سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۲۰۰۰۶۸

تعریف کمونیسم به زبان ساده

کمونیسم,تعریف کمونیسم,کمونیسم چیستایدئولوژی کمونیسم
کمونیسم یک ایدئولوژی است که می کوشد بر اساس مالکیّت مشترک روشها و ابزارهای تولید و در غیاب مالکيت خصوصی یک سازمان اجتماعی ضد دولت گرایی فاقد طبقه های اجتماعی را ترسیم کند. کمونیست Communist به فرد یا حزبِ طرف دار مرام اشتراکی و معتقد و وفادار به مکتب کمونیسم اطلاق می شود.

تاریخچه کمونیسم

مفهوم کمونیسم تاریخچه ای بسیار طولانی دارد که به پیش از دوران کارل مارکس و فردریش انگلس بر می گردد. در یونان باستان، معنای کمونیسم با داستانی در مورد«عصر طلایی» زندگی انسان ها همراه بود که در این عصر افراد جامعه با هم آهنگی و ارامش کامل زندگی می کردند و معنای مالکیت خصوصی وجود نداشت. کمونیسم علمی بعنوان نظریه و ایدئولوژی ازادی طبقه کارگر و رنجبر از نظام اجتماعی سرمایه داری و ایجاد و استوار کردن اجتماع کمونیستی از سال ۴٠ قرن ۱۹ م زمانی که مبارزات طبقاتی بین کارگران و سرمایه داران در کشورهای اروپا در گرفت به میان آمد. مارکس و انگلز دو بنیانگذار نخست سوسیالیسم و کمونیسم علمی هستند.

کمونیسم یا اشتراکی سازی( از کلمه لاتینی Communis یا keyvanism به معنی مشترک) به جنبشی سیاسی- علمی- اقتصادی کلاسی. گفته می شود که از قرن نوزدهم میلادی، بیشتر بر پایه اندیشه های کارل مارکس و مانیفست کمونیسم،( کیوانیسم کمونیسم) مطرح است.

بنیانگذارهایبنیانگذار کمونیسم

مارکس برای تعریف فاصله و اختلاف خویش با سوسیالیسم غیر کارگری قرن نوزدهم عنوانی را که جنبش سوسیالیستی کارگری بخود داده بود، یعنی کمونیسم برگزیدند. خود ماركس هم گفته است كه فلسفه، تفسیر جهان نیست، تغيير جهان است؛ یعنی فلسفه تا آن جا كه در مقام این است كه ببیند جهان چگونه است و چگونه نیست، ارزشی ندارد؛ فلسفه آن میزان ارزش دارد كه وسیله ای برای تغییر و تحول جهان باشد.

یک حزب کمونیست یک حزب سیاسی است که از راه موقعیت سیاسی که به دست می آورد خود را ملزم به اجرای اصول اقتصادی و اجتماعی کمونیسم می داند. این نام نخستین بار در عنوان مقالهٔ مانیفست حزب کمونیست از طرف کارل مارکس و فریدریش انگلس به دست آمد. اکنون ، حزب کمونیست کشور چین بزرگ ترين حزب سیاسی در جهان است.

تعریف کمونیسم,ایده های کمونیسم,کمونیسمفریدریش انگلس,بنیانگذار کمونیسم

نقد و بررسی کمونیسم

قوانین بنیادین کمونیسم در اواسط قرن نوزدهم به وسیله کارل مارکس و فردریش انگلس تدوین شد که دو اقتصاد دان و فیلسوف سیاسی آلمانی بودند. ولی تا سال ۱۹۱۷ هیج کشوری با مرام کمونیستی بنیان نهاده نشد تا اینکه در این سال، انقلابی کارگری در روسیه شکل گرفت که باعث سقوط حکومت تزاری شده و اتحاد جماهیر شوروی بعنوان اولین کشور کمونیستی پای به عرصه ظهور گذاشت. در اواسط قرن بیستم، معلوم شد که کمونیسم میتواند با توجه به احاطه کامل بر قدرت سیاسی و ایدیولوژی اقتصادی سختگیرانه خود، مردم سالاری را نقض می کند.

کمونیسم هدف اصلی اش لغو مالکيت خصوصی بر ابزار کار است با عنوان مالکیت اجتماعی ابزار کار و می کوشد تا با مالکیت مشترک و در غیاب مالکيت خصوصی یک سازمان اجتماعی فاقد طبقه های اجتماعی را ترسیم کند. حامیان کمونیسم، کمونیسم را مرحله بالای سوسیالیسم می دانند.

سوسیالیسم در واقع دوران گذاری از سرمایه داری به کمونیسم است. از شاخه های کمونیسم می توان به کمونیسم اسلامی( حزب توده ایران)، کمونیست مسیحی( فیدل کاسترو در کوبا) یا کمونیسم عربی( صدام حسین) اشاره کرد. در برخی کشورها مانند شوروی، چین و کوبا، احزاب کمونیست موفق شدند قدرت دولتی را از طریق انقلاب و جنگ چریکی به دست بیاوردند.

کمونیسم یک ساختار اجتماعی- اقتصادی است که تاسیس یک جامعهٔ بدون طبقه، بدون دولت( هیئت حاکمه) بر اساس مالکیت اشتراکی بر ابزار تولید را ترویج می کند. معمولاً کمونیسم بعنوان شاخه ای از جنبشی بزرگ تر به نام سوسیالیسم مطرح می شود که خط مشی جنبش های سیاسی و روشن فکری گوناگونی‏ است که خاستگاه خود را به آثار مارکس بر می گردانند. مخالفان می گویند که کمونیسم یک ایدئولوژی است در حالی که مروجان کاملاً برعکس می گویند که تنها نظام سیاسیِ بدون ایدئولوژی است، چرا‌که نتیجه منطقی ماتریالیسم تاریخی و انقلاب پرولتاریا است. عدالت مکتب کمونیسم و مارکسیسم، نقطه مقابل آزادی، ایمان و حق است.

اصول مکتب مارکسیسم

مبنای مارکسیسم آن گونه که در« مانیفست کمونیست»( نوشته مارکس و انگلس) عرضه شده است بر این باور پایدار است که تاریخ جوامع تا به حال تاریخ مبارزه طبقاتی بوده است و در دنیای حاضر دو طبقه، بورژوازی و پرولتاریا وجود دارند که کشاکش این دو تاریخ را رقم خواهد زد.

مکتب مارکسیسم در سه اصل زیر خلاصه می شود:

۱- به صورت یک دیدگاه کلی در مورد تاریخ بشر.( فلسفه مارکسیسم)

۲- به صورت یک کاربرد خاص این دیدگاه کلی، در خصوص رژیم سرمایه داری.( اقتصاد مارکسیسم)

۳- به صورت پیش بینی در مورد وقوع اجتناب ناپذیر تغییرات اجتماعی، با تکیه بر تضادهای این نظام.( انقلاب مارکس)

تفاوت کمونیسم و سوسیالیسم چیست؟

کمونیسم,تفاوت بین کمونیسم و سوسیالیسم,عدالت در کونیسملوگوی کمونیسم

تفاوت بین کمونیسم و سوسیالیسم این است که تحت کمونیسم افراد طبق نیازهایشان تامین می شوند، به این معنی که در یک سیستم کمونیستی واقعی شما پول ندارید و آنچه را که دولت فکر می کند شما از نظر غذا، لباس، مسکن و غیره احتیاج دارید به شما میدهد. مرکز سوسیالیسم این است که افراد طبق سهم فردی خود دریافت می کنند، به طوری که افرادی که کار سخت تر یا دقیق تر دارند بیش از کسانی که مشارکت نمی کنند سهم دارند.

کمونیسم، حذف کامل تمایز طبقاتی را درنظردارد، سوسیالیسم به دنبال کاهش است، ولی تمایزات طبقاتی هنوز هم وجود دارد ، برای اینکه ظرفیت برخی از اشخاص برای دستیابی به ثروت بیشتر وجود دارد.

کمونیسم یک ساختار اجتماعی- اقتصادی است که تأسیس یک جامعهٔ بدون طبقه، بدون دولت( هیئت حاکمه) طبق مالکیت اشتراکی بر ابزار تولید را ترویج می کند. معمولاً کمونیسم به عنوان شاخه ای از جنبشی بزرگتر به اسم سوسیالیسم مطرح می شود که خط مشی جنبش های سیاسی و روشنفکری گوناگونی‏ است که خاستگاه خود را به آثار مارکس بر می گردانند.

گردآوری: بخش سیاست سرپوش

  • 133
  • 47
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳۵
در انتظار بررسی: ۵۴
غیر قابل انتشار: ۵۴
جدیدترین
قدیمی ترین
آخرش نفهمیدمیم کمونیست ینی چی
آخرش نفهمیدمیم کمونی...
کمونیست نقطه مقابل لیبرالیسم هست قائل به مالکیت خصوصی نیست
کمونیست نقطه مقابل...
کمونیسم توزیع عادلانه منابع بین مردم هست ضد مالکیت خضوضی داشتن مسکن و ماشین و ووو نیست بلکه صنایع بزرگ را میخواهد مالکیت اجتماعی مال کل مردم تعاونی دمکراتیک کند
آخرش نفهمیدمیم کمونی...
برای پی بردن به مفهوم کمونیسم اول باید لیبرالیسم و سوسیالیسم و حتی رادیکالیسم و تاریخ اروپا رو مطالعه کنید
آخرش نفهمیدمیم کمونی...
دقیقا
مثلا سود یک کار خونه به طور مساوی بین همه کارگران و مدیران و.... تقسیم میشه
مثلا سود یک کار خونه...
این میشه سندیکالیسم. در واقع درآمد کای بخش بر کارگران میشه.
کتاب ۱۹۸۴ اثر جورج اورول را مطالعه بفرمایید
با این تعاریف میشه نتیجه گرفت که یه رابطه لازم ملزومی نامرئی بین دیکتاتوری و کمونیستی وجود داره...
در سیستم کمونیستی دولت میگه شما بچه دار شو یا نشو ، توی خصوص ترین نیازهای شما سرک میکشه
در سیستم کمونیستی دو...
خب اینو که الان هم تو مملکت خودمون میگن.
در سیستم کمونیستی دو...
درود برشما اصلا همچین چیزی نیست،اون دیکتاتوریه چین وکره شمالی هستش وسیاست امنیتی کردن کشورشون وکنترل جمعیت،وگرنه سیستم کمونیستی دقیقا ضد سرمایه داری ارباب رعیتی وبرپایه برابری بین توده ها هستش.دیگه اگر کشوری بنام کمونیستی هستش ولی ازقوانینش بتعیت نمیکنه اون مشکل ساختاری نظام اون کشوره.مانیفیست حزب کمونیست کارگری رو حتما مطالعه بفرمائید،خدانگهدار
این الان زبان ساده بود؟من هیچی نفهمیدم
این الان زبان ساده ب...
والا منم هیچی نفهمیدم
والا منم هیچی نفهمید...
درود برشما معنی کمونیست دراصل عدم مالکیت خصوصی و مبارزه باسرمایه داری ونظام کارفرمائی و کارگری یا ارباب رعیتی هستش، مرام اشتراکی برابری وبرادری.مراجعه به کتاب مانیفیست حزب کمونیست کارگری اثر کارل مارکس وفردریش انگلس.پایدارباشین
این که گفتی این یعنی چه
من واقعا ندانستم معنی واقعی کمونیست را؟
من واقعا ندانستم معن...
حزب کمونیست مالک کل کشور هست مثلا کل صنایع وهمه مردم برایش کار می کنند سرمایه دار شخصی نداریم همه کارگر ،مهندس، دکتر به یک مقدارمساوی حقوق دارند این رو من فهمیدم
حزب کمونیست مالک کل ...
اینجوری که عالیه
من واقعا ندانستم معن...
درود برشما معنی کمونیست دراصل عدم مالکیت خصوصی و مبارزه باسرمایه داری ونطام کارفرمائی و کارگری یا ارباب رعیتی هستش، مرام اشتراکی برابری وبرادری.مراجعه به کتاب مانیفیست حزب کمونیست کارگری اثر کارل مارکس وفردریش انگلس.پایدارباشین
چین نمونه بارز حزب کمونیست هست . نتیجه نه به کمونیست .
باتوجه به معنی کمونیست الان دقیقا چین کجاش کمونیستیه!؟۰چین که بیشتر از هردولت دیگه مردمشو سرکوب میکنه بعدتنهاچیزی که تو چین وجود نداره مرام اشتراکیه
باتوجه به معنی کمونی...
ربطی به سرکوب نداره اصلا حزب کمونیست ینی فقط حرف خود دولت مهمه و با توجه به راهکارهایی که خودش میدونه درسته پیش میره و حرف منو شما پشیزی ارزش نداره ولی خب نیازها خاسته هاشونم بهشون داده میشه به یک میزان
ربطی به سرکوب نداره ...
اکی
ربطی به سرکوب نداره ...
اتفاقا کمونیست یه حزب مردمی هست نه دولتی.کمونیست میگه سرمایه ای که بالا دستی ها دارن حق این مردم هم هست و مردم باید سهمی داشته باشن.چیزی که توو ایران وجود ندارد و داره حق مردم خورده میشه.
اتفاقا کمونیست یه حز...
پس چرا ازش انتقاد میشه؟؟
خوب بود، مصادیق عینی موجود هم گفته میشد، تجسم دولت مورد بحث بهتر احساس میشد
این الان به زبان ساده بود؟
سلام. اینکه به زبان ساده نبود. من نصفش رو نفهمیدم
سلام. اینکه به زبان ...
خوش به حالت حداقل نصفش رو فهمیدی خخخخخ اون نصفه رو که فهمیدی ساده ساده برای ما توضیح بده
سلام. اینکه به زبان ...
دقیقا :)
سپاس از جنع بندی و خلاصه خوبی که ارائه کردید
بی‌نظیر بود. درود بر شما
مطالب خوب و بسيار ارزنده اي رو ارائه كردين
مطالب خیلی مفید بود .خیلی ممنون بابت انتشار خوبتون
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش