قطار انتقادهاي سياسيون از دولت، به ايستگاه اصلاحطلبان رسيد. امسال نيز به رسم سالهاي اخيركه مراسمي به مناسبت یادبود روز دانشجو و ۱۶ آذر با حضور برخي چهرههاي مقبول دانشجويي برگزار شد كه در بخشي از اين برنامهها، انتقاداتي از سوي شخصيتهاي نزديك به اصلاح طلبان نسبت به وضعيت فعلي كشور بيان شد.
در اين بين مسعودپزشكيان، نايب رييس اصلاحطلب مجلس دهم در جمع دانشجويان دانشگاه شهيد بهشتي پيرامون وظايف دانشجو سخن به ميان آورد و درباره عملكرد روحاني پس از پيروزي انتخابات در جهت تحقق وعدههايش گفت:«فکر نمیکنم که روحانی نمیخواست وعدههای خود را عملی کند. بعضی اوقات معذوریتهایی وجود دارد. ایراد کار در روند معرفی وزرا این بود که مشورتی صورت نمیگرفت. بهتر بود مشورت می شد حتی اگر نمی خواست، گوش نمی کرد».
از سوي ديگر عليشكوري راد، دبيركل حزب اتحاد ملت نيز در جمع دانشجويان دانشگاه شهيد بهشتي، درباره حمايت اصلاحطلبان از روحاني گفت:«روحانی کاندیدای مطلوب من نیست ولی انتظارات ما باید براساس واقعیات باشد».
وي در ادامه افزود:« باید این را نيز بگویم كه روحانی، با همه انتقاداتي كه به تو وارد ميدانم، از تو حمایت میکنم تا کسانی که درصدد انداختن تو هستند، امیدوار نشوند. رابطه ما با روحانی انتقاد و اتحاد است. شما میتوانید رساتر از من از روحانی انتقاد کنید ولی فکر نکنید فردا نيز همینگونه فکر خواهيد كرد».
نماينده پيشين مجلس ششم درباره تغييرات در شرايط فعلي خاطرنشان كرد:« باید از فراکسیون امید حمایت و حمایت کرد. شرایط ما از سال ۹۲ بهتر شده است؛ هرچند که مطلوب نیست ولی با این همه، شرایط ما روبه جلو است. آقای واعظی جلوی ارتباط ما را با دفتر ريیسجمهور بسته است و ميخواهند جهانگیری را نيز محدود کنند ولی شرایط ما رو به جلو و رو به بهبود است».
اما شايد بتوان تندترين انتقاد را مربوط به برادر رييس دولت اصلاحات دانست. محمدرضا خاتمي كه به مناسبت روز دانشجو به دانشگاه تهران رفتهبود، درباره ستارهدار شدن تعدادي از دانشجويان گفت:« ممکن است برخی بگویند دانشجویان ستاره دار در گذشته بیشتر بوده اما الان کمتر شده است، در پاسخ بايد گفت در دولت روحانی حتی یک دانشجوی ستارهدارنيز قابل قبول نیست. اگر کسی جرمی کرده است، طبق قانون او را محاکمه کنید».
نايبرييس مجلس ششم در ادامه افزود:«چه قانونی و کدام دادگاه اینها را محکوم کرده است، چه قانونی میگوید اگر دانشجویی فعالیت سیاسی به نفع جریانی یا علیه جناح دیگر انجام میدهد، باید ستارهدار شود؟ این کار خلاف برنامهها و قول و قراری است که در انتخابات با مردم گذاشته شد و همه اینها اختیاراتش به عهده دولت است. انتظار میرود در این موارد قویتر عمل شود. باید پرسید بر اساس چه قانون و دادگاهی این کار را میکنند؟ این کار بر خلاف قانون و حتی مغایر با برنامه ها و قول و قرارهای رییس جمهور در انتخابات و حتی خلاف اظهارات ظاهری وزیر اطلاعات است».
احساس درد ناكارآمدي
اين گفتهها بيشك برگرفته از نارساييهايي است كه شخصيتهاي مختلف در كشور احساس كرده بودند و امروز از زبان شخصيتهاي اصلاحطلب بيان ميشود. انتقاداتي كه دولت روحاني نشان دادهاست اهميت چنداني به آنها نميدهد و تا حدود فراواني ميتوان اين مشكل را از چشم اطرافيان رييسجمهور ديد؛ نيروهايي كه بيشتر دل در گرو جريانهاي خاص ديگر دارند و هر مقدار كه اطرافيان روحاني و بدنهحامي از او دلسرد شوند، اين جريان بيشتر از پيش ميتواند به اهداف خود نزديك شود. سالهاست دلسوزان حضور اين نيروها را هشدار ميدهند ولي مشخص نيست كه در دولت روحاني چند مشايي وجود دارد كه روحاني را مسخ خود كردهاست.
حربه ريزش
فراموش نكنيم جريان محافظهكار و آنهايي كه سال ۹۶ در برابر ائتلاف حامي روحاني ايستادند به خوبي ميداند كه يك بدنه راي ثابت دارد و بيشتر از اين ميزان نميتواند مردم را به صحنه بياورد و راي آنها را به نفع خود دريافت كند؛ بنابراين اين جريان سعي ميكند تا آنهايي كه به تحول و اصلاح دل بسته بودند، نااميد شوند و مسير به گونهاي پيش برود كه آراي مربوط به طيف مخالف محافظهكاران ريزش چشمگيري داشته باشد.
عبرت پرهزينه
داغ شدن اصولگرايان توسط احمدينژاد، تجربهاي شد تا جريانهاي مختلف سياسي براي آنكه در باتلاق ندانمكاريها و تصميمات عجلهاي گرفتار نشوند، قدمهاي خود را در اين بازار خطرناك سياست با حساسيت بردارند تا در آينده دچار پشيماني زودرس نشوند. اصلاحطلبان نيز از اين قاعده مستثنا نيستند و ما شاهد آن هستيم كه ضعفهاي گسترده دولتهاي يازدهم و دوازدهم سبب شدهاست تا اين جريان نيز به فكر اعلام برائت زودهنگام از برخي اقدامات روحاني بيفتد. اقدامي كه شايد هزينههاي اندكي براي جبهه اصلاحات در بر داشته باشد ولي بيشك در بلند مدت منفعتهايي دارد كه جبران اين هزينهها را خواهد كرد.
عاقبتي خودساخته
مردم شاهد وضعيت هستند و به خوبي درك ميكنند كه چه جرياني با چه هدفي پيش ميرود و آيا اقداماتي كه در دستور كار دارد را به نفع ملت انجام ميدهد يا آنكه براي رسيدن به اهداف سياسي قدم برميدارد. نه تنها تاريخ جمهوري اسلامي بلكه تاريخ جهان نشان دادهاست آنهايي كه براي سربلندي كشورشان و مردم تلاش ميكنند، موفق و عاقبت بهخير شدهاند و كساني كه در مقابل خواست مردم و رسيدن به قدرت پيش رفتهاند، عاقبت مناسبي نداشتهاند. اميدواريم دولت روحاني نيز براي خدمت به مردم تلاش گستردهاي داشته باشد و سياسيكاريهايي را كه در برخي اوقات شاهد آن هستيم،كنار بگذارند.
- 19
- 2