چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۰:۰۳ - ۱۸ خرداد ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۳۰۱۲۸۰
مجلس

صف آرایی اصولگرایان مقابل یکدیگر برای تصاحب پست های کلیدی مجلس

ریاست دیوان محاسبات,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس
«لطف‌الله فروزنده، عادل آذر و مهرداد بذرپاش گزینه های طیف‌های مختلف حاضر در مجلس برای ریاست دیوان محاسبات هستند»

روزنامه اعتماد نوشت:  شعارشان از روز اول «شفافیت» بود، همان شعاری که با استفاده از آن بارها و بارها بر نمایندگان دهمین دوره مجلس تاختند و عملا آنان را مخالف شفافیت و شفاف‌سازی پارلمان و امورش معرفی کردند اما پای‌شان که به بهارستان رسید، گویی تمام قول و قرارهای روزهای دور و نزدیک‌شان را به فراموشی سپردند و از تمام آن ادعاها فقط و فقط طرحی ایجاد شد که شفافیت را تنها به اهالی پارلمان و آرای‌شان محدود می‌کرد. طرحی که در آن نه خبری از لابی‌ها برای حذف فلان بند دردسرساز جهت ورود به کمیسیون‌ها سخن به میان می‌آورد و نه بهمان رایزنی‌ها در فراکسیون اکثریت و اقلیت مجلس برای چینش مهره‌ها و تقسیم کرسی‌های خاص پارلمان. «لابی‌گری از بای بسم‌الله» این روزها نقطه آغاز و پایان اقدامات نمایندگان مجلس است و از قرار معلوم حالا نوبت به دیوان محاسبات به عنوان بازوی نظارتی قوه مقننه و کرسی ریاست آن رسیده؛ کرسی کلیدی و حساسی که سبب شده خرده‌جریان‌های اصولگرای حاضر در ساختمان هرمی‌شکل میدان بهارستان بار دیگر مقابل هم صف‌آرایی کنند.

کمیسیون برنامه؛ اولین هدف

در هر دوره پارلمان انتخاب رییس دیوان محاسبات پس از تعیین کمیسیون‌های مجلس به‌ویژه کمیسیون برنامه و بودجه موکول می‌شود؛ چراکه اولین گام برای نیل به کرسی ریاست این دیوان، معرفی ازسوی رییس این کمیسیون به هیات‌رییسه مجلس در گام اول و صحن علنی در گام دوم محسوب می‌شود. از این‌رو اصولگرایان و خرده جریان‌های درون پارلمان این روزها هم و غم اصلی خود را به این کمیسیون موکول کرده‌اند و شنیده‌های «اعتماد» حاکی از رقابت حمیدرضا حاجی‌بابایی، عبدالرضا مصری و الیاس نادران برای کرسی ریاست کمیسیون برنامه و بودجه است. حاجی‌بابایی باتوجه به پرهیزش از رقابت با قالیباف در صحن علنی و جلوگیری از شکستن آرای او و البته برخورداری از حمایت یاران احمدی‌نژاد در پارلمان و سال‌ها حضور در بهارستان، شانس بیشتری نسبت به مصری برای ریاست این کمیسیون دارد ولی نادران چهره‌ای نزدیک به قالیباف محسوب می‌شود و درصوت عدم انتخاب به عنوان رییس مرکز پژوهش‌های مجلس، می‌تواند ریاست کمیسیون برنامه و بودجه را عهده‌دار شود.

بذرپاش، جوان و حزب‌اللهی

نخستین نامزد ریاست دیوان محاسبات فردی است که امروز در زمره جوانان محبوب اصولگرایان و حتی «نواصولگرایان» قرار دارد. چنان محبوب که هربار از لزوم روی کار آمدن دولتی «جوان و حزب‌اللهی» در ایران سخنی به میان می‌آمد، کنشگران اصولگرا به شیوه‌های مختلف کوشیدند نام مهرداد بذرپاش را مترادف با این کلیدواژه قرار دهند از این‌رو او همچنان جزو جدی‌‌ترین گزینه‌های انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ به شمار می‌رود با این حال در این مسیر بذرپاش با یک معضل بزرگ مواجه است و آن هم فسادستیزی است. کمبودی که از قرار معلوم او در پارلمان یازدهم به‌دنبال رفع و رجوع آن است؛ چنان‌که بنابر اخبار و پیگیری‌های روزنامه اعتماد که دست‌کم به تایید ۲ نفر از نمایندگان اصولگرای مجلس یازدهم هم رسیده که نخواستند نام‌شان فاش شود، او این روزها مشغول برگزاری دیدارهایی با گروه‌های مختلف نمایندگان است تا در مرحله اول تلاش کند از میان حاجی‌بابایی و مصری یک نفر به عنوان رییس کمیسیون برنامه و بودجه انتخاب شود تا بتواند شانس خود را برای ریاست دیوان محاسبات افزایش دهد. رسانه‌های اصولگرا نظیر «صراط نیوز» هم که این روزها پس از شکست مقابل قالیباف ظاهرا از تشکیل فراکسیونی مجزا از نیروهای انقلاب را ندارند، اصلی‌ترین حامیان او برای نیل به کرسی ریاست دیوان محاسبات شوند. در این میان اما اعضای جبهه پایداری نیز نیم‌نگاهی به بذرپاش دارند و شنیده‌های خبرنگار «اعتماد» از برگزاری جلساتی میان مهرداد بذرپاش و مرتضی آقاتهرانی، نفر نخست پایداری‌ها در مجلس یازدهم، حکایت دارد. جلساتی که می‌تواند باتوجه به نزدیکی‌های میان علیرضا زاکانی با پایداری‌ها، تلاش‌های یاران قالیباف را برای کمیسیون برنامه و دیوان محاسبات بی‌اثر کند.

مانعی دردسرساز

آنچه این میان می‌تواند فعالیت‌ها و برنامه‌های بذرپاش را برهم زند، تبصره ۲ ماده ۱۵ آیین‌نامه داخلی مجلس است. جایی که یکی از ویژگی‌های رییس دیوان محاسبات را برخورداری از ۲۰ سال سابقه کاری ذکر کرده و چنان‌که «صراط نیوز» مدعی شده، بذرپاش در «بهترین حالت تنها ۱۵ سال سابقه کاری دارد.» با این حال اما بذرپاش چندان هم ناامید نخواهد بود؛ چراکه براساس تبصره ۳ ماده ۱۵ آیین‌نامه داخلی مجلس، آیین‌نامه مربوط به انتخاب رییس دیوان می‌تواند با پیشنهاد رییس کمیسیون برنامه و بودجه و تصویب کمیسیون تدوین آیین‌نامه تغییر کند و این یعنی تکرار روندی که اصولگرایان بر سر ورود به کمیسیون‌ها طی کردند؛ «حذف قوانین و مقررات دردسرساز.»

آذر و چشم امید به قالیبافی‌ها

اگر بذرپاش برای ریاست بر دیوان محاسبات نیازمند حذف قوانین و مقررات دردسرساز است، عادل آذر که هم‌اکنون نیز ریاست این دیوان را عهده‌دار است، تنها و تنها به حمایت پایداری‌ها و البته ریاست فردی به جز حاجی‌بابایی بر کمیسیون برنامه و بودجه نیاز دارد. او که پیش از آغاز به کار مجلس یازدهم با حضور در نشست «مجلس مجازیِ» مرتضی آقاتهرانی و ارایه گزارش تفریغ بودجه سال ۹۷ به منتخبان عمدتا اصولگرای دوره یازدهم، آن ‌هم پیش از نمایندگان مجلس دهم حسن‌نیت خود را به پایداری‌ها و اصولگرایان ثابت کرده است. از این‌رو رایزنی‌هایی را با الیاس نادران و نواصولگرایان از یک‌سو و عبدالرضا مصری ازسوی دیگر آغاز کرده تا بتواند حمایت آنان را جایگزین خلف وعده پایداری‌ها کند؛ خلف وعده‌ای که هنوز به‌طور تام و تمام محقق نشده و بستگی به کامیابی یا ناکامی بذرپاش در اقناع نمایندگان برای حمایت از ریاست حاجی‌بابایی در کمیسیون برنامه و بودجه دارد.

فروزنده؛ خاموش اما قدرتمند

کنار بذرپاش و عادل آذر که هر کدام به نوعی مشغول لابی و رایزنی با نمایندگان و خرده جریان‌های حاضر در مجلس برای نیل به کرسی ریاست دیوان محاسبات هستند، چهره‌ای خاموش اما قدرتمند نیز حضور دارد؛ چهره‌ای که سوابق کاری‌اش و البته وفاداری‌اش به اصولگرایان آنچنان است که می‌تواند علاوه بر نواصولگرایان و پایداری‌ها، سنتی‌های بهارستان و البته احمدی‌نژادی‌ها را نیز مجاب به حمایت از خود کند. لطف‌الله فروزنده که از سال ۹۴ تاکنون به عنوان دستیار امور استان‌های تولیت آستان قدس رضوی مشغول فعالیت است در دوران ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد روزی معاون منابع انسانی بود و روز دیگر معاون پارلمانی. شرایط و سوابق فروزنده سبب شده تا او نه ممانعت‌های قانونی بذرپاش را مقابل خود داشته باشد و نه عدم مقبولیت میان طیف‌های مختلف مجلس. شنیده‌های «اعتماد» حاکی از آن است که برخی جریان‌های سیاسی او را برای واگذاری ریاست دیوان محاسبات به حاجی‌بابایی پیشنهاد کرده‌اند اما آنچه شاید به عنوان مانع پیش‌روی او قرار گیرد، رفاقت‌های اصولگرایان است با یکدیگر.

نقش قالیباف

با تمام این موارد آنچه می‌تواند تمام این معادلات را برهم زند، تصمیم قالیباف به عنوان مالک تام و تمام قدرتمندترین کرسی مجلس است. قالیباف که به‌رغم اعلام رسمی عدم حضور در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ در نشست فراکسیون نیروهای انقلاب، همچنان جزو یکی از گزینه‌های ریاست‌جمهوری آینده ایران محسوب می‌شود، به ‌خوبی می‌داند که درصورت حضور بذرپاش در راس دیوان محاسبات، متهم به همراهی با پایداری‌ها خواهد شد اما حالا باید تصمیم بگیرد با این اتهام روزگار بگذراند یا روزگار سخت و پرتنشی را در سال جاری تجربه کند. با این حال واگذاری کرسی ریاست حوزه ریاست مجلس به محسن اسماعیلی به خوبی نشان داده که قالیباف تقسیم مناسب را به جدل‌های لفظی ترجیح می‌دهد و باتوجه به انتقادات تند و تیز پایداری‌ها از اسماعیلی، چندان دور از ذهن نیست که ریاست دیوان محاسبات به آنان هبه شود و این یعنی پایداری‌ها و رفقای سنتی‌شان، احمدی‌نژادی‌ها، باید تصمیم بگیرند که میان فروزنده با سوابق تمام اصولگرایانه و بذرپاش و منع قانونی‌اش، یکی را انتخاب کنند؛

  • 14
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش