گاندو سريال پر حاشيهاي بود که به قرائت گروهي از کارشناسان سياسي و رسانهاي در راستاي تخريب دولت و چهره محمدجواد ظريف ساخته شد و نارضايتيها از آن به حدي بود که حتي برخي مقامات کشوري نيز بدان واکنش نشان دادند.
با اين حال در ميانههاي تيرماه بيانيهاي به امضاي ۱۵۵ تن از نمايندگان بدون نام نماينده در حمايت از گاندو منتشر شد که ابهاماتي را بر انگيخت؛ چرا که اخيرا بسياري از نمايندگان نسبت به امضاي اين بيانيه ابراز بياطلاعي کرده و آن را حرکت نادرستي دانستهاند. لذا با احتساب مجموع مسائل ميتوان دريافت که عدد ۱۵۵ در حمايت از سريال گاندو چندان واقعي نبوده و عدد واقعي بسيار کمتر از اينهاست.
ابهام در تعداد امضاکنندگان بيانيه
در حالي که در جلسه علني روز دوشنبه ۲۴ تيرماه مجلس، از سوي هيات رئيسه اعلام شد ۱۵۵ نماينده بيانيهاي در تقدير از عوامل «سريال گاندو» امضا کردهاند، يکشنبه و پس از انتشار مشروح مذاکرات مجلس مشخص شد نه تنها عدد ۱۵۵ حقيقت ندارد که اين تعداد کمتر از نيمي از نمايندگان است. ايرنا نوشت، گاندو سريالي با محتواي محرمانه امنيتي بود که از زمان پخش در صداوسيما واکنشهاي فراواني را برانگيخت. اجزاي مختلف دولت و خصوصا وزارت امورخارجه از تخريب چهره دستگاه ديپلماسي در اين سريال و قلب واقعيات اعتراض داشتند، اما از سوي ديگر مخالفان اصولگراي دولت که عمدتا وابسته يا منتسب به جبهه پايداري هستند، دست به ترويج محتوا و تشويق دستاندرکاران آن زدند. در اين ميان آن چه که تعجب برانگيز مينمود، تعداد امضاکنندگان اين بيانيه بود.
طبق عرف مجلس اين تعداد امضا در پاي بيانيهاي، نشاندهنده اجماعي نسبي ميان نمايندگان مجلس در خصوص موضوع بيانيه است. اما با توجه به مواضع و رويکرد ادعايي بسياري از نمايندگان مجلس تا پيش از طرح مساله گاندو، به نظر ميآمد که اکثريت نمايندگان مجلس را اگر نتوان از حاميان دستگاه ديپلماسي کشور دانست، لااقل جزو دسته مخالفان آن هم نبودهاند و نمايندگان مخالف مشي دولت روحاني در سياست خارجي، يک اقليت محدود از مجلس دهم تشکيل دادهاند، اما با انتشار اين بيانيه و اعلام عدد ۱۵۵ از سوي اميرآبادي فراهاني که خود نيز يکي از منتقدان جدي عملکرد وزير امورخارجه است، علامت سوالهاي زيادي را ايجاد کرد.
اين سوالات اما زماني رنگ ابهام به خود گرفت که اسامي امضاکنندگان اين بيانيه اعلام نشد! انتظار ميرفت از ميان سه فراکسيون اصلي مجلس، يعني «فراکسيون مستقلين ولايي» که اصولگرايان معتدل با محوريت علي لاريجاني در آن جمع شده اند، «فراکسيون ولايي» که شامل اصولگراياني که عمدتا به تندروي معروف هستند و «فراکسيون اميد» که از اصلاحطلبان و اعتدالگراياني تحت رهبري محمدرضا عارف تشکيل شده، قاطبه امضاکنندگان چنين بيانيهاي از اعضاي دو فراکسيون منتسب به اصولگرايان باشند. اما در اظهارات برخي چهرههاي شاخص فراکسيون مستقلين آنها نه تنها ادعا کردند اين بيانيه را امضا نکردهاند، که منتقد چنين کاري نيز بودند. زماني که تعدادي از چهرههاي برجسته اصولگرايان مجلس هم جزو امضا کنندگان بيانيه نباشند، ابهام درباره عدد ۱۵۵ بيشتر ميشود.
ماده ۱۱۴ ابهامات را روشن ميکند؟
مطابق ماده؛ ۱۱۴ آييننامه داخلي مجلس اگر تعداد امضاي بيانيههاي نمايندگان «حداقل بيش از نصف مجموع نمايندگان» باشد، متن بيانيه بدون ذکر اسامي نمايندگان در پايان جلسه علني قرائت و اسامي نمايندگان امضا کننده در مشروح مذاکرات چاپ ميشود. پس بنابراين اگر بيانيهاي حداقل ۱۴۶ امضا داشته باشد، اسامي امضاکنندگانش در متن مشروح مذاکرات مجلس منتشر خواهد شد، به همين دليل چشم انتظار انتشار روزنامه رسمي حاوي مشروح مذاکرات جلسه علني ۲۴ تيرماه مجلس مانديم، تا بالاخره از اين طريق راهکاري براي رفع ابهامات ايجاد شده و يافتن پاسخ سوالات مربوط به اين بيانيه پرحاشيه پيدا شود.
سرانجام پس از تاخير زياد، مشروح مذاکرات منتشر شد و ظاهرا انتظار براي مشاهده اسامي نمايندگان امضاکننده بيانيه تقدير از عوامل ساخت مجموعه تلويزيوني گاندو به پايان رسيده بود، اما نه تنها چنين اتفاقي رخ نداد که علامتهاي سوال چند برابر و پررنگتر شد و ابهامات بسيار جدي درباره نحوه عملکرد هيات رئيسه و نمايندگان مجلس ايجاد گرديد. در صفحه ۱۹ شماره ۲۱۶۶۵ روزنامه رسمي جمهوري اسلامي ايران، مشروح مذاکرات حول قرائت بيانيه تقدير از عوامل سريال گاندو و متن کامل آن ذکر شده است، اما برخلاف انتظار خبري از اسامي امضا کنندگان نيست! در پاورقي همين صفحه علت عدم انتشار اسامي اينگونه اعلام شده است؛ «بر اساس ماده ۱۱۴ آييننامه داخلي مجلس به دليل به حد نصاب نرسيدن تعداد امضاها، اسامي امضا کنندگان در مشروح مذاکرات درج نميگردد.» اين ادعا در حالي درج شده است که در مشروح مذاکرات جلسه علني ثبت شده است؛ احمد اميرآبادي فراهاني صراحتا تعداد امضا کنندگان بيانيه را عدد دقيق ۱۵۵ اعلام کرده است. عدد ۱۵۵ نيز ۱۰ نفر بيش از حدنصاب تعيين شده در ماده ۱۱۴ قانون آييننامه داخلي مجلس است. حال مشخص نيست چرا در مشروح مذاکرات اسامي امضاکنندگان به علت به حد نصاب نرسيدن تعداد امضاها منتشر نشده است!؟
امضاهايي که وجود خارجي نداشت
گاندو يکي از حاشيههاي پر سر و صداي مخالفان داخلي دستگاه ديپلماسي دولت دوازدهم را در زماني که موج شديدترين حملات دشمنان خارجي جمهوري اسلامي عليه محمد جواد ظريف و همکارانش در وزارت امور خارجه وجود داشت، ايجاد کرد. برخي از کارشناسان روابط بينالملل تلاش براي تخريب چهره محمدجواد ظريف نزد افکار عمومي داخل کشور توسط سريال گاندو و حمايت برخي جريانهاي سياسي داخلي از آن را از جمله عواملي ميدانند که دولت آمريکا عزم تحريم وزير امورخارجه ايران را پيدا کرد.
طبيعتا امضاي بيانيه حمايتي ۱۵۵ نفر از نمايندگان مردم در مجلس از عوامل ساخت سريالي که ظريف در نامه خود به رهبري تلاش آن را نشان دادن چهرهاي منفعل و بيعمل و واداده، از وزير و وزارت امورخارجه اعلام کرده است، ميتواند به عنوان حمايت بخش مهمي از حاکميت جمهوري اسلامي ايران از چنين نگاهي تلقي شود.
اما امروز و پس از آنکه رهبري در پاسخ به نامه ظريف، بيان کردند «مطلقا راضي نيستند نسبت به وزير امور خارجه اهانتي صورت بگيرد»، مشخص شده است که گويا اساسا ۱۵۵ نماينده حامي اين نوع نگاه هم وجود خارجي ندارند! حال وظيفه کساني که اين بيانيه را تهيه و براي آن امضا جمع کردهاند و همچنين اعضاي هيات رئيسه مجلس است که به ابهامات موجود پاسخ دهند. گرچه ميتوان اين احتمال را طرح کرد که امضاهاي جعلي در پاي نامه وجود داشته و پيش از انتشار در روزنامه رسمي آن امضاها حذف شدهاند که در اين صورت حتما بايد عاملين اين اقدام و انگيزه آنان رسما اعلام شود.
- 14
- 1