چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۱۲:۰۰ - ۲۵ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۶۷۹۷
احزاب، تشکل ها، شخصیت ها

محمد علی ابطحی: جهانگیری بیرون از دولت بیشتر ظرفیت ریاست‌جمهوری دارد

محمد علی ابطحی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,احزاب و شخصیتها

جهانگیری در دولت بماند یا نماند؟ ماجراهای جهانگیری و دولت گویا تمامی ‌ندارد. فصل اول در این داستان کاندیداتوری اسحاق جهانگیری در انتخابات ۹۶ و ایفای نقش مکمل بود. درخشش او در مناظرات انتخاباتی، اصلاح‌طلبان را به فکر سرمایه‌گذاری روی معاون انداخت و همین آغاز حرف و حدیث‌ها بود. فصل دوم انتصاب محمد نهاوندیان به سمت معاون اقتصادی و گرفتن سکان اقتصاد کشور از جهانگیری بود که با حواشی همچون قهر و استعفا همراه شد.

 

فصل سوم نیز طرح گمانه تقابل لاریجانی و جهانگیری و ایده تقدم استراتژی بر ایدئولوژی از سوی برخی گروه‌های اصلاح‌طلب بود. آخرین و تازه‌ترین فصل این داستان اما توصیه برخی از چهره‌های اصلاح‌طلب و اصولگرا به جهانگیری برای فاصله گرفتن از دولت است. محمد‌رضا باهنر از جمله چهره‌های سیاسی اصولگرا است که اعتقاد دارد اگر جهانگیری قصد ورود به انتخابات ریاست‌جمهوری آتی را دارد به نفعش است که از دولت فاصله بگیرد.

 

برخی تحلیلگران مسائل سیاسی همچون صادق زیباکلام اما تاکید دارند که حضور جهانگیری به‌عنوان معاون اول به رای‌آوری او کمک خواهد کرد. محمد‌علی ابطحی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب اما با باهنر هم‌عقیده است و تاکید می‌کند که جهانگیری بیرون از دولت بیشتر از جهانگیری معاون اول امکان رای‌آوری دارد. به اعتقاد او دفاع از وضع موجود به معنای سیاست‌های دولت مستقر که وظیفه معاون اول است مانع از طرح و بیان ایده‌های خود جهانگیری می‌شود.

 

 شما قبلا گفته‌اید که اگر آقای جهانگیری قصد کاندیداتوری در انتخابات ۱۴۰۰ را دارد بهتر است که اکنون از دولت فاصله بگیرد. علت اینکه فکر می‌کنید فاصله گرفتن از دولت به نفع اوست، چیست؟

  اگر کاندیدای ریاست‌جمهوری آینده برنامه اختصاصی خود را داشته باشد، طبیعتا بیشتر مورد توجه و مقبولیت در جامعه قرار می‌گیرد. این در حالی است که اگر جزئی از دولت فعلی در دوران مبارزات‌ انتخاباتی امکان کمتری برای ارائه دیدگاه‌های خود دارد و ناگزیر است که تمام تلاش خود را برای دفاع از وضع موجود کند. وضعیت موجود نیز به صورت طبیعی دچار یک سری مشکلات است که جامعه توقع رفع آن را دارد، بنابراین از کاندیدایی حمایت می‌کند که بخواهد وضع موجود را تغییر و البته بهبود دهد.

 

حال اگر کاندیدای مورد نظر خودش از مدیران دولت مستقر باشد‌، این پرسش مطرح ‌می‌شود که چرا وقتی در پست مدیریتی قرار داشتی برای رفع مشکلات اقدامی ‌نکردی؟ روشن است که اگر کاندیدا خارج از دولت مستقر باشد می‌تواند نظرات و دیدگاه‌های خود را مطرح کرده و بیشتر مورد توجه و اقبال جامعه قرار بگیرد.

 

یعنی ممکن نیست که معاون اول یک دولت در انتخابات بعدی رای آورد؟

  معاون اول در هر دولتی تنها وقتی می‌تواند کاندیدای بسیار معقولی باشد که برنامه‌های دولت مستقر از نظر جامعه کاملا مورد قبول باشد. در چنین شرایط کاندیدا می‌گوید که قصد دارد همان برنامه‌ها و رویه‌ها را ادامه دهد و این دلیل رای‌آوری او خواهد بود. ولی اگر نقدی بر دولت مستقر وارد باشد، وضعیت به نفع کاندیدا نخواهد بود.

 

‌شما فکر می‌کنید که آقای جهانگیری به فرض کاندیدا شدن قصد ادامه برنامه‌های دولت روحانی را ندارد؟

  به نظر می‌رسد که حداقل در حوزه اقتصادی بین دیدگاه‌های آقای جهانگیری و وضعیت موجود یعنی دولت آقای روحانی تفاوت‌ها و نقدهایی وجود دارد. من فکر می‌کنم که اگر آقای جهانگیری از دولت بیرون آمده و به‌عنوان یک عنصر سیاسی و اقتصادی مستقل نظراتش را ارائه کند، بیشتر ظرفیت و زمینه ریاست‌جمهوری‌ خواهد داشت.

 

اگر از دولت فاصله بگیرد، احتمال اینکه به حاشیه رفته و کمرنگ شود؛ نیست. مطرح بودن به واسطه معاون اولی را نمی‌توان امتیاز همراهی با دولت دانست؟

  چهره‌هایی مثل آقای جهانگیری به قدر کافی دیده و مطرح‌ شده‌اند و باز هم امکان دیده‌شدن دارند. مطرح بودن فقط در عنوان معاونت اول نیست، در پوزیشن‌های مختلف این ظرفیت وجود دارد، ضمن اینکه افراد مطرح در سطح ملی دیگر نیاز چندانی به در راس بودن و دیده شدن ندارند. برای کاندیداهای در این سطح داشتن وقت لازم برای بیان دیدگاه‌هایشان بیشتر مفید است. البته همه این‌ها در صورتی است که آقای جهانگیری قصد کاندیداشدن داشته باشد.

 

 یعنی معتقد هستید که فاصله گرفتن از دولت و داشتن امکان انتقاد از وضع موجود و برنامه‌های دولت بیشتر برایشان مفید است؟

  این را می‌توانید از طرف خودتان بگویید. من معتقد هستم که از دولت فاصله گرفته و در دوران انتخابات نظرات خود را بیان کنند.

 

به نظر شما اینکه نقش آقای جهانگیری در دولت دوازدهم نسبت به دولت یازدهم کم‌رنگ‌تر شده است، می‌تواند تاکتیکی برای این باشد که او در عین حال که در دولت است، با دولت فاصله داشته باشد؟

  من از دور به دولت نگاه می‌کنم و تصورم این است که نقش آقای جهانگیری در دولت دوم آقای روحانی کمرنگ‌تر شده است. فقط جهانگیری نیست و به طول کلی جریانات فکری اصلاح‌طلبی، حضور کمرنگ‌تری دارند. علت این امر شاید این باشد که آقای رئیس‌جمهور بخواهند نسبت به روسای جمهور قبلی سرنوشت متفاوتی داشته باشند و با نگاه به آینده چنین رویکردی را اتخاذ کرده‌اند. جهانگیری اما همان‌طور که در انتخابات ۹۶ دیدیم در نظرها و دیدگاه‌هایش همیشه از یک ثبات خوبی برخوردار بوده است.  این خودش نقطه مثبتی است.

 

ثبات ذهنی، سیاسی و اقتصادی او، به اضافه ‌بی‌پروایی‌اش از امتیازاتی است که می‌تواند موجب موفقیت او شود. به اضافه اینکه انسان علاقه‌مندی به حاکمیت و نظام است و در چارچوب هنجارهای این حکومت کار می‌کند. در عین حال اصلاح‌طلب شناخته‌شده‌ای است و همه این‌ها می‌تواند دست به دست هم داده و موجب کم‌رنگ شدن نقش او در دولت شود. من کاهش نقش او را تاکتیکی نمی‌بینم و بیشتر واقعی می‌دانم.

 

 اگر آقای جهانگیری از دولت فاصله بگیرد و بعد در انتخابات ۱۴۰۰ به هر دلیلی رد صلاحیت شود، فرصت حضور و نقش‌آفرینی از دولت را از دست نداده است؟ به هر حال معاون اول بودن او می‌تواند در حاکم بودن نگاه اصلاح‌طلبان طی چهار سال پیش رو موثر باشد.

  اگر قرار باشد شرایط به سمتی برود که آقای جهانگیری رد صلاحیت شود، طبیعی است از همین حالا امکان فعالیت گسترده و اصلاح‌طلبانه او در حوزه سیاسی و دولتی کاهش یابد. بنابراین اگر چنین گرا‌یشی در جریان‌های حاکمیتی وجود داشته باشد، او را از هم‌اکنون به سوی ‌بی‌اثرشدن سوق می‌دهند و من تصورم این نیست که چنین گرایشی وجود داشته باشد.

 

 به نظر شما کاندیداتوری جهانگیری در اولویت اصلاح طلبان است؟

  اکنون برای اظهارنظرکردن در این باره خیلی زود است. ولی در مجموع می‌توان گفت که جهانگیری یکی از چهره‌های برجسته‌ای است که پتانسیل کاندیداتوری ریاست‌جمهوری را دارد.

 

 اگر گمانه ورود لاریجانی به انتخابات هم جدی شود، پیش‌بینی شما از انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ چیست؟

  طبیعتا در مورد آقای لاریجانی باید جریان اصولگرا اظهارنظر کند؛ جریان اصلاح‌طلب روی کاندیداهای خودش نظر دارد و راه خودش را در چارچوب کاندیداهای خودش پیگیری خواهد کرد.

 

منظورم این است که این رقابت بین لاریجانی و جهانگیری را چطور می‌بینید؟ جهانگیری می‌تواند برنده باشد؟

  برای اظهارنظر در این باره خیلی زود است و حتی دیرتر از اینها نیز صحبت در این خصوص راحت نیست. این موضوع به هماهنگی و شکل‌گیری قوای سیاسی در سال ۱۴۰۰، کاندیداها و حامیان آنها بستگی دارد. همه این‌ها تعیین‌کننده است. یک کاندیدا با پارامترهای مختلفی رای می‌آورد و رئیس‌جمهوری می‌شود. رقابت دو کاندیدا تنها پارامترهای موثر نیست و مسائل دیگری نیز اثر‌گذار است که پیش از رسیدن به ۱۴۰۰ نمی‌توان آن را پیش‌بینی و در مورد آن گفت‌وگو کرد.

 

 

mosalas.ir
  • 11
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش