به گزارش شرق، هيئترئيسه مجلس چهارشنبه اين هفته مشخص ميشود. اما بازي پيچيدهتر از آن است که بتوان از همين حالا به سناريوي قطعي چهارشنبه فکر کرد. اصولگرايان تندرو عزمشان را جزم کردهاند تا علي مطهري را حذف کنند.
دليل آن هم آشکار است، ديدار ٦٠ نماينده فراکسيون اميد با رئيس دولت اصلاحات به مذاق آقايان جبهه پايداري خوش نيامد. همان موقع عليه محمدعلي وکيلي و علي مطهري به هيئت نظارت بر مطبوعات شکايت بردند و آن شکايتها راه به جايي نبرد.
حالا نوبت انتخاب سالانه هيئترئيسه مجلس است و کارنامه علي مطهري در دفاع از رفع حصر و نطقهاي آتشين، پربارتر از ديگر نمايندگان است. همين است که حالا صورتجلسه رسمي نوشتهاند تا نام علي مطهري از هيئتريسه مجلس دهم خط بخورد.
با اين حال فراکسيون اميديها بيکار ننشستهاند. عزمشان را جزم کردهاند تا خدشهاي به پايداري مرد ميانه مجلس وارد نيايد. ميگويند «خط قرمزمان ماندن مطهري در هيئترئيسه است».
اين جمله را خيلي از نمايندگان فراکسيون اميد بر زبان آوردهاند. بهرام پارسايي به ديدار ٦٠ نماينده فراکسيون اميد با سيدمحمدخاتمي اشاره دارد و ميگويد: «همان ديدار را حالا پاشنه آشيل مطهري کردهاند».در مجلس ايران سه گروه براي کسب کرسيهاي هيئترئيسه در رقابتاند. فراکسيون مستقلين؛ نزديک به علي لاريجاني، فراکسيون اصولگرايان ولايي؛ نزديک به جبهه پايداري و فراکسيون اميد.
بهراهافتادن جنگ زرگري ميان ٣ فراکسيون مجلس
جنگ زرگري از هفته پيش به راه افتاد. مستقلين (حاميان لاريجاني) مدعي شدند که اميديها زيادهخواهي کردهاند. در اين ميان خبر نشست مشترک طرفداران لاريجاني با جبهه پايداريها و توافق بر سر جايگزيني حميد حاجيبابايي، با علي مطهري به صدر اخبار آمد. مستقلين تکذيب کردند و تا اينجاي کار هنوز فراکسيون اصولگرايان ولايي از توافق ٦-٦ با مستقلين کوتاه نيامده است.
اين روزها سيدحسين نقويحسيني در نقش سخنگوي فراکسيون اصولگرايان ولايي حرفهاي عجيبي ميزند. حرفهايي که توأما از سوي دو جناح ديگر حاضر در مجلس تکذيب ميشود.سيدحسين نقويحسيني کماکان بر توافق فراکسيونهاي ولايي و مستقلين براي ارائه ليست مشترک در انتخابات هيئترئيسه تأكيد دارد.
او به ايسنا گفته «طبق آخرين تصميم قرار است در اين ليست آقاي لاريجاني به عنوان رئيس باشد و فراکسيون ولايي شش نماينده و فراکسيون مستقلين پنج نماينده را براي انتخابات هيئت رئيسه به مجلس معرفي کند». مهرداد لاهوتي، سخنگوي فراکسيون مستقلين ولايي مجلس به فارس خبر داده «ميان سه فراکسيون اصلي مجلس تفاهم شده که کسي براي رياست و نواب مجلس کانديداي ديگري ندهد و همين سه نفر کنوني باشند».
با اين حال مواضع دو فراکسيون ديگر خبر از آن ميدهد که جمعبندي نهايي صورت نگرفته و هنوز وزنکشيها در جلسههاي رسمي و غيررسمي در جريان است. هرچند برخي نمايندگان فراکسيون اميد اميدوارند که ماجرا به نفع آنها ختم به خير شود. نقويحسيني در واكنش به سخنان لاهوتي تأكيد دارد كه اين موضع، نه موضع فراكسيون متبوع او كه صرفا مواضع اعلامشده از سوي فراكسيون مستقلين است. بهاينترتيب آب و هواي سياسي مجلس وهمآلود است و پيشبيني صفآراييهاي چهارشنبه دشوارتر از هميشه.
مرزبندي با «اميد»
سناريوي مورد نظر نقويحسيني از درخشانترين سناريوها براي فراکسيون ولايي مجلس خواهد بود. فراکسيوني که با نمايندگان نزديک به جبهه پايداري از هرگونه تلاش براي تخريب دولت فروگذار نکرده است. نام نقويحسيني بيهيچ ترديدي مخاطب را به نطق عجيب و غريبش در مراسم استيضاح رضا فرجيدانا، وزير اسبق علوم حسن روحاني ميبرد. هم او که با بستن آسمان به ريسمان و گفتن سخنان واهي درافتادن فرجيدانا از مقام وزارت سنگ تمام گذاشت. او همچنين تأكيد کرده «بههيچعنوان بناي دادن ليست مشترک با اميديها نداريم.
البته اگر در لحظات پاياني فراکسيون مستقلين تصميم ديگري بگيرد، در آن شرايط فراکسيون ولايي به صورت مستقل ليست خواهد داد».اين سناريو نزد فراکسيون اميديها نيز مقبول است. عبدالکريم حسينزاده تأكيد دارد که «بناي فراکسيون اميد اين است که از اصول خود کوتاه نيايد، ماندن هر دو نواب رئيس از خطوط قرمز ماست، بناي تندادن به هر نوع توافقي را نداريم. فراکسيون اميد براي خودش اصولي دارد».
پارسايي نيز در نقد رفتارها و واکنشهاي چند روز اخير فراکسيون مستقلين به ايلنا گفته «اگر مستقلين با پايداري توافق کردهاند، فراکسيون اميد را به دروغگويي متهم نکنند. توافق مستقلين و پايداري با فرمول ۶+۶ انجام شده تا هر فراکسيون شش نماينده خودشان را داشته باشند. با توجه به اينکه هرکدام در جلسات مجمع عمومي فراکسيونيشان رأيگيري کردهاند، نميتوانند نتيجه را تغيير دهند. ما نيز همچنان بر کف مطالبات مبني بر حفظ وضع موجود پافشاري ميکنيم».
پذيرش نايبرئيسي مطهري از جانب فراکسيون مستقلين
در شرايطي که الياس حضرتي در توييتر شخصياش نوشته: «فراکسيون مستقلين مطهري را براي نايبرئيسى در ليستشان پذيرفتهاند»، پارسايي گفته که «مطهري عضو فراکسيون اميد است، نه مستقلين و پايداري».اشاره پارسايي به گزارش علي مطهري است؛ علي مطهري در نشست مشترک اعضاي دو فراکسيون مستقلين و اصولگرايي حاضر بوده، نشستي که پس از بحث طولاني به فرمول ۶+۶ ختم شد.
مطهري آن روز به عنوان عضو مستمع فراکسيون اميد در آن نشست حاضر بود.جمعبندي پارسايي اين است: «با اين حساب يا آقاي مطهري دروغ گفته يا آقايان خلاف واقع گفتهاند که مطمئنا با شناختي که از آزادگي، اصالت فکر و تعهد اخلاقي که از مطهري سراغ داريم، هرگز حاضر به خلافگويي نميشود. مطهري منبع موثق و نماينده فراکسيون اميد در اين جلسه بوده و حرف ايشان براي ما سنديت دارد».
بزنگاه آشکارشدن عيار اصلاحطلبان مجلس
انتخابات هيئترئيسه مجلس، بزنگاه وزنکشي سياسي فراکسيونها در صحن علني است. آفت فراکسيون اميد مجلس، انبوه نمايندگاني است که با اسم و رسم اميد به بهارستان راه يافتهاند و حالا کمتر براي اين فراکسيون هزينه سياسي ميکنند. پروانه سلحشوري در همين زمينه ميگويد: «بهتر است عيار اصلاحطلبانه مشخص شود. اتفاقا ارائه فهرست مستقل ميتواند وزن فراکسيون اميد را در مجلس مشخص کند.
مردم بايد بدانند چه تعداد نماينده واقعا پاي تفکر اصلاحطلبي ايستادهاند و چه تعدادشان به عافيتانديشي فکر ميکنند».يک روز به وزنکشي سه فراکسيون اصلي مجلس زمان مانده است. تا به اينجاي کار فراکسيون اصولگرايان بهترين بازي را داشته و اگر بتواند سناريوي ٦+٦ را با مستقلين پيش ببرد به شکافي ميان طيف لاريجاني و عارف در مجلس دامن ميزند که مواهب آن سراسر در سال آينده به نفع همانها خواهد بود.
در همين حال، اوضاع براي طيف نزديک به علي لاريجاني در مجلس نيز چندان خوشايند نخواهد بود؛ چنانکه او بايد به نزديکي فکري به جناح سياسيای بيندیشد که روزگاري در مجلس نهم براي حمله به سخنراني او در قم اتاق فکر تشکيل داده بودند. این بازي از جهاتي به نفع اصلاحطلبان خواهد بود؛ آنها اگرچه کرسيهايي را در هيئترئيسه از دست ميدهند اما عيارشان نزد افکار عمومي مشخص شده و ديگر لازم نيست بنا به مصلحتهايي از افشاي اسامي اهل عافيت خودداري کنند.
عزم جزم پايداريها براي حذف مطهري
شرق: قاسم ميرزايينيکو، درباره شرايط فراکسيون اميد، از بدعهدي برخي نمايندگان و عزم جزم جبهه پايداري براي حذف علي مطهري سخن گفته است.
دليل مخالفت با نايبرئيسي مطهري چيست، چه کساني پشت اين تلاشها هستند؟
جبهه پايداريها محکم ايستادهاند که مطهري نيايد. هنوز جمعبندي نهايي صورت نگرفته و بايد ببينم در نهايت تکليف هيئترئيسه چه ميشود.
بههرحال تعداد پايداريها هم در اين مجلس کمتر شده است. همان تعداد معدود در حال لابي هستند؟ و به صورت مستقيم اسم آقاي مطهري را بردهاند؟
بله. در بعضي جاها صحبت کردند و گفتهاند. البته آنها در مجامع رسمي تکذيب ميکنند که چنين چيزي را گفتهاند و بعضا صورتجلسه هم کردهاند که آقاي مطهري رأي نياورد و کانديدای ديگري دارند و ميخواهند فرد ديگري را بياورند. ولي مجموعه فراکسيون اميد محکم ايستاده است که نگذارد چنين اتفاقي بيفتد. فراکسيون اميد هم بايد محکم بايستد و بگويد که ما اين هستيم و مردم هم توقع خودشان را کم خواهند کرد و براي همه روشن خواهد شد.
يکي از نقدهايي که به فراکسيون اميد هست اين است که خيلي دقيق درباره وضعيت درون فراکسيوني حرف نميزنند.
متأسفانه مسامحه شد و هيئترئيسه فراکسيون اسامي را تعيين نکرد. بايد يک پالايشي انجام ميداد. ما حدود ١٤٠ نماينده داريم که با ليست اميد در شهرستانها رأي آوردهاند و صحبت اعتدال و تدبير و اميد را ميکنند. حداقل حوزه انتخابيه آنها بايد بداند که آنها در مجلس جور ديگري موضع ميگيرند، اما در شهرستان که ميروند حرف ديگري ميزنند. اگر موضعها روشن شود براي مردم هم شفافسازي ميشود.
از اين تعداد نماينده که ميفرماييد، اگر بخواهيم خالص آن را دربياوريم فکر ميکنيد چند نفر باشند؟
حدود ٨٠ نفر.
مشکل اين افراد چيست، چرا از نام اميد استفاده کرده و بعد به سوي جريانهاي سياسي ديگر رفتهاند؟
چندين مطلب وجود دارد، يکي ترس از رد صلاحيت است، اينجوري رايج شده است که هر کس اصلاحطلب باشد، در دور بعد رد ميشود. خب اين نماينده هم ميخواهد نماينده بماند و دوست ندارد رد شود. ديگر اينکه اين نماينده ميخواهد متعادل باشد و اين باعث ميشود هر دو طرف او را تحويل بگيرند و هم دوست اين طرفي باشد و هم دوست آن طرفيها. مشکل کليدي اين است که به نظرم اينها چارچوب و خط حزبي ندارند.
درست است که ما حزب نداريم، اما ساختار فراکسيون اميد شبيه جريان و حزب است. اين جريان خيليها را در خودش جاي داده است. اما اينها پايبندي لازم را ندارند. توجيه ميکنند که آدمهاي اين طرف خيلي تندرو هستندو با فتنهگران مينشينند. خط ميکشند و اين خطکشيها را پررنگ ميکنند.
سرانجام سياسي اين افراد چطور خواهد بود؟
از همه نظر ضرر ميکنند. هم پيش وجدانشان، هم پيش مردم. جالب اينکه نگران تأييد صلاحيتاند و نميدانند اگر دوباره چتر اميد برسرشان نباشد، رأي نخواهند آورد.
فراکسيون اميد بالاخره بنا دارد اين فهرست خالصش را مشخص کند؟
بهتر است اينطور باشد. اين اعلام موضع جمعبندي درونگروهي ميطلبد.
موضع جبهه پايداريها در صفآرايي آرايش سياسي مجلس را چطور ميبينيد؟
بعيد ميدانم به نتيجه برسند و فکر ميکنم مسئله به نفع ما حل شود.
آمنه شيرافکن
- 17
- 2