پنجشنبه ۰۴ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۷۰۰۰۲۰

جنگ سرد چیست؟ (+ ویژگی های جنگ سرد)

جنگ سرد,جنگ سرد یعنی چه,جنگ سرد چیستعبارت جنگ سرد پیش از سال ۱۹۴۵ به ندرت کاربرد داشت
جنگ سرد را احتمالا بتوان نوعی مبارزه از طریق نفوذ روانی و اثرات تبلیغاتی برای مبارزه دانست. در بین وقایع قرن بیستم، جنگ سرد و شروع کشمکش و رقابت طولانی مابین امریکا و شوروی از اهمیت خاصی بهره مند است. 

جنگ سرد چیست؟

ﺟﻨﮓ ﺳﺮﺩ ﺍﺻﻄﻼﺣﯽ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﻧﺨﺴﺘﯿﻦ ﺑﺎﺭ ﺩﺭ ﻣﻮﺭﺩ ﺟﻨﮓ ﺭﻭﺍﻧﯽ ﻭ ﺗﺒﻠﯿﻐﺎﺗﯽ ﺑﯿﻦ ﺷﻮﺭﻭﯼ ﻭ ﮐﺸﻮﺭﻫﺎﯼ ﮐﻤﻮﻧﯿﺴﺖ ﺍﺯ ﯾﮏ ﻃﺮﻑ ﻭ ﮐﺸﻮﺭﻫﺎﯼ ﺑﻠﻮﮎ ﻏﺮﺏ ﺍﺯ ﺳﻮﯼ ﺩﯾﮕﺮ ﺑﻪ ﮐﺎﺭ ﺑﺮﺩﻩ ﺷﺪ یا ﺑﻪ ﺑﯿﺎﻥ ﺩﯾﮕﺮ جنگ سرد نوعی درگیری بین ملت هاست که باعث فعالیت نظامی مستقیم نمی شود ولی در درجه اول فعالیت های اقتصادی و سیاسی، تبلیغاتی، اعمال جاسوسی یا جنگ نیابتی را بهمراه دارد که توسط جایگزین ها یا نایب هایی انجام می شود. این اصطلاح معمولاً برای اشاره به جنگ سرد آمریکا و شوروی استفاده می شود. مخالفان در جنگ سرد اکثراً کمک های اقتصادی یا نظامی مثل سلاح، پشتیبانی تاکتیکی یا مشاوران نظامی را در اختیار کشورهایی که در درگیری کم تری با کشور دشمن هستند، می گذارند.

جنگ سرد اصطلاحی است که به دوره ای از رقابت، تنش و درگیری های سیاسی و ژئوپلیتیکی بین بلوک شرق (اتحاد جماهیر شوروی و دولت های اقماری اش) و بلوک غرب (ایالات متحده و متحدان ناتو) پس از جنگ جهانی دوم گفته می شود.

مورخان در تاریخ شروع و پایان جنگ سرد کاملاً موافق یکدیگر نیستند، ولی در دورهٔ زمانی بین سال های ۱۹۴۷ تا سال ۱۹۹۱ فروپاشی شوروی نظر مشترک دارند. در طول این دوره رقابت بین این دو ابرقدرت در عرصه های مختلف مثل اتحاد نظامی، ایدئولوژی، روانشناسی، جاسوسی، ورزش، تسلیحات، صنعت و توسعه فناوری ادامه داشت. این رقابت ها پیامدهایی مثل مسابقه های فضایی، پرداخت هزینه های گزاف دفاعی، مسابقات جنگ افزار هسته ای و تعدادی جنگ های غیرمستقیم به دنبال داشت.

جنگ سرد دوم

جنگ سرد دوم که هم با نام جنگ سرد جدید و جنگ سرد ۲٫۰ شناخته می شود، اشاره به تجدید تنش وضعیت سیاسی و نظامی بین قدرت های جغرافیای سیاسی است که در یک جبهه ی آن روسیه یا چین قرار دارد در حالیکه رهبری جبهه دیگر با آمریکا یا ناتو می باشد. این تنش ها شبیه به تنش های دوره جنگ سرد است که در آن بلوک غرب به رهبری ایالات متحده آمریکا در برابر بلوک شرق به رهبری اتحاد جماهیر شوروی که اینک به روسیه تبدیل شده، قرار داشتند.

نماد جنگ سرد,جنگ سرد,شروع جنگ سرداولین اقدام نظامی جنگ سرد در ژوئن ۱۹۵۰ آغاز شد

پایان جنگ سرد

پس از جنگ در حالیکه آمریکا در سعی بود تا کمونیسم را در جهان محدود کند گستره جنگ سرد به خیلی از نقاط جهان به خصوص اروپای غربی، خاورمیانه و جنوب شرقی آسیا کشیده شد. در این دوره جهان با بحران های مکرر مثل ساخت دیوار برلین (۱۹۸۹–۱۹۶۱)، جنگ کره (۱۹۵۰–۱۹۵۳)، جنگ ویتنام (۱۹۵۹–۱۹۷۵)، بحران موشکی کوبا (۱۹۶۲) و جنگ شوروی در افغانستان (۱۹۷۹–۱۹۸۸) روبرو شد که هر لحظه امکان یک جنگ جهانی را ایجاد میکرد ولی در آخر این اتفاق رخ نداد.

یکی از علل مهم دوری طرفین از ایجاد یک جنگ مستقیم دسترسی آنها به جنگ افزار هسته ای و ترس از استفاده طرف مقابل از این سلاح ها بود. عاقبت در پایان دهه ۱۹۸۰ و با دیدارهای مقام های بلندمرتبه به وسیله آخرین رهبر شوروی میخائیل گورباچف، ترتیب داده شد. جنگ سرد با سقوط کمونیسم و فروپاشی و تجزیه اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ به پایان رسید. رویدادهای این دوره، حادثه چرنوبیل(۱۹۸۶)، پاییز ملت ها شامل سقوط دیوار برلین (۱۹۸۹) بود، عملیات کودتای ۱۹۹۱ شوروی سابق و سقوط شوروی (۱۹۹۱)، پیاده سازی سیاست های گلاسنوست و پرسترویکا، نارضایتی عوام از جنگ شوروی در افغانستان و اثرهای اقتصادی سیاسی حادثه چرنوبیل در سال ۱۹۸۶ است.

مهمترین ویژگی های جنگ سرد

برخی از ویژگی های جنگ سرد عبارتند از:

- فناوری

یک ویژگی اصلی جنگ سرد، مسابقه جنگ افزاری بین کشورهای عضو پیمان ورشو و کشورهای عضو ناتو بود این رقابت منجر به کشف های علمی عمده در زمینه های فناوری و نظامی شد. بعضی از پیشرفت های انقلابی خاص، در حوزه سلاح های هسته ای و راکت انجام شد که منجر به مسابقه فضایی شد (خیلی از راکت هایی که برای فرستادن انسانها و ماهواره ها بکار میرفتند اصولا برمبنای طراحی های نظامی این دوره ساخته شده بودند.)

پایان جنگ سرد امریکا,جنگ سرد معمولی,جنگ سردجنگ سرد از تنش‌ها، کشمکش‌ها و رقابت‌ها در روابط آمریکا و شوروی سابق بوجود آمد

حوزه های دیگری که در آن مسابقه جنگ افزاری رخ داد عبارت اند از:جنگنده های جت، بمب افکن ها، سلاح های شیمیایی، سلاح های بیولوژیک، جنگ افزار ضد هوایی، موشک های زمین به زمین (شامل اس آر بی ام ها)، موشک های ضد بالیستیک، سلاح های ضد تانک، زیردریایی ها، جنگ افزارهای ضد زیردریایی، موشک های بالیستیک پرتاب شونده از زیر دریایی، هوش الکترونیکی، هوش سیگنال ها، هواپیمای شناسایی، ماهواره های جاسوسی.

- تضمین نابودی دو طرف 

یکی از ویژگی های اصلی مسابقه جنگ افزاری هسته ای (به ویژه بعد از استفاده گسترده از آی سی بی امهای هسته ای با این فرض اشتباه که بمب افکن دارای خدمه، بطور مرگباری در مقابل موشک های زمین به هوا/اس ای ام آسیب پذیر هستند) مفهوم ترس از «نابودی تضمین شده» و بعداً نابودی تضمین شده هر دو طرف یا MAD بود.

مفهوم این ایده این بود که بلوک غرب به بلوک شرق حمله نمی کند و برعکس؛ به دلیل آن که هر دو طرف برای نابودی کامل طرف دیگر و غیرقابل سکونت کردن سیاره زمین به اندازه کافی جنگ افزار هسته ای دارند؛ بدین ترتیب شروع حمله از سوی هر دو طرف به معنای خودکشی بود و در نتیجه هیچ شخصی این کار را انجام نمی داد. با افزایش تعداد و دقت سامانه های آفندی بالاخص در مراحل نهایی جنگ سرد، امکان پذیری نظریه اولین حمله، نظریه خودداری را ضعیف کرد. هدف نخستین حمله این است که نیروهای هسته ای دشمن را به اندازه ای تضعیف کنند که پاسخ تلافی جویانه خسارت های «قابل قبولی» را داشته باشند.

جنگ سرد,مفهوم جنگ سرد,جنگ سرد عادیاتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ فرو پاشید و جنگ سرد به پایان رسید

گردآوری: بخش سیاست سرپوش

  • 14
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش