بازدید از زندانهای شهرستانها همچنان در دستور کار کمیته پیگیری یا همان کمیته متشکل از ١١ نماینده است که سهشنبه هفته پیش به اوین رفته بودند؛ البته برای بازدید. «عبدالکریم حسینزاده»، نایبرئیس فراکسیون امید که در این کمیته حاضر است، به «شرق» میگوید: «ما بعد از بازدید از اوین، روز چهارشنبه در حاشیه جلسه علنی مجلس، جلسهای داشتیم که ببینیم ارزیابی کلی از بازدید و برنامه آتی چیست». او در ادامه به استانهایی اشاره کرد که بیشترین بازداشتیها در آنها حضور دارند؛ او گفت: «یکسری موضوعات را به صورت کلان مدنظر قرار دادیم؛ مثل بازدید از زندانهای چند استانی که زندانیهایشان بیشتر از بقیه است.
استانهای همدان با ٨٧ نفر، اصفهان با ٣٣ نفر، فارس با ٣٥ نفر و خوزستان با ٨١ نفر بیشترین تعداد بازداشتیها را دارند». او در مورد اوین هم گفت: «اوین را هم که برای بازدید رفتیم، چهار نفر باقی ماندهاند و هنوز در بازداشت هستند». او علت دربازداشتماندن این چهار نفر را هم عدم توانایی در تأمین وثیقه عنوان کرد. نایبرئیس فراکسیون امید در پاسخ به اینکه آیا روند قضائی بازداشتشدگان در شهرستانها آغاز شده؟ گفت: «فکر میکنم که تعداد زیادیشان شروع شده».
او به چهار نفر باقیمانده بازداشتیهای تهران اشاره کرد و افزود: «این چهار نفری هم که در اوین بودند، مشکل اصلیشان تأمین وثیقه بود که وثیقههایشان ٧٠، ٨٠ میلیونی بود و نداشتند که وثیقه بگذارند و آزاد شوند. حالا فرایندشان هم در حال طیشدن بود و پروندهشان را هم ارجاع داده بودند. فکر میکنم در شهرستانها هم آغاز شده باشد».
پیش از این «محمد کاظمی»، نایبرئیس کمیسیون قضائی مجلس، با بیان اینکه «قرار است بازدید نمایندگان مردم از زندانها ادامه داشته باشد»، گفته بود: «هیئت مربوطه دراینباره تصمیم گرفته که در استانهایی که تعداد بازداشتیها هنوز قابلتوجه است، حتما از زندانها بازدید داشته باشند». سهشنبه هفته گذشته ١١ نماینده متشکل از طیفهای سیاسی مختلف حاضر در مجلس، برای بازدید از زندان اوین راهی شمال تهران شده بودند.
پس از بازدید از اوین بود که «علیرضا رحیمی»، از نمایندگان بازدیدکننده، به «شرق» گفت که «با توجه به اینکه بسیاری از بازداشتیهای دیگر در شهرها و استانهای دیگر هستند، امیدواریم زمینه بازدید مشابه از سایر زندانها برای نمایندگان منطقه فراهم آید».
تقسیم کار در کمیته
حسینزاده ادامه داد: «برهمیناساس بنا شد که این فرایند را ادامه دهیم؛ بنابراین قرار شد همین کمیته پیگیری، یک تقسیم کار بین خودشان انجام دهد و افراد در استانهای مختلف حضور داشته باشند».
نماینده مردم نقده و اشنویه در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سؤال که آیا تنها همین مراکز استانهایی که ذکر شد هدف بازدید هستند یا خیر، گفت: «نه؛ اگر جای دیگری هم لزومی بر انجام این کار بود، صورت بگیرد». او ادامه داد: «الزام و اولویت این بود که کسانی که از همان استانها در کمیته هستند، حضور داشته باشند؛ مثلا قرار شد برای آقای کاظمی همدان تنظیم شود که برای بازدید برود. بنا بود در چند روز گذشته که تعطیل بود، آقای کاظمی، نماینده ملایر، بازدید را داشته باشند».
نایبرئیس فراکسیون امید همچنین در مورد نحوه تقسیم کار کمیته پیگیری توضیح داد: «تقسیم کار به این شکل بود که اگر کسی هم از استانهای مقصد در کمیته نبود، از بین اعضا دو یا سه نفر انتخاب شوند و به جاهای دیگر هم بروند».
مکاتبه رئیس کمیسیون قضائی با رئیس قوه و رئیس سازمان زندانها
حسینزاده به یکسری مشکلاتی که در جلسهشان مطرح شده اشاره کرد و گفت: «تأکید شد که در بازداشتگاههای «شاپور» و «حسنآباد» و برخی جاهای دیگر مشکلاتی وجود دارد و تلاش شود که مرتفع شوند». او همچنین افزود: «دیگر اینکه تأکید کردیم که مأموریت ما تمام نشده و این گام اول بوده و بازدیدهای دیگری را هم انجام دهیم».
نایبرئیس فراکسیون امید ادامه داد: «یکسری نگاههای اصلاحی نسبت به وضع موجود داشتیم؛ همچنین قرار شد آقای ملکشاهی، رئیس کمیسیون قضائی مجلس، با رئیس قوه قضائیه و رئیس سازمان زندانها مکاتبه کنند». او در پاسخ به اینکه آیا فکر میکنید این بازدیدها پیش از نوروز انجام شود یا خیر، گفت: «فکر میکنم همهشان انجام شوند، چون آنجا که آمار بالاست، همین چهار شهرستان بیشتر نیستند».
پیش از این هم «حسن نوروزی»، سخنگوی کمیسیون حقوقی مجلس، به «شرق» گفته بود: «دیدار از اوین نقطه شروع کار ما بود. تصمیم گرفتهایم از زندان فشافویه، زندان رجاییشهر، قزلحصار و مراکز آگاهی، بهویژه مرکز آگاهی شاپور، دیدار کنیم. میخواهیم ببینیم دستگیرشدگان را چقدر در شاپور نگه میدارند. اصولا طبق قانون، بازداشتی نباید بیش از ٢٤ ساعت در بازداشتگاه بماند. همچنین کمیسیون حقوقی و قضائی و هیئت بازدیدکننده از اوین، مقرر کرده از زندان همدان، شیراز و تمام شهرهای ایران بازدید داشته باشیم».
٤٣٨ نفر همچنان در بازداشت
حسینزاده همچنین درباره آماری که اخیرا ارائه شده و در تناقض با آمار ارائهشده از سوی وزیر کشور است، هم گفت: «در جریان این اعتراضات، چهار هزارو ٩٧٢ نفر بازداشت شدند که چهار هزارو ٥٣٤ نفرشان آزاد شدند و ٤٣٨ نفر همچنان در بازداشتند. این آمار خود سازمان زندانهاست».
١٢ درصد زیر ١٩ سال
او بر لزوم تحلیل جامعه آماری بازداشتشدگان تأکید کرد و گفت: «البته این آمار که ارائه شده، تحلیل جامعهشناختی و جمعیتشناختی دقیق میخواهد؛ برای مثال از بین بازداشتیها، ١٢ درصدشان زیر ١٩ سال هستند که این رقم بسیار بزرگی است؛ آن هم از مجموع چهار هزارو ٩٧٢ نفر بازداشتی. چیزی بیش از ٥٠ درصد بازداشتیها زیر ٣٣ سال سن دارند و بهنوعی جوان محسوب میشوند». نماینده مردم نقده و اشنویه در مجلس شورای اسلامی همچنین به وضعیت شغلی بازداشتشدگان هم اشاره کرد: «درصد تحصیلات و اشتغال اینها را هم اگر مورد بررسی قرار دهید میبینید اکثرا افرادی هستند که جویای کارند یا وضعیت اشتغال مناسبی ندارند و مسائلی از این قبیل».
حسینزاده همچنین درباره پرونده خودکشی «سینا قنبری» در اوین گفت: «در مورد پرونده آقای قنبری هم آنجا دکتر پزشکیقانونی و پزشک شیفت را که آن زمان بوده برای پرونده پزشکی، به ما معرفی کردند. فرایند را فعلا واگذار کردیم که مسیر خودش را طی کند.
منتها کمیته، کمیسیون قضائی را مأمور کرد تا روند پرونده را پیگیری کند و همچنین از قوه قضائیه اجازه بخواهد تا پرونده مطالعه مفصل شود تا ببینیم فضای کلی موضوع چه بوده».
- 15
- 3