دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۰۹ - ۱۵ فروردین ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۱۰۱۴۱۰
احزاب، تشکل ها، شخصیت ها

اصولگرایان در دایره اصلاحات

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,احزاب و شخصیتها

سال ۹۷ سال سختی برای ایران است؛ سالی که اگرچه انتخاباتی در آن برگزار نمی‌شود اما سال سرنوشت سازی است چراکه شرایط منطقه‌ای و جهانی از ثبات لازم برخوردار نیست و از سوی دیگر انتخابات مجلس یازدهم در سال ۹۸ برگزار خواهد شد که سال ۹۷ باید برای آن انتخابات زمینه سازی شود. در این میان جریان اصلاحات هم وظایف خطیری را بر دوش دارد چنان‌که اکثریت رأی‌دهندگان با اعتماد به این جریان در انتخابات مجلس دهم به لیست امید رأی دادند، با اعتماد به جریان اصلاحات در انتخابات ریاست‌جمهوری دوازدهم رأی خود

 

را به نام حسن روحانی به صندوق انداختند و در نهایت با اطمینان به شعارهای جریان اصلاحات اعضای شورای شهر پایتخت را انتخاب کردند. در چنین شرایطی که اصلاحات در رده‌های بالای کشور معنا پیدا می‌کند، از میزان جامعه محوری آن کاسته می‌شود که زنگ خطری برای این جریان است چراکه قدرت اجرایی شدن اصلاحات با تکیه بر بدنه حامی خود شکل می‌گیرد و در صورت فراموش شدن این بدنه رأی‌دهنده است که باید به تضعیف و در نهایت مرگ جریان اصلاحات رسید. سعید حجاریان نظریه‌پرداز جریان اصلاحات درباره چرایی طرح شعار «اصلاحات مرد؛ زنده باد اصلاحات» که خودش مطرح کرده بود، توضیح داد:

 

«زمانی این شعار را مطرح کردم که اصلاحات به گفت‌وگوی الیت در بالا تبدیل شده بود یعنی کم و بیش به کنفرمیسم و تایید وضع موجود بدل شده بود. در واقع کارمایه اصلاحات ته کشیده بود و باید اصلاحات به سمت جامعه محوری می‌رفت تا بتواند جامعه مدنی را تقویت کند». حجاریان تاکید داشت که اصلاحات باید بین دولت و جامعه در نوسان باشد و اذعان داشت: «آن‌طور که ما می‌خواستیم نشد و اصلاحات نتوانست خیلی در جامعه نفوذ کند»، این اظهارات سعید حجاریان در موضوعاتی قابل پذیرش است و البته در بخشی رد می‌شود که آن هم اعتماد جامعه به جریان اصلاحات به‌رغم برخی نادیده‌انگاری‌های این جریان است.

 

اصولگرایان در دایره اصلاحات

بی‌تردید باید این جمله «اصلاحات مرد، زنده باد اصلاحات» حجاریان را در دوره اخیر چنین معنا کرد که جریان اصلاحات از تعریف اولیه خود خارج شده و دیگر منتسب به یک گروه فکری نیست که خود را خط امامی و چپ‌های قدیمی معرفی می‌کردند بلکه مدتی است که اعضایی از جریان اصولگرا پیشروتر از چپ‌های سیاسی شده و آرمان‌های جریان اصلاحات از سوی عملکرد آنها رنگ واقعیت به خود می‌گیرد. البته این تغییر تنها در حد سیاسی نمایان نیست چراکه اعتقاد رقیب جریان چپ به اصلاحات دستاورد بزرگی برای جریانی است که در طی سال‌های اخیر به نام اصلاح‌طلبان شناخته می‌شده است، اصولگرایانی که امروز پیشرفت کشور را در انجام اصلاحاتی در اردوگاه اصولگرایی و جداسازی فرصت‌طلبان از این جریان می‌دانند.

 

هشدار به تغییرات اجتماعی

این تغییر علاوه بر دایره سیاست ورزی در محدوده دیگری هم نیاز است که آن هم دایره زندگی اجتماعی افراد جامعه است. عباس عبدی به خوبی به این موضوع اشاره دارد و می‌گوید: «درباره اینکه گفته می‌شود جامعه در مسیر فروپاشی اجتماعی است، من از گذشته و از حدود ۱۵ سال پیش معتقد بودم که شاخص‌های ما این را نشان می‌دهد؛ اما چرا فروپاشی رخ نمی‌داد؟ اتحاد شکلی به‌دلیل قدرت دولت بود.

 

دولت قدرت داشت و می‌توانست این ساختمان را حفظ کند؛ با وجود اینکه ساختمان به‌لحاظ ذاتی و نیروهای داخلی خود قابل حفظ کردن نبود و دیگر نهادهای مختلفش آنقدر قدرت و اثرگذاری نداشتند که بتوانند خود و جامعه را حفظ کنند؛ بنابراین تنها دولت بود که با اتکا به قدرت سخت‌افزاری خود جامعه را حفظ می‌کرد. در حال حاضر این قدرت و وضعیت تضعیف شده است و دولت نمی‌تواند در آینده نزدیک حتی این کار را انجام دهد؛ بنابراین تنها راه این است که یک بازسازی جدی در ساخت سیاسی و اجتماعی ایران صورت بگیرد و نهادهای مختلف، و به‌طور مشخص نهاد رسانه و عدالت، بازسازی جدی شوند.» او ادامه می‌دهد:

 

«وضعیت نهاد رسانه در حد فاجعه است؛ نهاد آموزش و پرورش به همین ترتیب. نهاد حکومت نیز باید به جایگاه و کارکرد اصلی خود بازگردد و در امور جزئی و غیرحاکمیتی دخالت نداشته باشد و نهادهای مدنی تقویت شوند. نهادهای مدنی قوام‌دهنده و استحکام‌دهنده جامعه هستند. نهاد دین نیز باید ساختار و چهارچوب کلیِ نقشی که می‌تواند در جامعه داشته باشد را مشخص کند و این نقشی که هم‌اکنون در جامعه دارد را نمی‌تواند ادامه دهد و باید جایگاه ترویج اخلاق و معنویت را دوباره از آن خود کند که این خلأ مساله کلیدی جامعه ماست. بنابراین اینکه این جامعه با شیوه‌های گذشته و سنتی حفظ شود دیگر امکانپذیر نیست.

 

مگر اینکه یک بازسازی جدی انجام شود اما اینکه فکر می‌کنیم، حفظ نمی‌شود و فرو می‌ریزد منظور امروز و فردا نیست و این برحسب اتفاقاتی است که می‌تواند به وجود بیاید. در اصل ماجرا شکی وجود ندارد.» نظریه‌پرداز‌ جریان اصلاحات توضیح می‌دهد: «آنچه مساله کلیدی جامعه ماست، ضعف همبستگی اجتماعی و فقدان انسجام اجتماعی است. انسجام اجتماعی از طریق کارکرد درست نهادها اعم از نهاد دین، نهاد آموزش، نهادهای مدنی، نهاد حکومت، نهاد اقتصاد، نهاد خانواده و نهاد رسانه است که شکل می‌گیرد.

 

در جامعه ما بخش اعظم این نهادها غیرکارکردی شده‌اند و بیشترشان کارکرد خود را به نحو موثر ایفا نمی‌کنند بنابراین انسجام از بین رفته است. در این میان نیز به شکل ناهنجاری، فردیت جای آن انسجام و همبستگی عمومی و ملی را گرفته است». در سال ۹۶ اتفاقی که رخ داده این است که یک جابجایی کلی صورت گرفته است به این معنا که در طول زمان جامعه مدرن‌تر شده در حالی که قدرت سنتی‌ مانده است و در سال ۹۶ این تحول کیفی شده و به مرحله‌ای رسیده که این شکاف عمیق‌تر از حد قابل تحمل شده است.

 

منظور شکاف میان سنت و مدرنیته است. بخش‌هایی از جامعه خواهان آینده بهتر، سبک زندگی جدید، اندیشه‌های متفاوت و انواع ارزش‌های مدرن در برابر بخشی دیگر که سنت است صف‌آرایی کرده‌اند. مشکل ما در سال ۹۶ این است که دو بخش به توازن قوا رسیده‌اند و هیچ‌کدام حاضر نیستند یکدیگر را به رسمیت بشناسند و حاضر نیستند با هم کنار بیایند در حالی که هیچ‌کدام نمی‌توانند یکدیگر را به‌طور قطع و یقین حذف کنند. بنابراین با چنین بحرانی مواجهیم.»

 

سال ۹۷، سال اصلاحات فراگیر

در سال ۹۷ اصلاحات در همه حوزه‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مدنظر است و بیش از همه اصلاحات در اصلاحات گذشته مدنظر است که به معنی رفع برداشت‌های اشتباه و تلاش برای جذب اقشار بیشتری به سمت اصلاحات است.

 

 

 

 

armandaily.ir
  • 11
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش