دولت یازدهم كمتر از شش ماه ديگر به انتهاي راه خود خواهد رسيد؛ دولتي كه در شرايط بحراني به لحاظ داخلي و بينالمللي مديریت كشور را به دست گرفت و توانست در ابتدا با مذاكره هستهاي بزرگترين چالش بينالمللي ايران را ختم به خير كرده و با ايجاد ثبات اقتصادي در ابتداييترين اقدام تورم ايران را طي سه سال حدود ۳۰ درصد كاسته و بنا به آمارهاي داخلي و خارجي رشد اقتصادي كشور را در ششماهه اول سال به ۴/۴ درصد برساند. اخيرا نيز دولت به دلايلي از جمله خواست بدنه اجتماعي اصلاحطلبان و همچنين مشكلات پيشروي وزير ارشاد تصميم گرفت در سه وزارتخانه آموزش وپرورش، ورزش و جوانان و وزارت ارشاد تغييراتي ايجاد كند و بعد از قبول استعفاي وزرا، سه وزير پيشنهادي خود را براي گرفتن راي اعتماد به مجلس معرفی کرد. در ميان اين سه نفر به نظر ميرسد دكتر صالحياميري ميتواند تغيير و تحولاتي را در وزارت ارشاد بر اساس خواست مردم و شخص رئيسجمهور ايجاد كند. او سالها در مركز استراتژيك مجمع باروحاني همكار بوده و ریاست فعلي كتابخانه ملي و مسئولیت فرهنگي ستاد انتخاباتي رئيسجمهور در سال ۹۲ را بر عهده داشت. برای بررسي موارد فوق «آرمان امروز» با دكتر صادق زيبا كلام استاد دانشگاه و فعال سياسي اصلاحطلب به گفتوگو پرداخته است که در ادامه ميخوانيم.
آقاي روحاني تصميم به تغيير وتحولاتي در كابينه گرفتهاند. البته برخي با نقد به اين تصميمات رئيسجمهور تغييرات درحوزه اقتصادي را لازم ميدانستند.
من فكر ميكنم اگر همهچيز طبق ميل آقاي روحاني بود شايد ايشان اصراري نداشتند كه وزير آموزش وپرورش و وزير ورزش و جوانان را تغيير دهند؛ به اين معنا كه تغييرات در كابينه اجتناب ناپذير بود و آقاي رئيسجمهور مجبور شدند دست به تغيير و تحول دركابينه بزنند.
چرا تصور ميكنيد استيضاح وزير آموزشو پرورش در صورت عدم تغيير اجتنابناپذير بود؟
موضوع اين است كه استيضاح به ميزاني در اين قضيه تاثيرگذار بود. هر چند تغيير و تحول دركابينه تنها به علت استيضاح نبود. شايد به علت مساله مالي درآموزش و پرورش آقاي روحاني ترجيح ميداد كه اين مساله به صورت استيضاح مطرح نشود.
منظورتان اين است كه پاي آقاي وزير هم به آن ماجراي مالي در آموزش وپرورش كشيده ميشد؟
من خبر خاصي ندارم. من فقط حدس میزنم و گمانه زني ميكنم. به هرحال اگر پاي آقاي فاني در آن پرونده در ميان نباشد، حتي اگر آقاي روحاني دخالت نميكرد، قوه قضائيه همانطور كه ديديم، دخالت ميكرد و اين مساله افشا ميشد. فكر نميكنم پاي وزير در آن موضوع در ميان باشد. شايد ايشان ترجيح دادند با مجلس رويارويي نداشته باشند. همانطور كه مشخص نيست به چه علت آقاي روحاني از وزير ورزش خواستند استعفا كند؛ اما در مساله وزير ارشاد صورت مساله كاملا متفاوت است.
چه چيز موجب شد آقاي روحاني عملا درخواست كرد دكترعلي جنتي از پست خود استعفا دهد؟
من مطمئن نيستم موضوع اينطور باشد كه آقاي روحاني از آقاي جنتي خواسته باشند كه استعفا دهند.
پس نحوه كنار رفتن آقاي جنتي استعفا نبوده؟
موضوع وزير ارشاد اينگونه بوده كه آقاي روحاني اساسا اين انتظار را از آقاي جنتي داشتند كه به عنوان وزير ارشاد از برنامههاي وزارت خود دفاع كنند. بالاخره تصميماتي گرفته شده بود كه شايد نبايد گرفته ميشد.
مبهم پاسخ ميدهيد. يعني چه تصميماتي در وزارت ارشاد اخذ شد كه نبايد گرفته ميشد؟
پس اينطور بايد توضيح بدهم كه مبهم نباشد. مثلا اينكه فلان كنسرت اجرا شود يا فلان فيلم مجوز اكران بگيرد و شب شعر برگزار شود. آقاي روحاني انتظار داشتند زماني كه وزارت ارشاد براي برگزاري يك مراسم موافقت ميكند در نتيجه آن وزارتخانه تمامي جوانب قانوني، حقوقي و شرعي را در نظر گرفته و بعد مجوز صادر كرده است و با توجه به اينكه همه زمينهها و جوانب حقوقي را وزارت ارشاد در نظر گرفتهاند، درنتيجه آقاي روحاني انتظار داشت با توجه به قانوني بودن مجوزها زماني كه يك روحاني عاليرتبه به اين مجوزهاي قانوني انتقاد ميكند و اجازه برگزاري كنسرت را نميدهد و اجازه اكران فيلم در فلان شهر را نميدهد، در مقابل اين درخواستها جنتي پاي تصميمات وزارتخانه متبوع خود ايستادگي كند، زيرا پشت اين تصميمات شرع و قانون بوده و زماني كه همه مجوزها قانوني و شرعي بوده، چرا وزير ارشاد محكم از تصميمات وزارت ارشاد دفاع نكردند؟ آقاي روحاني به سرعت به دنبال تغيير نبودند. درصورتيكه آقاي احمدينژاد با كوچكترين ناملايمتي به دنبال تغيير ميرفت و هيچ انتقادي را تحمل نميكرد. در صورتيكه آقاي روحاني سعهصدر دارند و از اين بابت مانند آيتا...هاشمي هستند و تحمل زيادي دارند. در ابتدا هم آقاي روحاني درخواست استعفا از آقاي جنتي را نداشتند، اما عملا مسير به شكلي جلو رفت كه هرچند آقاي روحاني چنين چيزي را نخواستند، اما علاقه داشتند كه به آقاي جنتي بگويند كه چرا پاي تصميمات قانون وزارت ارشاد ايستادگي نميكنيد و چرا عقبنشيني ميكنيد؟
يعني عدم ايستادگي وزیر ارشاد بر مسئوليتهاي قانونيشان موجب شده ايشان از دكتر جنتي ناراحت شوند؟
بله، من اطمينان دارم، زيرا آقاي روحاني تلويحا غيرمستقيم و حتي مستقيم از آقاي جنتي خواستند كه از تصميمات وزارت ارشاد دفاع كنند، اما آقاي جنتي اين كار را نكردند. روحاني هم كسي نيست كه تحت فشار از انجام عمل قانوني كوتاه بيايد.
اگر آقای صالحي اميري وزير ارشاد شوند، مشكلاتي كه براي آقاي جنتي به وجود آمده براي وي به وجود نميآيد؟
من فكر ميكنم مشكلات آقاي صالحي اميري خيلي بيشتر از مشكلات آقاي جنتي خواهد بود. و حتي موج تخريب آقاي صالحي از سوي مخالفان سياسي دولت بيشتر از تخريب جنتي خواهد بود.
يعني آقاي جنتي توانایی بیشتری در ایستادگی مقابل مخالفان داشت؟
نه، منظور من اين نيست. شايد هم آقاي صالحي اميري بهتر بتوانند اين وزارتخانه را اداره كنند. منظور من اين است كه چه بخواهيم و چه نخواهيم، آقاي جنتي از ويژگيهايي از قبيل فرزند آيتا... جنتي بودن نزد ساير مسئولان برخوردار بود و حتيكمتر به وي انتقاد ميشد. شايد هر كس به اندازه جنتي تحولاتي در وزارت ارشاد انجام ميداد، با قدرت بيشتري در مقابل او ايستادگي ميكردند و حتي شايد استيضاح ميشد يا با فشار كنار گذاشته ميشد.
يعني فرزند آيتا... جنتي بودن موجب شده بود كه در مقابل عملكرد آقاي جنتي در برخي از حوزهها كوتاه بيايند؟
بله، اصولگرايان و مخالفان دولت چه ما بخواهيم و چه نخواهيم در هجمه به علي جنتي مراعات آيت ا... جنتي را ميكردند. اما در رابطه با آقاي صالحي اميري بههيچوجه چنين ملاحظهاي وجود نخواهد داشت.
- 19
- 5