یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳
۱۰:۲۴ - ۱۲ دي ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۰۰۲۹۳۲
مجلس

گزارشی از موضع مجلس درباره تغییرات جدید قیمت سوخت

خانه ملت در سه راهی بنزین

مجلس شورای اسلامی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس

پرونده بنزین همچنان روی میز مسئولان باز است. مدت‌ها بعد از حاشیه‌ها و منحرف شدن نگاه‌ها از این ماجرا، حالا زمزمه‌هایی از بنزین تک‌نرخی به گوش می‌رسد. بهارستانی‌ها روایت‌های گوناگونی در این‌باره دارند و همین موضوع باعث شده تا رسانه‌ها نسبت به مواضع هر یک از اعضای مجلس، دچار سردرگمی شوند. خبرهای ضد و نقیض درباره قیمت بنزین، از اوایل آذر امسال بود که شروع شد.

روزها از اعتراضات بنزینی گذشته بود و فرصتی برای داغ شدن هر نوع شایعه‌ای در این‌باره، اما یک هفته بعد از سومین ماه پاییز صحبت‌های جدی‌تری در این‌‌باره شنیده شد؛ صحبت‌هایی که با گذشت یک ماه بعد از آن هنوز هم بوی شک و احتمال را می‌دهد و هیچ رسانه‌ای دراین باره با قطعیت گزارش نداده است. ششم آذر امسال، بهرام پارسایی، سخنگوی کمیسیون اصل نود، از تهیه یک طرح دوفوریتی برای تک‌نرخی کردن سوخت به رسانه‌ها خبر داد. آن‌روزها پارسایی با اعلام این خبر که در این طرح دوفوریتی پیشنهاد بنزین هزار و ۵۰۰ تومانی مطرح شده، بر فسادآور بودن بنزین دونرخی هم تاکید کرد.

هر چند برخی از تحلیل‌های سیاسی این حول محور بود که طرح تک‌نرخی شدن بنزین یک مسئله پوپولیستی است که در آستانه انتخابات مطرح شده، اما تجربه سال‌های گذشته همواره نشان داده که فساد بخش جدانشدنی از هر کالایی است که با دو نرخ دولتی و آزاد به فروش می‌رود؛ دلار یا بنزین فرقی نمی‌کند. بر همین اساس به نظر می‌رسد که موضع برخی از اعضای مجلس در ‌این‌باره کاملا به‌جا است؛ موضعی که حتی اگر نتواند قیمت سوخت را کاهش دهد، حداقل باید خروجی‌اش تک‌نرخی شدن باشد، چه بهتر که تحت شرایط اقتصادی سخت و فشارهای تورمی که بر دوش اقشار ضعیف قرار دارد، قیمت بنزین از سه‌هزار تومان هم فاصله بگیرد و حداقل با ۵۰۰ تومان افزایش نسبت به گذشته وارد باک خودروها شود.

با چنین نگاهی حالا آگاهان اقتصادی و حتی اقشار مختلف زیادی را در جامعه می‌توان دید که موافق تک‌نرخی شدن قیمت بنزین هستند. اما اینکه چقدر کاهش قیمت سوخت و تک‌نرخی شدن جدی است، سوالی است که این‌روزها در بسیاری از رسانه‌‎ها مطرح شده، اما به دلیل روایت‌های گوناگونی که از زبان بهارستانی‌ها به گوش می‌رسد، احتمال اجرای آن شاید نصف به نصف باشد.

روایت‌های ضد و نقیض درباره قیمت بنزین

بعد از مطرح شدن اظهارات پارسایی در این‌باره در پاییز امسال، برخی از نمایندگان نیز به این موضوع واکنش نشان دادند و هر یک با روایت‌های گوناگونی موضع مجلس درباره تغییر قیمت سوخت را رسانه‌ای کردند. مثلا همین چند روز گذشته بود که یک عضو هیات رئیسه کمیسیون تلفیق بودجه سال ۹۹ تاکید کرد که کمیسیون تلفیق طرح و برنامه‌ای برای تک‌نرخی کردن و کاهش قیمت بنزین ندارد. سیدعلی ادیانی‌راد نماینده مردم قائمشهر در مجلس، با تاکید بر اینکه کمیسیون تلفیق بودجه سال ۹۹ طرح و برنامه‌ای برای تک‌نرخی کردن و کاهش قیمت بنزین ندارد، به خانه ملت گفت: «در بحث مربوط به تک‌نرخی شدن بنزین هر گفته‌ای، سخن بلاوجه و نظر شخصی خود فرد است که هیچ ارتباطی به مجلس و کمیسیون تلفیق ندارد و احتمالا مطالبات و آرزوهای شخصی خود را بیان می‌کنند و اساسا این مسئله در دستور کار مجلس و کمیسیون تلفیق نیست». این در حالی است که احمد صفری عضو کمیسیون انرژی مجلس، روایت دیگری در این‌باره دارد.

چند روز پیش بود که صفری، با اشاره به دو پیشنهادی که برای اصلاح قیمت بنزین در مجلس شورای اسلامی مطرح شده، به تجارت‌نیوز گفت: «پیشنهادی که من دادم دو برابر شدن سهمیه خودروهای شخصی به ۱۲۰ لیتر در ماه با قیمت‌های فعلی بنزین سهمیه‌ای لیتری هزار و ۵۰۰ و آزاد لیتری سه هزار تومان است». نماینده کرمانشاه در مجلس در ادامه گفت: «پیشنهاد یکی دیگر از نمایندگان نیز حذف بنزین دونرخی و تک‌نرخی شدن آن با قیمت لیتری هزار و ۸۰۰ تومان بود که هر دو طرح در حال بررسی است و تعدادی امضا نیز برای آنها جمع شده است».

بازار شایعات داغ شد

زمزمه‌های تغییر قیمت بنزین در لایحه بودجه سال ۹۹، چند روز پیش بود که شایعاتی را هم روی کار آورد که خیلی زود این موضوع از سوی اعضای مجلس تکذیب شد. بازار شایعات بنزینی درست با ورود به اولین روزهای زمستان بود که داغ‌تر شد، در برخی از خبرها آمده بود که در اوایل دی همین امسال بنزین با قیمت ۱۵۰۰ تا ۲ هزار تومان، تک‌نرخی می‌شود. اما این خبر زودتر از آنکه بازار شایعات داغ‌تر شود توسط برخی از اعضای کمیسیون انرژی و برنامه و بودجه تکذیب شد. هر چه که هست حالا سناریوهای مختلفی درباره قیمت بنزین در سال ۹۹ مطرح است، برخی از نمایندگان مجلس پیشنهاد هزار و ۵۰۰ تا هزار و ۸۰۰ تومان را برای قیمت سوخت مطرح کرده و برخی دیگر موافق بنزین دوهزار تومانی هستند.

این در حالی است که برخی دیگر از اعضای مجلس هیچ موضعی در این زمینه ندارند و طرفدار تغییر رویه قیمت‌ها نیستند. برخی دیگر نیز هر گونه خبری در این‌باره را در کل تکذیب می‌کنند. با چنین اتفاقاتی گویی بنزین در بودجه سال آینده در یک سه راهی قرار گرفته که یک راهش به هزار و ۵۰۰ تومان، راه دیگر به دو هزار یا ۱۸۰۰ تومان و راه سوم هم به سه هزار تومان منتهی می‌شود.

هر چه که هست، خبرهای بنزینی در یک نقطه مشترک هستند و آن هم احتمال تک‌نرخی شدن قیمت سوخت در سال آینده است و نه امسال. یعنی هر پیشنهاد و تصمیمی در مجلس با قطعیت مربوط به سال ۹۹ است و به گفته برخی از اعضای کمیسیون انرژی، امسال سوخت با همان دونرخی که در آبان تعیین شد به فروش می‌رود. البته اگر تغییر قیمتی در کار باشد.

تکلیف بنزین هنوز مشخص نیست

سلام امینی، عضو کمیسیون انرژی، درباره ماجرای احتمال تغییر قیمت بنزین در سال آینده به «همدلی»، می‌گوید:«حدود ۳۰ نفر از نمایندگان مجلس موضوع تک‌نرخی شدن بنزین را امضا کرده‌اند. اما با این همه هنوز تکلیف این لایحه نامشخص است و معلوم نیست که در مجلس رای بیاورد یا خیر». امینی در توضیح این موضوع به «همدلی» گفت: «چندین پیشنهاد برای قیمت بنزین در نظر گرفته شده است. در برخی از پیشنهاد نمایندگان نرخ ۱۵۰۰ و ۱۶۰۰ مطرح شده است. واقعیت این است که باید از شش سال پیش این اتفاق می‌‎افتاد و به‌صورت پلکانی، یعنی ۱۰درصد یا ۳۰۰تومان به ازای هر سال قیمت بنزین بالا می‌رفت، حالا که این طور عمل نشده، بهتر است تا برای جلوگیری از فشار تورمی سوخت در اقتصاد، نرخ هزار و ۶۰۰ تا هزار و ۷۰۰ را برای بنزین در نظر گرفت». به گفته امینی: «رشد قیمت سوخت باید متناسب با نرخ تورم باشد، اما قیمت سه هزار تومان به دلیل شرایط نامناسب اقتصادی مناسب نیست و باید در این زمینه تجدیدنظر کرد و قیمت بنزین را به ۱۵۰۰ تا ۱۷۰۰ تومان رساند. در این صورت بنزین علاوه بر اینکه متناسب با نرخ تورم پیش رفته، فشار زیادی را هم به مردم وارد نمی‌کند». با توجه به چنین اتفاقات و روایت‌های گوناگونی که درباره ماجرای سوخت وجود دارد، به نظر می‌رسد که موضوع کاهش قیمت بنزین با تک‌نرخی شدن سوخت راهی طولانی و خسته‌کننده در پیش روی خود دارد.

فاطمه آقایی‌فرد

  • 18
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش