کسانی که سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت محمود احمدینژاد را میشناسند، کمابیش از زاویه تند دیدگاههای او با دو تن از برادرانش آگاه هستند؛ همان تفاوتی که میان سعید و صادق زیبا کلام هم دیده میشود. با سیدمحمد حسینی درباره اختلاف دیدگاهش با برادرانش و رقابت هایشان گفتوگو کردیم که میخوانید.
البته گفت و گوی مبسوط سیاسی با آقای حسینی شنبه منتشر می شود.
از لحاظ سیاسی خانواده تکثرگرایی هستید. برادران شما به اصلاحطلبان متمایل هستند.
ما چهار برادر هستیم. «آسید محمود» که برادر دوم ماست، در دانشگاه شهید بهشتی تدریس میکند. ایشان از اصلاحطلبان تند و تیز و عضو انجمن مدرسین دانشگاهها هستند. با آسید محمود از همان ابتدای انقلاب «کل کل» و بحث داشتیم. ایشان ابتدای انقلاب طرفدار جنبش مسلمانان مبارز و دکتر پیمان بود و نشریه «امت» را میخواند. برادر سوم ما «آسید حمید» است که نگاه ایشان بیشتر متمایل به کارگزاران است. ایشان با خانواده هاشمی هم وصلت کرده و این همفکری تقویت شده است. مطالعات وفعالیتهای وی درحوزه اقتصاد و تجارت است و نگاهش هم طرفداری از دولت فعلی و اعتدالیها و کارگزاران است. من هم پسر چهارم و فرزند هشتم خانواده هستم. ما ۹ خواهر و برادر هستیم و درعین حال که در بحثهای سیاسی اختلاف نظر داریم، دردورهمیها گاه با هم بحث و مناقشه هم میکنیم.
به نظر میرسد به لحاظ مالی وضع آقای سیدحمید حسینی بهتر از شماست و لابد در مواردی دست شما را هم گرفتهاند.
خیر، تعاملات مالی با هم نداریم. حتی وقتی در انتخابات مجلس پنجم در شهر رفسنجان نامزد شدم، آسید حمید و آسید محمود در ستاد آقای هاشمیان که رقیب بنده بود، فعالیت میکردند. بههرحال این واقعیت و وضعیت را پذیرفتهایم که هر فردی دیدگاه ومواضع خودش را داشته باشد و این طور نیست که این تفاوت نگرشها باعث قهر یا جدایی شود.
حتی کمک مادی هم نکردند؟
خیر، وقتی در ستاد رقیب بنده فعال بودند، طبعاً کمک مالی خود را هم به ایشان میکردند!
شما در دولت آقای احمدینژاد بودید، درحالی که آقای احمدینژاد و دولت ایشان بسیار مورد انتقاد اصلاحطلبان بود. در آن دوره ارتباط برادران با شما چگونه بود؟
بله، مخصوصاً در قضایای ۸۸ آنان موضع داشتند و مشکل بود. یا بعد از آن در مسائل اقتصادی نظرات متفاوتی داشتند. اتفاقاً یکی از دغدغههایی که داشتم این بود که آسید حمید مرتب مصاحبه و دولت را نقد میکرد و به ذهنم میرسید که لابد آقای احمدینژاد انتقاد میکند که چرا برادر شما این طور گفته است.
آقای احمدینژاد چنین حرفهایی به شما میگفتند؟
آماده بودم وانتظار داشتم بابت این مصاحبهها از سوی آقای احمدینژاد مورد سؤال قرار بگیرم؛ ولی با واکنشی مواجه نشدم یا با آقای مصطفی پورمحمدی که بهخاطر اختلاف نظر با آقای احمدینژاد ازدولت نهم جدا شد و در دولت یازدهم وزیر دادگستری آقای روحانی شد، نسبت خانوادگی با ایشان داریم. در آن زمان برخی از اعضای دولت فکر میکردند ما هر روز با ایشان ارتباط ونوعی همفکری داریم و شائبههایی از این دست مطرح میشد. این مسائل بود تا زمانی که اختلاف مرحوم حاج داود احمدینژاد با برادرش دکتر احمدینژاد علنی و تشدید شد، دیگر از این بابت آسوده خاطر شدم که کسی درباره نظرات برادربنده سؤال نخواهد کرد.
در سال ۸۸ مسائل بسیار حاد شده بود. لابد بحثها میان برادران حسینی هم داغ میشد و صداها بالا میرفت؟
طبیعتاً دوران سخت و تلخی بود و هر کسی احساسی داشت.
با آقای دکتر احمدینژاد، رئیس سابق خود دیدار و تماس دارید؟
بعد از پایان دولت دهم ارتباط کاری و تشکیلاتی با آقای احمدینژاد نداریم ولی معمولاً در دیدار رهبری و بعضی مراسم و برنامهها دکتر را میبینیم و جویای احوال میشویم.
بهعنوان وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی، چقدر به سینما میروید؟
اغلب با خانواده به سینما میروم. اما چون فرصت و فراغت چندانی ندارم، بیشتر در همان ایام دهه فجر که جشنواره برگزار میشود، فیلمها را میبینیم. در مواردی هم که فرصت نداریم سینما برویم، به ناچار «سی دی» فیلمها را میبینم.
بهتازگی چه فیلمی توجه شما را جلب کرد؟
بعد از نوروز دو فیلم «به وقت شام» و «لاتاری» را در سینما و با مردم دیدم. چون در سینما بهتر میتوان واکنشهای مردم را دید. یا فیلم دیگری بهنام «نیلوفر» هم هست که گویا توقیف بوده، اما اکنون در شبکه خانگی منتشر شده است، «سی دی» این فیلم را هم گرفتم تا در خانه ببینم.
چرا این فیلم توقیفی؟
چون میخواهم درجریان روند سینمایی باشم وازطرفی درجلسات در معرض سؤال قرار میگیرم و مقید هستم که اظهارنظرهایم دقیق وحساب شده وسنجیده باشد نه اینکه بدون تماشای فیلم و تنها با خواندن گزارش یا خبری درباره آن اظهارنظر کنم.
مرتضی گلپور
- 16
- 4