دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳
۰۸:۳۸ - ۰۹ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۲۲۳۸
خاورمیانه

سوریه‌ به میدان رقابت روسیه و آمریکا تبدیل شده است

ولادیمیر پوتین,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

 بار دیگر تنش‌ها و تقابل بین امریکا و روسیه بالا گرفته اما این بار موضوع تقابل نه پرونده روس گیت است و نه بحران اوکراین و تحریم‌های ضدروسی. این بار بحث بر سر خروج نیروهای نظامی دو کشور از خاک سوریه است. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا که بنای خارج کردن نیروهای نظامی خود از خاک سوریه را ندارد، ادعا می‌کند، عملکرد یک ساله او باعث شکست داعش در عراق و سوریه شده است.

 

از این‌رو حق دارد  نیروهای خود را خارج نکند حتی اگر این حضور غیرقانونی باشد. روسیه نیز که در سال‌های اخیر نقش عمده‌ای در حمایت نظامی، اطلاعاتی و تسلیحاتی از ارتش سوریه برای جنگ با تروریست‌های داعش داشته اصرار دارد که امریکا باید خاک سوریه را ترک کند. مسأله خروج نیروهای امریکایی از سوریه که مدت‌ها است از سوی دولت سوریه و همچنین روسیه مطرح می‌شود، شاید رویداد جدیدی نباشد. اما آنچه باعث شده دیگر بار آن را با قوت از زبان روس‌ها بشنویم، ادعاهای جدید ترامپ است که سعی می‌کند افتخار شکست داعش در عراق و سوریه را به نام خود ثبت کند.

 

به گزارش ایسنا به نقل از شبکه خبری روسیا الیوم، رئیس جمهوری امریکا روز پنجشنبه در صفحه توئیتر خود نوشت: «از ۲۱ ژانویه که قدرت را به دست گرفتم ۳۵ هزار تروریست داعشی بر حدود ۴۵ هزار کیلومتر مربع از مساحت‌های سوریه و عراق تسلط داشتند اما تا۲۱ دسامبر براساس برآوردهای نظامیان امریکایی حدود ۱۰۰۰ جنگجوی داعش باقی مانده و تنها بر ۵۰۰۰ کیلومتر مربع تسلط دارند. از زمان ریاست ‌جمهوری من تاکنون مساحت‌هایی که تحت اختیار داعش در عراق و سوریه بود ۹ برابر کاهش یافته است.»

 

این ادعاهای ترامپ در حالی است که همه ناظران بین‌المللی شاهد بودند که او در یک سال حضورش در کاخ سفید بیشترین مسائل و چالش‌های داخلی را داشت و آنقدر در این مسائل درگیر بود که فرصتی برای پرداختن به داعش در عراق و سوریه را نداشت. ترامپ در بخش سیاست خارجی نیز در یک سال اخیر بیشترین تمرکز خود را به جنگ لفظی با رهبر کره شمالی اختصاص داده بود و مبارزه با داعش به هیچ وجه جزو اولویت‌های سیاست خارجی او نبود.

 

روسیه: حضور امریکا در سوریه غیر قانونی است

در نقطه مقابل امریکا، روسیه که به دعوت دولت دمشق وارد جنگ با داعش در سوریه شد، در مدت دو سال اخیر به همراه ارتش سوریه و همپیمانان دمشق سهم بسزایی در شکست دادن تروریست‌های داعش در این کشور جنگ‌زده داشت. از این رو، روسیه تأکید دارد که امریکا باید نیروهای خود را از خاک سوریه خارج کند. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه بتازگی در واکنش به جیمز ماتیس، وزیر دفاع امریکا که گفته بود، نظامیان امریکا تا زمان تحقق پیشرفت در راه حل سیاسی سوریه در این کشور می‌مانند، در مصاحبه با خبرگزاری اینترفاکس گفت، نیروهای امریکایی باید بعد از نابودی کامل تروریست‌ها در سوریه که خیلی زود اتفاق خواهد افتاد، خاک سوریه را ترک کنند. ماندن در سوریه تا زمان تحقق پیشرفت در راه حل سیاسی سوریه تعجب برانگیز است و اینگونه القا می‌کند که واشنگتن حق تعیین سطح پیشرفت را برای خود حفظ کرده و می‌خواهد بر بخشی از خاک سوریه تا تحقق نتیجه‌ مورد دلخواهش تسلط یابد.

 

این مقام ارشد روس همچنین بر غیرقانونی بودن حضور امریکا در سوریه تأکید کرد و افزود، شورای امنیت با هیچ یک از کارهای امریکا و ائتلافش در سوریه موافقت نکرده و دولت سوریه نیز هیچ درخواستی از این کشور و ائتلاف نکرده است. طبق قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت که امریکا آن را تأیید کرده، تنها ملت سوریه تعیین‌کننده نظام سیاسی خود در آینده هستند. لاوروف درباره احتمال همکاری امریکا و روسیه درباره سوریه نیز گفت، مسکو به این نتیجه رسیده که همکاری با امریکا در سوریه ممکن است البته در صورتی که هدف امریکایی‌ها مبارزه با تروریسم باشد. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از تاس، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین نیز گفت: متأسفانه هرگز همکاری نزدیکی میان روسیه و امریکا در مسأله سوریه وجود نداشته است.

 

در حال حاضر نه تنها امریکا و روسیه در هیچ موضوع مهمی با هم همکاری ندارند بلکه تنش‌ها باعث شده به برخی توافق‌ها از جمله توافق «آسمان باز» هم متعهد نباشد. به گزارش شبکه تلویزیونی راشاتودی، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه دیروز در جمع خبرنگاران اعلام کرد، روسیه از اول ماه ژانویه ۲۰۱۸ (یازدهم دی ماه) تعداد فرودگاه‌های قابل دسترسی برای هواپیماهای ناظر امریکایی در پیمان «آسمان باز» را محدود خواهد کرد.

 

روسیه، سوریه و برخی کشورها و تحلیلگران بین‌المللی نه تنها نقش امریکا در مبارزه با داعش در سوریه را مفید نمی‌دانند بلکه معتقدند، از ابتدای بحران ۷ ساله سوریه، اولویت واشنگتن در این کشور برکناری بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه بوده و این اولویت پس از ظهور داعش نیز تغییر نکرد و گواه آن هم حمایت امریکا از تروریست‌های مختلف حاضر در این کشور حتی داعشی‌ها است.

 

ژنرال گراسیموف، رئیس ستاد کل ارتش روسیه پیشتر گفته بود، امریکا شبه‌نظامیان سابق داعش را تحت عنوان ارتش جدید سوریه و دیگر گروه‌های مسلح، مجدداً آموزش می‌دهد. این سخنان ژنرال گراسیموف پایگاه نظامی امریکا در «تنف» سوریه را هدف گرفته که یک گذرگاه استراتژیک میان عراق و سوریه است و پنتاگون آن را به‌عنوان پایگاه موقت خود برای آموزش نیروهای محلی برای مبارزه با داعش توصیف می‌کند.

 

اگرچه وزارت دفاع امریکا بسرعت به سخنان این ژنرال روس واکنش نشان داد و اعلام کرد، ادعای روسیه مبنی بر اینکه پنتاگون با هدف بی‌ثبات کردن سوریه شبه‌نظامیان سابق داعش را آموزش می‌دهد، «ادعایی پوچ، نامعقول و نادرست» است اما رسانه‌های محلی سوریه بارها و بارها در گزارش‌های خود به نقل از شاهدان عینی و مقامات محلی بر حمایت نیروهای ائتلاف امریکایی از تروریست‌های داعش تأکید کرده بودند.

 

تازه‌ترین گزارش از این دست نیز به گزارش روز پنجشنبه خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) برمی‌گردد که نوشت، منابع محلی فاش کردند که بالگردهای امریکایی چهارشنبه شب اقدام به جابه‌جایی یک گروه جدید از سرکرده‌های تروریستی داعش از برخی مناطق دیرالزور به منطقه نامعلومی در حومه حسکه کردند.

 

این دومین بار است که بالگردهای امریکایی عملیات مشابهی را در سوریه انجام می‌دهند. ماه گذشته نیز چند بالگرد امریکایی ۴۷ نفر از سرکرده‌های داعش را که از حملات ارتش سوریه فرار کرده بودند، به نزدیکی سد الباسل در جنوب استان حسکه انتقال دادند. برخی از این افراد به خاطر جراحت‌های وارده تحت درمان قرار گرفتند. بنابراین گزارش، امریکا در چند ماه گذشته کمک‌های مختلفی به داعشی‌های موجود در صحرای سوریه انجام داده است. کمک‌های اطلاعاتی برای حمله به پایگاه‌های ارتش سوریه و نیز انتقال سرکرده‌های خارجی داعش و نجات جان آنها از جمله حمایت‌های امریکا از این گروه تروریستی بوده است.

 

دستاورد دیگر ائتلاف بین‌المللی ضد داعش در عراق و سوریه کشتار غیرنظامیان بوده است به طوری که فرماندهی مرکزی نیروهای مسلح امریکا نیز به این کشتارها اعتراف و اعلام کرد: از زمان آغاز عملیات ائتلاف بین‌المللی تحت امر امریکا در عراق و سوریه ۸۱۷ غیرنظامی کشته شده‌اند. البته به عقیده سازمان‌های حقوق بشری این رقم بسیار بیشتر از رقم اعترافی پنتاگون است.

 

این در حالی است به گفته ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، نقش مسکو در شکست داعش در سوریه چشمگیر بوده و ۴۸ هزار نظامی روس در عملیات نظامی سوریه شرکت داشته‌اند.

 

پوتین روز پنجشنبه طی مراسمی در کرملین به مناسبت بزرگداشت نظامیان روس که در جنگ علیه تروریسم در سوریه شرکت داشتند، گفت، نیروهای روسیه در مبارزه با تروریسمی که تمدن‌ها در سوریه را تهدید کرد و نیز در ساقط کردن پروژه‌ محاصره آن سهم داشتند. وی خطاب به سربازان روس گفت: نقش شما در حفظ تمامیت ارضی سوریه بسزا بود و شما در آغاز روند سیاسی سهیم بودید. او افزود، باقی ماندن نیروهای ما در دو پایگاه دریایی طرطوس و هوایی حمیمیم در سوریه به نفع کشور ما است و هدف تقویت امنیت روسیه را در روندهای استراتژیک دنبال می‌کند. در این مراسم بیش از ۶۰۰ نظامی و افسر از تمامی یگان‌های وابسته به نیروهای مسلح روسیه شرکت داشتند.

 

 

 

 

  • 12
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش