موضوع اصلاحقانون انتخابات كه با پيگيري نهادها و جريانهاي سياسي در مجلس در دستور كار است، موافقان و مخالفان فراواني دارد كه هر كدام از آنها دلايلي براي اين رويكرد خود بيان ميكنند. برخي معتقد هستند كه در اين ميان شايد در حق اقليتها و قوميتهاي برخي مناطق بيمهري شود و عدهاي ميگويند با اين اقدامات ميتوانند نگاه نمايندگان را از حالت محلي به ملي تغيير دهند. براي بررسي اين موضوع و به دنبال افزايش واكنشها به آن با احمدمازني، رييس اصلاحطلب كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي و همچنين عضو فراكسيون «اميد» گفتوگو كردهايم كه در ادامه مشروح مصاحبه ايشان با «قانون» را ميخوانيد.
آقاي مازني شما به عنوان يك چهره اصلاح طلب كه از طرفداران اصلاح قانون انتخابات هستيد اندكي در اين زمينه براي مخاطبان ما توضيح دهيد.
طرح یک فوریت اصلاح قانون انتخابات، چند وقت پیش در مجلس به تصویب رسید. در یکی از این طرح ها اصلاح حوزه انتخابیه در دستور کار قرار گرفته و افزایش تعداد نمایندگان مورد توجه است. یکی دیگر از این طرحها تحت عنوان طرح اصلاح قانون جامع انتخابات مجلس است که در کمیسیون شوراها مورد بررسی قرار گرفته است. این بخش از لایحه کاری است که توسط دولت در حال انجام است و باید از وزارت کشور پرسید که در چه مرحلهای از رسیدگی قرار دارد.
یکی دیگر از این طرح ها نیز بحث استانی شدن قانون انتخابات است. باید گفت، آنچه که امروز در اصلاح قانون انتخابات مورد توجه قرار گرفته، تغییراتی است که در اصل مورد نیاز امروز جامعه نیست. چرا که بهنظر می رسد تصویب این طرحها به صورت پینه وصله در حال انجام است و طرحها پراکندهاند و انسجامی در میان آنها وجود ندارد.
دليل شما براي انجام اصلاح قانون انتخابات چيست؟
به عقیده بنده، باید قانون اصلاح نظام انتخابات را در دستور کار خود قرار دهیم. چرا که باید در ابتدا نظام انتخاباتی را شناخت و آن را متناسب با فاکتورهایی از قبیل نیاز فوری جامعه، آخرین دستاوردها و موارد تجربه شده و همچنین با توجه به قانون اساسی اصلاح کرد. همچنین باید در اصلاح این قوانین به درک درستی از احزاب نیز رسید و حزب را به درستی تعریف کرد.
متاسفانه در حال حاضر احزاب گروهی از افراد هستند که فراواناند، اما به لحاظ کیفیت تاثیری در بهبود اوضاع ندارند.بنابراین باید در انجام تغییرات قانون انتخاباتی، انتخابات را بهصورت حزبی تعريف کرد و در قالب احزاب بزرگ سراسری، این تغییرات را انجام داد. زیرا در صورت حزبی شدن انتخابات، افراد مسئولیت خواهند داشت و باید پاسخگوی مسئولیت خود باشند.
اين طرح به نظر شما كه يكي از نمايندگان فعال مجلس شوراي اسلامي هستيد، عيب و ايرادي ندارد؟
از طرفی نیز باید کرسیها هم معلوم باشند تا مسئولیتها به درستی انجام شوند. این در حالی است که اکنون اقلیت و اکثریت کرسیهایی که بر اساس آرای مردم انتخاب شدهاند، مشخص نیست. از طرفی نیز باید کاری کرد تا در اصلاحات قوانین انتخاباتی وعدهها از حالت پوپولیستی خارج شوند و شکل واقعی را به خود بگیرند. با توجه به اینکه اصلاح قانون انتخابات اکنون بصورت پینه وصله در حال انجام است، بنده یک کمیته سیاسی و حقوقی را در دفتر تشکیل دادهام و با جمعی از نمایندهها در این زمینه گفتوگوهایی انجام شده تا در ایجاد انسجام در این طرحها گام برداریم.
زیرا بهنظر میرسد که در حال حاضر هر یک از این تغییرات به صورت پراکنده هستند و در چارچوب نظام صحیح انتخاباتی قرار نگرفته اند. اگر به معنای واقعی به معضلات کشور نگاه کنیم، معلوم میشود که در حال حاضر معضل اصلی کشور ما در حوزه قدرت است و ما در مسائل سیاسی و قدرت دارای مشکل هستیم. اگر بخواهم شفافتر در این زمینه صحبت کنم باید بگویم که جریانهای سیاسی مختلف در انتخابات شرکت میکنند ولی مردم تاثیر رای خود را با انتخاب هر یک از این افراد احساس نمیکنند.
حتی در پایان هر دوره نیز فردی که انتخاب شده بود، مسولیت کارهای خود را بر عهده نمیگیرد. همه این مشکلات به این دلیل است که مجلس ساختار حزبی ندارد و اکثریت و اقلیت مجلس مشخص نیست، براي مثال یک نفر بر اساس مسائل منطقهای نظر میدهد و جریانهای شهرستانی یا قومی در مجلس تشکیل میدهد. دیگری بر اساس منافع محلی نظر میدهد. اما باید گفت که کشور اینگونه اداره نمیشود و باید برای اصلاح این موارد، ساختار انتخابات اصلاح شود تا یکی در حوزه قدرت، دیگری در حوزه روابط بین الملل و نفر بعدی در حوزه فرهنگ و اقتصاد تاثیر گذار نباشد.
برخي ميگويند كه اين اصلاحات هزينههايي در بردارد به نظرشمادرستاست؟
این بلبشوها هزینه های تحمیلی بیشتری را نسبت به هزینه اصلاح نظام انتخاباتی وارد میکنند. درست مثل این که در یک ساختمانی همه شیرآلات سوراخ باشند و آب از آنها خارج شود و بگوییم برای تعویض لوله ها و اصلاح این وضعیت چرا باید هزینه کنیم؟ اگر برخی میگویند اصلاح قانون انتخابات هزینه تراشی میکند، یک نگاه پوپولیستی به وضعیت دارند. بنابراین من از اصلاح ساختار انتخابات دفاع میکنم و معتقدم که باید به جای انجام تغییرات به صورت پینه وصله نگاه منسجم تری را به موضوع داشت و ساختار انتخابات را اصلاح کرد.
- 10
- 2