به گزارش خبرآنلاین، رئیس مجلس با بیان اینکه سابقه نداشته که پس از انقلاب کلیات لایحه بودجه رد شود، از نمایندگان خواست تا با سرعت بیشتری به بررسی مجدد کلیات بودجه ۹۷ بپردازند. روز گذشته نیز هیات رئیسه اعلام کرد که تعداد نمایندگان موافق و مخالف در بررسی مجدد این لایحه که در جلسه روز یکشنبه ۸ بهمن ماه رد شده بود، کاهش خواهد یافت. با این حال درخواستهایی برای افزایش زمان یا تعداد نمایندگان مخالف و موافق ارائه شد که رای لازم را کسب نکرد. از این رو در جلسه امروز مجلس تنها سه نماینده به مخالفت و سه نماینده در موافقت با کلیات لایحه بودجه سخن خواهند گفت.
قاسم میرزایینکو نماینده فیروزکوه و دماوند در نشست علنی امروز مجلس در مخالفت با کلیات لایحه بودجه سال ۹۷ گفت: ۱۲۰ نفر از نمایندگان به ردکلیات رأی دادند اما ایرادات آنها به لایحه بودجه در جایی بررسی نشد. بذل و بخشش از صندوق توسعه و کارشناسی نشدن ارقام را همچنان شاهد هستیم. توجه به اعتبارات آبخیزداری، کشاورزی و محیط زیست به سمت توجه به بودجه صداوسیما یا دیگر بخش هایی رفت که معلوم نیست نان شب مردم است یا خیر؟
وی افزود: اولویت هایی مهمی در کشور داریم اما در کجای این لایحه به اولویت توجه شده است؟ باید در بودجه صداوسیما و بودجه دفاعی تجدیدنظر شود. بین نان شب مردم و مسائل نظامی، اولویت ها را مورد توجه جدی باید قرار داد.
این عضو فراکسیون امید با انتقاد از بی توجهی به اعضای هیأت علمی و قضات محاکم و سرکوب کردن آنها به انحای مختلف، ادامه داد: رئیس قوه قضائیه گفت اسامی «بدها» را اعلام می کند، اما ای کاش می گفت قضات خوب را اعلام می کنیم. حقوق عضو هیأت علمی در انگلیس ۵ هزار پوند و در عراق ۵ هزار دلار است. اما در ایران چقدر است؟ در لایحه بودجه سال بعد برای قضات و اساتید دانشگاه چه تدبیری اندیشیده شده؟
وی یادآور شد: در جریانات و ناآرامیهای اخیر بیشتر جوانانی در میدان بودند که به دلیل بیکاری و سرخوردگی ها توجهی به آنها نشد ای کاش توجه جدی انجام می شد.
میرزایی نکو با اشاره به اینکه ریاست مجلس ۲۱ مساله مهم کشور را برشمردند اما به جز یکی دو مورد به بقیه توجه چندانی در لایحه بودجه ۹۷ نشده است، ادامه داد: به نظرم باید دقت و توجه کنیم که رای به بودجه و اجرای آن که سرنوشت سالانه مردم را تعیین می کند، نیازمند عنایت بیشتر از اینها است و با کار کارشناسی انجام شود.
گلوگاههای فساد در اختیار افراد معلوم الحال
حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده شاهینشهر دومین نماینده ای بود که در مخالفت با لایحه بودجه ۹۷ سخن گفت. به گفته وی، یکی از ایرادات لایحه بودجه عدم توجه به سیاست های بالا دستی است. عدم وابستگی به نفت و کاهش خام فروشی از الزامات اقتصاد مقاومتی است که در بودجه ۹۷ دیده نشده است.
وی افزود: صادرات روزانه ۲.۵ میلیون نفت خام چه توجیهی دارد؟ نگویید اگر نفت نفروشیم چه کنیم؟ چرا باید نفت خام بفروشیم و بنزین وارد کنیم؟ چرا پالایشگاههای تولید بنزین ما کامل نمی شود که از واردات بنزین بی نیاز شویم و حتی صادر کننده شویم؟
از نگاه این نمایندگان اصولگرای مجلس تا زمانی که سهم وزارت نفت از درآمدهای نفتی جزء لاینفک بودجه باشد و آن را وحی منزل بدانیم، هیچ فرجی نمی شود و گلوگاههای فساد در اختیار افراد معلوم الحال است.
حاجی دلیگانی با بیان اینکه نفس تولید به شماره افتاده و صاحبان تولید به ورشکستگان اقتصادی تبدیل شده اند، ادامه داد: بدنه یخ زده تولید در حال نابوی است. بهتر است هزینه های جاری کاهش یابد.
وی افزود: مبنای تبصره ۱۴ لایحه همان قانون هدفمندی یارانه هاست. یادمان رفته به مردم گفتیم که پول یارانه را به خودتان می دهیم که خودتان مدیریت کنید. اگر بیشتر مصرف کنید باید پول بیشتری بدهید و اگر کمتر مصرف کنید می توانید پس انداز کنید. بعد قرار بود، پردرآمدها را حذف کنیم اما دولت زیر بار آن نرفت. زمانی که قیمت حامل های انرژی را افزایش دادیم به مردم گفتیم که ۴۴ هزار و ۵۰۰ تومان به شما می دهیم، اما در مراحل بعدی همزمان با افزایش قیمت ها، مبلغی به دریافتی مردم نیافزودیم.
نماینده شاهین شهر اینگونه مخالفتش را پایان داد: با این بودجه نویسی می خواهیم به جایگاه اول منطقه برسیم؟ ما که به استناد سند چشم انداز باید به اشتغال کامل برسیم، با دادن وام اشتغال کامل خواهیم داشت؟
۱۰۰ میلیارد تومان بودجه هر کمیسیون مجلس
هادی قوامی نماینده اسفراین سومین نمایندهای بود که در مخالفت با کلیات لایحه بودجه ۹۷ سخن گفت. او با طرح این سوال که چرا ۱۲۰ نفر به کلیات بودجه در جلسه پیشین مجلس رای ندادند؟، ادامه داد: آیا در این فرصت محدود کمیسیون تلفیق توانست نظر نمایندگان مخالف کلیات بودجه را تامین کند؟ قطعا محدودیت های آیین نامه ای نتوانسته خواست نمایندگان را تامین کند. البته تلاش هایی انجام شد. از جمله اینکه ۳۰ درصد اوراق مشارکت کاهش یافت.
این عضو کمیسیون تلفیق افزود: باید به بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد توجه کنیم. یکی از اصلاحات ساختاری بودجه ۹۷، همین موضوع است که نوعی اصلاحات ساختاری است. مثلا در بودجه قوه مقننه اشاره شده که ۱۰۰ میلیارد تومان به هر کمیسیون داده خواهد شد. اما این مبتنی بر عملکرد نیست.
وی با اشاره به اینکه هنوز مجلس نتوانسته به بودجه تحت اختیار وزارت نفت ورود پیدا کند، خاطرنشان کرد: باید بودجه را به گونه ای تصویب کنیم که عملکرد آن در بخش نظارتی قابل بررسی باشد. در گزارش کمیسیون تلفیق آمده که ۱۷ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان سهم دولت را وزارت نفت به صندوق واریز نکرده است. همین هم اجرای پروژه های عمرانی را با تاخیر روبرو می کند.
قوامی از ۱۰۱ ردیف متفرقه در لایحه بودجه ۹۷ سخن گفت و بر لزوم محدودسازی آنها تاکید کرد. به گفته وی در بخش بازنشستگی هم اگرچه ۵۰ هزار میلیارد تومان از بدهی مردم به بازنشستگان باید پرداخت شود اما بازنشستگی نیروهای مسلح مورد توجه قرار نگرفته است.
- 12
- 1