چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۱۴:۱۷ - ۰۸ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۲۲۰۰
خاورمیانه

مجلسی:

ادامه معامله قرن به خروجی انتخابات تل‌آویو بستگی دارد/ احتمال مصالحه فلسطینی‌های ساکن اردن قوت گرفته است

فریدون مجلسی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
کشورهای عربی دارای سرمایه‌های عظیم نفتی و غیر نفتی هستند و از این منظر، رئیس‌جمهوری آمریکا و معاون وی آنها را ستون فقرات معامله قرن در وضعیت فعلی می‌دانند.

«فریدون مجلسی» تحلیلگر مسائل آمریکا در تحلیل جزئیات طرح معامله قرن که توسط داماد ترامپ منتشر شد، در گفت‌وگو با ایلنا، اظهار کرد: جزئیاتی که در مورد طرح معامله قرن توسط جرد کوشنر (داماد، مشاور ارشد رئیس‌جمهور آمریکا و فرستاده این کشور در روند صلح خاورمیانه) منتشر شده را نمی‌توان یک داده خارق‌العاده و جدید در پرونده صلح فلسطین دانست و به عبارتی دیگر گفته‌های کوشنر همان تکرار مواضع گذشته از زاویه دیگر است. مولفه‌هایی که از سوی او در جزئیات جدید معامله قرن مورد اشاره قرار گرفته است دقیقاً نشان می‌دهد که گشایشی در صلح فلسطین صورت نگرفته و همچنان طرفین درگیر در حال سبک و سنگین کردن آن هستند. این تلاش‌ها از ۲۵ سال پیش تاکنون ادامه داشته است اما باید متوجه بود که کشورهای عربی در این بین بیش از گذشته فعال شده‌اند؛ یعنی تمام این پرونده را باید کنار گذاشت و فعل و انفعال‌های اعراب زیر ذره‌بین قرار بگیرد.

 

وی ادامه داد: در مورد کشورهای عربی باید بگویم که این دولت‌ها به دو گروه تقسیم شده‌اند: ۱- کشورهایی که از نفت و منابع زیر زمینی و رو زمینی بسیاری برخوردار هستند و به دنبال توسعه نفوذ خود بوده‌اند ۲- کشورهایی مانند اردن و مصر که از نزدیک شدن به اسرائیل ضرر دیده‌اند و حتی بعد از جنگ اعراب و اسرائیل تاکنون از رژیم صهیونیستی دوری کرده‌ و روابط را بسیار کم‌رنگ کرده‌اند.

 

در اینجا شما شاهد دو قطب‌بندی بسیار آشکار و مهم هستید که محور اول کشورهای مورد نظر شخص ترامپ هستند و کوشنر ماموریت دارد تا بخش زیادی از هزینه‌های سیاسی و اقتصادی این پرونده را بر دوش آنها قرار دهد.در این میان او مسئول است تا با سفر به این کشورها (امارات، عربستان، کویت، بحرین و غیره) محیط را برای همپوشانی اسرائیل و اعراب فراهم کند. این بدان معناست که احتمال دارد در آینده نزدیک شاهد اتفاق‌هایی در بحث صلح فلسطین باشیم که دنیا را شگفت‌زده کند.

 

این دیپلمات پیشین کشورمان با اشاره به موضع فلسطینی‌ها و طیف‌بندی آنها در پرونده صلح خاورمیانه، گفت: دومین متغیری که باید مورد نظر قرار بگیرد، فلسطینی‌ها هستند. در وضعیت کنونی آنها هم به دو دسته تقسیم شده‌اند: ۱- مهاجرانی که دارای تخصص و حرفه هستند و در  کشورهای خارجی به سر می‌برند و بخشی از آنها مایل نیستند تا به سرزمین خود بازگردند ۲- فلسطینی‌های ساکن سرزمین‌‎های اشغالی که متحمل درد و رنج‌های زیادی شده‌اند اما همچنان در آنجا زندگی می‎‌کنند.

 

در این میان بخشی دیگر از آنها مانند حماس، هدایت و باریکه غزه را به دست دارند که هر از چندگاهی آسیب‌هایی از ناحیه اسرائیل متوجه آنها می‌شود و آنها هم پاسخ را به سبک خودشان می‌دهند. بخشی دیگر که در شرق رود اردن قرار دارند، همچنان مورد تعرض واقع می‌شوند و توان مقابله با تل‌آویو را ندارند. مجموع این عناصر فعال در سرزمین‌های اشغالی (با صرف‌نظر از مهاجران خارج‌نشین) به دنبال حل و فصل موضوع مربوطه هستند و تا سطح توافق اسلو هم پیش رفتند اما نتیجه خاصی حاصل نشده است.

 

مجلسی افزود: طیف دیگری از فلسطینی‌ها را باید در اردن مورد اشاره قرار داد؛ واقعیت این است که احتمال دارد این دسته از فلسطینی‌هایی که در اردن حضور دارند، به مصالحه روی آورند و شرایط معامله قرن را قبول کنند. چراکه در این رابطه ممکن است پس از تصویب کلیات و جزئیات حیاتی این پرونده، بخش‌هایی از اردن که فلسطینی‌ها در آن ساکن هستند از خاک این کشور جدا شود و بدون تردید پادشاه اردن برای بقای خود با این موضوع موافقت خواهد کرد. در هر حال تنها دو راه برای حل و فصل پرونده مذکور وجود؛ نخست، کشورهای ضامن و تمامی بازیگران به صلح برسند و غرامت‌‌ها پرداخت شود یا اینکه منطقه مجدداً آبستن درگیری و جنگ دیگری شود تا هر یک بر دیگری غالب شود. البته در شرایط فعلی این موضوع بسیار بعید به نظر می‌رسد.

 

وی در پایان تصریح کرد: ایالات متحده به دنبال آن است تا با فرستادن «جرد کوشنر» به کشورهای عربی و جلب نظر آنها بتواند تا حدی که در توانش است، موضوع جبران خسارت را برجسته و عملیاتی کند؛ چراکه این طرح عملاً متعلق به محافظه‌کارانی است که علاوه بر پول و قدرت، رسانه‌ها را در دست خود دارند و عمده آنها یهودی تبار هستند. نفوذ زیاد آنها خود به خود فضا را به نفع این طیف رقم میزند اما در داخل شهرک‌های صهیونیست‌نشین بسیاری از آنها با ترس و واهمه زندگی می‌کنند. این بدان معناست که نقش اعراب از این به بعد در پرونده صلح خاورمیانه بیش از گذشته برجسته خواهند شد تا به این واسطه بتوانند مشکلات اسرائیل را پوشش بدهند. آنها دارای سرمایه‌های عظیم نفتی و غیر نفتی هستند و از این منظر کوشنر و ترامپ این کشورها را ستون فقرات پرونده مذکور در وضعیت فعلی می‌دانند؛ آما آنچه بسیار مهم خواهد بود، خروجی انتخابات آتی اسرائیل است.    

 

 

  • 14
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش