اسمش در لیست مخالفان دولت قرار گرفته است، دلیلش هم همان مواضعی است که در مقابل سیاستهای دولت از خود نشان میدهد، نمونه بارزش آتش زدن برجام در صحن علنی مجلس بود.
محسن کوهکن نماینده اصولگرای مجلس و رئیس جبهه پیروان خط امام و رهبری که بعد از مخالفت با برجام این روزها در صف مخالفان FATF هم قراردارد و چندان هم از به پایان رسیدن مهلت چهارماهه گروه اقدام ویژه مالی و تصویب نشدن CFT و پالرمو نگران نیست. حتی معتقد است این یک فرصت برای ایران است.
وقتی با او از تبعات این بیتصمیمی صحبت میکنیم، اصرار دارد میان برجام و لوایح چهارگانه پیوندی برقرار کند و این را نیز بدون نتیجه معرفی کند.
کوهکن میگوید: چطور آقایانی میکنند که روسیه و چین گفتهاند اگر بهFATF نپیوندید دیگر همه چیز قطع میشود اما وقتی میگوییم قراردادهایی با روسیه و چین ببندید، میگویند آنها قابل اعتماد نیستند.
مشروح گفتگو با محسن کوهکن را در ادامه بخوانید:
از چهارماه مهلت گروه اقدام ویژه مالی به ایران کمتر از یک ماه زمان باقی مانده است اما هنوز تکلیف این لوایح یعنی CFT و پالرمو مشخص نیست، قرار است در باره این لوایح چه تصمیمی گرفته شود؟
ما تابع قانون هستیم و این موضوع نیز باید مسیرش را طی کند و هر تصمیمی که حاکمیت گرفت همان شود.
این احتمال مطرح میشود که یک تعللی وجود دارد و این موضوع ممکن است به ضرر کشور تمام شود.
ما از حول حلیم که نباید در دیگ بیفتیم. شما نگاه کنید ما همه تلاشمان در مورد FATF این است که مرحلهای بعد از تحریم باشد. یعنی تحریمی نباشد و ما در مراودات بانکی بتوانیم بدون مشکل معاملاتمان را انجام بدهیم. اگر ما آن مشکل را نتوانیم رفع کنیم و اروپاییها هم وقت کشی کنند و کاری هم انجام ندهند، آیا FATF موضوعیت پیدا میکند؟ این تحریمها با خروج آمریکا از برجام خلاف قانون بین المللی اعمال شد و ادامه پیدا کرده است؛ پس اصل بحث تحریمها است.
این دو موضوع جدا است، ما برای همین معاملات امروزمان نیاز به مراودات بانکی داریم درحالی که بحث برجام مسئله جداگانهای است؟
این دو به هیچ عنوان از هم جدا نیست. بحث نبودن تحریم اصل بر موضوع FATF است بحث مراوادات بانکی فرع بر تحریم است. الان با وجود بحث تحریمها این موضوع مطرح میشود که اصلا معاملهای وجود نخواهد داشت که بخواهند بدانند سیستم بانکی ما چگونه است. لذا آمریکاییها که از برجام خارج شدهاند، اروپاییها هم که تعلل میکنند، حالا ما بیاییم خودمان عجله کنیم و بگوییم «آمریکا تو که از برجام خارج شدی اشکالی ندارد، خطاب به اروپا هم بگوییم تو هم در حال وقت تلف کردنی، مشکلی نیست ما این FATF را تائید می کنیم». در مورد برجام که آقایان تضمین دادند و مدعی شدند همه تحریمها برطرف خواهد شد این اتفاق نیفتاد چه برسد به FATF که آقای ظریف در مجلس با صراحت گفت من نمیتوانم هیچ تضمینی بدهم حال بیاییم این را جلو بیندازیم؟! به نظرم اینکه نظام در حال استفاده کردن از وقت است که ببینید اروپاییها به تعهداتشان عمل میکنند یا خیر، این عین تدبیر است.
یعنی ایران هم درحال وقت کشی است؟
وقت کشی نیست اما قرار هم نیست با عجله تصمیم گیری کنیم.
اگر در این تعللها مشکلاتی دامنگیر کشور شود و ما نتوانیم مراودات بانکی داشته باشیم و هزینه بیشتر به کشور وارد شود چه کسی پاسخگو خواهد بود؟
ببینید بالاتر از سیاهی که رنگی نیست.
یعنی ما الان در سیاهی محض قرار داریم؟
خیر، صبر کنید. درباره مراودات ما زمانی در لیست سیاه قرار داشتیم و حالا به لیست خاکستری منتقل شدیم. گاهی افراد تصور می کنند پیوستن به این کنوانسیونها چارچوبهایی است که همه دولتها محکم پشت آن ایستادهاند و اگر به هر دلیلی یا بر اساس منافع ملی به این کنوانسیونها نپیوندیم از هستی ساقط میشویم در حالی که اصلا اینطور نیست. ما به هر جهت باید بر اساس قوانین حداقلهایی را لحاظ کنیم و تضمینهایی را دریافت کنیم وگرنه خود آنها هم میدانند برایشان واضح و روشن هم هست که ما به هیچ تروریستی کمک نمیکنیم و اتفاقا خودمان از بزرگترین قربانیان تروریسم هستیم. شما ببینید این دانشمندان هستهای ما که مورد حمله قرار گرفتند، در کدام کشور دنیا چنین اتفاقی رخ داد. ما باید دقت کنیم از حول حلیم در دیگ نیفتیم. تجربه به ما نشان داده است هرجا عجله کردهایم و بر ریل مرعوبین حرکت کردیم، نتیجه مطلوبی نگرفتهایم.
در حال حاضر ما بر روی کمکهای روسیه و چین حساب باز کردیم وقتی این کشورها حمایت را مشروط به پیوستن به FATF کردهاند این موضوع تبعاتش قطعا فراتر از گذشته خواهد بود.
چطور آقایانی که این حرفها را مطرح میکنند از یک طرف میگویند روسیه و چین گفتهاند «اگر به FATF نپیوندید دیگر همه چیز قطع میشود و این موضوع برای آنها حکم وحی منزل را پیدا میکند» اما وقتی میگوییم «باید قراردادهایی با روسیه و چین ببندیم» میگویند «اینها قابل اعتماد نیستند». من این را به شما میگویم ما باید از وقت به وجود آمده استفاده کنیم تا ببینیم طرف مقابل چه میکند.
- 14
- 3