پنجشنبه ۰۸ آذر ۱۴۰۳
۱۳:۴۵ - ۱۰ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۲۵۷۴
خاورمیانه

آیا احمد بن عبدالعزیز موفق به گرفتن قدرت از بن سلمان می‌شود؟

احمد بن عبدالعزیز,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
امروز همه توجهات بر روی بازگشت شاهزاده احمد بن عبدالعزیز به عربستان سعودی متمرکز است؛ بویژه انکه در خصوص شایستگی بن سلمان برای منصب ولایت عهدی و امکان ایجاد تغییری در ارکان قدرت، جدالی در خاندان سعودی بر پا شده است.

میدل ایست ای در گزارشی آورد:«شاهزاده احمد، برادر کوچکتر ملک سلمان، به عربستان بازگشت تا چالشی برای ولی عهد ایجاد کرده یا شخصی را بیابد که توان ایجاد چنین چالشی را داشته باشد.»

 

شاهزاده سعودی که از منتقدان شدید بن سلمان است، با ضمانتهای امنیتی که ایالات متحده و سازمان ملل به او دادند، وارد خاک عربستان شده است.

 

یک مقام سعودی نزدیک به شاهزاده احمد در گفتگو با میدل ایست آی گفت:«شاهزاده احمد و دیگران در خاندان سعودی دریافته اند که بن سلمان، مثل سمّ است. شاهزاده احمد قصد دارد در اجرای تغییرات، نقشی داشته باشد، بدین معنا که به انتخاب ولی عهد جدید، کمک کرده و نقشی کلیدی را در این باره داشته باشد.»

 

به گفته این منبع آگاه، شاهزاده سعودی پس از مذاکراتی طولانی با مسئولان آمریکایی و برتانیایی وارد عربستان شده است و ایشان بر این مساله تاکید کرده اند که اجازه آزار و اذیت او را نمی دهند و لازم است وی در گرفتن قدرت از دست بن سلمان، نقش مفیدی ایفا کند.

 

لازم به ذکر است بن سلمان در نوامبر گذشته دست به بازداشت تعدادی از افراد خاندان سعودی زد، اما نتوانست به نوادگان عبدالعزیز، موسس دولت جدید سعودی آسیبی برساند.

 

نگرانی فزاینده

در پی کشته شدن جمال خاشقجی در ۲ اکتبر، ولی عهد ۳۳ ساله سعودی زیر ذره بین گذاشته شد و این مساله پیش بینیها در مورد برکناری وی از منبصش را بیشتر کرد.

 

به گفته منابع اگاه، زمانی که شاهزاده احمد در لندن بود، نشست هایی را با برخی اعضای خاندان سعودی مقیم خارج عربستان داشته و با شخصیتهایی از این خاندان که در داخل عربستان به سر می بردند نیز تماسهایی برقرار کرده و ایشان در مورد دغدغه خود در خصوص سلب قدرت از بن سلمان، با شاهزاده احمد صحبت کردند.

 

به گزارش میدل ایست آی، سه شاهزاده برجسته سعودی از تحرکات شاهزاده احمد حمایت می کنند، اما برای جلوگیری از اینکه جان انها در معرض خطر قرار بگیرد، نامشان فاش نمی شود؛ تنها به این نکته اشاره می شود که این شاهزاده ها مناصب مهمی در ارتش و در بین نیروهای امنیتی سعودی دارند.

 

این تحولات با افزایش نگرانی های واشنگتن همراه شده است و در این باره نیویورک تایمز می نویسد: «مشاور امنیت ملی سابق دولت اوباما و سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، سوزان رایس، تصریح می کند:« واشنگتن باید خطراتی که تهدید کننده منافع آن است را کاهش دهد. درست نیست که روابط مهم خود با عربستان را قطع کنیم، اما باید این مساله را روشن کنیم مادامی که قدرت نامحدودی در اختیار بن سلمان است، امکان ادامه روابط به شکل قبل وجود ندارد.»

 

وی افزود: سیاست ایالات متحده باید با سیاست هم پیمانان آن مشترک باشد و همگی به دنبال به حاشیه بردن ولی عهد، برای افزایش فشارها بر خاندان سعودی باشند، تا جایگزین پخته تر و فردی باتجربه تر را روی کار بیاورند.

 

مقابله ترکی

بازگشت شاهزاده احمد به عربستان تنها باعث افزایش فشارها بر بن سلمان می شود که پس از کشته شدن خاشقجی، در قلب مقابله بین عربستان و ترکیه قرار دارد.

 

پیش از مساله خاشقجی، مخالفت شاهزاده احمد با پسر برادرش، یک مساله کلی بود و وی در سه مناسبت به شکل علنی به بن سلمان اعتراض کرده بود؛ اول در تابستان ۲۰۱۷، هنگامی که برادر پادشاه در «هیئت بیعت» بود که هیئتی متشکل از بزرگان خاندان سعودی و مکلف به انتخاب جانشین هستند و شاهزاده احمد با ولی عهدی بن سلمان مخالفت کرد.

 

دوم، زمانی که عبدالرحمن بن عبدالعزیز، برادر احمد و ملک سلمان فوت کرد و شاهزاده احمد تنها دو عکس را برای حضور در مراسم عزا تقدیم کرد، عکس ملک عبدالعزیز و پادشاه کنونی عربستان؛ به این ترتیب عکس ولی عهد به طور چشم گیری در این مراسم غایب بود.

 

سوم، در ماه گذشته، زمانی که شاهزاده احمد به تظاهر کنندگان یمنی و انگلیسی خارج سفارت عربستان در لندن نزدیک شد و در حالی که آنها آل سعود را خاندانی جنایتکار می خواندند، تصریح کرد تنها ولی عهد و پادشاه سعودی مسئول جنایتهای یمن هستند، نه تمام خاندان سعودی.

 

بازگشتی پر مخاطره

بازگشت شاهزاده احمد به ریاض خطرات زیادی در پی خواهد داشت. اما وی از حمایت شخصیتهای مهمی در خاندان سعودی برخوردار است که معتقدند پس از قتل خاشقجی تصویر ولی عهد نزد دولتهای غربی به کلی مکدر شده و این مساله باعث بی ابرویی تمام خاندان سعودی می شود.

 

میدل ایست ای در مه گذشته از خالدبن فرحان، شاهزاده سعودی معارضی که در آلمان اقامت دارد، نقل کرد که شاهزادگان، احمد و مقرن بن عبدالعزیز، قصد دارند ابروی خاندان سعودی که حکومت شنیع و غیر عقلانی ملک سلمان نابود کرده است را به ان بازگردانند.

 

به گفته شاهزاده خالد، عصبانیت شدیدی در داخل خاندان سعودی وجود دارد و وی این اطلاعات را از عموهایش، احمد و مقرن، فرزندان عبدالعزیز، که تحصیلات عالیه ای دارند و می توانند امور را درستی تغییر دهند، شنیده است.

 

در دو تبعیدگاه دیگر سعودیها، در لندن و استانبول، نظرات دیگری هم وجود دارد و برخی شاهزاده احمد را شخصیتی ضعیف می دانند که توان ایجاد تغییر در عربستان سعودی را ندارد. عده ای دیگر می گویند وی انگیزه های شخصی دارد و می خواهد خود جای بن سلمان را بگیرد.

 

سوال اساسی ان است که ایا شاهزاده احمد می تواند همان نقشی را ایفا کند که ملک فیصل با سرنگونی برادرش، سعود، در جریان کودتای داخلی سال ۱۹۶۴ در عربستان داشت؟

 

اما در صورتی که تمام این فرضیه ها شکست بخورد، شاهزاده احمد خود را در موازات تاریخی دیگری خواهد یافت: تلاش احمد شفیق برای سرنگونی عبدالفتاح السیسی در انتخابات مارس.

 

شفیق بعنوان یکی از مخالفان سرسخت السیسی وارد مصر شد، پس از بازگشت، ژنرالهای حاضر در شورای عالی نیروهای مسلح، از وی برائت جسته و او مجبور به چشم پوشی از رقابت در انتخابات ریاست جمهوری شد.

 

در پایان باید گفت غیبت السیسی در کنفرانس دافوس، با وجود دعوت بن سلمان از او، جالب توجه بود.

 

ترجمه:مریم نصرالهی

 

entekhab.ir
  • 18
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش