رأی اعتماد
نمایندگان مجلس در ابتدای تعيين دولت و پس از تقدیم برنامهٔ خود یا پس از استیضاح به دولت، رأی میدهند که به آن رأی اعتماد می گویند.
به عبارت دیگر، اصطلاح رأی اعتماد برای مجلس، کاربرد دارد و نمایندگان مجلس در آن رأی، پس از تائید صلاحیت دولت یا وزیری برای آن سمت، رأی مثبت دهند. معنای رأی اعتماد اینست که بر شخص مورد اعتمادتان تأکید کنید.
معنای رای اعتماد
معنی کلمه ی رأی، نظر، عقیده، حکم، ابراز نظر و قیاس میباشد و اصطلاحا معنای آن به همین موارد که میتواند مثبت، منفی یا ممتنع باشد؛ نزدیک است.
رای اعتماد به وزرا در مجلس
رئیس جمهور باید بر طبق اصل ۱۳۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، به معرفی وزیران پیشنهادی کابینه اش به مجلس شورای اسلامی بپردازد تا رأی اعتماد بگیرد. بنابراین یک وزیر، زمانیکه از جانب رییس جمهور ایران و مجلس شورای اسلامی تائید شد؛ می تواند فعالیت خود را شروع کرد.
نحوه رای اعتماد به وزرا در مجلس برطبق اصل ۸۷ قانون اساسی به اینصورت است که رئیس جمهور باید از مجلس برای هیئت وزیران، پس از تشكیل و پیش از هر اقدام دیگر، رای اعتماد بگیرد. او نیز می تواند تقاضای رای اعتماد از مجلس در مورد مسائل مهم و مورد اختلاف در دوران تصدی اش برای هیئت وزیران داشته باشد.
در حالیکه رییس جمهور برطبق ماده ۱۸۸ آئین نامه داخلی مجلس، باید اسامی وزرای پیشنهادی را بهمراه شرح حال هر یك از وزیران و برنامه دولت در طول دو هفته پس از انجام مراسم تحلیف و یا پس از استعفا یا سقوط دولت به مجلس تقدیم کند و رییس مجلس هم باید در اولین فرصت، وزیران را در جلسه علنی وصول معرفی نامه اعلام کند و نسبت به صدور آن پس از قرائت دستور تكثیر، اقدام کند.
کارنامه معرفی شدگان و سوابق اجرایی آنان در حوزه کاری آن وزارت خانه، از ملاک های مهم مجلس در رای اعتماد به وزرای پیشنهادی دولت به شمار می رود. رئیس جمهور می تواند از کابینه پیشنهادی خود در مجلس در طول مدت دو ساعت و نیم دفاع کند و همچنین بمدت نیم ساعت، از هر وزیر دفاع کند.
وقتی که رئیس جمهور در نخستین جلسه رأی اعتماد به وزرا در صحن علنی مجلس، صحبت کرد؛ ۵ نفر موافق و ۵ نفر مخالف به صحبت در مورد کلیات کابینه پیشنهادی دولت می پردازند و در مورد کل آن رأی گیری میکنند. سپس در مورد هر کدام از وزرا توسط مخالفان و موافقان صحبت می شود و در نهایت برای هر یک از وزاری پیشنهادی، رأی اعتماد جداگانه ای گرفته می شود.
گردآوری: بخش سیاست سرپوش
- 12
- 4