ژوئن ۲۰۱۷ در شرايطي که قريب به سه هفته از قطع مناسبات عربستان و شماري از کشورهاي عربي و اسلامي با قطر ميگذشت، يک فهرست شامل ۱۳ شرط از سوي چهار کشور عربي شامل عربستان، مصر، امارات و بحرين براي تجديد روابط به قطر ابلاغ شد؛ فهرستي که پذيرش آن ميتوانست دوحه را به دستنشانده رياض بدل کند و چالشهايي جديد براي منطقه به وجود آورد.
در آن زمان قطر تصميم گرفت بهرغم محاصره اقتصادي و فشار عربستان، راه مقاومت را در پيش گيرد و از طريق همکاري با ايران و ترکيه تلاش کند، سعوديها را به عقبنشيني از مواضع يکجانبهگرايانه خود وادارد. اکنون که دو سال و ۱۱ ماه از آن روزها ميگذرد، عربستان از شروط ۱۳گانه خود براي از سرگيري روابط دوستانه با قطر عقب نشسته و با طرح دو شرط جديد ميخواهد روابط خود را با دوحه ترميم کند. شکست سياستهاي محمد بنسلمان، وليعهد جوان سعوديها در موضوع قطر نشان ميدهد او بهرغم آرزوها و اميالي که براي کنار زدن ايران و رقبا از معادلات منطقهاي داشته نهتنها نتوانسته موفق شود، بلکه بعد از گذشت چند سال و صرف هزينههاي بسيار مجبور است براي رسيدن به شرايط گذشته از تمام خواستههاي اصلي خود عقبنشيني کند.
شروط رياض
عبدا... المعلمي، نماينده عربستان در سازمان ملل روز يکشنبه گفت شرط چهار کشور عربستان، امارات، بحرين و مصر براي از سرگيري روابط با قطر، پايان حضور نظامي ترکيه و کاهش روابط خود با ايران است. المعلمي افزود: «اگر قطر اين شروط را اجرا کند ما با آغوشي گشوده به استقبالش ميرويم تا به عنوان برادر به جايگاه حقيقي خود در ميان کشورهاي شوراي همکاري بازگردد». نماينده عربستان در سازمان ملل در پاسخ به اين سوال که آيا ممکن است قطر اين شروط را بپذيرد و اجرا کند، گفت: «همانطور که قطر گامهايي برداشت تا چهار کشور با آن قطع رابطه کنند، ميتواند اين اقدامات را کنار بگذارد تا با آن رابطه برقرار کنيم. به نظر من اين کار شدني است و به اراده حاکميت قطر بازميگردد، عربستان و ساير کشورها بارها گفتهاند که اگر قطر اين اقدامات را کنار بگذارد راه براي تفاهم با آن هموار است». کشورهاي محاصره و تحريمکننده، قطر را به حمايت از تروريسم متهم ميکنند اما دوحه با رد اين اتهام آنها را به تلاش براي اعمال سلطه بر تصميم حاکميتياش متهم ميکند. پيش از اين کويت دور جديدي از مذاکرات را براي ميانجيگري آغاز کرده بود. ايالات متحده آمريکا نيز به عربستان و امارات متحده عربي فشار ميآورد تا حريم هوايي خود را براي عبور هواپيماهاي قطري باز کنند.
عربستان از چه شروطي عقبنشيني کرد؟
قطر در سالهاي اخير آموخته است که برخلاف عربستان، اين ايران و ترکيه بودهاند که در سالهاي سخت به دادش رسيدهاند و از همين رو بعيد به نظر ميرسد که شروط سعوديها مورد پذيرش دوحه قرار گيرد. به همين دليل شايد شروطي که عربستان از آنها چشمپوشي کرده مهمتر از شروطي باشد که بار ديگر مطرح شدهاند. در فهرست ۱۳گانهاي که در ژوئن ۲۰۱۷ از سوي رياض و سه کشور ديگر عربي منتشر شده، اين کشورها از قطر خواسته بودند که «ارتباطات و حمايت از گروهها و تشکلهاي تروريستي مانند اخوانالمسلمين، القاعده، حزبا... لبنان را قطع کند و آنها را گروههايي که ماهيت تروريستي دارند، بنامد»، «شبکه تلويزيوني الجزيره و شاخههاي وابسته به آن را تعطيل کند»، «شبکههاي خبري که مستقيم يا غيرمستقيم از کمکهاي قطر بهرهمند هستند، نظير کانالهاي عربي ۲۱، رصد، العربي الجديد و ميدلايست آي را تعطيل کند»، «مخالفان کشورهاي عربي مانند عربستان، مصر، بحرين و امارات را که به قطر رفتهاند، اخراج کرده و از دادن تابعيت به آنها خودداري کند و تابعيت احتمالي داده شده به آنها را لغو کند»، «عوامل تحت تعقيب در کشورهاي عربي ديگر، آمريکا و ساير کشورها که به اتهام فعاليت عليه امنيت اين کشورها و تروريسم از زادگاه خود گريخته و در قطر ماوا گرفتهاند، براي محاکمه به دولتهاي اين کشورها تحويل دهد، سرمايه و اموال آنها را توقيف کند، تشکلهاي آنان را ملغي کرده و راههاي تغذيه مالي اين گروهها را مسدود کند» و «تعهد خود را براي حرکت در عرصههاي نظامي، سياسي، اجتماعي و اقتصادي نسبت به کشورهاي خليجفارس، با هدف تحکيم وحدت عربي و تقويت ارتباط ميان کشورهاي خليجفارس و بر اساس موازين ناشي از قرارداد سال ۲۰۱۴ با عربستان سعودي، نشان دهد».
علاوه بر اينها مسائلي نظير پرداخت غرامت، قطع رابطه با مخالفان ۴ کشور مذکور و تهيه گزارش فصلي از عملکرد دوحه در راستاي اجراي اين شروط از مهمترين مسائلي بوده که در فهرست ۱۳گانه سعوديها به آن پرداخته شده است. حالا از اين فهرست تنها کاهش روابط با ايران و خروج نظامي ترکيه از قطر باقي مانده و بايد ديد شاهزاده ناکام سعودي که اين روزها در تمام عرصههاي مهم منطقهاي از سوريه گرفته تا قطر و يمن شکست خورده، در مقابل مخالفت احتمالي قطر با اين دو شرط چه واکنش نشان خواهد داد.
- 11
- 7