چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۰۸:۳۱ - ۱۷ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۴۳۶۴
مجلس

آیا بودجه ۹۷ پوپولیستی است؟

غلامرضا تاجگردون,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس

آیا بودجه ۹۷ پوپولیستی است؟ خیلی از ناظران اقتصادی پاسخی مثبت به این سؤال می‌دهند اما رئیس کمیسیون تلفیق مجلس اصلاً با این نظر موافق نیست. غلامرضا تاجگردون در گفت‌وگو با ایران نه تنها تأکید دارد که بودجه ۹۷ پوپولیستی نیست بلکه می‌گوید هر اقدامی به نفع اقشار ضعیف جامعه را هم نباید پوپولیستی دانست.

 

 ٭٭٭

 

برخی از ناظران معتقدند که تغییرات ایجاد شده در لایحه بودجه سال ۹۷، تحت تأثیر ناآرامی‌های ماه گذشته کشور تصمیماتی پوپولیستی هستند که شاید در کوتاه مدت بتوانند قدری جامعه را آرام کنند اما در درازمدت تأثیر بدتری خواهند گذاشت. شما آیا این انتقاد را قبول می‌کنید یا اگر نمی‌کنید، دلیلش چیست؟

نه، به نظر من اصلاً چنین نیست و برچسب پوپولیستی بودن به تغییرات و اصلاحات لایحه بودجه بعد از آن اتفاقات درست و صحیح و عادلانه نبوده است. ببینید، یک برداشت غلطی در جامعه ما خصوصاً در میان نخبگان شکل گرفته که بر اساس آن هر رفتار و اقدامی که منجر به توجه بیشتر به اقشار پایین دست جامعه می‌شود را پوپولیستی می‌داند. این مسأله که پوپولیست‌ها دقیقاً همین طور اقداماتی را در پیش می‌گیرند و عموماً جامعه هدف آنها اقشار پایین دست و معترض است را نمی‌توان نادیده گرفت. اما این به آن معنا نیست که هر اقدامی به نفع قشرهای فرودست و کمتر برخوردار جامعه پوپولیستی باشد.

 

یک واقعیت در کشور ما این است که الان ضریب جینی ما وضعیت بسیار نامطلوبی دارد که باعث می‌شود اقشار پایین دست درآمدی ما آسیب ببیند و روز به روز هم فشار روی آنها بیشتر شود. برنامه‌های دیگر ما هم برای ساماندهی این وضعیت یا کارآمد نبوده یا به بن‌بست خورده است. مثلاً در بحث یارانه‌ها ما نتوانستیم اقدام مؤثری انجام دهیم چون از همان اول از یک سو قانون هدفمندی یارانه‌ها اشکالاتی داشت و از سوی دیگر هم در اجرا بد پیاده شد و توزیع نامطلوبی داشت. این اقشار تحت تأثیر تحولات سال‌های اخیر که بیش از یک دهه می‌شود، از عموم تغییرات در کشور آسیب دیده‌اند. زمانی که تورم بود، دودش در چشم همین‌ها می‌رفت، زمانی که وارد دوره رکود شدیم، باز هم این اقشار بیشتر از همه تحت فشار قرار گرفتند. بحث توزیع نامتناسب و نامناسب درآمدها هم یک فشار همیشگی روی دوش این قشر بوده. یعنی هم در کشور ما حقوق‌ها نامتعادل و نامتناسب است و هم مالیات‌ها. افزایش قیمت خدمات و مصارف دولتی هم این نابرابری را افزایش می‌دهد. بنابراین اگر یک جامعه‌ای در چنین وضعیتی قرار بگیرد و کسانی در تصمیم‌گیری از مقطعی بخواهند به این اقشار توجه کنند، نباید این توجهات و برنامه‌ها را پوپولیستی دانست.

 

مسأله این است که آیا اقتصاد و ساختار کشور ظرفیت اجرای چنین برنامه‌هایی را دارد؟ مثلاً ما در حوزه حامل‌های انرژی قانون داریم که باید قیمت به فوب خلیج فارس برسد اما مجلسی که خودش این قانون را گذرانده، خودش در بودجه ۹۷ می‌آید و جلوی آن را می‌گیرد و قیمت را ثابت می‌گذارد. این دست تصمیمات اگر پوپولیستی نیستند، پس قطعاً توجیهات فنی و کارشناسی دارند و الان سؤال این است که این توجیهات چه هستند؟

نه ببینید مثلاً در همین بحث قیمت حامل‌های انرژی و بنزین مجلس قیمت را ثابت نگذاشته است و دولت همچنان این اجازه را دارد که قیمت را بالا ببرد.

 

یعنی دولت امسال باز هم می‌تواند افزایش قیمت در این بخش بدهد؟

بله، اگر تصمیمش این باشد که افزایش قیمت بدهد، مانع قانونی در بودجه ندارد. اما مسأله سر همین قیمت حامل‌های انرژی و بنزین چیز دیگری است. دولت ۵ سال وقت داشت قیمت را پلکانی بالا ببرد و به فوب خلیج فارس برساند طبق آن قانونی که مجلس تصویب کرده است. قانون مجلس تأکید کرده بود که این اتفاق در طول پنج سال بیفتد. نگفته بود ظرف یک سال قیمت بنزین از حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد فوب خلیج فارس به قیمت پایه برسد. اما دولت چه کرد؟ در تمام این ۵ سال این قانون اجرا نشد و وقتی قانونی در مهلت قانونی خودش اجرا نمی‌شود، نمی‌توان انتظار اجرای یکباره آن را داشت چون قطعاً به جامعه تنش وارد می‌کند و اثرات منفی دارد. یک مسأله دیگر هم هست و آن اینکه دولت نمی‌خواست زیر بار این تصمیم برود و مسئولیت آن را قبول کند و به همین دلیل کاری کرد که افزایش قیمت بنزین برای سال ۹۷ تصمیم مجلس باشد نه خودش. اینهاست که مشکل‌سازی می‌کند.

 

پس یعنی دولت این امکان را دارد که قیمت را بالا ببرد؟

اگر بخواهد بله. ولی اینکه بخواهد یا نه را بنده اطلاعی ندارم و تصمیم خودشان است اما تا همین پایان سال هم اگر تصمیم بگیرد، می‌تواند قیمت را افزایش بدهد.

 

یک مسأله دیگر در رابطه با مجموعه مسائل اقتصادی در هفته‌های اخیر مطرح شده و آن هم خارج کردن خصولتی‌ها و نهادهای نظامی از فعالیت‌های اقتصادی است. رئیس جمهوری هم گفته که رهبری نیز با این موضوع موافقت داشته‌اند. چقدر فکر می‌کنید انجام چنین کاری ضرورت داشته باشد؟

چند مسأله در این خصوص وجود دارد؛ اینکه خصولتی‌ها و نهادهای عمومی بهتر است یا وارد فعالیت اقتصادی نشوند یا اگر می‌شوند، محدود باشد. اما نباید تمام موضوع را به همین تخفیف داد. دولت اگر معتقد است که خصولتی‌ها و نهادهای نظامی نباید فعالیت اقتصادی داشته باشند خب با آنها قرارداد نبندد.

 

یعنی به آنها پروژه ندهد، تخفیف ندهد و این دست چیزها. اعتقاد دولت به اینکه این نهادها و در مجموع خصولتی‌ها باید اقتصاد را ترک کنند تا وضعیت برای خروج از رکود بهتر شود اعتقاد درستی است اما خودش هم در این زمینه مسئولیت دارد و اشاره به این مسئولیت نمی‌کند.

 

اما حرف دولت این است که برخی موارد ناچار به بستن این قراردادها است و در موارد دیگری این خصولتی‌ها

یا نهادهای نظامی سراغ دیگر نهادهای غیردولتی مثل شهرداری‌ها می‌روندو در عمل دایره مانور دولت تنگ می‌شود...

 

ما درباره دولت که در رأس آن رئیس جمهوری قرار دارد، صحبت می‌کنیم. به هر حال رئیس جمهوری فرد دوم در کشور است. دولت بزرگ‌ترین و قدرتمندترین متولی در کشور است و اختیارات برنامه و بودجه را دارد.  من فکر می‌کنم برای خروج خصولتی‌ها از اقتصاد اول از همه خود دولت باید به شکل جدی اقدام کند و قرارداد نبندد و پروژه ندهد. اگر هم جایی فشاری بود، رئیس جمهوری می‌تواند بیاید اعلام کند یا به مجلس بگوید. ضمن اینکه من فکر می‌کنم آنقدرهایی هم که دولت می‌گوید، برای دادن پروژه به این مجموعه‌ها فشار وجود ندارد. سرمایه‌گذاری خارج در کشور ما کند است و الزاماً این کندی ناشی از فعالیتاین دست نهادها نیست. دولت تاکنوننه درخصوص محدود کردن این بخش‌ها و نه درخصوص ایجاد قوانین متناسب برای سرمایه‌گذاری خارجی در کشور، پیشنهاد خاصی به مجلس نداشته است.

 

احسان بداغی

 

 

  • 12
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش