شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
۰۰:۳۸ - ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۲۲۳۲۷
مجلس

نماینده مجلس: سفارت افغانستان چرا بدون گرفتن امتیاز حقابه در اختیار طالبان گذاشته شد؟/ احتمال استیضاح امیر عبداللهیان

معین‌الدین سعیدی,واکنش معین‌الدین سعیدی به اختلافات ایران و طالبان
نماینده مجلس هرچند موضع‌ اخیر رییس جمهور را به جا می‌داند، اما از ناراحتی مردم استان نیز نسبت به واکنش‌های بی‌ادبانه طالبان و مقامات افغان درباره حقابه هیرمند روایت می‌کند که بلافاصله پس از موضعگیری رییس جمهور رخ داده است.

نبود آب در هیرمند صرفا یک مشکلی داخلی برای استان سیستان و بلوچستان نیست. بی‌توجهی به آبگیری هیرمند در سالیان گذشته موجب بروز تنش‌های آبی در استان سیستان و بلوچستان شده است. موضوعی که تبعات اجتماعی و سیاسی فراوان آن از فقر تا احتمال درگیری و بروز ناامنی و حتی مهاجرت به دیگر نقاط کشور می‌تواند برای کل ایران مشکل بتراشد. در سفر اخیر رییس جمهور به این استان مطالبه حقابه هیرمند از افغانستان توسط ابراهیم رییسی مطرح شد و رییس دولت مشخصا عمل به تعهدات را از طالبان خواست. معین‌الدین سعیدی نماینده چابهار در مجلس شورای اسلامی در باره حقابه هیرمند به خبرآنلاین می‌گوید: «مشکل این است که اساسا این موضوع جز اولویت‌های اصلی دستگاه دیپلماسی ما نیست. دیپلماسی آب ما دیپلماسی فعالی نیست. سه رکن اصلی آن وزارت امور خارجه، وزارت نیرو و سازمان حفاظت از محیط زیست، عزم چندانی برای ایفای حقوق کشور ما نداشتند و ندارند.»

او ضمن این‌که از رییس جمهور و دولت بابت سفرشان به استان و آشنایی‌ از نزدیک با مشکلات و پی‌گیری مسائل قدردانی می‌کند اما در عین حال می‌گوید: «نکته‌ای که آن روز آقای رییس جمهور بی‌پرده گفتند همین نیاز به اولتیماتوم بود اما مطلقا کفایت نمی‌کند. دستگاه دیپلماسی ما ضعیف عمل کرده. دستگاه دیپلماسی ما چرا دنبال این نبوده که معاهده سال ۱۳۵۱ بین دولتین ایران و افغانستان اجرایی بشود؟»

سعیدی در ادامه انتقادها و پیشنهادهای خود برای احقاق حق مردم استان سیستان و بلوچستان پیرامون لزوم اخذ حقابه هیرمند، می‌گوید: «فراتر از دولت این موضوع باید در دستور کار شورای عالی امنیت ملی هم قرار بگیرد و همه ظرفیت‌های لازم به‌کار گرفته بشود. همه گزینه‌ها، تاکید می‌کنم واقعا همه گزینه‌ها روی میز باشد و اگر طالبان که تا این لحظه قائل به هیچ کدام از اصول حقوق بین‌المللی نبوده، در واقعیت و عرصه عمل اگر حقابه هیرمند را ندهد، ایران از همه‌ی ظرفیت‌های قانونی استفاده بکند و اگر واقعا طرف افغانی به تعهدات خودش عمل نکند، برای سدی که مانع رسیدن آب به استان ما می‌شود حتی به گزینه‌های سخت افزاری هم می‌توان فکر کرد.»

از او می‌پرسم آیا تنش مرزی بر سر حقابه بر انبوه مشکلات آن استان و کشور باری اضافه نمی‌کند و تبعات آن خطرناک نیست؟ سعیدی به بی‌آبی‌ای که دامن همه‌ی این استان در جنوب شرقی ایران را گرفته اشاره می‌کند: «بالاتر از سیاهی رنگی نیست. در واقع فقط موضوع این نیست. ما الآن سفارت افغانستان را تحویل گروه طالبان دادیم. وقتی این اتفاق می‌افتاد چرا همان موقع فشار نیاوردیم و تعهد جدی نگرفتیم که حقابه هیرمند داده بشود؟»

این نماینده مجلس هرچند موضع‌ اخیر رییس جمهور را به جا می‌داند، اما از ناراحتی مردم استان نیز نسبت به واکنش‌های بی‌ادبانه طالبان و مقامات افغان درباره حقابه هیرمند روایت می‌کند که بلافاصله پس از موضعگیری رییس جمهور رخ داده است.

 نماینده چاه بهار از واکنش بسیار بد طالبان نسبت به اظهارات رئیسی می‌گوید/ سعیدی: در صورت انفعال وزیر امور خارجه، عبداللهیان را استیضاح می‌کنیم

سعیدی از تبعات اجتماعی نبود آب هیرمند برای استان سیستان و بلوچستان می‌گوید: «چون منبع تامین جایگزین برای آب مطمئن هنوز تعریف نشده به‌طور قطع مهاجرت‌های استان بیشتر صورت خواهد گرفت. تبعات اجتماعی زیادی دارد. این تبعات اجتماعی دامنگیر کل کشور می‌شود و فقط خاص استان نمی‌ماند.»

اما این‌که چرا با این وجود مسئولان اهمیت نمی‌دهند، نماینده چابهار معتقد است: «البته موضع رییس جمهور در سفر محکم و در چهارچوب اصل عزت، حکمت و مصلحت بود. در دولت‌های مختلف ایفای حقوق حقه ایران در حوزه آبریز هیرمند جز و اولویت‌های دستگاه دیپلماسی نبوده. الآن با فشار مجلس به دولت، احتمال این‌که طرح استیضاح وزیر امور خارجه را کلید بزنیم، وجود دارد.»

وی درمورد این‌که طرح استیضاح حسین امیرعبداللهیان در مجلس چقدر جدی است، پاسخ می‌دهد: «با توجه به نگاه ویژه‌ای که جناب رییس جمهور دارد و با موضعگیری قابل دفاع ایشان در قبال گروه طالبان من امیدوارم تغییراتی در دستگاه دیپلماسی برای احقاق حقوق حقه مردم استان سیستان و بلوچستان برای گرفتن حقابه هیرمند اتفاق بیفتد. اگر احساس بکنیم که این روندی که آغاز شده در روزهای اخیر موجب بشود که حقوق ما گرفته بشود، قطعا استیضاحی در کار نخواهد بود. وگرنه در صورت انفعال وزارت امور خارجه بنده و برخی نمایندگان دیگر جز موافقان استیضاح وزیر خواهیم بود و طرح استیضاح او را کلید می‌زنیم و این بستگی به نوع فعالیت دستگاه دیپلماسی ما برای گرفتن حقابه هیرمند در روزهای پیش رو دارد.»

سعیدی در پایان پیرامون نصب آب‌شیرین‌کن و انتقال آب دریای مکران(عمان) به کل شهرهای بی‌آب استان سیستان و بلوچستان به‌عنوان گزینه‌ی احتمالی موازی برای رفع مشکل تنش آبی این استان نیز توضیح می‌دهد: «لوله گذاری شروع شده برای انتقال آب از دریا به شرق کشور اما نیازمند تغذیه مالی بسیار بیشتری است. این پروژه توسط شرکت‌های خصوصی که تامین کنندگان مالی هستند در حال انجام است اما می‌طلبد دولت هم در این ماجرا حمایت مالی بیشتری داشته باشد.»

وی تاکید دارد که در این پروژه‌ی آبرسانی شهرهای نوار ساحلی این استان در اولویت آبرسانی قرار دارند چون تنش آبی در جنوب استان بیشتر است.

  • 13
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش