جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۱۰:۳۴ - ۰۳ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۰۷۱۸
خاورمیانه

خودنمایی شکافی جدید میان احزاب کرد عراق

نامزدهای ریاست جمهوری عراق,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

باوجود حواشی و کارشکنی‌های بسیار، قطار سیاسی عراق اگرچه کند و با توقف‌های بسیار، اما همچنان در حال حرکت است تا هرچه زودتر سکانداران آتی این کشور بر جایگاه خود بنشینند.روز گذشته فرصت اعلام نامزدی برای پست ریاست‌جمهوری در این کشور به پایان رسید و ۲۰ نفر خود را نامزد نشستن بر روی این کرسی کردند. با این وجود شکاف میان احزاب کرد برای معرفی یک نامزد غیر قابل کتمان است. شکاف ها میان این احزاب از سال گذشته هنگام برپایی رفراندوم استقلال اقلیم از عراق، آشکار شده است.

 

به گزارش الجزیره، پارلمان عراق با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد فهرست نامزدهای ریاست‌جمهوری بررسی خواهد شد و در صورت نهایی شدن این اسامی به پارلمان داده می‌شود تا به رأی گذاشته شود. منبعی آگاه در حزب دموکرات کردستان عراق به ریاست مسعود بارزانی از نامزدی فؤاد حسین رئیس دفتر ریاست اقلیم و فرد نزدیک به مسعود بارزانی برای پست ریاست‌جمهوری خبر داد.

 

فؤاد حسین پیش از این عضو حزب اتحاد میهنی بود اما بعداً به عضویت حزب بارزانی درآمد. او در میان نزاع برخی از نزدیکان بارزانی از جمله برادرزاده‌اش نچیروان، هوشیار زیباری وزیر دارایی سابق و فاضل میرانی از رهبران این حزب توانست نامزد پست ریاست‌جمهوری شود. چهارشنبه گذشته هم حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق، دیگر حزب اصلی در اقلیم و وابسته به خانواده جلال طالبانی، رئیس‌جمهوری پیشین عراق، برهم صالح را برای این پست نامزد کرد. مسعود بارزانی سرسختانه در تلاش است تا حمایت محافل سیاسی شیعی را برای نامزد پیشنهادی‌ خود به دست آورد. به همین دلیل، او نیچروان را به سوی بغداد و نجف فرستاد تا ضمن دیدار با مقام‌های شیعی توافق آنها را جلب کند. او در این سفر با مقتدی صدر رهبر جریان صدر و حیدر العبادی نخست‌وزیر عراق دیدار و رایزنی کرد. اما دفتر سیاسی اتحادیه میهنی سفر بارزانی به بغداد را ضربه‌ای به وحدت کردها دانست و در بیانیه‌ای خواستار حفظ وحدت میان کردها در بغداد شد.

 

رقابت نفسگیر

فؤاد حسین در شرایطی برای نشستن بر کرسی ریاست‌جمهوری خیز برداشته که میان دو حزب اصلی دموکرات و اتحادیه میهنی بر سر تصدی این پست اختلافاتی جدی روی داده است. ظاهراً اتمسفر سیاسی شیعی، به نامزد حزب اتحادیه میهنی یعنی برهم صالح گرایش بیشتری دارد اما این بار حزب دموکرات بشدت خواهان پست ریاست‌جمهوری است.

 

بارزانی به محمد الحلبوسی رئیس پارلمان عراق اعلام کرده پست ریاست‌جمهوری متعلق به حزب دموکرات کردستان است زیرا سهم آنها در پارلمان بیشتر از سایر احزاب کرد است و سه دوره قبل نیز ریاست‌جمهوری این کشور از حزب اتحادیه میهنی انتخاب شده بود. مقام‌های این حزب بارها تأکید کرده‌اند، انحصار ریاست‌جمهوری به یک حزب کرد خاص درست نیست و حق تمام احزاب کرد است که شانس خود را برای پیروزی بر سر این کرسی امتحان کنند. طی روزهای اخیر زمزمه‌هایی مبنی بر این به گوش رسید که بارزانی برای تکرار همه‌پرسی در اقلیم اعلام آمادگی کرده است، اما تحلیلگران می‌گویند این اعلام آمادگی بیشتر از آنکه حقیقت داشته باشد، اهرم فشاری برای گرفتن امتیاز از بغداد و طرف‌های سیاسی عراقی است.

 

نگاهی به کاندیداها

مهم‌ترین نامزدهای کرسی ریاست جمهوری برهم صالح، فؤاد حسین، سروه عبدالواحد و سردار عبدالله هستند که دو نامزد آخر از رهبران سابق فراکسیون التغییرند. صالح هم در میان مقام‌های شیعه و هم میان مردم از محبوبیت درخوری برخوردار است و همین رقابت میان صالح و حسین را نفسگیر می‌کند. در همین حال، سروه عبدالواحد سیاستمدار  زن کرد و نماینده سابق عراق از فراکسیون التغییر، نخستین زنی است که وارد گود رقابت‌های ریاست‌جمهوری این کشور شده است تا این رقابت اهمیتی تاریخی نیز پیدا کند.

 

این کاندیداها در شرایطی رقابت می کنند که منبعی مطلع در گفت‌و‌گو با شبکه سومریه نیوز عراق اعلام کرد الحلبوسی روز گذشته در جریان سفر خود به نجف به خانه مقتدی صدر رهبر جریان صدر رفت و با او درباره تحولات سیاسی و تشکیل دولت جدید به بحث و تبادل نظر نشست. در همین راستا، الحلبوسی در کنفرانس مطبوعاتی پس از دیدار با صدر گفت: «ما در این دیدار درباره تشکیل هرچه سریع‌تر دولت جدید عراق گفت‌و‌گو کردیم و مسئولیت آن نیز بر عهده فراکسیون اکثریت است.»

 

او در ادامه بر این تأکید کرد که دولت آینده این کشور و در رأس آن رئیس‌جمهوری متعلق به تمام ملت عراق است. در مقابل مقتدی صدر هم خواستار تقویت نقش نظارتی و قانونگذاری مجلس نمایندگان عراق و همچنین تسریع در روند تصویب قوانینی در راستای رفع رنج شهروندان عراقی شد.

 

همزمان با رایزنی و دیدارهای پی در پی، مایک پمپئو وزیر خارجه امریکا در ادامه تحرکات واشنگتن در قبال تحولات عراق، در تماس تلفنی با بارزانی نخست‌وزیر منطقه کردستان این کشور با او درباره روابط اربیل- بغداد و تشکیل دولت جدید رایزنی کرد. احتمال دارد به دنبال تداوم اختلاف‌ها، نهایی کردن روند انتخاب ریاست‌جمهوری به بعد از انتخابات اقلیم کردستان یعنی ۳۰ سپتامبر موکول شود. پیش از این قرار بود در جلسه پارلمان دیروز، موضوع انتخاب ریاست‌جمهوری به بحث گذاشته شود اما اختلاف میان احزاب کرد و سفرهای غیرمنتظره مقام‌های سیاسی به بغداد، این موضوع را از دستور کار پارلمان خارج کرد.

 

براساس قوانین عراق، ریاست جمهوری بر عهده یک کرد و نخست‌وزیری بر عهده یک شیعه است. و همچنین ریاست پارلمان عراق را یک سنی عهده‌دار خواهد شد. پارلمان موظف است رئیس‌جمهوری را طی ۳۰ روز از تاریخ اولین جلسه خود انتخاب کند.

 

 

iran-newspaper.com
  • 11
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش