تصویب قانون سه دورهای شدن انتخاب نمایندگان مجلس، موافقان و مخالفان زیادی را در عرصه سیاسی ایران به واکنش واداشته است. مخالفان میگویند، نمایندهها چون قدرت اجرایی ندارند بهتر است که بتوانند بیش از ۳ دوره از حوزه خود به مجلس راه یابند و این باعث اعتبار و تجربه بیشتر آنان خواهد شد.
مخالفان اما میگویند، بهتر است نمایندهای بیش از ۳ دوره نتواند راهی مجلس شود، این ممانعت میتواند راهی برای ورود چهرههای جدیدتر و جوانتر به مجلس شود و ترکیب و میانگین سنی پارلمان را کمتر کند. گروه دوم گویا نظرهای پیشروانهتری دارند. آنان معتقدند با این روش فکرها و ذهنهای جوانتر وارد مجلس میشوند و با این روش رفته رفته وضعیت نهاد و قوه قانونگذاری، بهتر خواهد شد.
هرچند که عرصه سیاست عرصه پختگی و تجربه است، اما برخی دیگر از مرز پختگی نیز گذشتهاند و بهتر است مانند بزرگی در سایه، تجربیات خود را به نسلهای بعدی منتقل کنند.
کوتاه شدن دوره مسئولیت از بسیاری جهات میتواند مفید باشد، چه دایره علوم در تمام حوزهها از سیاسی و اجتماعی گرفته تا اقتصاد و ورزش، نو به نو در حال تغییر و تازه شدن است و این نوگرایی نیاز به نیروی جوان و مستعد برای پیشرفت و رسیدن به سقف دارد و کسی که به سقف مسئولیت رسیده باشد، انگیزه زیادی برای پیشرفت نخواهد داشت.
این شیوه میتواند در تمام ارکان اجرایی، تقنینی و قضایی مورد توجه قرار گیرد و در سطحی پایینتر حتی روسای فدراسیونها و مدیرکلها وزارتخانهها نیز میتوانند شامل این قانون شوند.
همدلی در همین خصوص نظر داریوش قنبری نماینده اصلاحطلب مردم ایلام در مجلسهای ششم و هفتم را جویا شده که در ادامه میخوانید.
مصوبه سه دورهای شدن از قبضه قدرت جلوگیری میکند
«داریوش قنبری»، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با «همدلی» در خصوص مصوبه اخیر مجلس مبنی بر سه دورهای شدن نمایندگی مجلس، گفت: «به نظر من این مصوبه، نقطه عطفی خواهد شد و میتوان آن را اتفاق بسیار خوبی تلقی کرد».
این استاد دانشگاه که خود دو دوره نماینده مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی بود، گفت: «به باور من نه تنها طول دوره نمایندگی در مجلس باید محدود باشد بلکه مناصب سیاسی نیز اگر اینگونه شود، بهتر است، چون هرچه افراد کمتر در مناصب سیاسی بمانند، فضا برای چرخش نخبگان بیشتر خواهد شد. باید فرصت گردش نخبگان در جامعه فراهم شود».
قنبری اضافه کرد: به همین جهت دوره مشخصی را معین میکنند تا افراد پس از گذراندن آن دوره جای خود را به افراد جدید بدهند. در بسیاری از کشورها این طرح را برای مقامات سیاسی در نظر گرفتهاند. برخی کشورها دوره چهار ساله و برخی دیگر دورههای پنج ساله در نظر گرفتند و بعد از آن باید انتخابات دیگری صورت گیرد و اگر انتخاب شدند میمانند، در غیر این صورت جای خودشان را به افراد دیگری میدهند. گاهی مشخص میکنند که نمیتوانند بیش از یک یا دو دوره حضور داشته باشند. به هرحال این اتفاق از کشوری به کشور دیگر فرق میکند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: «در کنار این مصوبه، دموکراسی فرصتی را برای انتخابهای دیگر توسط مردم فراهم میکند، و نکته بسیار ارزشمند این مصوبه این است که با واگذاری جای نمایندگان به نخبگان جوانتر، همیشه قدرت در دست یک طیف یا گروه خاصی قبضه نمیشود».
از نظر داریوش قنبری اصل گردش نخبگان از لوازم دموکراسی است و مقامات سیاسی هرچه بیشتر در یک منصب بمانند برخلاف چارچوبهای دموکراسی است. او در پایان گفت: «پُر واضح است که کوتاه کردن عمر مناصب سیاسی و ایجاد محدودیت برای افراد بسیار پسندیده و از همه مهمتر به توسعه مردمسالاری در کشور نیز کمک میکند».
کدام نمایندگان نمیتوانند برای دوره بعدی ثبت نام کنند
مهمترین چهرهای که سال آینده نمیتواند در انتخابات مجلس شرکت کند، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی است که سه دوره متوالی ریاست مجلس را بر عهده دارد.
مسعود پزشکیان نماینده دورههای هشتم، نهم و دهم مجلس که هم اکنون نایب رئیس مجلس است نیز در دوره بعدی نمیتواند کاندیدا شود.
علی مطهری دیگر نایب رئیس مجلس نیز مانند پزشکیان در دوره بعدی حق ثبت نام برای حضور در انتخابات را ندارد.
با این حساب باید گفت که در دوره بعدی ترکیب هیات رئیسه مجلس به طور کامل تغییر خواهد کرد.
از سوی دیگر نادر قاضیپور نماینده جنجالی و پرحاشیه ارومیه نیز از دوره هشتم نماینده مجلس بوده و دیگر نمیتواند کاندیدا شود.
جواد کریمی قدوسی نماینده مشهد نیز در دورههای هشتم، نهم و دهم نماینده مجلس بوده و سه دوره متوالی به نمایندگی از مردم مشهد در خانه ملت حضور داشته است.
محمد دهقان نماینده طرقبه نیز همین شرایط را دارد.
حمیدرضا فولادگر نماینده اصفهان نیز از مجلس هشتم در مجلس شورای اسلامی حضور دارد. اما شرایط احمد سالک متفاوت است. وی ۵ دوره در مجلس حضور داشته است که عبارتند از اول، سوم، چهارم، نهم و دهم. به همین دلیل سه دوره متوالی وی تکمیل نشده و دوره بعد میتواند کاندیدا شود.
محمد مهدی مفتح نماینده تویسرکان یکی از باسابقهترین نمایندگان مجلس است. وی در دورههای چهارم، پنجم، هفتم، هشتم، نهم و دهم نماینده مجلس است.
سیدحسین نقوی حسینی نیز از نمایندگان با سابقه مجلس است و از مجلس هفتم در خانه ملت حضور دارد و سال آینده، آخرین سال نمایندگی وی خواهد بود.
محمد حسین فرهنگی نیز در دورههای هفتم، هشتم، نهم و دهم نماینده مجلس بوده است.
سلمان خدادادی نیز در دورههای پنجم، ششم، هفتم، هشتم، نهم و دهم نماینده مجلس بوده و جزو با سابقه ها به شمار میآید.
محمد قسیم عثمانی نماینده بوکان نیز سه دوره متوالی نماینده مجلس است و دوره بعدی در صورت تصویب نهایی این قانون نمیتواند کاندیدا شود.
حسن کامران نماینده اصفهان در مجلس که در دورههایی با همسرش در خانه ملت حضور داشت، از دوره چهارم تاکنون، تنها در دوره ششم نماینده نبوده است.
جهانبخش محبی نیا نیز از مجلس پنجم در خانه ملت حضور داشته است، اما وی در دوره نهم نماینده نبوده و به همین دلیل مشمول این قانون نمی شود. وی در دورههای پنجم، ششم، هفتم، هشتم و دهم نمایندگی مردم میاندوآب را در مجلس بر عهده دارد.
سیدناصر موسوی لارگانی نماینده فلاورجان نیز سه دوره است که نمایندگی مجلس را بر عهده دارد.
عزیز اکبریان نماینده کرج در مجلس نیز سه دوره متوالی هشتم، نهم و دهم در مجلس حضور داشته است.
هادی قوامی نماینده اسفراین نیز از مجلس هشتم در مجلس حضور دارد و دیگر نمیتواند کاندیدا شود.
حسینعلی شهریاری نماینده فعلی زاهدان در مجلس نیز در دورههای هفتم، هشتم، نهم و دهم نماینده مجلس بوده است.
حسن خستهبند نماینده بندر انزلی نیز از دوره هشتم تاکنون در مجلس حضور دارد و در صورت تصویب این قانون دیگر نمیتواند برای دوره یازدهم کاندیدا شود.
مهرداد بائوج لاهوتی نماینده فعلی لنگرود نیز از دوره هشتم در مجلس حضور دارد.
علاءالدین بروجردی نیز از جمله نمایندگان قدیمی مجلس است و در دورههای ششم، هفتم، هشتم، نهم و دهم با رای مردم بروجرد به مجلس راه یافته است.
عزت الله یوسفیان ملا نیز از شهرستان آمل در دوره های هفتم، هشتم، نهم و دهم به مجلس راه یافته است.
محمدرضا تابش نماینده اردکان نیز از مجلس ششم در مجلس حضور دارد و هر دوره کاندیدا می شود.
اسفندیار اختیاری نماینده زرتشتیان نیز از دوره هشتم در مجلس حضور دارد.
سیامک مره صدق دیگر نماینده اقلیت مجلس نیز در دورههای هشتم، نهم و دهم از سوی کلیمیان در مجلس حضور داشته است.
اما با سابقه ترین نماینده اقلیت مجلس یوناتن بت کلیا است که از مجلس ششم در خانه ملت حضور دارد.
و بالاخره اینکه حسین امیری خامکانی همان نمایندهای که پیشنهاد جلوگیری از حضور متوالی بیش از سه دوره نمایندگان را داده است، خود در دورههای ششم، هفتم، هشتم، نهم و دهم نماینده بوده و دیگر نمیتواند کاندیدا شود.
محسن فیضاللهی
- 11
- 1