چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۰۹:۰۸ - ۰۷ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۱۶۴۱
مجلس

واقع‌بينی و توهم سياسی در انتخابات هیات رئیسه مجلس

مجلس,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس

شايد علي‌لاريجاني با حمايت اصلاح‌طلبان قم به مجلس وارد شد ولي اين شخصيت امروز تحت حمايت مستقلين ولايي‌است كه اكثريت مجلس را در اختيار دارند و قرار نيست كه آن‌ها در اين منازعه لاريجاني را رها و عارف را حمايت كنند بلكه اين جريان مي‌تواند ضربه حضور عارف در انتخابات هيات رييسه را با انداختن مهره‌اي در جايگاه نواب رييس جبران كند كه البته اين وضعيت سبب شده است تا جريان‌هاي سياسي آن را عبور از يك گزينه يعني علي مطهري بخوانند.

 

هفتم اسفند ۹۴ انتخاباتي در كشور برگزار و سبب ايجاد تغييراتي در شاكله اصلي مجلس شوراي اسلامي شد. در آن زمان بسياري از جريان‌هاي سياسي معتقد بودند كه گروه‌هاي تندروي مجلس از بهارستان خارج شده‌اند و به جاي آن‌ها افراد متفاوتي با رويكردهاي اعتدالي يا اصلاح‌طلبي وارد خانه ملت شده‌اند ولي ماجرا اينگونه نبود؛ محافظه‌كاران مجلس پوست انداخته بودند و به نوعي شاكله آن‌ها نوسازي شده بود.

 

از طرفي همه جريان‌هاي سياسي مي‌دانستند كه در اين كارزار شوراي نگهبان اجازه ورود بسياري از نيروهاي اصلاح‌طلب را نمي‌دهد و براي همين جريان‌هاي دولتي و نزديك به دولت دست به كار شدند تا نيروهايي را وارد كار كنند كه فقط همگرايي با تندروها نداشتند و اين يعني بخش عظيمي از افراد كه مردم آن‌ها را منتسب به جريان اصلاح‌طلبي مي‌دانستند وابستگي اخلاقي و سياسي به جريان اصلاحات نداشتند.

 

بعد از آغاز شدن مجلس دهم برخي سعي داشتند كه ناكارآمدي‌هاي نمايندگان را به نام اصلاحات تمام كنند و بگويند كه اين مجلس، مجلس اصلاحات است و كارآمدي لازم را ندارد. البته از اين نكته نمي‌توان چشم پوشيد كه ناكارآمدي مجلس هم چندان ناروا نبود و نمايندگان تازه‌كار توانايي لازم را نداشتند.

 

واقع‌بيني و توهم سياسي

دلسوزان و واقع‌بينان مي‌دانستند كه وزن جريان اصلاح‌طلبي چقدر است ولي متوهمان اين تصور را در اذهان برخي افراد در جريان اصلاح‌طلبي جا انداختند كه مي‌توانند با يكه‌تازي به راه خود ادامه دهند. اين بازي ابتداي افول اميد بود؛ اتفاقي كه سبب شد تا جرياني كه خود را اميدي مي‌دانست مسير را جدا و ائتلاف را نابود كند.

 

پايبندي به يك عهد

آن‌هايي كه اين خودبرتربيني برخي در فراكسيون اميد را ديده بودند، دلخوري داشتند ولي در ادامه مسير همچنان حرمت اميد را حفظ كردند و حتي نمايندگان اين جريان‌ها با قراري نانوشته جايگاه نواب رييس مجلس را به فراكسيون اميد اختصاص داده‌بودند.

 

توهم اميدي

بخشي از مقصران ماجراي فوق يعني انشقاق اميد، تصور مي‌كردند كه محمدرضاعارف حق ولايي بر گردن نمايندگان و ملت ايران دارد و بايد به سهم خود برسد و رييس مجلس شود و براي اين هدف نيز اقدامات فراواني را در دستور كار قرار دادند ولي اين رويه نيز سبب شد تا بدبيني جريان‌هايي كه با ائتلاف اصلاحات بالا آمده بودند ولي دلي گروي اين جريان نداشتند بيشتر شود و كار را به وزن‌كشي سياسي بكشانند. در اين رويارويي نيز فراكسيون موسوم به اميد شكست خورد و براي همين در بسياري از لابي‌هاي داخلي بهارستان بازي به نفع آن‌ها به پايان نمي‌رسيد.

 

تَكرار بي‌تدبيري

حال دوباره بعد از اين همه تَكرار شكست برخي از جريان‌ها و افرادي كه به نظر مي‌رسد نگاهي مقطعي دارند و فارغ از نگاه راهبردي هستند در اظهاراتي از انتخاب عارف به عنوان گزينه رياست مجلس سخن مي‌گويند. براي مثال جلال میرزایی، عضو شورای مرکزی فراکسیون امید مجلس گفته است كه: در جلسه این هفته مجمع عمومی فراکسیون اميد، نامزدی محمدرضا عارف برای ریاست مجلس بررسی می‌شود. در صورت اخذ رای، نامزد نهایی فراکسیون امید برای ریاست مجلس ، عارف خواهد بود.

 

جلال میرزایی روز شنبه درباره آخرین وضعیت بررسی نامزدهای انتخابات هیات رییسه مجلس در فراکسیون امید گفت: اعضای فراکسیون امید به عنوان تشکیلاتی که نمایندگی جریان اصلاح‌طلبی را در مجلس بر عهده دارد، بر اساس قواعد کار تشکیلاتی، برای هیات رییسه کاندیدای خود را دارد و نظر هواداران ما همین خواهد بود. وی اظهارداشت: اعضای فراکسیون امید مجلس، انتقاداتی نسبت به اداره مجلس دارند و نظرشان این است که در بسیاری از موارد نظر فراکسیون امید گرفته نمی شود. درست است که ما چند عضو در هیات رییسه مجلس داریم . تصورمان این است که اقدامات در هیات رییسه مجلس قائم به شخص است و طبیعی است که بخواهیم در این اوضاع تغییراتی ایجاد شود.

 

نماینده مردم ایلام در مجلس گفت: اکثریت اعضای فراکسیون امید نظرشان این است که آقای عارف کاندیدای ریاست مجلس شورای اسلامی شود. میرزایی ادامه داد: جمع بندی نهایی در مورد این موضوع در جلسات این هفته مجلس شورای اسلامی انجام می‌شود، نظر آقای عارف این است که اگر اعضای فراکسیون امید خواهان حضور وی در ریاست مجلس باشند به نظر اعضا احترام می‌گذارد. عضو شورای مرکزی فراکسیون امید مجلس اظهار داشت: آقای عارف در طول دو سال گذشته نهایت سعی و تلاش خود را در فراکسیون امید مجلس داشته و تابع نظر جمع بوده است. میرزایی درباره برخی خبرها مبنی بر این که اعضای این فراکسیون در مورد انتخابات نایب رییسی مجلس می‌خواهند از مطهری عبور کنند، گفت: این موضوع صحت ندارد و قرار نیست فراکسیون امید از مطهری عبور کند، البته تمرکز فراکسیون امید مجلس روی ریاست مجلس است و هنوز وارد بررسی نواب رییس نشده ايم.

 

وی تصریح کرد: البته مسعود پزشکیان و علی مطهری به غیر از حمایت فراکسیون امید مجلس حمایت بسیاری از نمایندگان مجلس را دارند، در گذشته هم مباحث زیادی در مورد آقای مطهری مطرح می شد ولی سرانجام وی رای زیادی کسب کرد. میرزایی افزود: در مورد بقیه اعضای هیات رییسه مجلس، هر فردی که مایل به حضور در انتخابات هیات رییسه باشد در فراکسیون نامزد می‌شود و در مورد وی رای‌گیری صورت می‌گیرد، افرادی که بیشترین رای را داشته باشند برای انتخابات هیات‌رییسه به عنوان نامزد نهایی فراکسیون امید معرفی می‌کنیم.

 

این نماینده اصلاح طلب مجلس در مورد ائتلاف این فراکسیون با دیگر فراکسیون‌ها گفت: برآیند من از جلسات فراکسیون امید این است که به جز گزینه ریاست ما می‌توانیم با بقیه فراکسیون ها در مورد اعضای هیات رییسه ائتلاف کنیم. میرزایی اظهار داشت: البته ائتلاف باید میان هر سه فراکسیون مجلس شورای اسلامی انجام شود، یعنی همه روی این ائتلاف باقی بمانند.

 

وی افزود: فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی مطالبه حامیان جریان اصلاح طلبی را همیشه مدنظر داشته و دارد. یکی از مطالبات امروز جریان اصلاح طلبی این است که یک خانم و یک اقلیت مذهبی در هیات رییسه مجلس شورای اسلامی حضور داشته باشد.وی ادامه داد: ما در میان نامزدهای هیات رییسه مجلس یک خانم و یک اقلیت مذهبی را معرفی خواهیم کرد، برای این موضوع در شورای مرکزی فراکسیون امید رای گیری انجام خواهد شد و یکی از خانم‌های عضو و یکی از اقلیت‌های مذهبی را انتخاب خواهیم کرد. در همين راستا بهرام پارسایی، سخنگوی فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی از درخواست نمایندگان برای کاندیداتوری محمدرضا عارف در انتخابات ریاست مجلس خبر داد.

 

بهرام پارسایی اظهار کرد: با نزدیک شدن به انتخابات هیات رییسه مجلس، مراجعات مکرری از سوی همکاران نماینده برای کاندیداتوری آقای عارف در انتخابات ریاست مجلس وجود دارد. وی افزود: طی یکی دو روز آتی فراکسیون امید ضمن بررسی تمامی جوانب کار، مطالبه همکاران و همچنین بررسی استراتژی‌های ائتلافی و لیست مستقل در خصوص این مطالبه و چگونگی ورود به انتخابات اجلاسیه سوم تصمیم نهایی را اتخاذ می‌کند.

 

رييس‌سازي زوركي

اين اظهارات در حالي بيان مي‌شود كه چندي پيش محمدرضا نجفی عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با تسنیم با اشاره به نزدیک شدن به انتخابات هيات‌رييسه مجلس در سال سوم مجلس دهم و برنامه‌های این فراکسیون در این باره، گفت: گمانه‌زنی‌ها برای گزینه‌های انتخابات هيات‌رييسه مجلس در فراکسیون امید مطرح شده و برخی دوستان برای عضویت در هيات‌رييسه مجلس اعلام آمادگی کرده‌اند اما این‌ها فقط در حد گمانه‌زنی است.

 

وی درباره گزینه‌های احتمالی فراکسیون امید برای ریاست مجلس، اظهار داشت: بنده در صحبت‌هایی که با آقای عارف داشته‌ام، سخني از وی نشنیدم که نشان‌دهنده این باشد که تمایلی برای کاندیداتوری در انتخابات هيات‌رييسه مجلس داشته باشد؛ بنده چنین برداشتی ندارم که آقای عارف بخواهد در این مساله ورود کند. عضو فراکسیون امید مجلس با بیان اینکه از همه جناح‌ها و گروه‌ها می‌شنوم که علاقه‌مند هستند و ضرورت می‌بینند که در انتخابات هيات‌رييسه مجلس ورود کنند، افزود: این‌ها در حد استمزاج‌ها و مشورت‌های فردی است و نمی‌توان این مسائل را به اشخاص نسبت داد و درباره آن اظهار نظر کرد، زیرا جنبه گفت‌وگوهای فردی دارد. نجفی تصریح کرده بود: بسیاری از نمایندگان احساس می‌کنند که شاید لازم باشد مقداری تغییرات در مجموعه فعلی هيات‌رييسه یا چنین موقعیت‌هایی ایجاد شود.

 

تكاپوي ابتر

اما سرانجام اين نشست برگزار شد و فرج‌ا... رجبی، عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: جلسه با محوریت بررسی انتخابات هیات‌ريیسه مجلس و نحوه ورود این فراکسیون به انتخابات سال سوم مجلس دهم برگزار شد. وی افزود: اعضای فراکسیون امید در این جلسه درباره گزینه‌های فراکسیون برای هیات‌ريیسه مجلس، به جمع‌بندی نهایی نرسیدند و تصمیم نهایی به جلسه بعدی موکول شد

 

. عضو فراکسیون امید(اصلاح‌طلبان) مجلس در پاسخ به این پرسش که نظر عارف برای کاندیداتوری ریاست مجلس از سوی فراکسیون امید چیست؟، گفت: آقای عارف تصمیم نهایی را به نظر مجمع عمومی فراکسیون واگذار کرده است. نماینده شیراز در مجلس در پاسخ به این سوال که آیا پزشکیان و مطهری از سوی فراکسیون امید برای نواب مجلس معرفی می‌شوند، تصریح کرد: از سوی فراکسیون، مانعی برای معرفی آقایان مطهری و پزشکیان به عنوان نواب ريیس وجود ندارد اما تصمیم‌گیری نهایی در جلسه مجمع عمومی اتخاذ می‌شود.

 

هزينه يك قلدري

كساني كه توهم قدرت دارند بايد بدانند كه اين بازي‌هاي سياسي يك سري هزينه نيز دارد و مي‌تواند مانند تمام راهبردهايي كه جريان‌هاي منتسب به اصلاحات در مجلس داشتند و به نتيجه نرسيد باري بر دوش جريان اصلاحات بيندازد. در همين راستا يكي از خطرناك‌ترين هزينه‌ها را مي‌توان از دست دادن جايگاه‌هاي نواب رييس براي فراكسيون اميد دانست. جريان‌هاي حاضر در مجلس همگي به اين نكته تاكيد دارند كه علي‌لاريجاني تنها گزينه‌اي است كه مي‌تواند خانه‌ملت را در اين بازه‌زماني اداره و منافع همگاني را در برابر خواسته‌ها و درخواست‌هاي محافظه‌كاران و برخي جريان‌هاي فشار ديگر حمايت كند.

 

شايد علي‌لاريجاني با حمايت اصلاح‌طلبان قم به مجلس وارد شد ولي اين شخصيت امروز تحت حمايت مستقلين ولايي‌است كه اكثريت مجلس را در اختيار دارند و قرار نيست كه آن‌ها در اين منازعه لاريجاني را رها و عارف را حمايت كنند بلكه اين جريان مي‌تواند ضربه حضور عارف در انتخابات هيات رييسه را با انداختن مهره‌اي در جايگاه نواب رييس جبران كند كه البته اين وضعيت سبب شده است تا جريان‌هاي سياسي آن را عبور از يك گزينه يعني علي مطهري بخوانند؛ گزينه‌‌اي كه سال‌ها تلاش شده وي را از صدر به پايين بكشانند و اين هشداري است كه متوهمان اطراف عارف به آن توجهي ندارند.

 

هركه راه بهر كاري ساختند

عارف شخصيت محترمي است ولي هركس را براي جايگاهي آفريده‌اند و بي‌شك اين فرد براي رياست‌مجلس شوراي اسلامي صلاحيت لازم را ندارد. شايد برخي اطرافيان اين فرد به دنبال رسيدن به جايگاه هستند يا فراكسيون اميد سعي دارد حضور خود را در مجلس يادآوري كند ولي نبايد فراموش كرد كه اين اتفاق مي‌تواند براي هميشه فراكسيون اميد را در مجلس به حاشيه براند و جايگاه آن را تخريب كند.

 

البته اين شكست مي‌تواند يك توفيق اجباري نيز داشته باشد و آن پايان توهم مجلس اصلاح‌طلب است كه برخي در اذهان خود و قشري از جامعه پرورانيده اند. براساس آيین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، دهه نخست خرداد هر سال انتخابات هيات‌رييسه مجلس برگزار می‌شود که براساس آن ريیس، نواب، دبیر، کارپرداز و سخنگوی هيات‌رييسه پارلمان با رای اکثریت نمایندگان مجلس برای یک سال آتی انتخاب می‌شوند و ما نيز منتظر مي‌مانيم تا اين انتخابات مانند دو دوره قبل و به همان روال به پايان برسد و تير كساني‌كه براي منفعت خود سعي دارند اميد مردم را از بين ببرند به سنگ بخورد.

 

 

ghanoondaily.ir
  • 13
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش