چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۰۹:۲۹ - ۲۱ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۵۰۵۷
خاورمیانه

محمد بن سلمان تور سفرهای اروپایی خود را از لندن آغاز کرد؛

عربستان، در جست‌وجوی ائتلاف فرامرزی

بن سلمان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

ساختمان شماره ۱۰ داونینگ استریت در روزهای اخیر میزبان هیئتی از عربستان سعودی بود. محمد بن سلمان، ولیعهد جوان این کشور، تور اروپایی خود را از بریتانیا آغاز کرد. بن سلمان روز جمعه با ترزا می، ‌نخست‌وزیر بریتانیا دیدار کرد. منابع خبری فروش ۴۸ جنگنده بریتانیایی به عربستان را پس از این دیدار تأیید کردند. این قرارداد در حالی میان طرفین منعقد شد که افکار عمومی بریتانیا به نهادهای حکومتی فشار وارد می‌کند تا تحریم‌هایی را به واسطه نقش ریاض در جنگ یمن علیه این کشور اعمال کند.

 

گروه‌های حقوق بشری و نهادهای کنترل تسلیحات در ماه‌های گذشته کمپین‌های تبلیغاتی را برای جلوگیری از افزایش نقش عربستان در جریان جنگ یمن راه‌اندازی کردند. این گروه‌ها معتقدند اقدامات سعودی در یمن منجر به کشته و زخمی‌شدن شمار زیادی از شهروندان بی‌گناه شده است. در چنین شرایطی پس از سفر بن سلمان به لندن مشخص شد دولت بریتانیا همچنان عربستان سعودی را به‌عنوان هم‌پیمان می‌شناسد و قراردادهای تجاری زیادی میان این دو بسته می‌شود.

 

نهادهای حقوق‌بشری و فعالان ضد جنگ به‌دنبال دیدار ولیعهد عربستان با مقام‌های سعودی اعلام کردند نخست‌وزیر و دیگر مسئولان دولتی در جریان ملاقات‌ها و گفت‌وگوها با پسر پادشاه عربستان کمترین انتقادی را به مسئولان سعودی مطرح نکرده‌اند. ولیعهد و نخست‌وزیر در دیدار مشترک به توافق رسیدند تا فقط سرمایه‌گذاری میان دو کشور را تا سقف ۹۰ میلیون دلار ارتقا دهند. همچنین توافق برای خرید ۴۸ فروند جت‌ «تایفون» میان دو کشور در جریان دیدارها به دست آمد. گرچه رقم قرارداد برای خرید جنگنده‌ها هنوز مشخص نیست، اما بریتانیا در دسامبر سال گذشته  ۲۴جنگنده تایفون را با رقمی معادل هفت میلیارد دلار در اختیار قطر قرار داد.

 

پایان سفر به بریتانیا با بیانیه ضد ایرانی

با پایان سفر محمد بن سلمان، ولیعهد جوان عربستان سعودی به بریتانیا، دو طرف بیانیه مشترکی صادر کردند. در بخش‌هایی از این بیانیه بار دیگر اتهامات ضد ایرانی مقام‌های سعودی علیه کشورمان تکرار شده است و نقش و نفوذ منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران مورد توجه قرار گرفت. سعودی‌ها در این بیانیه ایران را متهم کردند که در امور داخلی کشورهای منطقه دخالت می‌کند.

 

با آن‌که عربستان سعودی به‌عنوان یکی از کشورهایی که در سال‌های اخیر از گسترش تروریسم در منطقه حمایت کرده‌، شناخته می‌شود در بیانیه مشترک با مقام‌های بریتانیایی بر لزوم مقابله با افراط‌گرایی در خاورمیانه نیز تأکید کردند. بریتانیا نیز یکی از کشورهایی است که با صدور تسلیحات و ادوات نظامی به منطقه نقش مهمی در کشتار بیگناهان داشته است. با این حال دولت بریتانیا نیز هم‌صدا با هم‌پیمان خود در خاورمیانه گسترش افراط‌گرایی در خاورمیانه را محکوم کرده است.

 

محمد بن سلمان در هفته‌های اخیر و در جریان سفرهای خارجی خود مدام علیه نقش ایران در منطقه سخنرانی کرده است. او در سفر به قاهره و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در این کشور در دیدار با عبدالفتاح سیسی ایران، ترکیه و برخی گروه‌های فعال در منطقه را متهم به حمایت از تروریسم کرد. بن سلمان این جریان‌ها را به‌عنوان «مثلث شر» معرفی کرد؛ عبارتی که پیش از این در دوران ریاست جمهوری جورج بوش پسر نیز مورد استفاده قرار گرفته بود.

 

تلاش‌های سعودی در باتلاق یمن

جنگ یمن یکی از بزرگ‌ترین بحران‌های انسانی در سال‌های اخیر را در جهان ایجاد کرده است. گزارش‌ها نشان می‌دهد هزاران نفر در جریان این درگیری‌ها کشته شده‌اند و میلیون‌ها نفر نیز به‌دلیل آغاز این جنگ بی‌خانمان و سرگردان به کشورهای همسایه پناهنده شده‌اند.

 

عربستان سعودی در رأس ائتلافی عربی به حمایت از اقلیت سنی حاکم در یمن به این کشور حمله کرد و در سال‌های جنگ هزینه‌های فراوانی به اقتصاد سعودی تحمیل شد. گرچه حوثی‌ها در سال ۲۰۱۵ موفق شدند خود را به صنعا، پایتخت یمن برسانند و به‌دنبال این موفقیت، دولت عبدالربه منصور هادی سقوط کرد؛

 

عربستان ادعا می‌کند از دولت منصور هادی حمایت می‌کند، اما این ائتلاف به رهبری عربستان در سال‌های اخیر با شکاف‌های جدی روبه‌رو شده است. با توجه به بحران‌های موجود بر سر جنگ یمن، جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر، دولت را متهم به همدستی با عربستان سعودی کرده است.

 

عربستان سعودی در مارس ۲۰۱۵ با ایجاد ائتلافی متشکل از کشورهای عربی پا به میدان نبردی گذاشت که گمان می‌کرد به سرعت به سود ریاض ادامه پیدا خواهد کرد، اما با پیچیده‌ شدن جنگ در یمن، محمد بن سلمان، ولیعهد و وزیر جنگ سعودی‌ها در تلاش است تا حمایت دولت‌های اروپایی را جلب کرده و راهکاری برای پایان منازعه ایجاد کند. در همین راستا محور گفت‌وگوهای بن سلمان در لندن علاوه بر نقش ایران در منطقه، بر بحران یمن متمرکز بود.

 

پاتریک وینتور، دبیر بخش دیپلماسی روزنامه «گاردین» در این رابطه همزمان با سفر ولیعهد عربستان به بریتانیا نوشت: «سیاستمداران ساکن ریاض، حوثی‌ها را به‌عنوان نیروهای تحت حمایت ایران تلقی کرده و بنا بر همین نظر نیز پا به میدان جنگی گذاشتند که تا امروز ادامه پیدا کرده است.»

 

تاکنون گروه‌های حقوق بشری عربستان سعودی را متهم کرده‌اند که با بمباران مناطق غیر‌نظامی در معرض ارتکاب جنایت جنگی قرار گرفته است. با آن‌که فرماندهان سعودی بارها اعلام کرده‌اند در هدف قرار دادن مناطق مختلف در یمن دقت کافی را داشته‌اند که به اشتباه مناطق مسکونی را هدف قرار ندهند، اما سازمان ملل متحد در ژانویه براساس تحقیقاتی مستقل اعلام کرد باوجود ادعای مقامات سعودی بعید به نظر می‌رسد اصول حقوق بین‌الملل در حملات سعودی‌ها رعایت شده باشد.

 

 

حامیان ریاض

نخستین مقصد بن سلمان در تور اروپایی خود، بریتانیا بود؛ کشوری که به‌عنوان هم‌دست ریاض در حمله به یمن شناخته می‌شود. این کشور علاوه بر فروش تسلیحات در سه سال گذشته، به نیروهای نظامی عربستان نیز آموزش‌های لازم را می‌دهد، اما دولت معتقد است فروش سلاح به عربستان طبق قوانین صدور تسلیحات انجام می‌شود و هیچ قانونی در این زمینه نقض نشده است. در این میان با وجود افشای اسناد و مدارکی مبنی بر مشارکت بریتانیا در میدان نبرد یمن، مقام‌های نظامی این کشور هرگونه همکاری با عربستان برای هدف‌گیری در یمن را انکار می‌کنند.

 

در نوامبر سال ۲۰۱۷ با شلیک موشک از داخل خاک یمن به سوی فرودگاهی در ریاض، ارتش سعودی یمن را تحت محاصره‌ای شدید از زمین و هوا قرار داد. این عملیات منجر به فاجعه‌ای بشری شد؛ ده‌ها هزار نفر از مردم یمن با گرسنگی دست به گریبان شدند. سوءتغذیه در کودکان افزایش پیدا کرد و غیرنظامیان علاوه بر هدف بمب‌ قرار گرفتن با بحران‌زیستی چون گرسنگی و کمبود امکانات بهداشتی روبه‌رو شدند؛ اتفاقاتی که همه در سایه حمایت‌های قدرت‌های جهانی انجام گرفته است

 

با این حال در فوریه سال جاری شورای امنیت سازمان ملل متحد تلاش می‌کرد با تصویب قطعنامه‌ای علیه ایران کشورمان را متهم به دخالت در امور داخلی یمن کند؛ تلاشی که با مخالفت روسیه روبه‌رو شد. روسیه اعلام کرده است برخلاف ادعای عربستان سعودی و هم‌پیمانان این کشور از جمله ایالات متحده، موشک‌های شلیک شده به سوی ریاض، ایرانی نبوده‌اند. از این‌رو قطعنامه مورد بحث با تغییرات زیادی روبه‌رو شد.

 

صحنه نبرد یمن همچنان مرگبار است. به باور پاتریک وینتور، تا زمانی‌که منافع دولت‌های غربی، کمپانی‌های ساخت سلاح و کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس تأمین شود، چشم‌اندازی برای پایان این جنگ نیز دیده نمی‌شود. در همین راستا نیز رفت‌و‌آمدهای دیپلماتیک مقام‌های سعودی به کشورهای اروپایی تنها به شعله‌ورتر شدن آتش در منطقه کمک می‌کند.

 

 

 

asemandaily.ir
  • 12
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش