محمدعلی وکیلی، نماینده تهران و عضو هیاترئیسه مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با اعتمادآنلاین، با اشاره به مباحث مطرحشده در مورد اینترنت ملی گفت: دوره کوتاه قطع اینترنت فرصتی بود تا وضعیت خودمان را تست کنیم. با این آزمایش مشخص شد در کشور حتی در حد اینترانت هم زیرساخت فراهم نکردهایم چه رسد به اینترنت ملی.
ممکن است مدیریت اینترنت از دست حاکمیت خارج شود
او ادامه داد: حتی اگر زیرساخت اینترنت ملی را داشته باشیم با اتفاقاتی که در فضا رخ میدهد سرمایهگذاری برای اینترنت ملی در یک بازه زمانی کوتاه اثر خود را از دست خواهد داد. چون روی شبکه جهانی اینترنت اقداماتی در فضا صورت میگیرد که ممکن است شهروندان را از مدار اینترنت حاکمیتی خارج کند یا مدیریت اینترنت از دست حاکمیت خارج شود.
این نماینده مجلس افزود: اینترنت جهانی در جاهای دیگر تجربه شده و ممکن است در ایران هم تجربه شود. بنابراین به نظر میرسد باید روی آگاهی مردم بیشتر کار کرد. ما نباید به سمت سناریوهایی برویم که ممکن است در آینده صورتمساله آن از بنیان پاک شود.
وکیلی در خصوص اینکه آیا اینترنت ملی در دسترسی آزاد اطلاعات مردم محدودیت ایجاد میکند یا خیر تاکید کرد: ابتدا باید در مورد امکان اینترنت ملی بحث کرد. ما بر سر قبری شیون میکنیم که هیچ جنازهای در آن نیست؛ یعنی درباره موضوعی صحبت میکنیم که اصلاً زیرساخت آن وجود ندارد. بنابراین بیدلیل نباید در مورد تبعات و لوازم نداشتن اینترنت جهانی یا رفتن به سمت اینترنت ملی بحث کنیم.
اینترنت ملی دسترسی مردم به حقوقشان را محدود میکند
او ادامه داد: حتی اگر زیرساختهای اینترنت ملی فراهم شود، محاسن و معایب بزرگی دارد. حسن آن این است که اینترنت ملی داریم اما عیب بزرگ آن این است که دسترسی مردم به حقوقشان محدود میشود.
فاصله زیادی با داشتن اینترنت ملی داریم
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با گفتن این مطلب که دسترسی به اینترنت جهانی حق مردم است، توضیح داد: اینترنت ملی دسترسی آحاد مردم را به اطلاعاتی که بخش مهمی از آن در نظام جهانی بدهبستان میشود، محدود میکند. اینترنت ملی با توجه به زیرساختهای کشور شوخی است و با داشتن اینترنت ملی فاصله زیادی داریم.
وکیلی تاکید کرد: با دامن زدن به اینترنت ملی، که از امکان آن فاصله داریم، تنها تحریک میکنیم که احیاناً در فضا ماهوارههایی مستقر شود و در آن صورت دیگر این بحثها از بنیان کنار خواهد رفت. با اینترنت آزاد اپراتورها از میزان سودآوریای که از رهگذر اینترنت دارند، محروم میمانند.
خسارت مردم از قطعی اینترنت در آبانماه ۳ تا ۴ هزار میلیارد تومان است
او میزان خسارت مردم از قطعی اینترنت در ناآرامیهای آبانماه را اینطور برآورد کرد: طبق شنیدههای من خسارتی که از قطعی اینترنت به مردم وارد شده حدود سه تا چهار هزار میلیارد تومان است. این خسارت شرکتهایی مانند اسنپ و کسبوکارهای متکی بر اینترنت است، اما خسارات اپراتورها را نمیدانم که البته آن را بیشتر سود نکردن میدانم تا خسارت. هرچند سود نکردن هم به نوعی خسارت- خسارت در سود- محسوب میشود.
این نماینده مجلس در پاسخ اینکه برنامه دولت و مجلس برای پرداخت خسارات ناشی از قطعی اینترنت به مردم چیست، گفت: خسارات سه تا چهار هزار میلیارد تومان عدد سنگینی است. این خسارت از سوی دولت تامین میشود. در حال حاضر کمیتهای از وزرای ارتباطات، کشور، دادگستری و اقتصاد تشکیل شده تا منابع این خسارت را پیشبینی و آن را تامین کنند.
وکیلی ادامه داد: مجلس باید گزارش دولت در خصوص پرداخت خسارات ناشی از قطع اینترنت را ببیند که برآورد دولت چگونه است؛ مبنای محاسبه چه بوده و عدد نهایی خسارت چقدر است و در نهایت مکانیسم اهدای این کمکها به چه ترتیب است.
- 18
- 5