محمدامين رضا زاده، مديركل دفتر امور سياسي وزارت كشور به تازگي اظهارات قابل تاملي را بيان كردهاست.گفتوگوي وي با خانه ملت در حالي منتشر شد كه وي در بخشي از صحبت هايش ۱۴ آذر را ضربالعجل تشكلها براي انطباق با قانون جديد فعاليت احزاب تعيين كردهاست.
همچنين رضازاده در قسمتي از صحبتهايش اظهار داشته كه قانون جدید سبب تقویت احزاب شده و فرصت حیات از احزاب ضعیف، پرحاشیه و مساله دار گرفته خواهد شد. با توجه به اين موضع وزارتكشور، اين سوال ايجاد ميشود كه تعريف اين وزارتخانه از حزب پرحاشيه و مسالهدار چيست؟ آيا تفسير دستگاههاي مسئول از قانون فعاليت احزاب به سمت سليقهاي رفتار كردن پيش ميرود؟ بيشك با اين اظهارات سوالات فراواني در اذهان به وجود خواهد آمد كه بايد به آن پاسخ دادهشود.
با توجه به آنكه تحزب در كشور ما به جايگاه اصلي خود نرسيدهاست، لزوم تجديدنظر در قانون و سختگيري بر احزابي كه گاه وبيگاه در فضاي كشور سربرآوردهاند، احساس ميشود اما اظهاراتي از اين دست آن هم از مسئولان عالي رتبه وزارت كشور ممكن است نيت اين وزارتخانه را از ابلاغ قانون جديد فعاليت احزاب زير سوال ببرد.
اگرچه شنيده ميشود قانون فعاليت احزاب بيشتر پيرامون سامان دادن تشكلها تدوين شده اما بدون شك تفسير سليقهاي بر كارايي آن در ساير مواد قانوني تاثيرگذار خواهدبود.
همچنين آنگونه كه از صحبتهاي نمايندگان احزاب برميآيد تبصرهاي پيشبيني شدهاست كه در صورت صلاحديد احزاب، مدت زمان ۶ماهه به فرصت آنها براي انطباق خود با قوانين در نظر گرفته ميشود.
گفتني است كه قانون مصوبه فعاليت احزاب، سال ۱۳۹۴ توسط مجلس نهم تصويب و در پاييز سال گذشته توسط مجمع تشخيص مصلحت نظام تاييد شد.
اگر شرايط پيش آمده در قانون فعاليت براي تغيير رويكرد تحزب در كشور، با توجه به نگاههاي سليقهاي غنيمت شمرده نشود و حزب همچنان در همان كارايي نامنظم گذشته خود در فضاي سياسي كشور فعاليت كند، بيشك شاهد چيزي جز فرصتسوزي نخواهيم بود.
به اعتقاد برخي كارشناسان، نياز به تجديدنظر در برخي قوانين حوزه فعاليت احزاب از گذشته وجود داشته و ابلاغ قانون جديد نيز چندان مشكلات پيش راه تشكلها را رفع نكردهاست و قانون جديد فعاليت احزاب همانگونه كه از شواهد برميآيد نياز به تغييرات جدي دارد. در همين راستا «قانون» با آقايان حسين كنعاني مقدم و علي جمالي، دو نفر از فعالان سياسي تشكلها گفتوگويي داشته كه مشروح نظرات ايشان را در ادامه ميخوانيد.
احزاب مجوزدارچگونه مسالهدار ميشوند!
حسين كنعاني مقدم(دبيركل حزب اصولگراي سبز)، در بهترين حالت، مسالهدار بودن حزب نشان از عدم انطباق تشكل با قانون فعاليت احزاب دارد. با صحبتهاي آقاي كمالي، نماينده خانه احزاب كه در كميسيون ۱۰ احزاب بيان كرده است، قرار براين شد كه احزاب نامه بزنند و دلايلي كه نمي توانند خود را با قانون تطبيق دهند، بيان كنند. اما عنوان احزاب مسالهدار و پرحاشيه توسط آقاي رضازاده چندان درست نيست.
محور قانون فعاليت احزاب بيشتر حول تغيير اساسنامهها، برگزاري كنگرهها،تشكيل دفاتر استاني و افزايش كادر رسمي احزاب است. يكسال وزارت كشور فرصت دادهاست كه احزاب جديد و قديمي خود را با اين قانون انطباق دهند. سه ماه پيش قانون به ما ابلاغ شد ولي گويا اعلام ۱۴ آذرماه بهعنوان ضرب العجل براساس ابلاغ قانون پس از تاييد مجمع تشخيص مصلحت نظام بودهاست. احزاب سعي دارند كنگرهها را تشكيل دهند و كار دشواري براي انطباق در پيش است.
