حسن روحانی، رییسجمهور کشور قائل به افزایش اختیاراتش در شرایط ویژه و جنگ اقتصادی فعلی است. او میگوید؛«همانگونه که در جنگ ۸ ساله اختیارات ویژهای را از امام راحل گرفته و توانستیم جنگ را اداره کنیم امروز هم به چنین اختیاراتی نیاز داریم.»
برخی موافق این اظهارات رییس دولت هستند و شرایط فعلی را نیازمند آن می بینند که رییس جمهور از اختیارات ویژه برخوردارد شود، برخی دیگر نیز معتقدند رؤسای جمهور، طبق قانون اساسی اختیارات وسیعی دارند و در این دوره نیز اختیارات بیشتری متناسب با شرایط کشور تفویض شده است.
با این حال اظهارات وزیر کابینه زمان جنگ گویای آن است که اختیارات نخست وزیر در آن مقطع بسیار گسترده تر از اختیارات رئیس جمهور در شرایط کنونی بوده است.
سیدکاظم اکرمی وزیر آموزش وپرورش دولت دوران جنگ، درباره اظهارات رئیسجمهور مبنی بر اینکه امروز مطالبات متناسب با اختیارات دولت نیست، درباره اختیارات دولت در زمان جنگ به خبرآنلاین گفت: واقعیت آن است که در زمان جنگ وقتی برای درخواستی نزد حضرت امام میرفتیم ایشان همه موارد را به نخست وزیر حواله می دادند.در واقع دولت در آن زمان اختیارات بالایی داشت.
وی ادامه داد: حضرت امام در موارد بسیار معدودی مثلا مسائل کلان کشور ورود می کردند، در واقع نخست وزیر اختیار همه مسائل به جز جنگ و صلح و مسائل کلی که امام باید شرعا آنها را حل می کرد را در دست داشت.
این وزیر دوران جنگ با تاکید بر اینکه امروز دولت در مواردی اختیارات لازم را ندارد، افزود: در زمان جنگ یک وزیر خارجه داشتیم که همه اختیارات روابط ما با دولتهای دیگر در اختیار او بود اما امروز ما در کنار تلاشهای وزارتخارجه برخی تحرکات موازی هم صورت میگیرد. شاید به همین دلیل است که آقای روحانی از اینکه اختیارات کمی داشته و امکان انجام بسیاری کارها را ندارد گلهمند است.
در زمان جنگ همه با نخست وزیر هماهنگی داشتند
اکرمی تصریح کرد: اخیرا آقای رئیس جمهور گفته بودند که چند بار فرصت برای حل مسائل مان با آمریکا پیش آمده اما شخصا نمیتوانم این کار را انجام دهم، این در حالیست که در زمان جنگ همه موضوعات در اختیار دولت بود و همه با نخست وزیر هماهنگی داشتند، به نظر می رسد گله رئیس جمهور از این است که اختیارات لازم را در زمینه هایی مثل همین مسائل مربوط به سیاست خارجی و دیپلماسی ندارد.
این وزیر دولت دوران جنگ درباره گله مندی رئیس جمهور از نداشتن برخی اختیارات یادآور شد: زمان جنگ این بحث ها نبود به طوریکه هیچ گاه نشنیدم که آقای نخست وزیر این گله را داشته باشد که فلان موضوع در اختیار من نیست یا نمیتوانم این کار را انجام دهم؛ غیر از مواردی که در قانون اساسی آمده یا موضوعات مرتبط با صلح و جنگ که در اختیار امام بود بقیه وظایف را نخستوزیر انجام می داد.
وی با بیان اینکه حوزه اختیارات نخست وزیر در دوران جنگ بسیار گسترده بود، ادامه داد: به طور مثال ما در مورد گرفتن زمین برای معلمان از بنیاد مستصعفان خدمت امام رفتیم که ایشان تاکید کردند به نخست وزیری مراجعه کنید. در موضوعات اقتصادی هم هیچ موردی نبود که امام شخصا و بدون نظر دولت ورود کند؛ شیوه رفتار اینگونه بود که همه موارد در هیات دولت بحث و بررسی و در نهایت به صورت دموکراتیک رای گیری میشد و آقای نخست وزیر نظری که بیشترین رای را میآورد به عنوان مصوبه دولت اعلام می کرد.
وزیر آموزش وپرورش دولت جنگ، درباره همراهی سایر قوا با دولت در زمان جنگ افزود: وضعیت به گونه ای بود که حتی قوه قضائیه هم که در اختیار مرحوم آیت الله موسوی اردبیلی بود به طور کامل با دولت هماهنگ بود. به یاد ندارم آقای نخست وزیر در جلسات هیات دولت گله و شکایتی مطرح کرده باشند که قوه قضائیه راهی می رود که مطابق با سیاست های دولت نیست. در شرایط جنگ اقتصادی فعلی هم باید همه قوا ذیل تصمیمات دولت حرکت کنند و اجازه بدهیم با تدبیر همه جانبه دولت از این مقطع بحرانی عبور کنیم.
زهره ترسایی
- 18
- 143