طبیعی بود که شکسته شود و در موقعی که تمام حملات هوایی عربستان و ائتلاف در زیرساخت‌ها در مراکز نظامی و اقتصادی مردم یمن متمرکز شده بود، این خیانت از نظر حوثی‌ها نابخشودنی بود. طبیعی بود که انصارالله و ارتش ملی یمن این خیانت را نتوانند فراموش کنند و آن عکس‌العمل از سوی آنها صورت گرفت و در حالی که عبدالله صالح تلاش داشت فرار کند کشته شد.

 

به نظرتان با کشته‌شدن عبدالله صالح، روند مصالحه پیچیده‌تر می‌شود و باعث می‌شود جنگ عربستان با یمن به روندی فرسایشی تبدیل شود؟

بله این بحران بیشتر پیچیده‌تر خواهد شد، یعنی با کنار زدن عبدالله صالح به نظر می‌رسد که درست است که یک اتحاد و یگانگی در داخل یمن برای حفظ تمامیت ارضی مردم یمن ایجاد خواهد شد و فرماندهی یکدست می شود، ولی ائتلاف ضد مردم یمن به رهبری عربستان از تمام اهرم‌های اقتصادی، سیاسی و نظامی برای ضربه‌زدن بیشتر علیه مردم یمن استفاده خواهد کرد، چرا که ما شاهد هستیم که ائتلاف عربستان، هم در جبهه سوریه همزمان و هم در جبهه عراق متحمل شکست شده است. از سویی دیگر بازگشت آرامش به لبنان هم از نکات ضعف عربستان بوده که تلاش‌هایی که انجام داد برای به آشوب‌کشاندن لبنان، این هم با شکست مواجه شده و از این رو از دست‌دادن یمن ضعف بیشتر استراتژی‌های جنگ‌طلبانه عربستان را بیشتر نشان خواهد داد که برای آن سنگین است.

 

محمد اکبری

 

 

 

khabaronline.ir
  • 17
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش