چهارشنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۳۲ - ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۲۰۲۱۷۸
مجلس

بودجه مجلس چطور تصويب مي‌شود؟

 هر نماينده چقدر حقوق می‌گيرد؟ (+تصویر‌‌‌ فیش‌‌‌حقوقی مجلسی‌ها)

تصویر فیش حقوقی نماندگان مجلس,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس
در رديف بودجه‌هايي که براي تأمين هزينه‌ها و حقوق و دستمزد مجلسي‌ها در نظر گرفته شده است، براي حضور اعضا در کميسيون‌ها و فراکسيون‌ها بودجه مجزايي پيش‌بيني نشده است. تنها کميسيوني که از اين قاعده مستثناست، کميسيون تلفيق است که کار بررسي لايحه بودجه را انجام مي‌دهد. اعضاي اين کميسيون حدود ۲۰ روز بر بررسي و تحليل لايحه بودجه تقديمي دولت متمرکز هستند و پس از اتمام کار پرداختي جداگانه‌اي براي اين مدت کار دارند. در ازاي بررسي بودجه به اعضاي کميسيون تلفيق بين پنج تا هفت ميليون تومان به عنوان کارانه تعلق مي‌گيرد.

«۲۹۰نفري که به عنوان نماينده مردم روي کرسي‌هاي خانه ملت مي‌نشينند، چقدر حقوق دريافت مي‌کنند و بودجه کل مجلس چقدر است؟»؛ اين پرسشي است که در روزهاي پاياني مجلس دهم و در آستانه شروع به کار مجلس بعدي، يک بار ديگر بحث شفافيت و عدالت دستمزدي مسئولان را پيش مي‌کشد. بحث پرداخت حقوق و دستمزد افرادي که نه انتصابي بلکه انتخابي از سوي بخشي از مردم سمتي را برعهده گرفته‌اند، گرچه هميشه سوژه داغ رسانه‌ها بوده اما پاسخ‌هاي متنوع و متعددي داشته است. عدم شفافيت در پرداخت‌ها و عدم دسترسي عمومي به اطلاعات مربوط به آن، حرف و حديث‌ها را هم در‌اين‌باره بيشتر کرده؛ از شايعات پرداختي‌هاي يک‌ميلياردي گرفته تا کوچک‌نمايي‌هايي مانند دريافت حقوقي هم‌سطح ساير کارکنان دولت. اما بودجه مجلس چگونه تصويب مي‌شود؟ آيا تمامي نمايندگان حقوقي يکسان دريافت مي‌کنند؟ نمايندگان مجلس از چه مزايايي به جز حقوق ماهانه بهره‌مند مي‌شوند؟ آيا اعضاي کميسيون‌هاي مختلف مجلس پرداختي‌هاي جداگانه‌اي دارند؟  

                                     

 و در نهايت آيا گزارش فیش حقوقی مجلسي‌ها به سامانه ثبت حقوق کارکنان و اجراي قانون مديريت خدمات کشوري رسيده است؟ اينها سؤالاتي است که به دنبال پاسخي براي آنها بوده‌ايم و حاصل اين جست‌وجو گزارش پيش‌روست. اطلاعات اين گزارش از محتواي قانون بودجه ۹۹، گفت‌وگو با برخي از نمايندگان مطلع و سازمان امور استخدامي کشور به دست آمده است.

 بودجه مجلس چطور تصويب مي‌شود؟

دو قوه کاملا مجزا از يکديگر، در يک نقطه به تداخل برمي‌خورند. قوه مجريه طبق قانون بايد تمامي امور مربوط به دخل و خرج کشور را در يک سال تعيين و اجرا کند، تا به اينجاي کار را هم سازمان برنامه و بودجه هزينه‌ها را شناسايي و دخل  و خرج هر دستگاه اجرائي را پيش‌بيني مي‌کند اما در تعيين رديف بودجه مربوط به يک قوه ديگر رويه تغيير مي‌کند. آيا قوه مجريه مي‌تواند براي بودجه قوه مقننه هم تصميم‌گيري کند؟ 

تصویر فیش حقوقی نماندگان مجلس,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس

نمايندگان مجلس معتقدند تعيين اين رديف اعتباري خارج از اختيارات دولت است. با همين استدلال هم درباره تعيين بودجه مجلس در قانون بودجه هرساله روندي خلاف ديگر دستگاه‌ها پيش مي‌رود. مجلس هرسال با مأموريت‌دادن به سه کارپرداز که جزء نمايندگان مجلس هستند، ميزان بودجه لازم براي تأمين هزينه‌هاي اين قوه را تعيين کرده و گزارش آن را براي سازمان برنامه و بودجه ارسال مي‌کند و دولت هم تقريبا عينا همان عدد را وارد لايحه بودجه کرده و در نهايت تصويب مي‌شود.

طبق قانون بودجه امسال، مجموع بودجه مجلس شوراي اسلامي حدود ۵۰۲ ميليارد تومان است که اين بودجه از چندين زيرفصل تشکيل مي‌شود. حدود ۳۱۳ ميليارد تومان از بودجه کل مجلس مربوط به برنامه قانون‌گذاري است که شامل تدوين و تصويب قوانين و گزارش طبقه‌بندي اسناد مي‌شود و ۱۸۳ ميليارد تومان هم صرف برنامه نظارت بر امور کشور اعم از گزارش‌هاي اصل ۹۰ و تحقيق و تفحص‌ها مي‌شود. (شرح کامل جزئيات بودجه مجلس در جدول آمده است) در سال‌هاي گذشته در متن بودجه رديف اعتبار حقوق و دستمزد دستگاه‌هاي اجرائي مشخص بود و رديفي هم به عنوان ساير در اين بخش درج مي‌شد که اطلاعات مربوط به اعتبارات پرداخت اضافه‌کاري‌هاي کارکنان و همچنين اعتبار مربوط به پرداخت حقوق کارکنان قراردادي از اين محل قابل شناسايي بود اما تقريبا سه‌سالي است که اين رديف‌ها از متن بودجه حذف شده و عملا از متن خود بودجه نمي‌توان به ميزان اعتبار در نظر گرفته‌شده براي پرداخت حقوق و دستمزد هر کدام از دستگاه‌هاي اجرائي دست پيدا کرد.

 هر نماينده چقدر حقوق مي‌گيرد؟

راه شناسايي اطلاعات مربوط به پرداختي حقوق و دستمزدهاي مجلس پرپيچ‌وخم بود. گرچه طبق ماده ۲۹ قانون مديريت خدمات کشوري تمامي دستگاه‌هاي اجرائي بايد دريافتي‌ها و پرداختي‌هاي تمامي کارکنان را روي سامانه ماده ۲۹ حقوق کارمندان ثبت کنند اما آن‌چنان که رئيس سازمان امور استخدامي به ما اطلاع داد، بسياري از دستگاه‌ها از جمله مجلس شوراي اسلامي هنوز به اين سامانه ملحق نشده‌اند. براي دريافت اطلاعات بيشتر به سراغ برخي از نمايندگان مجلس رفتيم و از آنها خواستيم فيش حقوقي خودشان را در اختيار ما قرار دهند. چندنفري از نمايندگان که با آنها صحبت کرديم، گفتند قسمت امور اداري و مالي مجلس به آنها فيش حقوقي ارائه نمي‌کند. به سراغ کارپردازان مجلس که وظيفه شناسايي و تعيين رديف‌هاي بودجه مجلس را دارند، رفتيم و همچنين ناظر امور مالي مجلس. همچنين برخي از نمايندگان مجلس اطلاعاتي از ميزان دريافتي‌هاي ماهانه خود را در اختيار ما گذاشتند. (اعدادي که در ادامه مي‌آيد، فقط شامل دريافتي‌هاي رسمي از طريق امور اداري و مالي مجلس به نمايندگان است) مجموع پرداختي به يک نماينده مجلس از دو بخش تشکيل مي‌شود؛ تمامي نمايندگان مجلس يک جقوق ماهانه دريافت مي‌کنند و يک‌دريافتي ديگر نيز به جز حقوق ماهانه براي ساير هزينه‌هايشان دارند. حقوق ماهانه سال گذشته نمايندگان مجلس ۹ميليون‌و ۲۸۰ هزار تومان بود و امسال، ميزان حقوق ماهانه مجلسي‌ها به ۱۱ميليون‌و ۶۰۰ هزار تومان رسيده است.

تصویر فیش حقوقی نماندگان مجلس,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس

تمامي نمايندگان مجلس اعم از هيئت رئيسه و ساير نمايندگان حقوق ماهانه يکساني دريافت مي‌کنند و تفاوتي در ميزان حقوق ماهانه ندارند. اما بخش دوم دريافتي نمايندگان تحت عنوان رديف‌هاي ديگري به آنها تعلق مي‌گيرد؛ هزينه اياب و ذهاب، استخدام منشي، اجاره دفتر، اجاره منزل در تهران و قبض موبايل. نمايندگان مجلس با توجه به تعداد دفاترشان عدد متفاوتي را براي پرداخت هزينه دفاتر دريافت مي‌کنند. يک نماينده مجلس براي پرداخت هزينه دفاتر مبلغ سه ميليون تومان ماهانه دريافت مي‌کند. حالا اگر نماينده‌اي هم از اماکن دولتي يا از ملک شخصي خود به عنوان محل دفتر نمايندگي استفاده کند، هزينه ماهانه اجاره دفتر را از مجلس دريافت مي‌کند. ميزان دريافتي هم که براي استخدام سه نيروي کار به هر نماينده تعلق مي‌گيرد، ۹ ميليون تومان است. در اينجا هم ممکن است نمايندگان به اصطلاح کار به صرف اقتصادي انجام دهند.

مثلا به جاي سه نيرو، فقط يک نفر را استخدام کنند يا به جاي پرداخت حقوق ماهانه ۹ميليون‌توماني به کارکنان شخصي خود، حقوقي کمتر پرداخت کنند و مابه‌التفاوت هر کدام از اينها در حساب شخصي‌شان باقي بماند. نمايندگان مجلس براي اقامت در تهران هم اجاره ماهانه پنج‌ميليون‌توماني دريافت مي‌کنند. اين مبلغ به حساب تمامي نمايندگان واريز مي‌شود و افرادي هم که ساکن تهران هستند، از مزاياي تأمين هزينه اجاره منزل بهره‌مند هستند. همچنين هر نماينده ماهانه مبلغ دو‌ميليون‌و ۲۰۰ تومان براي هزينه‌هاي اياب و ذهاب خود دريافت مي‌کند. اين به جز يک دستگاه خودروي پژوپارس و سهميه بنزيني است که در اختيار تمامي نمايندگان مجلس براي رفت‌وآمد قرار داده شده است. پرداخت حقوق ماهانه راننده خودرو اما از طريق امور مالي مجلس به طور جداگانه مانند ساير کارکنان مجلس انجام مي‌شود و در سبد هزينه‌اي نمايندگان مجلس جا داده نمي‌شود.

به جز اين موارد ماهانه بين ۲۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان هم براي پرداخت قبض موبايل به حساب هر کدام از نمايندگان مجلس واريز مي‌شود. در مجموع هر کدام از نمايندگان مجلس به جز حقوق ماهانه، بين ۱۹ تا ۲۲ ميليون تومان بابت پرداخت هزينه‌هاي جاري و مواردي که در بالا اشاره شد، دريافت مي‌کنند. به تعبير ديگر هر نماينده مجلس از دو محل حقوق ماهانه و پرداخت هزينه‌ها، ماهانه بین ۳۱ تا ۳۴ میلیون و در مجموع امسال بین ۳۷۲ تا ۴۰۸میلیون تومان دریافتی خواهد داشت.

 اعضاي کميسيون‌هاي مختلف مجلس حقوق جداگانه دارند؟

در رديف بودجه‌هايي که براي تأمين هزينه‌ها و حقوق و دستمزد مجلسي‌ها در نظر گرفته شده است، براي حضور اعضا در کميسيون‌ها و فراکسيون‌ها بودجه مجزايي پيش‌بيني نشده است. تنها کميسيوني که از اين قاعده مستثناست، کميسيون تلفيق است که کار بررسي لايحه بودجه را انجام مي‌دهد. اعضاي اين کميسيون حدود ۲۰ روز بر بررسي و تحليل لايحه بودجه تقديمي دولت متمرکز هستند و پس از اتمام کار پرداختي جداگانه‌اي براي اين مدت کار دارند. در ازاي بررسي بودجه به اعضاي کميسيون تلفيق بين پنج تا هفت ميليون تومان به عنوان کارانه تعلق مي‌گيرد.

 شفافيت بودجه‌اي دستمزد

سه سال پيش زماني که براي اولين بار ماجراي انتشار فيش‌هاي حقوقي آغاز شد و دومينووار در سطح مقامات و مسئولان ادامه پيدا کرد، يکي از دستگاه‌هايي که بر امکان دسترسي عمومي به اطلاعات دريافتي و پرداختي‌هاي کارکنان و مديران تاکيد مي‌کرد، مجلس بود. در پي واکنش‌هاي گسترده به فيش‌هاي نجومي هم قانون مديریت خدمات کشوري اصلاح و سامانه‌اي به نام سامانه ماده ۲۹ حقوق کارکنان راه‌اندازي شد و طبق قانون تمامي دستگاه‌ها مکلف به ثبت اطلاعات دستمزدي خود در اين سامانه شدند. اما هنوز بسياري از دستگاه‌ها به اين سامانه ملحق نشده‌اند و يکي از آنها مجلس شوراي اسلامي است که هنوز اطلاعاتي از آن روي اين سامانه موجود نيست. حالا در آستانه شروع به کار مجلس بعدي بايد از نمايندگان بعدي مجلس خواست اطلاعات دستمزدي خود را در اختيار کساني که با رأي آنها اين سمت را برعهده گرفته‌اند، قرار دهند و هر رأي‌دهنده‌اي بداند که نماينده منتخب او در ازاي رأي اعتمادي که گرفته چقدر حقوق و دستمزد دريافت مي‌کند.

*مرضيه اميري

sharghdaily.ir
  • 20
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
فردریش نیچه نگاهی ژرف به زندگینامه و اندیشه‌های فردریش نیچه

تاریخ تولد: ۱۵ اکتبر ۱۸۴۴

محل تولد: روکن، آلمان

حرفه: فیلسوف و منتقد فرهنگی

درگذشت: ۱۹۰۰ میلادی

مکتب: فردگرایی، اگزیستانسیالیسم، پسانوگرایی، پساساختارگرایی، فلسفه قاره‌ای

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش