مشكلات اقتصادي، اجتماعي و سياسي در كشور هرروز اذهان و افكار مردم را تحت فشار قرار ميدهد و سبب ميشود تا آنها نسبت به آينده دلنگران و نااميد شوند. اين موضوع در ميان سياسيون شايد به خوبي درك نشود ولي سطح جامعه با اين كابوس روبه رو است كه آينده خوبي در انتظار ما نيست. بيخيالي و شعارهاي برخي مسئولان نيز به عاملي براي عصبانيت مردم تبديل شده است تا جايي كه روز گذشته اميرخجسته، از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و رييس كميته تحقيق و تفحص از بنيادشهيد با بیان اینکه دستهایی پنهانی در پشت پرده بازار خودرو است که آن را مدیریت میکند، گفت: افزایش بیرویه قیمت خودرو باعث آسیب جدی به مردم شده است. البته شاهد افزایش قیمت اقلام، اجناس و خوراکیها نیز هستیم.
کسی جز تیم اقتصادی دولت دلار را رها کرده است؟ افزایش نرخ دلار و ارز به دلیل ناکارآمدی تیم اقتصادی دولت و عدم نظارت مجلس و ۲۰ دستگاه نظارتی است. این نماینده مجلس تاکید کرد: مجلس چرا اقدامی برای جلوگیری از افزایش قیمت ارز، خودرو و کالاها انجام نمیدهد؟ مجلس باید با خاصیت و قدرتمند ورود کند و جلوی این اقدامات را بگیرد. استخوانهای مردم زیر بار فشارهای اقتصادی خرد شده است و همهچیز رهاشده و هیچکس مدیریت نمیکند. خجسته با انتقاد از سکوت مسئولان در قبال افزایش قیمت خودرو و ارز گفت: کسانی که باید بازار را کنترل و مدیریت کنند، سکوت کردهاند! اما دلیل سکوت آنها جای بحث دارد.
آیا سکوت کردهاند تا نظام را ناکارآمد جلوه دهند و مردم را عصبانی کنند و به خیابانها بیاورند؟ این نماینده مجلس گفت: طریقه کشورداری و مملکتداری اینگونه نیست و ما از سه قوه به ويژه قوه مجریه، تیم اقتصادی دولت و مجلس ناراضی هستیم. چرا مسئولان جلوی گرانی را نمیگیرند و مردم میگویند اگر بیعرضه هستید، کنار بکشید. متاسفانه یک حس بیتفاوتی در میان مسئولان ایجادشده که مردم را بهشدت عصبانی کرده است. خجسته تاکید کرد: اگر روند گرانی و بیتفاوتی مسئولان ادامه پیدا کند، یک خطر جدی است که بيشك آسیب آن از آمریکا بیشتر خواهد بود. هیچکدام از مسئولان تخصصی و کشوری جوابگو نیستند و همه در حد حرف اقدام میکنند و هیچکس کنترلی بر بازار ندارد. ارزش پول ملی ما نصف شده است و حقوق دو میلیونی ارزش يك میلیون تومان را دارد. همهچیز برهم ریخته است و یک نفر باید به داد کشور برسد.
وی ادامه داد: ما در مسئولان قاطعیت نمیبینیم، درحالیکه مردم تشنه قاطعیت هستند. مسئولان به عمد کاری راکه آمریکا انجام میدهد، انجام میدهند. آمریکا به دنبال نارضایتی مردم است و مسئولان نیز با اقداماتشان همین کار را انجام میدهند. اين سخنان خجسته ،حرف دل همه مردم است كه اين روزها از زبان يكي از مسئولان شنيده ميشود. با توجه به انتقادهايي كه اين نماينده داشت، به سراغ يكي از نمايندههاي اصولگراي مجلس كه در كميسيون اقتصادي بهارستان فعاليت ميكند، رفتيم. سید ناصر موسوی لارگانی در گفتوگو با قانون از مشكلات و معضلات ميگويد ولي او نيز مانند ساير افراد راهكار مشخصي براي برون رفت از وضعيت موجود ندارد. در ادامه متن كامل اين گفتوگو را ميخوانيد:
با توجه به اینکه در روزهای اخیر قیمت بسیاری از کالاهای اساسی افزایش قابل توجهی را داشته است، آیا برای بهبود اوضاع معیشتی مردم برنامه ای دارید؟
یکی از دلایل افزایش قیمت ها و توجیهی که فروشندگان در بالا رفتن نرخ ها دارند، افزایش قیمت دلار است. هر چند که درآمد مردم ما بر اساس ریال است و با این واحد پولی حقوق و مزایا پرداخت می شود اما متاسفانه قیمت کالاها بر اساس دلار محاسبه می شود.
چند روز گذشته یکی از مسئولان میگفت حقوقم در مقایسه با سال قبل از نصف هم کمتر شدهاست؛ سال قبل که قیمت یورو در کانال چهار هزار تومانی بود، حالا از هشت تومان هم فراتر رفته است که این باعث شده تا قدرت خریدم به نصف تقلیل یابد. یکی هم در اين اواخر میگفت که گوشت را با قیمت ۷۰ هزار تومان خریداری کرده است که بعد از پرس و جو معلوم شد که به علت قاچاق دام ایران به کشورهای خارجی و عرضه با قیمت بالاتر در آنجا، نرخ گوشت اینگونه تحت تاثیر قرار گرفته است.
متاسفانه باید بگویم که مسئولان ما با اینکه از ابتدای انقلاب بر روی افزایش قدرت خرید مردم مانور داده اند اما حالا شاهد هستیم که سفرههای مردم کوچکتر شده اند و توجه به قدرت خرید مردم و نظارت بر بازار به کلی فراموش شده است. حتی در ماه مبارک رمضان هم که تاکید شده بود بازرس ها قیمت ها را بررسی می کنند اما نرخ بسیاری از کالاهای اساسی و مایحتاج ضروری مردم افزایش یافته بود؛ این نشان می داد که در این ماه نظارت ها در بازار جدی نبود. آقای روحانی با اینکه با وعده های انتخاباتی خود مردم را امیدوار کرده بود، اما این موضوع در دوره دوم فعالیت ایشان فراموش شد. او وعده داد اگر برجام را پیگیری کند، بيشك به نتیجه می رسد. روحانی گفته بود رفاه مردم تاحدی خواهد بود که نیازی به یارانه نقدی نباشد؛ اما امروزه این وعده ها به جای بهبود معیشت مردم، با کوچکتر شدن سفره های آن ها همراه شده است.
پیشنهاد من به دولت این است که نظارت را افزایش دهد و از بالا رفتن قیمت ها جلوگیری کند. باید گفت که متاسفانه اکنون برخی از کالاهایی که نیاز روزانه مردم نیستند، افزایش قیمتی قابل توجه داشته اند. براي مثال در صنعت خودرو که گفته میشود ۸۰ درصد قطعات آنها در داخل کشور تولید می شود، اما همچنان با افزایش نرخ دلار، خودروسازان قیمت محصولات خود را افزایش داده اند؛ امسال شاهد بودیم که طی دو تا سه بار در سال قیمت خودرو به بهانه بالا رفتن نرخ دلار افزایش یافت که به عقیده بنده اگر دولت بخواهد می تواند این اوضاع را مدیریت کند. واقعیت این است که ۵۰ درصد از هفت میلیون و ۶۰۰ هزار سکه فروخته شده در سال جاری تنها پنج درصد به خریداران مربوط بود. این یعنی دولت باید برای بهبود این وضع برنامه ریزی کند. متاسفانه هر قطعه سکه فروخته شده برای اختلاگران در بازار طلا، یک میلیون تومان سود داشته است؛ سوال اینجاست که آیا این فرد برای این سود مالیات هم پرداخت می کند؟ آیا این قابل بررسی و کنترل نیست؟ باید گفت که دولت می تواند در این زمینه برنامه ریزی کرده و شرایط را مدیریت کند.
به نظر شما فقط دولت مقصر وضعيت موجود است؟
به عقیده بنده دولت ۱۰۰ درصد در این زمینه مقصر است. یعنی دولت روحانی در انجام وظایف خود کوتاهی و در جلوگیری از افزایش قیمت ها تعلل کرده و در حقیقت وظایف خود را به درستی انجام نداده است. باید گفت که دولت نظارت کافی بر بازار نداشته و از واردات کالاهای خارجی و از قاچاق کالاها به خارج از کشور جلوگیری نکرده است که همین عدم جلوگیری از قاچاق به خارج براي مثال درباره گوشت ضربه زیادی به مردم وارد کرده است. این در حالی است که وظیفه دولت ممانعت از خروج غیرقانونی کالاها به خارج از کشور است.
در این شرایط برای جلوگیری از ناامیدی مردم چه باید کرد؟
مردم ما در شرایط مختلف نشان داده اند که جزو بینظیرترین ملتها در دنیا هستند. این مردم در روز قدس باوجود مشکلات و سختی هایی که داشتند حماسه تاریخی را رقم زدند. آن ها روز قدس امسال باشکوهتر از سالهای گذشته به صحنه آمدند که این نشان می دهد این مردم مدافع نظام هستند. بنابراین باید گفت که دولت هم باید تا جایی که در توان دارد، تلاش کند باید برای این مردم کار کند و اوضاع معیشتی آنها را اصلاح کند. باید بگویم که ایراداتی از ابتدای انقلاب در کشور وجود دارد و جامعه ما نیاز به یک سری فعالیتهای استراتژیک دارد. براي مثال می توان با سهمیه بندی برای قشر ضعیف جامعه این حداقل ها را برطرف کرد تا با دریافت این سهمیهها اوضاع کمی بهبود یابد. این در حالی است که در حال حاضر اختلاف طبقاتی در کشور به حدی است که عدهای از فرط نیاز به نان شب خود محتاج هستند و عده دیگری نیز آنقدر پول دارند که نمی دانند چگونه آن را هزینه کنند.
باید هر طور شده این وضع بهتر شود و دولت حتی با سهمیه بندی هم که شده، فشار زیاد را از دوش مردم بردارد؛ زیرا در حال حاضر عده ای تنها با یارانه زندگی میکنند. متاسفانه در این شرایط عوارض آب، برق و گاز هم افزایش یافته که از همین ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان هم فراتر رفته است. این یعنی دولت بیبرنامه است و بدون هماهنگی با مجلس قیمت ها را افزایش داده است. پس در این شرایط باید برای جلوگیری از ناامیدی مردم و حفظ روحیه تلاشگر آن ها اوضاع را مدیریت کرد و در این زمینه برنامه ریزی لازم برای بهبود معیشت در نظر گرفته شود.
برخی معتقد هستند که دولت روحانی کشور را رها کرده است، شما هم به این موضوع اعتقاد دارید؟
بيشك اينگونه نيست و روحانی کشور را رها نکرده است اما برنامه های دولت نشان می دهد که روحانی به وعده های انتخاباتی خود پایبند نبوده است. او با وجود اينکه قسم یاد کرده بود اگر نمی توانست به صحنه نمی آمد، اما بهنظر می رسد نتوانسته وعده هایش را عملی کند. البته باید گفت که دولت های قبلی نیز خوب کار نکردند و این به معنای تایید دولت های قبل از روحانی نیست اما انتظاری که مردم از روحانی داشتند، این نبود.
او چهار سال تمام مردم را سرگرم برجام کرد اما حالا شاهد هستیم که اوضاع خوب نیست و ما حتی حالا آلودگی هوا را هم به دولت نهم و دهم نسبت می دهیم. من معتقد هستم که دولت روحانی توانمندی لازم را ندارد. این در حالی است که روحانی و اطرافیانش مدام تلاش می کنند تا ثابت کنند که مجبور هستند با استکبار جهانی صلح کنند و وارد مذاکره شوند اما این نتیجه ندادن نشان می دهد که ما پنج سال به فرمایشات رهبر معظم انقلاب بی توجه بودیم. بيشك دولت های گذشته نیز به این فرمایشات بی توجه بودند.
ایشان مدام تاکید کرده بودند تا بحث اقتصاد مقاومتی و تولید و اشتغال را جدی بگیریم، اما اوضاع کنونی نشان میدهد که ما به این مسائل بی توجه بوده ایم و برنامه ریزی مناسبی نداشتهایم. حتی در بحث جلوگیری از واردات بی رویه نیز عملکرد دولت ها خوب نبوده است؛ متاسفانه در سال ۹۶ واردات نسبت به سال ۹۵ هم بیشتر شد که حالا برخی از کارخانجات ما در آستانه ورشکستگی هستند و برخی از کارکنان در این کارخانه ها حتی ۹ ماه است که حقوق نگرفته اند. یا همین کارکنان شهرداریها که حالا برخی از آنها چهار یا پنج ماه است که دستمزدی دریافت نکرده اند، این ها یعنی مدیریت و نظارت دولت کافی نبوده است.
هم اکنون نقدینگی کشور افزایش قابل توجهی را داشته و به یک هزار و ۴۰۰ میلیارد در دولت روحانی رسیده است که برای همه این ها باید دولت راهکار داشته باشد. این در حالی است که برخی از راهحلهای وزارت اقتصاد و بانک مرکزی حتی اوضاع را آشفتهتر کرده است.
شما به عنوان نماینده چرا از ابزار نظارتی خود برای پاسخ خواستن از وزرا استفاده نمیکنید؟
زیرا بحث نظارتی در مجلس بسیار ضعیف است. متاسفانه مجلس در دوره دهم فعالیت خود از نظر نظارتی بسیار ضعیف عمل کرده است. در حال حاضر بحث سوال از وزرا و تحقیق و تفحص از آن ها انجام می شود ولی با لابیگریها این موضوع به نتیجه نمی رسد و حتی سوالات ما هم بی پاسخ و بی نتیجه است.
- 9
- 1