لايحه بودجه با چندين هفته تاخير كه برگرفته از بررسيهاي فراوان بود سرانجام روز گذشته به مجلس آمد و تقديم نمايندگان شد اما حسنروحاني در نشست علنی مجلس شورای اسلامی گفت كه خداوند بزرگ را سپاسگزارم که این توفیق همانند سالهای گذشته نصیب بنده و همکاران بنده در هیات دولت شد که در موعد قانونی لایحه بودجه سال ۹۸ را تقدیم مجلس كنم. روحاني در بخشي از سخنانش گفت كه لایحه بودجه سال ۹۸ در شرایطی تقدیم مجلس می شود که از اواخر سال گذشته کشور ما با شرایط فشار و تحریم ظالمانه آمریکا مواجه بود.
دی امسال به امید خدا، ماهی پربرکت برای مردم خواهد بود و همچنین ماه بهمن که چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی است، پیش رو خواهیم داشت. وی ادامه داد: در دی سال گذشته کشور با مشکلاتی مواجه شد که این حوادث آمریکا را بر این داشت که می تواند توسط این حوادث عزم ملت ایران را نابود کند و قدمی مهم برای عقبنشینی ایران بردارد که این خیالی خام و واهی برای آنها بود. روحانی با بیان اینکه هدف اصلی آمریکا از توطئهها و فشارهای مستقیم بر ملت ایران و همچنین بر مردم منطقه و شرکتهای تجاری و اقتصادی، به زانو درآوردن نظام پرقدرت جمهوری اسلامی ایران است، افزود: آمریکاییها مانع بزرگ خود را در این منطقه حساس ایران سرافراز و قدرتمند میبینند و هرگاه که ما در پیشرفتهای داخلی توانستیم حرکت بزرگی به وجود بیاوریم آنها سد راه شدند و پیشروی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفتند.
وی با یادآوری اینکه آنها از توانمندی جمهوری اسلامی ایران هراس دارند، اضافه کرد: بیتردید آمریکا به هدف خود نخواهد رسید و ایران سرافرازتر، قدرتمندتر و همچنین مردم ایران با استقامت و هوشیاری بیشتر در برابر توطئهها خواهند ایستاد. بیتردید تحریمها و فشارها بر زندگی مردم ، رشد و توسعه کشور تاثیر خواهد گذاشت.
به رخ كشيدن دستاوردهاي دولت
روحانی با یادآوری اینکه از سال ۹۲ و با شروع کار دولت تدبیر و امید دولت و مجلس و همچنین ملت و دولت با هم تصمیمی گرفتند که از تورم فزاینده جلوگیری و تورم متعادل و تکرقمی شود، گفت: همچنین اشتغال را به نقطه نسبتا مطلوب برسانیم اما این اهداف که با همکاری هم به دست آوردیم برای دشمنان ما به ویژه آمریکا قابل تحمل نبود. وی ادامه داد: در سال ۹۶ یعنی پایان دولت یازدهم به تورم تک رقمی دست یافتیم و همچنین به رشد ۳.۷ در سال ۹۶ نائل آمدیم و افزون بر این ۷۹۰ هزار اشتغال خالص در کشور به وجود آوردیم. رشد سرمایهگذاری ما نیز از منفی ۱۷.۴به مثبت ۳.۴ رسید و این نشان میدهد که تمام شاخصهای ما مثبت شده و ما به سمت اهداف خود با انتخاب مسیر درست حرکت میکردیم.ريیس جمهور تاکید کرد: آمریکاییها در این میان توطئه و نقشه شوم خود را برای تحریم ملت ایران به اجرا درآوردند و در اوایل امسال یعنی سال ۹۷ با التهاباتی ابتدا در بازار ارز و سپس در بازار کالا و در سایر بازارها مواجه شدیم.
پاس دادن تقصير
حسنروحاني با بيان دوباره سناريوي نااميد كردن مردم توسط برخي بدون اينكه به مشكلات مديريتي خود و دولت اشاره كند، ادامه داد: آنچه آمریکا در سال ۹۷ مد نظر داشت دو مساله بود؛ نخست ناامیدی مردم نسبت به آینده نظام و کشور و دوم القاي ناکارآمدی نظام که مردم تصور کنند دولت بر اوضاع کشور مسلط نیست و به تعبیر برخی از سایتها و روزنامههایی که متاسفانه گاهی تعبیراتی نادرست یا ناپسند داشتند و عنوان شد که دولت، کشور را رها کرده و کشور از کنترل خارج شده و حتی برخی در آن دوران از ابرتورم در اقتصاد سخن گفتند.
ريیس جمهور افزود: حتی برخی عنوان میکردند ایران به زودی ونزوئلا خواهد شد و تلاش کردند مردم را ناامید و دولت را ناکارآمد معرفی کنند. البته ممکن است این افراد هدف سوءنداشته باشند اما دوستانی که در زمان سختی حرف دشمن را تکرار میکنند متاسفانه آثاری منفی برای نظام و کشور به دنبال خواهد داشت. روحانی ادامه داد: کشوری که در مسیر توسعه حرکت میکرد و تورم را مهار و تک رقمی و همچنین اشتغال را به سمت نقطه مطلوب سوق و رشد سرمایهگذاری را نیز به سمت مثبت هدایت و در بسیاری از زمینهها به خودکفایی رسیده بود و در شرایط سخت آب و هوایی توانستیم از مساله بحران آب آشامیدنی عبور کنیم.
وی گفت:با همه مشکلات توانستیم ۹.۶ هزار مگاوات در برق کشور افزوده کنیم و از ۷۰ هزار مگاوات به ۸۰ هزار مگاوات رسیدیم و در دولت دوازدهم نیز ۱۲ هزار مگاوات دیگر تا پایان دولت به مدار اضافه میشود. ريیس جمهور تاکید کرد: این دولت مقتدر، این مجلس هوشمند، این قوه قضايیه همراه و این نیروهای مسلح جان بر کف در کنار هدایتها و ارشادات مقام معظم رهبری مسیر توسعه و اقتدار را در بخش اقتصادی بینالمللی و منطقهای طی خواهند کرد. روحانی با تشریح شرایطی که در ماه های اولیه سال ۹۷ کشور را دچار التهابات کرد، افزود: در این شرایط تحریم ها توانست بر بازار ارز به صورت عملی و روانی تاثیر بگذارد، البته مردم ما شاید تمام ریزه کاری ها را ندانند و باید عنوان کرد که در ابتدای سال جاری در یک مقطع در شرایطی قرار گرفتیم که ذخیره اسکناس ارزی کشور صفر بود و این التهابات در بازار ایجاد شد که دولت برای آرام کردن بازار ناچار شد تصمیماتی ولو سخت و شاید به عنوان اولویت سوم اتخاذ کرده و عملیاتی کند تا بتواند کشور را از التهابات نجات دهد.
ريیس جمهور کشورمان با بیان اینکه در یک مقطع با کشورهایی که مبادلات ارزی و بانکی داشتیم، دچار مشکل شدیم، تصریح کرد: هیچکس نمیتواند بگوید که تحریم بر اقتصاد کشور و زندگی مردم تاثیر منفی نمیگذارد، اما هیچ شخصی هم نمیتواند بگوید که آمریکا به اهداف خود در تحریم ها دست خواهد یافت، چرا که حتما این کشور به اهداف خود دست نیافته و شکست خواهد خورد.وی ادامه داد: تحریم مشکلاتی برای زندگی مردم به وجود آورده که باید تلاش شود با همکاری یکدیگر این مشکلات را کاهش داد و مجلس، دولت و نظام جمهوری اسلامی قادر خواهند بود مشکلات را کاهش داده و جلوی التهابات را گرفته و شرایط کشور را مناسب کنند. روحانی با بیان اینکه عامل دوم در ایجاد التهابات ابتدای سال جاری ساختارهای ناسالم اقتصادی در کشور بود، بیان کرد: از دهه های قبل و بعد از انقلاب، این ساختارهای نامناسب پیش روی کشور است و این ساختارها می تواند مشکلات بزرگی برای کشور ایجاد کند که در شرایط تحریم بروز و ظهورش بیشتر می شود.
وی با اشاره به اینکه اگر ساختار اقتصادی کشور ساختار سالمی بود میتوانستیم سال گذشته و امسال ادعا کنیم که بودجه بدون نفت داشته باشیم، افزود: تخمین درآمد نفتی کشور در بودجه سال ۹۸ که تقدیم مجلس می شود، ۱۴۲ هزار میلیارد تومان است.
حاشيه پررنگتر از متن
امااين جلسه حاشيههايي نيز داشت و در حين سخنراني روحاني برخي از نمايندگان اعتراضاتي داشتند. نمایندگان مردم خوزستان در نشست علنی چهارم دی مجلس شورای اسلامی در حین سخنرانی ريیس جمهور در خصوص حل بحران آب کشور نسبت به این موضوع اعتراض کرده که موجب توقف چند لحظهای سخنرانی حسنروحاني نيز شدند. نمایندگان استان خوزستان در رابطه با وضعیت بحرانی آب در این استان در مجاورت جایگاه هیات ريیسه تجمع کرده بودند که با وساطت برخی نمایندگان و اعضای هیات ريیسه مجلس سرانجام این تجمع پایان یافت ولي نمایندگان استان خوزستان در این زمینه نظرات خود را اعلام کردند.
اعتراض به تصميمات غلط
يكي از نمايندگان معترض عباس پاپی زاده بالنگان بود كه در اين باره گفت: انتقال آب به محیط زیست کشور ضربه زده و برخلاف اصول مهمی مانند توسعه پایدار، آمایش سرزمین، حفظ محیط زیست و حفظ حیات طبیعی تالابها، رودخانهها و دریاچههای کشور است.نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تصمیمات غلطی که طی ۵۰ سال گذشته در خصوص انتقال آب اتخاذ شده، آسیب بدی را به کشور وارد کرده است، بیان کرد: علت خشک شدن دریاچه ارومیه نیز همین انتقال آبهای بیرویهای است که در موقعیتهایی غیر از حوزه آبریز دریاچه ارومیه تعریف شده است. وی با بیان اینکه رودخانهها و تالابهای خشک شده کشور از جمله رودخانه دز و کارون در خوزستان به دلیل انتقال آب با این وضعیت بد روبهرو شدهاند، افزود: تصمیمات غلطی که دولت در گذشته پیرامون انتقال آب داشته، اکنون برای کشور مشکلساز شده است و هزینه هایی را برای کشور ایجاد کرده است.
پاپیزاده بالنگان با بیان اینکه انتقال آب از سرشاخههای دز و کارون منجر به خشک شدن تالابهای خوزستان شده و اکنون این تالاب ها محل تولید ریزگرد شدهاند، ادامه داد: ریزگردها به ۲۲ استان کشور آسیب میزنند.عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اخیرا نمایندگان مناطق فلات مرکزی در مجلس پیگیری میکنند تا آب را از برخی مناطق استان چهارمحال و بختیاری به دیگر مناطق انتقال دهند، گفت: به دولت تذکر دادیم که هر گونه تصمیمگیری در خصوص منابع آبی کشور در صورتی که غیرکارشناسی باشد، منجر به زیان گسترده برای کشور خواهد شد. وی افزود: صنایع آببَر فولاد و پتروشیمی و زنجیرههای پایین دست فولاد و پتروشیمیها به غلط در مناطق کم آب کشور توسعه یافتهاند زیرا توسعه این صنایع به شدت آسیبزاست، به دولت تذکر میدهیم که باید بر اساس آمایش سرزمین و توسعه پایدار کشور در خصوص محیط زیست و آب تصمیمگیری کند. پاپیزاده بالنگان با بیان اینکه اخیرا نمایندگان این مناطقِ کم آب و صنعتی به دولت فشار آوردهاند تا دولت با انتقال آب بین حوزهای موافقت کند، اظهار داشت: نمایندگان استانهای لرستان، بوشهر، خوزستان و چهارمحال و بختیاری به شدت نسبت به این موضوع موضع منفی دارند و تاکید داریم که براساس نظر حامیان، فعالان و کارشناسان محیط زیست، این نوع پروژههایِ غلط، شرایط آبی کشور را در شرایط بحرانی قرار میدهد. نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه سیاسیتهای غلط ۵۰ سال اخیر منجر به این شده که از مجموع ۶۱۰ دشت آبی کشور، ۳۵۰ دشت خشک شده و به مرحله بحرانی برسند، بیان کرد: اکنون امکان برداشت از این دشتهای آبی وجود ندارد که علت همه این مشکلات ناشی از سیاستهای غلط وزارت نیرو بوده است.
وی افزود: امروز به صورت جدی با ريیس جمهور بحث داشتیم که اگر چنانچه قرار باشد تصمیمات غلطی تحت فشار افراد ذینفوذ در خصوص انتقال آب اتخاذ شود، نمایندگان این استانها سکوت نخواهند کرد.پاپیزاده بالنگان با بیان اینکه ريیس جمهور تاکید کردند که حفظ شرایط زیست محیطی استانهای چهارمحال و بختیاری، بوشهر، لرستان و خوزستان برای من مهم است، ادامه داد: آقای روحانی دستور دادند که پیگیری شود تا تصمیمات غلطی در این حوزه اتخاذ نشود. همچنین مقرر شد تا نمایندگان این استانها جلسهای با نوبخت و جهانگیری برگزار كنند.عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان گفت: نمایندگان معترض بعد از اینکه ريیس جمهور لایحه بودجه ۹۸ را به مجلس تقدیم کرد، با روحانی صحبت کردند.نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی گفت: درخواست جلسه با ريیس جمهور را داده بودیم ولی موعد بودجه فرا رسید و امکان دیدار فراهم نشد تا اینکه در حاشیه جلسه امروز مجلس، مباحث خود را با ريیس جمهور مطرح کردیم.
پيگيري وعدهها
اقبال محمدیان نيز يكي ديگر از افرادي بود كه در صحن به روحاني اعتراض كرد. وي در اين رابطه گفت كه با دستور رییس جمهور و طبق وعده انتخاباتی وی، اعتباری برای احیای رودخانه زاینده رود درنظر گرفته شود از این رو چنین اقدامی موجب اعتراض شد.
نماینده مردم رامهرمز و رامشیر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه استان خوزستان دارای پنج میلیون جمعیت است، اظهار کرد: انتقال آب کارون موجب آسیب دیدن تمام مردم استان شده و بر این اساس رسیدگی به این امر به مطالبه جدی تبدیل شده است. وی ادامه داد: کاهش ۴۰ درصدی محصولات کشاورزی، تغییر اکوسیستم منطقه و خشک شدن تالابها، افزایش کانون ریزگردها، تحمیل خسارت جسمی، روحی و روانی به مردم، افزایش نرخ بیکاری و مهاجرت روستايیان و کشاورزان به مناطق حاشیه ای کلان شهرها، افزایش آسیب های اجتماعی، ایجاد اختلال در مسائل امنیتی استان و ایجاد اختلال در تولید نفت از جمله مشکلات پیش آمده در استان خوزستان محسوب می شود. این نماینده مردم در مجلس دهم با اشاره به اینکه قوهمقننه در برنامه توسعه ششم هرگونه انتقال آب بین حوزهای را ممنوع اعلام کرده است، تصریح کرد: بر این اساس نمایندگان اعتراض دارند قانون مذکور و برنامه توسعه ششم اجرایی شود. محمدیان با اشاره به اینکه در ۲۰ سال گذشته تونلهایی در خصوص انتقال آب ایجاد شده است، گفت: بر این اساس هم اکنون نمایندگان تلاش می کنند سدی احداث شود تا پس از تجمیع آب کارون، دو میلیون متر مکعب آب ذخیره شده برای مصارف کشاورزی، صنعت و ... به استان هایی مانند خوزستان، اصفهان، یزد و ...انتقال داده شود. نایب رییس مجمع نمایندگان استان خوزستان با اشاره به اینکه اگر کارون رودخانه ملی محسوب میشود، منابع آبی آن نیز باید به حوزضچههای خودش سرازیر شود، افزود: این مهم در حالیاست که بسیاری از روستاهای خوزستان آب شرب خودشان را با مشکلات متعددی تهیه میکنند. عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه رییس جمهور دستور داد جلسهای با حضور معاون اول، رییس سازمان برنامه و بودجه، وزیر نیرو و مجمع نمایندگان استان خوزستان برای بررسی و رفع مشکلات تشکیل شود، خاطرنشان کرد: مردم خوزستان هیچ مشکلی برای تقسیم کردن آب شرب خودشان ندارند بلکه اعتراضات بیشتر در خصوص مصارف آب برای کشاورزی، صنعت و ... است.
اعتراض به قولهاي خاص
مجید ناصری نژاد نيز با اشاره به درخواست نمایندگان استان خوزستان در صحن علنی مجلس از ريیس جمهور، گفت: سالهاست که نمایندگان حوزه زاگرس، خوزستان، کهگیلویه و لرستان از بحث انتقال آب نگران بوده و خسارت زیادی را از این امر متحمل شدند که شامل مشکلات زیست محیطی و آب شرب می شود.
نماینده مردم شادگان در مجلس شورای اسلامی بر همین اساس یادآور شد: امسال دولت در پیشنهادات بودجه ردیفی برای اعتبار آب تخصیص نداد و انتقال آب حذف شد که این اقدام مورد تایید دلسوزان کشور و کارشناسان بود. ناصری نژاد همچنین تصریح کرد: نمایندگان اصفهان میخواستند موضوع در دولت مطرح و بررسی شود که نوبخت مصاحبه و اعلام کرد بحث انتقال آب را به رسمیت شناخته و گفت انتقال آب حق اصفهانیهاست و در لایحه بودجه این موضوع را حل میکنیم.
این نماینده مردم استان خوزستان ادامه داد: این بحث مجددا موجب نگرانی ما شد و احتمال دادیم اگر سکوت کرده و حرف نزنیم آنها مجددا انتقال آب را انجام داده و با این اقدام غیرقانونی باعث ضربه زدن به حوزه زاگرس می شوند. وی در ادامه به تجمع نمایندگان استان خوزستان و برخی استانهای دیگر اشاره و عنوان کرد: پیش از این تجمع از هیات ريیسه خواسته بودیم از ريیس جمهور برای گفت و گو وقت بگیرند که ريیس جمهور وقت نداد و حتی نوبخت مصاحبه خود را اصلاح نکرد. از این رو در صحن علنی درخواست کردیم روحانی به موضوع انتقال آب توجه کرده و مانع آن شود.عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان در پایان خاطرنشان کرد: وقتی به رييس جمهور بحث انتقال آب را گفتیم ایشان گفت این انتقال از خلیج فارس انجام می گیرد و با شیرین کردن آب خلیج فارس مشکل دشت مرکزی حل می شود. همچنین وی قول داد که قضیه انتقال آب از خوزستان به دشت مرکزی منتفی باشد و در شرایط موجود صورت نگیرد.
- 10
- 1