عالم سياست ايران پر است از ماجراهاي ريز و درشتي كه در سايرموقعيتهاي جغرافيايي دنيا كمتر آن را مشاهده ميكنيم. از طرفي عدهاي كه با اتكا به قدرت يك جريان ريشه دار به جايگاه ميرسند، شمشير را عليه اين جريان از رو بسته و در طرف مقابل نيز بزرگ شدگان يك جريان عليه گذشتگان خود خروج ميكنند. در همين راستا مانیفست نواصولگرایی که توسط جمعیت پیشرفت و عدالت تهیه و تدوین شده است، صبح دوشنبه ۹ مهر رونمایی شد.
طرفداران اين نوع گفتمان معتقدند كه نواصولگرایی، گفتمانی است که پس از انتخابات ریاستجمهوری ۹۶، توسط محمدباقر قالیباف مطرح شد و در ادامه، جمعیت پیشرفت و عدالت به تهیه مانیفست آن پرداخت. رسانهها ميگويند كه انتخابات ریاست جمهوری دوره یازدهم، طلیعه مهمی برای تحلیل دلایل شکست و پیروزی جریانهای سیاسی بود؛ در این میان گفتوگوهای بسیاری در اردوگاه اصولگرایان شکل گرفت، از اشتباهات در سیاستورزی تا تغییر در مواجهه با مقولات فرهنگی را شامل میشد؛ اما یک اتفاق نظر قطعی در اینباره وجود داشت که همانا ضرورت تحول و پوستاندازی درونی جریان اصولگرا بود و در این میان، کلیدواژه «نواصولگرایی» توانست اقبال بیشتری پیدا کند.
تاکنون دیدگاههای مختلفی در باب «نواصولگرایی» مطرح و این مفهوم به یکی از مباحث جاری و مورد توجه در بدنه جوان و انقلابی جامعه مبدل شده است. اما برخي از افراد و جريانهاي سياسي سنتي مخالف اين نوع تفكر هستند و مقابل آن صف آرايي كردهاند. براي مثال در همان بازه زماني كه اين خبر منتشر شده بود نصرا... پژمان فر از چهرههاي شناخته شده جبهه محافظهكار مجلس با اشاره به اظهاراتی که مبنی بر ضرورت ایجاد یک جریان نو در اصولگرایی تحت عنوان «نواصولگرایی» مطرح شده است، گفت: اصولگرایی یک مساله سیاسی نبوده و یک باور است. نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی بر همین اساس تصریح کرد: کسانی قصد دارند به صورت تاکتیکی رفتاری انجام دهند اما در نهایت اصولگرایی یک باور است.
وی افزود: آنچه که اقتضای اصولگرایی است چه در موضوع ایجاد یک جریان نو و چه موضوعات متعدد دیگر، این است که باید در جایگاه اصولگرایی پایبندی و پایمردی به مبانی آن صورت گیرد بنابراين هر تفکر جدید در اصولگرایی باید پایبندی به اصول را در خود جای دهد. عضو نمیاندگان فراکسیون ولایی در ادامه درخصوص جایگاه جامعتین در نواصولگرایی اظهار داشت: بنده در این جریان جدید حضور ندارم که تفکر آنها را بدانم اما می دانم دیدگاههای فکری آنقدر فاصله دارد که نمیتوانند کنار هم جمع شوند تا حرکت دوم را شکل دهند.
عضو جبهه پایداری در پایان نواصولگرایی را بازی با کلمات و سیاست بازی دانست و خاطرنشان کرد: عقیده اصولگرایی نمی تواند شکل دیگری را به نمایش بگذارد و اصولگرایان می توانند کنار هم حرکت مشترکی داشته باشند.
نگاه منفي به يك تغيير
براي بررسي رويكرد جريانهاي سنتي اصولگرا به سراغ يكي از شخصيتهايي رفتيم كه سالهاست ميان اصولگرايان فعال است. جواد آرين منش، از نمايندگان محافظهكار مجالس گذشته است و در گفتوگو با «قانون» اعلام كرد كه هيچ اعتقادي به جريان نواصولگرايي كه در حال شكل گرفتن است ندارد.اين فعال سياسي اصولگرا در واكنش به اين سوال كه آيا موافق شكلي چنين جرياني هستيد تشريح كرد: «معتقدم اصولگرايان واصلاح طلبان باتوجه به عملكرد سياسي شان دركشورمقبوليت گذشته را ديگرندارند. زيرا اين دوجريان كارنامه قابل قبولي دراين چهل سال به مردم ارائه ندادهاند. درحال حاضر كشور احتياج به شكلگيري يك جريان زنده،پويا ونوگرا دارد كه بتواند متناسب با شرايط كنوني كشور براي عبور از بحرانهاي موجود برنامه ومديريت داشته باشد. بنابراين عملكرد نادرست وضعيف هردوجريان درطول اين سالهاي گذشته باعث شده مقبوليت اين جريانات دربين مردم ازبين برود».
نايب رييس كميسيون فرهنگي مجلس هشتم ادامه داد:« به همين دليل نيازمند احتياج به يك تجديدحيات وحركت اساسي در چارچوب قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران هستيم كه با تكيه براصول مغفول مانده واجراي نشده، قانون بايد شكل بگيرد».
آرين منش گفت:«به هرحال جريانات نواصولگرايي ونواصلاح طلبي يا مباحث اين چنيني وقتي مطرح ميشوند، درواقع اشاره به ضرروت شكلگيري يك جريان جديد در جامعه را دارند. قانون اساسي در اصول مختلف ودر اصل فصل سوم حقوق ملت، به مسائل بسيار مهم ومترقي اشاره ميكند. مثل اصل تساوي حقوق، تدوين حقوق زنان،حمايت قانوني در برابر قانون، مصونيت حيثيتي مثل جان ومال مردم، منع تفتيش عقايد، آزادي مطبوعات، منع سانسور، تشكيل آزاد حزب، جمعيت وتشكيل اجتماعات مردمي، همچنين حقوقي نظيرداشتن شغل، حق برخورداري از تامين اجتماعي، منع تبعيد، حقوق منع شكنجه ، اصل برائت وبسياري از حقوق مترقي كه درقانون اساسي آمده واجرا نشده است».
اين نماينده پيشين مجلس معتقد است:«اينكه بتوانيم ازآرا مردم ونظارت آنها استفاده كنيم بسيار ارزنده است.وقتي ميزان مشاركتهاي مردمي در اصول سياسي، اقتصادي، اجتماعي وفرهنگي افزايش يابد مقبوليت ومشروعيت نظام نيز بالا ميرود و بيشتر مورد توجه مردم قرار مي گيرد. درحال حاضر سرمايههاي اجتماعي واعتماد عمومي مردم توسط مسئولان سلب شده و مردم نسبت به مسئولان كشور اعتماد لازم را ندارند. بنابراين براي اينكه دوباره اين اعتماد به جامعه برگرداننده شودو همچنين براي برونرفت از مشكلات اقتصادي واجتماعي نيازمند آن هستيم كه از ظرفيتهاي مردمي وجريانات مردمي استفاده كنيم».
جواد آرين منش در پاسخ به اين سوال كه جريان سوم نو ظهور چگونه بايد شكل گيرد؟ توضيح داد:«جريان سوم نوظهور ميتواند از درون جريانهاي اصولگرا و اصلاح طلب شكل گيرد يا تركيبي فراتر ازاين جريانات باشد. نكته حائز اهميت اين است كه درشكلگيري اين جريان افرادي بايد پاي كار باشندكه شجاعت لازم براي طرح مبحث هاي مختلف داشته وهمچنين عملكرد گذشته آن افراد نامطلوب نباشد».
وي افزود:«بيشك يكي از اصول تشكيل جريان نو ظهور وجود جوانان وافراد شناخته نشده است. استفاده ازنخبگان بايد در دستوركار قرار گيرد. يكي ازمهمترين مشكلاتي كه جامعه را به اين وضع كشانده است عدم بهرهگيري از افراد نخبه وظرفيت علمي وجوان كشوراست. استفاده ازظرفيتهاي نوگرا وخلاق مي تواند در برون رفت از مشكلات كشور بسيار كمك كننده باشد».
اين نماينده مجلس در پاسخ به اين سوال كه آيا اين جريان نواصولگرايي همان جريان سوم نوظهور است، ميگويد:« بعيد ميدانم با وجود افراد قبلي بشود حركتهاي نو انجام داد. زيرا حركت نو از افرادي كه عملكرد كهنه وضعيفي دارند برنميآيد. اين افراد فقط در زمان انتخابات شعارهايي سرمي دادند اما در عمل كاري از پيش نمي برند. بنابراين فكر مي كنم حركت نو را بايد افراد جديد مديريت كنند».
- 18
- 2