در مطلبي خواندم كه خانم مافي گفته بودند تا پايان سال فرصت انطباق احزاب با قانون جديد وجود دارد اما اگر ملاك صحبت آقاي رضازاده ۱۴ آذر باشد، گويا تسويه حساب با احزاب در پيش است. اسم اين ضربالعجل را بنده تسويه حساب مي گذارم. احزابي كه براساس قانون مجوز گرفتهاند چگونه مسالهدار شده اند. احزاب، مشكلي با انطباق خود با قانون جديد ندارند. به اعتقاد من اين فرصتي كه تعيين شده كوتاه است اما اگر دوستان قصد تسويه حساب دارند، احزاب ۱۴ آذر در انتظار تسويه حساب خواهندبود.
واژه احزاب مسالهدار، گمراهكننده است
علي جمالي(عضو شوراي مركزي حزب كارگزاران سازندگي)، كلماتي كه آقاي رضازاده انتخاب كرده اند، كلمات نادرستي بوده است و با آنچه كه بنده از مسئولان دولت و وزارت كشور سراغ دارم انطباق ندارد. واژه احزاب مسالهدار كمي گمراهكننده است و نميتوان تشخيص داد كه منظور از اين لغت و مصداق آنها چيست. هفته گذشته كميسيون سياسي هيات دولت با نمايندگان احزاب تشكيل جلسه داد كه درباره پيشنويس آييننامه ماده ۱۳ با نمايندگان مشورت كنند.
در حاشيه آن جلسه، بحثي درباره نحوه نگاه وزارت كشور و مجموعه سياسي دولت به احزاب صورت گرفت. در آنجا احزاب نظراتشان را درباره موضوع مطرح كردند. برداشت بنده از صحبتهاي صورت گرفته اين است كه دولت بيشتر بر تعدد احزاب و مجوزهاي بيرويه صادرشده رويكرد تغييري دارند. در اين چارچوب، لغت احزاب ضعيف آقاي رضازاده قابل فهم است. ولي احزاب مسالهدار ممكن است مقداري گمراهكننده و نگرانكننده باشد.
مصاحبه ايشان را به طور كامل خواندم و احساس بنده اين است كه نگاه ايشان مثبت بودهاست. معتقدم كه دولت تدبير و اميد رويكرد باز كردن فضاي سياسي كشور را در دستور كار قرار داده است و لغات اينچنيني با كليت مصاحبه ايشان در مورد ابلاغ قانون فعاليت احزاب همخواني ندارد. اما درباره تعدد احزاب تا آنجا كه مطلع هستم، وزارت كشور قصد دارد با سختگيري در اعطاي مجوز، به كثرت بيرويه تشكل ها پايان دهد.
مسئولان معتقدند كه گستردگي و تنوع افكار در اين حجم كه اين تعداد حزب فعاليت دارند، وجود ندارد. نگاه و رويكرد حزب كارگزاران سازندگي نيز در آن جلسه بيان شد. آنگونه كه از صحبتهاي آقاي رضازاده برمي آيد، رويكرد اصلي دولت و وزارت كشور در تغييرات جديد بر كاهش احزاب و جلوگيري از كثرت بيرويه تشكلها متمركز شدهاست.
در مجموعه سياسي دولت و وزارت كشور در زمينه عملكرد احزاب كارنامه قابل قبولي بهجا ماندهاست. بسياري از احزاب در دولت گذشته روحاني، پس از مدتها معطلي مجوز خود را گرفتند و كمكهايي نيز براي شكل گيري آنها انجام پذيرفت. نگاه دولت به احزاب و تجربه اي كه از دولت در اين زمينه داريم مثبت است و بعيد بهنظر ميرسد اين جمله جنبه جدي داشتهباشد.
جا دارد نكتهاي را نيز بيان كنم كه نمايندگان احزاب به دولت پيشنهاد داده اند كه فيلتر هاي قانوني براي فعاليت احزاب را بيشتر پيرامون كيفيت عملكرد متمركز كنند. دوستان معتقد بودندكه برگزاري مجمع عمومي و شوراي مركزي بايد در معيارهاي وزارت كشور قرار بگيرد. تاكيد بر نكات كمي در قانون فعاليت احزاب ممكن است تشكلها را با دلسردي مواجه كند.
- 14
- 2