بیش از یک ماه پیش بود که چند تن از نمایندگان مجلس خواستار بازدید از زندان اوین شدند، نهایتا دهم بهمنماه ۱۰ نماینده موفق به انجام این بازدید گشتند. علت این بازدید، خودکشی یکی از متهمان بازداشتی در اغتشاشات دیماه بود و در این روز، بازدید از اندرزگاه ۴ (محل نگهداری اغتشاشگران) و همچنین بند ۲۰۹ زندان اوین توسط نمایندگان مجلس انجام شد. اما این روزها پس از گذشت تقریبا یک ماه از بازدید گذشته، نمایندگان بار دیگر درخواستی مبنی بر بازدید مجدد از اوین ارائه دادند. بهنظر میرسد علت بازدید مجدد، اتفاقات اخیر در زندانها باشد.
علتالعلل بازدید مجدد
یک نماینده مجلس درخصوص پیشنهاد جدایی سازمان زندانها از قوه قضائیه که از سوی تعدادی از نمایندگان مجلس مطرح شده است، گفت: این موضوع در حد یک طرح است و باید در مورد آن بیشتر فکر و بررسی کرد. حجتالاسلام حسن نوروزی در رابطه با بازدید نمایندگان مجلس از اوین افزود: با توجه به اتفاقات اخیری که مجددا در اوین رخ داده است، برخی از نمایندگان در قالب پیشنهادی درخواست بازدید از زندان اوین را داشتند که باید مورد موافقت قرار گیرد.
چندی پیش جعفری دولتآبادی، دادستان تهران از محمد شهریاری سرپرست دادسرای جنایی خواست تا در پرونده فوت کاووس سیدامامی با انجام تحقیقات لازم و تسریع در جمعآوری ادله و تحقیق از افراد مرتبط با زندانی، نسبت به هرگونه مسامحه و قصور در نظارت بر زندانی و تعقیب افراد مقصر اقدام کند. کاووس سیدامامی از فعالان محیطزیستی متهم به جاسوسی بود که گفته شده در روز ۱۹ بهمنماه در زندان اوین خودکشی کرد.
امیدوارم قهرها به آشتی تبدیل شود
نماینده تهران درباره احتمال رفع حصر به ایلنا گفت: حصر باید برداشته شود. ما باید سرمایههای ملی خود را بیش از این قدر بدانیم تا سختیهایی که از آسمان و زمین برای ما میبارد، کاهش پیدا کند. سهیلا جلودارزاده با بیان اینکه هر سیستمی که بر حقیقت، عدالت، خلاقیت و خیرخواهی استوار باشد به نتیجه خوب میرسد، افزود: یکی از نمادهای عدالت مراقبت از سرمایهها است.
کشورهایی که ما به آنها دشمن میگوییم به سربازان جنگ ویتنام سالها مدال میدهند و آنها را تکریم میکنند. ما برای سردارانمان که در یک جنگ در بدترین زمان ممکن به کشور خدمت کردهاند، چه کردیم؟ امروز کسانی که بیشترین فداکاری را برای کشور داشتند با مشکل روبهرو هستند. شاید خیلی از این رفتارهاست که باعث میشود ما به همافزایی و همدلی و حرکت سراسری روزهای اول انقلاب برسیم.امیدوارم قهرها به آشتی تبدیل شود و جای تخریب را گفتوگو بگیرد و ما بتوانیم در برابر فتنهها مقاومت کنیم.
امیدوارم نشست با سران قوا به نتیجه برسد
یک نماینده تهران در مجلس نیز با اشاره به حضور خود در کمیته رفع حصر مجلس گفت: ما در این کمیته اقداماتی انجام دادهایم و پیگیریهایی انجام شده است، امیدواریم بهزودی شاهد رفع حصر باشیم. فاطمه سعیدی ادامه داد: با رئیس قوه مقننه و قوه قضائیه نشست داشتیم و انشاءا... بهزودی به نتیجه مینشیند. نظر اینها مساعد است و بهدنبال تمهیداتی هستند که بهزودی حصر به پایان برسد. سعیدی در مورد شروط احتمالی رفع حصر هم گفت: شروط هنوز مشخص نشده و کمیته پیگیر است. امیدواریم نیروهای انقلابی بهزودی به جامعه برگردند.
این نماینده مجلس در خصوص مطالبات احمدینژاد در نامه به رهبری و درخواست برگزاری یک انتخاب آزاد گفت: اصلاحطلبان سالهاست این حرفها را زدهاند، منتها آقای احمدینژاد دچار توهم است. او باید تکلیف خود را با انتخابات ۸۴ و ۸۸ روشن کند. او دچار جنجال و هیاهو است و نظام باید هرچه زودتر تکلیف خود را با این فرد روشن کند. در عین حال ما خودمان بهدنبال شفافسازی اتفاقات سال ۸۸ هستیم و این مطالبه از سوی احمدینژاد بیمعنی است.
تفکیک اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات
یک عضو اصلاحطلب کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به برخی مباحث مربوط به ورود اطلاعات سپاه به موضوع جاسوسی در جریان بازداشت تعدادی از فعالان محیطزیست و تاکید برخی نمایندگان مبنی بر اینکه موضوع و مسائل جاسوسی در حیطه اختیارات و وظایف وزارت اطلاعات است، اعلام کرد: معتقدم اگر سازمان اطلاعات سپاه پاسداران براساس قوانین، ضابط قضائی محسوب میشود و همزمان بنابر آنچه از ابتدا بهطور قانونی میدانستیم، تشخیص جاسوسی برعهده وزارت اطلاعات و برخورد با آن نیز برعهده قوه قضائیه است، طبیعتا باید تفکیک وظایف میان این دو نهاد اطلاعاتی- امنیتی صورت گیرد.
مصطفی کواکبیان در ادامه گفت: نکته حائز اهمیت دیگری که در جریان بازداشت فعالان محیطزیست باید مورد توجه قرار گیرد و بنده پیش از این نیز، مکرر بر آن تاکید کرده و حتی در تذکری نیز به آن اشاره کردم، این است که سازمان زندانها زیرنظر وزارت قوه قضائیه است و طبیعتا باید با دقت بیشتری نسبت به برخورد و نگهداری از زندانیها اقدام کنند. سازمان زندانها و قوه قضائیه بهعنوان نهاد متولی این سازمان باید دقت کنند که زندانیها بهصورت امانت در اختیارشان قرار دارند و باید برای حفظ جانشان بیش از این تلاش کنند. هماکنون بنابر قانون، سازمان اطلاعات سپاه پاسداران پاسخگوی مجلس نیست اما باید بهسمتی برویم که دستگاه قضائی و سازمان زندانها از طریق وزارت دادگستری پاسخگوی مجلس باشند.
قرار بر دیدار با دراویش نیست
سخنگوی کمیسیون قضائی مجلس ضمن اشاره به بازدید روتین کمیسیون قضائی از زندان تهران، زندان قزلحصار و آگاهی شاپور، پس از تعطیلات، در پاسخ به اینکه دیدارهای جدید ارتباطی به وقایع اخیر ندارد، گفت: نه این دیدارها صرفا برای رسیدگی به مشکلات و مطالعات انتقال زندانها بلکه در برنامه ششم توسعه تاکید شده است و مواردی از این دست صورت خواهد گرفت.
حسن نوروزی درباره ارتباط دیدار مجدد از زندانها با دراویش گفت: هیچ ارتباطی ندارد. اینها انسانهای منحرف و خطاکاری هستند که مردم را بازیچه دست خود کردند و با یک مذهب منحرف و افراطی، سعی کردند که آشوب ایجاد کنند و خسارات زیادی به بار آوردهاند و چند تن از سربازها را شهید کردند. ما هیچدیداری با این افراد نخواهیم داشت.اینها باید محاکمه شوند و به مجازات اعمال خود برسند. کمیسیون قضائی مجلس به این موضوع ورود نمیکند و این افراد باید به سزای خطاهای خود برسند.
راهگشا یا گره کور
بازدید مجدد از زندانها به هر دلیل و بهانهای باشد، درست است. حداقل نتیجه این بازدید، آن است که زندانیان متوجه میشوند، نمایندگان مجلس، فقط وکیل شهروندان آزاد نیستند. اعضای مجلس همانطور که در انتخابات با رأی همه مردم، جدا از اسارت و آزادگی و اعتقاد، به خانه ملت میروند، بههمین صورت هم وظیفه دارند تا از حقوق ملت در هر شرایطی دفاع کنند و بازدید مجدد نمایندگان از زندانها نیز گواه بر همین حق و وظیفه است.
- 12
- 4