به گزارش ایسنا، سایت النشره در تحلیلی نوشت: قبل از گام اخیر عمر البشیر، رئیس جمهوری سودان در قبال سوریه گامهایی با همین اهداف برداشته شده بود اما در سطح سفر رئیس جمهوری یک کشور عربی نبود. از جمله این گامهایی که توسط کشورهای عربی مختلف در راستای برقراری روابط با سوریه برداشته شدهاند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نخست، نشستهای سیاسی و امنیتی میان سوریه با اردن که در دمشق برگزار شد و هیئت پارلمانی اردن پیامهایی را از امان به بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه منتقل کرد.
دوم، قاهره نماینده کاردار خود را در سوریه نگه داشت و خطوط ارتباطی میان مصریها و سوریها چه محرمانه و چه آشکار فعال باقی ماند.
سوم، هنگامی که خالد بن احمد آل خلیفه، وزیر خارجه بحرین با ولید معلم، همتای سوری خود دیدار کرد با او احوالپرسی و گفتوگی گرمی داشت. وی گفت: باید تمام خاک سوریه به دولت بازگردد.
چهارم: الجزائر در راستای این امر تلاش کرد که سوریه نقش عربی خود را مجدداً به دست آورد که این امر در سفر وزیر خارجه الجزایر به دمشق به عنوان اولین وزیر خارجه کشور عربی در سوریه که قطع رابطه با سوریه را میشکست، نمود پیدا کرد.
پنجم، امارات مقدمه چینیهایی برای بازگشایی سفارت خود در سوریه کرده که این امر نشانهای از آمادگی ائتلاف عربستانی- اماراتی برای گشودن صفحه جدیدی در روابط با بشار اسد بود.
ششم، پارلمان عربی از اتحادیه عرب خواست تا سوریه را به این اتحادیه بازگرداند و به تعلیق عضویت سوریه در این اتحادیه پایان دهد.
به رغم تمامی اینها، اقدام سودان برجستهترین گام در برقراری مجدد روابط کشورهای عربی با سوریه به حساب میآید، به ویژه اینکه عمر البشیر همپیمان عربستان است و ارتش کشورش ریاض را در جنگ علیه یمن یاری میدهد.
اما آیا رئیس جمهوری سودان پیامی از عربستان سعودی به دمشق برده است؟!
روابط عمر البشیر با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه استراتژیک و ممتاز است و هنگامی که سال گذشته میلادی با وی در مسکو دیدار کرد، البشیر به جانبداری از سوریه پرداخت که این گام سودان برای سوریه خوب بود و مورد استقبال روسیه قرار گرفت. احتمال دارد رئیس جمهوری سودان قصد داشته باشد خودش را به عنوان میانجیگر برای اجرای حل و فصل وضعیت سوریه با کشورهای عربی معرفی کند و همچنان به موقعیت و اهمیت دمشق پایبند باشد.
در نتیجه، این دیدار اهدافی را محقق ساخت که البشیر و دمشق را به سمت هم پیش برد. رئیس جمهوری سودان به دمشق رفت و مورد استقبال اسد قرار گرفت. به این ترتیب قطع روابط رهبران عرب با سوریه که از سال ۲۰۱۱ میلادی ایجاد شده بود از بین رفت. احتمال میرود بعد از این سفر دیدارهای دیگری انجام شوند و ابتکارعملها زیاد و توافقات سیاسی و اقتصادی میان کشورها و سوریه صورت بگیرد. تاکنون مصر، الجزائر، سودان، اردن، بحرین، عمان، مراکش، تونس، عراق، امارات، کویت و لبنان (البته پس از تشکیل دولتش) و کشورهای دیگر به سمت سوریه و بشار اسد دست دوستی دراز کردهاند.
این بدین معناست که اکثر کشورهای عربی که بیشتر آنها همپیمان ریاض هستند برای بازگرداندن دمشق به نقش و موقعیتش آماده میشوند. سوریه باید موضعش را درخصوص طرح بازگشت به اتحادیه عرب در گام اول و حضور بشار اسد در نشست سران عرب در ماه مارس به عنوان گام دوم برای ورود به مرحله جدید مشخص کند. پس از آن به سرعت تغییراتی برای بازگشت دمشق به ایفای نقش گسترده منطقهای و عربی شروع میشوند.
- 10
- 2