دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۵:۵۲ - ۳۰ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۸۱۰۵
خاورمیانه

موسویان: روابط آمریکا و عربستان لطمه خورده اما فدای قتل خاشقجی نخواهد شد

دکتر سیدحسین موسویان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
کارشناس ارشد و دیپلمات سابق وزارت خارجه می‌گوید: کاخ سفید تحت سه محوری که شدیدترین فشار را به کاخ سفید آورد، ریاض را مجبور به تایید قتل کرد.

به گزارش خبرآنلاین، «دعواهای سیاسی در سطح بین‌الملل بر سر پرونده خاشقجی بالا گرفته است. اعضای کنگره آمریکا خواهان تنبیه عربستان هستند. اتحادیه اروپا خواستار تحقیقات جدی شده و در نهایت ترکیه که موی دماغ سعودی‌ها شده است. در همین حال واکنش برخی اعراب و جمهوری اسلامی در این دعوای سیاسی قابل توجه است. با دکتر سیدحسین موسویان کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل، محقق و استاد دانشگاه پرینتسون آمریکا درباره آینده روابط آمریکا و عربستان و دیگر مسائل گفتگو کرده‌ایم که از نظر می‌گذرانید:

 

تحلیل شما از مرگ خاشقچی چیست؟ برخی معتقدند که این اتفاق سهوی نبوده بلکه نقشه‌ای بوده برای تخریب چهره حکومت سعودی؟

فرضیه درستی نیست. رسانه‌ها و شخصیت‌های معتبر آمریکا و اروپا تردید ندارند که تیم کماندوی عملیات توسط شخص بن‌سلمان تعیین و عازم شده بود. منتهی این که دستور قتل نیز از قبل صادر شده باشد، مشخص نیست. چون یک احتمال وجود دارد که مأموریت تیم عملیات ربودن خاشقجی بوده اما او مقاومت کرده و درگیری به وجود آمده که به منجر به مرگ‌ او شده باشد. در این صورت تیم عملیات دستپاچه شده با هماهنگی یا بدون هماهنگی، جنازه را قطعه‌قطعه، سر به نیست نموده و سریعا استانبول را ترک کرده‌اند.

 

رفتار و دستپاچگی عربستان نسبت به این موضوع را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

تأیید کشته شدن خاشقجی سه علت مهم داشت:

اول: این که دولت ترکیه اطلاعات کلیدی قتل را داشت و حاضر به معامله نشد چون حیثیت و اعتبار سیاسی و امنیتی حاکمیت ترکیه شدیدا لطمه می‌خورد.

دوم: واشینگتن‌پست آمریکا عزم راسخ در افشای قتل داشت و توانست رسانه‌های بزرگ آمریکا مثل نیویورک‌تایمز و سی‌ان‌ان را کاملا همراه کند.

سوم: سازمان اطلاعات و امنیت ترکیه، اطلاعات قتل را قطره‌چکانی در اختیار شبکه الجزیره قطر و برخی از رسانه‌های ترکیه گذاشت. شبکه الجزیره هم به طور فوق‌العاده حرفه‌ای نقش محوری در برآشفتن افکار عمومی جهان علیه عربستان ایفاء کرد. با استفاده از این فرصت، در واقع قطر انتقام سختی از عربستان و شخص بن‌سلمان گرفت.

این سه محور آنچنان فشاری به کاخ سفید آورد که مجبور شد پمپئو را عازم ریاض نموده تا به حکومت عربستان بگوید که باید مرگ خاشقجی را تایید و عده‌ای مجازات شوند.

 

پیش‌بینی شما از آینده روابط آمریکا و عربستان چیست؟ آیا آمریکا می‌تواند عربستان را تحریم کند؟

روابط آمریکا و عربستان لطمه خورده اما فدای قتل خاشقجی نخواهد شد. اگر واشینگتن مجبور شود در یک پروسه زمانی بن‌سلمان را هم قربانی خواهد کرد اما زمام اداره عربستان را رها نخواهد کرد.

 

نقش ترکیه را چه طور ارزیابی می‌کنید؟ آیا اردوغان در حال معامله‌گری است؟ آیا آمریکا ترکیه را جلو انداخته است که این قائله را جمع کند؟

اردوغان بر عکس موارد قبلی، در این مورد ماهرانه عمل کرده است. او از عربستان، بن‌سلمان و کاخ سفید ترامپ خشمگین بود که از این فرصت استفاده و هر دو را تنبیه کرد اما از این مرحله به بعد، بخش حساس‌تر ماجرا در پیش است. آنکارا اطلاعات لازم در مورد دخالت محمد بن‌سلمان در ماجرا را دارد. اگر مثل مرحله قبل غیر رسمی افشاء کند، واشینگتن راهی به جز تغییر محمد بن‌سلمان نخواهد داشت. اگر هم بخواهد معامله کند، می‌تواند امتیازات بزرگی بگیرد.

 

واکنش‌های بین‌المللی خصوصا اعراب را چه طور تحلیل می‌کنید و همین طور سکوت برخی کشورهای عربی را؟

جهان عرب یک جهان مرده و بی‌خاصیت است و توقعی نباید داشت. بسیاری از کشورهای عربی در مقابل تعیین بیت‌المقدس به عنوان پایتخت اسراییل نه تنها هیچ نقش بازدارنده نداشتند بلکه پشت پرده هم با تل‌آویو هم ساختند.

 

آیا این وضعیت نفعی برای ایران دارد؟ ایران چگونه می‌تواند از این فضای سیاسی بهره ببرد؟ کمااین‌که روسیه در این فضا دست به کار شده که سعودی را به سمت خود بکشاند. به طور کلی تحلیل شما از واکنش ایران به این مساله چیست؟

ایران واکنش پخته‌ای داشت. اگر ایران به میدان می‌آمد، تبلیغات غرب از ریاض به سمت تهران هدایت شده بود. رسانه‌های غربی کلیه مواردی از دهه‌های گذشته که به جمهوری اسلامی نسبت داده بودند، همه را زنده می‌کردند. الان هم لابی اسراییل در آمریکا به شدت فعال شده تا ترمز فشار بیشتر واشینگتن به عربستان را بکشند؛ آن هم با استفاده از بهانه ایران و این که تهران سود فشار بیشتر به عربستان را خواهد برد. به نظرم سرنوشت بن‌سلمان دست واشینگتن است و تهران و مسکو سهمی نداشته و نخواهند توانست داشته باشند.

 

در نهایت پیش‌بینی شما از این جنجال بین‌المللی بر سر یک قتل چیست؟ به چه سبب این قائله پایان می‌یابد؟

اولا یک قتل تنها نیست. بی‌تدبیری‌های قبلی محمد بن‌سلمان همچون مورد حمله به یمن، گروگانگیری حریری، ایجاد غائله قطر و دستگیری ده‌ها شاهزاده به نام سعودی، قبلا در لیاقت او برای پادشاهی عربستان تردید جدی ایجاد کرده بود. قتل جمال خاشقجی کبریتی به انبار باروت بود. به ویژه این که ستون‌نویس واشینگتن‌پست از بانفوذترین رسانه‌ای آمریکا و جهان بود و نحوه و مکان قتل او هم شوک‌آور بود.

 

لذا رسانه‌های بزرگی در آمریکا و جهان برای ساقط کردن محمد بن‌سلمان بسیج شده‌اند در حالی که منافع ملی آمریکا ایجاب می‌کند که عربستان را متحد در اختیار حفظ کند. لذا ماجرا بسیار پیچیده شده است. به نظر می‌رسد حداکثر ممکن است ماجرا به تغییر محمد بن‌سلمان ختم شود و نه بیشتر. اگر فشاری هم از آمریکا و اروپا علیه عربستان وارد شود، سقف آن تغییر محمد بن‌سلمان است.

 

 

  • 11
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش