چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۱۴:۲۲ - ۰۹ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۲۲۷۰
احزاب، تشکل ها، شخصیت ها

ضرورت توجیه تعدد احزاب در جایی که اعتقادی به حزب نیست

احمد شیرزاد,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,احزاب و شخصیتها

همه متفکران حوزه سیاسی متفق‌القولند که مشارکت سیاسی چه اهمیتی حیاتی برای بقا و پایداری سیستم‎های سیاسی دارد. آنها بر این باور هستند که مهم ترین نتیجه و حاصل مشارکت سیاسی، تاثیر آن بر حفظ وحدت و یکپارچگی سیستم سیاسی و ایجاد ارتباط میان نخبگان سیاسی و مردم به گونه‌ای منطقی و صحیح به دور از عوام زدگی یا عوام فریبی است. گرچه حضور و فعالیت احزاب از اصول اولیه دموکراسی هاست اما در شرایط کنونی سیاست در ایران، این تعداد حزب که گاهی از لوازم حزب بودن تنها به یک دفتر کار اکتفا کرده اند؛ نه تنها راه گشا نیست بلکه در ازدحام خود راهبندان هم به وجود خواهند آورد.

 

بنابر این در حال حاضر ما احزابی داریم که جز یک مرکزیت در تهران فعالیت بیشتری ندارند، این احزاب یا باید در دیگر احزاب فعال‌تر ادغام شوند یا باید به صورت جدی‌تر فعالیت و دفاتر استانی خود را گسترش دهند، چه‌بسا اگر وزارت کشور تصمیماتی در این راستا یعنی ادغام برخی از احزاب زیرمجموعه در حزب مرکزی اتخاذ می‌کرد بهتر به نظر می‌رسید، چون ادغام برخی از احزاب در یکدیگر می‌تواند یک اقدام مناسب باشد. روشن است مشارکت سیاسی همانند مفاهیم سیاسی دیگر برای تحقق خود نیازمند مکانیزم مناسبی است اما به طور کلی در هیچ جای دنیا به این شکل نیست که یک جناح سیاسی ۱۵۰ تشکل داشته باشد، چرا که این تعدد راه به جایی نمی‌برد. بدون شک، بدون اتخاذ تصمیمات ساختاری، ما از تعدد احزاب سودی نخواهیم برد.

 

در اینجا یکی از مهم‌ترین مکانیزم‌ها، تحزب‌گرایی و در نتیجه آن انتخابات است. در این راستا با احمد شیرزاد به گفت‌وگو نشستیم که شرح آن را در زیر می‌خوانید.

 

ضرورت توجیه تعدد احزاب در جایی که اعتقادی به حزب نیست

«احمد شیرزاد»، فعال اصلاح‌طلب و نماینده سابق مجلس، در گفت‌وگو با «همدلی» ضمن اشاره به اهمیت تحزب گرایی در ایران این رویه را مورد نقد قرار داد و گفت:‌ « من با اجازه فعالیت احزاب در شکل گسترده مشکلی ندارم، اما لزوم تشکیل این همه حزب، در حالی که دو حزب بزرگ اصلاح‌طلب و اصولگرا هنوز در پیچ و خم فعالیتی آزادانه در رفت و آمد هستند، چه توجیهی دارد؟ اینکه وزارت کشور اجازه فعالیت به ۴۰ حزب داده است، در نوع خود امر مطلوبی است، چون دولت در وهله اول باید ضرورت وجود احزاب را بپذیرد و اگر به لحاظ نظری این پذیرش وجود نداشته باشد، طبیعتا صحبت کردن درباره‌ وجود یک رابطه‌ مناسب بین احزاب و دولت بلاموضوع می‌شود». 

 

شیرزاد در ادامه افزود:‌ « باید گفت وزارت کشور در سیاست‌های رسمی خود، با خانه‌ احزاب همکاری دارد، اما در سطح دولت این همکاری زیاد به چشم نمی‌خورد، چون متاسفانه تمام گفتمان‌ها بر پایه نفی کلی تحزب است». 

 

احمد شیرزاد گفتمان ضد تحزب دولت را بیشتر در سخنرانی‌های غیر رسمی می‌بیند، او گفت: « برخی مسئولان هنوز به صورت رسمی و شفاف اعلام نکرده اند که ضد حزب‌گرایی هستند، اما در سخنرانی‌های غیررسمی، مسوولان عملا گفتمان ضد تحزب موج می‌زند،‌ بنابراین دولت باید پیش از هر چیز، موضع رسمی خود را در برابر احزاب روشن کند».

شیرزاد در پایان گفت: « درست زمانی که امکان ایجاد تشکل وجود داشته باشد، مردم می‌توانند بر سرنوشت سیاسی خود دخیل باشند، چون در جامعه‌ای که امکان فعالیت تشکل‌ها و گروه‌های سیاسی فراهم نباشد، زمینه‌ برای ظهور و بروز دیکتاتوری مستعد می‌شود و عوام‌گرایان، و پوپولیست‌ها در این خلاء ظهور کرده و در تریبون‌ها، مردم را هدایت می‌کنند». 

 

تازه‌های احزاب از تاسیس تا تغییر و ائتلاف

همزمان با اعلام صدور مجوز برای ۴۰ حزب جدید در کشور، احزاب قدیمی در تکاپوی تغییرات تازه در اساسنامه هستند. زنان فعال اصلاح طلب هم ایجاد تشکل‌های مستقل برای فعالیت جدی را دستور کار دارند و رقبای اصولگرای آنها نیز در آستانه چهلمین سالگرد انقلاب به مرور دستاوردهای زنان در سیاست می پردازند.

 

به گزارش ایرنا، سخنگوی وزارت کشور در حالی از صدور مجوز برای ۴۰ حزب جدید در کشور خبر داد که کارایی و تاثیرگذاری احزاب موجود همچنان با اما و اگرهایی روبروست. 

 

این در حالی است که هریک از احزاب ثبت شده در وزارت کشور برای قانونی شدن فرآیند حضور خود باید کنگره سراسری برگزار کنند، دفتر و تشکیلات مشخصی برای فعالیت خود تهیه کنند و در استان ها هم فعالت داشته باشند. تمام این مراحل نیازمند بورکراسی است بی آن که سودی به حال سیستم سیاسی و انتخاباتی ایران داشته باشد.

تثبیت دموکراسی یا افزایش بورکراسی

 

«سید سلمان سامانی»، سخنگوی وزارت کشور، از تایید تاسیس ۴۰ حزب تازه در دولت های اول و دوم تدبیر و امید سخن گفت. 

 

به گزارش ایسنا، سامانی همچنین در گزارش خود اعلام کرد که از این تعداد ۲۵ حزب مجوز فعالیت دائم دریافت کرده‌ و ۱۵ حزب جدید دیگر ضمن دریافت مجوز فعالیت موقت در حال طی مراحل قانونی و تشکیل دفاتر استانی به منظور دائمی کردن مجوز خود هستند. همچنین سالیانه ۶۰ کنگره حزبی با حضور ناظران وزارت کشور برگزار می‌شود. این میزان فعالیت در راستای وعده رییس جمهوری در توسعه فضای سیاسی و حزبی است اما آنچه همچنان با ابهامات ناتمامی روبروست که مهم ترین آن میزان اثر گذاری این احزاب در عرصه سیاسی کشور است و بر اساس برخی شواهد و اظهارات تعداد احزاب با اعضای بالا در کشور به عدد انگشتان دست هم نمی رسد.

 

نسبت سازمانی احزاب با قانون انتخابات

«مرتضی مبلغ»، معاون سیاسی وزیر کشور، در دوران اصلاحات، با تاکید بر اینکه احزاب در ایران همیشه با فراز و نشیب‌های زیادی مواجه بوده‌اند و هیچگاه امکان این را نداشته‌اند که به عنوان یک سازمان موثر در تراز یک نظام مردم سالار فعالیت و اعتماد مردم را جلب کنند، گفت: «احزاب زمانی جایگاهشان در جامعه مشخص می‌شود که از نظر قانونی نسبت سازمانی و حقوقی با قانون انتخابات داشته باشند».

 

مرتضی مبلغ در ادامه افزود: «این اتفاق دلایل متعددی دارد، اما یکی از دلایل مهمی که چنین اتفاقی رخ داده این است که احزاب مدام توسط دستگاه‌ها و اشخاص مختلف به جای اینکه تبلیغ و حمایت شوند تخریب می‌شوند و حتی چهره‌های مهم سیاسی افتخار می‌کنند که فرا حزبی هستند، این در حالی است که این حرکت منجر به تضعیف سامان سیاسی کشور می‌شود».

 

 احزاب زمانی جایگاهشان در جامعه مشخص می‌شود که از نظر قانونی نسبت سازمانی و حقوقی با قانون انتخابات داشته باشند و اگر در جامعه حزبی داشته باشیم که هیچ نسبتی با قانون انتخابات نداشته و از طرفی دائماً مورد هجوم قرار گیرد پیشرفتی نخواهد بود و مردم هم استقبالی نخواهند کرد.

 

این فعال اصلاح‌طلب در ادامه با تاکید بر اینکه راهکارهای متعددی برای خروج از رکود سیاسی وجود دارد، اظهارکرد: «ایجاد این رکودها نیز دلایل متعددی دارند، یکی از این دلایل به رویکرد و عملکرد مدیران در حوزه سیاست داخلی، مسائل امنیتی، مسائل اجتماعی و رویکردهای خارجی مرتبط می‌شود؛ چرا که ناکارآمدی در این حوزه‌ها باعث سرخوردگی مردم و عدم اعتماد آن‌ها به دستگاه‌های اجرایی شده است». بدون شک برای خروج از این شرایط نیازمند تجدید نظرهای سازنده در رویکردهایی هستیم که حاکمیت آن‌ها را در دستگاه‌های مختلف دنبال کرده است.

 

hamdelidaily.ir
  • 9
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش