دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳
۱۲:۲۲ - ۲۳ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۵۹۵۳
خاورمیانه

بررسی پیامدهای حمله هوایی به سوریه و سرنگونی جنگنده اسرائیلی

انهدام جنگنده اسرائیل,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

ارتش رژیم صهیونیستی روز شنبه اعلام کرد که نیروی هوایی اسرائیل ۱۲ نقطه از خاک سوریه را مورد هدف قرار داده و همچنین پیش از آن یک هواپیمای بدون سرنشین را نیز در سرزمین‌های اشغالی سرنگون کرده است. در همین رابطه ارتش اسرائیل طی بیانیه‌ای مدعی شد که این حملات علیه سامانه پدافند هوایی سوریه و اهداف ایرانی در خاک این کشور صورت گرفته و تل آویو نفوذ پهپاد به حریم سرزمین‌های اشغالی را اقدامی از سوی ایران تعبیر می‌کند. در این زمینه سخنگوی ارتش اسرائیل نیز مدعی است که ایران و سوریه با آتش بازی می‌کنند و ارتش اسرائیل تصمیمی جدی برای مقابله با این تحرکات دارد. 

 

همچنین معاون نیروی هوایی رژیم صهیونیستی نیز با اعلام اینکه این حملات گسترده‌ترین حمله در نوع خود از حدود ۳۷ سال پیش تاکنون بوده، مدعی شد که این حمله در پاسخ به پرواز پهپاد ایرانی و حمله به مکان بلند شدن آن در گسترده عملیاتی بسیار وسیعی صورت گرفته است. گفتنی است رژیم صهیونیستی بارها و بارها در طول سال‌های گذشته و به خصوص پس از آغاز بحران سوریه به این کشور حمله کرده است، به طوریکه تنها در طول یک و ماه‌نیم گذشته سه حمله هوایی به اهدافی در حومه دمشق، قطیفه و طبرا صورت گرفته است. در سال گذشته میلادی نیز رسانه‌های خبری از ۹ حمله ارتش اسرائیل به مواضعی در خاک سوریه خبر داده بودند.

 

از رفتار تهاجمی تا درخواست میانجی‌گری از مسکو

شدت یافتن این حملات در حالی صورت می‌گیرد که پس از شکست داعش در ماه‌های گذشته و پایان یافتن خلافت سرزمینی این گروه در سوریه و عراق، رژیم اسرائیل بارها مدعی شده بود که جنگ جدیدی در سوریه در حال آغاز شدن است و نوک این حملات رسانه‌ای نیز به صورت تلویحی به سمت ایران نشانه‌گیری می‌شد. حال اسرائیل و آمریکا با وجود تلاش‌های بی وقفه برای اجماع‌سازی علیه نقش منطقه‌ای ایران و تهدید انگاشتن این نقش، پس از ماجرای روز شنبه طی تماسی با روس‌ها، این حملات را مقابله با نقش ایران در سوریه عنوان کرده‌اند. در همین راستا بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در تماس با ولادمیر پوتین مدعی شده است که از حق خود برای دفاع در مقابل حملات از خاک سوریه کوتاه نخواهد آمد. این در حالی است که پس از ادعای اسرائیلی‌ها مبنی بر سرنگون کردن یک پهپاد متعلق به ایران، یک جنگنده الف ۱۶ رژیم صهیونیستی توسط پدافند هوایی سوریه سرنگون شده است. تلویزیون دولتی سوریه این اقدام را نوعی فتح الفتوح نامیده و آن را پیروزی بزرگ ارتش این کشور عنوان کرده است. 

 

به گفته کارشناسان نخستین رویارویی جدی سوری‌ها با ارتش اسرائیل که منجر به سرنگونی جنگنده آنها شده است، بیانگر بازگشایی جبهه‌ای جدید علیه تل‌آویو است. این کارشناسان معتقدند، سرنگونی جنگنده اسرائیلی دارای بعدی استراتژیک بود که نشان می‌دهد دمشق عزمی جدی را برای وارد شدن به فاز جدیدی از رویارویی مستقیم علیه اسرائیل اتخاذ کرده است. در همین رابطه رسانه‌های اسرائیلی نیز در تحلیل‌های متفاوت از این درگیری بی سابقه آورده‌اند که اکنون اسد در حال روی آوردن به اقدامات عملی است و همین امر نشان می‌دهد که دولت سوریه پس از دستیابی به ۸۰ درصد از خاک این کشور، از ثباتی نسبی برای عملی کردن تهدیدات گذشته خود برخوردار شده است. این تحلیل‌ها زمانی رنگ و بویی از واقعیت به خود می‌گیرد که روزنامه تایمز آو اسرائیل به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش می‌دهد: در پی سرنگون شدن جنگنده اسرائیل توسط پدافند هوایی سوریه، تل آویو از مسکو خواسته تا با میانجی‌گری مانع از درگیری‌های بیشتر در آینده شود. این روزنامه در گزارش خود مدعی شد که اسرائیلی‌ها به مقامات روسیه گفته‌اند، هر چند حملات روز شنبه در پاسخ به ورود یک فروند هواپیمای بدون سرنشین به حریم هوایی اسرائیل بوده است، اما تل‌آویو قصد درگیری‌های بیشتری را نداشته و تنها هدفش دفاع بوده است.

 

واکنش ایران به ادعاهای مطرح شده

در همین رابطه و در حالیکه اسرائیل ادعا می‌کند که این هواپیمای بدون سرنشین متعلق به ایران بوده و نخست وزیر رژیم صهیونیستی حضور ایران در سوریه را هشدار علیه موجودیت اسرائیل تلقی می‌کند، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در واکنش به این ادعاهای مطرح شده، اظهار داشت که دولت سوریه به عنوان یک کشور مستقل حق دفاع مشروع از تمامیت ارضی و مقابله با هر نوع تجاوز خارجی را داراست و تل‌آویو نمی‌تواند با فرافکنی و دروغ پردازی به تجاوزات خود سرپوش بگذارد. قاسمی همچنین با بیان اینکه ادعای پرواز پهپاد ایرانی مضحک‌تر از آن است که به آن پرداخته شود، افزود: حضور ایران در سوریه مستشاری بوده و به درخواست دولت این کشور صورت گرفته است.

 

از سوی دیگر علی شمخانی دبیر شورای امنیت ملی کشورمان نیز در حاشیه راهپیمایی ۲۲ بهمن در واکنش به این اظهارات، با بیان اینکه سقوط هواپیمای اسرائیلی توسط پدافند هوایی سوریه معادله عدم توازن قوا در منطقه را تغییر داد، تاکید کرد: این مساله به این اشاره دارد که هر خطایی از سوی اسرائیل در منطقه بدون پاسخ نخواهد ماند.

 

ماهیگیری از آب گل‌آلود سوریه

در بحبوحه تحولات اخیر میدانی در سوریه و اقدام دولت این کشور مبنی بر سرنگون کردن جنگنده اسرائیلی، رسانه‌های روسی اعلام کردند که آمریکایی‌ها با استفاده از این شرایط در حال آماده شدن برای حمله موشکی به سوریه به بهانه استفاده دمشق از سلاح شیمیایی هستند. این در حالی است که گفته می‌شود یکی از سناتورهای آمریکایی با استناد به یک سند محرمانه دولت ترامپ، اعلام کرده که کاخ سفید در تلاش است برای توجیه عملیات نظامی خود، دستاویزی حقوقی ارائه داده تا از این منظر نقش فعال‌تری در جنگ سوریه ایفا کند. 

 

در همین رابطه تحلیل‌گران معتقدند هنوز راهبردهای آمریکا حتی برای متحدان خودش نیز آشکار نیست و تنها می‌توان حدس زد که هدف عمده آمریکایی‌ها در کوتاه مدت تضعیف نقش ایران و روسیه و تقویت اسرائیل و عربستان در معادلات میدانی سوریه است. با این حال به نظر می‌رسد اقدام استراتژیک دولت بشار اسد برای ورود به فاز رویارویی مستقیم، همزمان با پیوند خوردن به حمله ترکیه به شمال سوریه، حاکی از وارد شدن بحران هفت ساله سوریه به مرحله‌ای تازه است. 

 

به همین دلیل است که سازمان ملل متحد خواستار توقف فوری درگیری‌ها در سوریه شده و هشدار داده است که ادامه چنین شرایطی می‌تواند به کشاندن درگیری‌ها به خارج از مرزهای این کشور بیانجامد. اقدامی که به گفته کارشناسان برای بازیگران فرامنطقه‌ای می‌تواند مطلوب‌تر باشد، چرا که همان توجیه قانونی استراتژیک برای حضور گسترده در منطقه را فراهم می‌آورد.

 

محمدرضا ستاری

 

 

ebtekarnews.com
  • 10
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش