به گزارش ایرنا، مقامات کشورهای اسلامی دیروز (بیست و دوم آذرماه) در استانبول گرد هم آمدند تا در نشستی فوق العاده موضع یکپارچه خود را در حمایت از آرمان فلسطین و مقابله با تجاوزگری رژیم صهیونیستی و حمایت های آمریکا از اشغالگران، آشکار و تقویت سازند.
در این اجلاس، افزون بر روسای جمهوری ایران و ترکیه، «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، «الهام علی اف» رییس جمهوری آذربایجان، «محمداشرف غنی» رییس جمهوری افغانستان، «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر و «عبدالله دوم» پادشاه اردن حضور داشتند.
به این ترتیب، حدود پنجاه سال پس از اقدام موهن صهیونیست ها در آتش زدن مسجد الاقصی که منجر به واکنش سران کشورهای اسلامی و تاسیس سازمان کنفرانس اسلامی (سازمان همکاری کنونی) شد، رهبران اصلی ترین کشورهای مخالف تجاوزگری رژیم صهیونیستی برآن شدند تا در برابر اقدام جنجالی «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا در شناسایی بیت المقدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی صفوف خود را مستحکم سازند.
سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در این اجلاس با سخنرانی در دفاع از قدس، آخرین مواضع خود را در مورد اقدام رییس جمهوری آمریکا در انتقال سفارت آن کشور به بیت المقدس اعلام کردند.
تاکید حجت الاسلام «حسن روحانی» رییس جمهوری کشورمان در این نشست بر ضرورت بازگشت فلسطین به صدر مسایل جهان اسلام و لزوم وحدت کشورهای اسلامی در برابر رژیم صهیونیستی نسخه ای کارآمد برای حمایت از مردم فلسطین بود؛ نسخه ای هفت بندی که نقشه راهی عملی برای حل بحران فلسطین را پیش روی کشورهای اسلامی قرار می دهد.
به گفته رییس جمهوری کشورمان، ایالات متحده هیچگاه میانجی صادقی نبوده و نخواهد بود و اقدام اخیر دولت آمریکا برای کسانی که هنوز روزنه امیدی به ایفای نقش مثبت آمریکا در حل بحران فلسطین داشتند، آشکارا مشخص ساخت که آمریکا تنها در پی منافع حداکثری صهیونیست ها بوده و احترامی برای خواسته های مشروع فلسطینی ها و ملل عربی و اسلامی قائل نیست.
همصدایی کشورهای مسلمان در محکومیت اقدام آمریکا، وحدت کشورهای اسلامی و کنار گذاشتن اختلافات در مورد مساله فلسطین، هشدار به آمریکا در خصوص هزینه های سیاسی چنین اقدامی، ابتکار عمل کشورهای اسلامی در همراه کردن کشورهای اروپایی و سازمان های بین المللی از جمله مجمع عمومی و شورای امنیت در مخالفت با تصمیم ترامپ، بازگشت فلسطین به صدر مسایل جهان اسلام و رصد و حساسیت نسبت به تحولات فلسطین راهکارهای عملی بود که رییس جمهوری کشورمان برای این مهم ارایه داد. او در پایان تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد با تک تک کشورهای اسلامی برای دفاع از قدس بدون هیچ گونه ملاحظه و پیش شرطی همکاری کند.
«رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه هم در این نشست با لحنی قاطع، تصمیم ترامپ در خصوص قدس را از منظر تاریخی، حقوقی و اخلاقی فاقد اعتبار خواند و آن را اقدامی برای مجازات فلسطینی های زیر اشغال رژیم صهیونیستی دانست.
اردوغان در بخشی از اظهارات خود گفت: بر اساس قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل، هیچ کشوری حق ندارد سفارتخانه ای در قدس داشته باشد و از تمام کشورهایی که این تصمیم آمریکا را رد و محکوم کرده اند، تشکر میکنم.
وی در بخشی از سخنانش اظهار داشت: به من می گویند که چرا اسرائیل را رژیمی اشغالگر و تروریست می خوانی؟ در حالی که سربازان تروریست کودک ۱۰ ساله را دستگیر کرده و در داخل قفس فلزی می اندازند، چگونه اعتراض نکنم؟ وی با بیان این که این وضعیت را به نوع دیگری نمی توان توضیح داد، افزود: اگر کسی انسان باشد و وجدان داشته باشد، باید از این تصاویر درس لازم را بگیرد.
موضع قاطع اردوغان در مورد فلسطین و محکومیت اقدام آمریکا در حالی صورت می گیرد که ترکیه در یک سال اخیر در نتیجه افزایش آگاهی در مورد تصمیم ها و سیاست های نسنجیده آمریکا در منطقه و پیامدهای منفی این اقدامات، همراهی و همسویی کمتری با مواضع واشنگتن نشان می دهد.
در برابر، آنکارا پس از فراز و نشیب های منطقه ای، مواضع ایران را منطقی تر یافته و همسویی بیشتری با تهران نشان می دهد. در این سال ها به ویژه از زمان کودتای نافرجام سال پیش در ترکیه، رهبران آنکارا به تجربه ای تاریخی دست پیدا کرده اند مبنی بر اینکه این کشورهای همجوار هستند که سرنوشت مشترک دارند و باید با یکدیگر همسازی داشته باشند. درک این واقعیت، مواضع ترکیه را در تحولات سوریه به ایران و روسیه نزدیک تر کرد.
به عبارتی، تداوم و تشدید رویکردهای یکجانبه گرایانه و بی ثبات ساز آمریکا در منطقه اسباب چرخش سیاست های ترکیه و واگرایی از اهداف آمریکا و متحدان منطقه ای واشنگتن را در سیاست خارجی آنکارا فراهم آورده است.
جمهوری اسلامی ایران سال ها است موضع آمریکایی ها در قبال حقوق مردم فلسطین را زیر سوال می برد. اقدام ترامپ تاییدی بود بر منطقی و واقعیت محور بودن دیدگاه اصولی ایران در خصوص مساله فلسطین. در همین حال، این واقعیت مجددا نزد رهبران آنکارا برجسته شده که سکوت در برابر تجاوزگری صهیونیست ها به واسطه مطالبات موجود در جامعه ترکیه به جایگاه و محبوبیت آنان ضربه زده و بر منزلت آنکارا در جهان اسلامی نیز اثرگذار خواهد بود. به همین دلیل رهبران آنکارا به دنبال هم افزایی با ایران در مقابله با تصمیم های تجاوزگرایانه ترامپ تکاپویی دیپلماتیک را آغاز کرده اند. وجود همین مطالبات در دیگر جوامع اسلامی با شدت و ضعف متفاوت، رهبران دیگر کشورهای مسلمان را نیز علیه اقدام اخیر کاخ سفید برانگیخته است.
نشست دیروز سران کشورهای اسلامی نشان داد که تصمیم های نسنجیده ترامپ باعث نزدیکی بیش از پیش روابط کشورهای اسلامی با یکدیگر شده و سطح اختلافات بازیگران منطقه ای با واشنگتن را افزایش داده است، چنانکه یکصدا اقدام آمریکا را محکوم و اقدامی موثر و منسجم برای مقابله با رژیم صهیونیستی را طلب می کنند.
- 16
- 2