شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۱۲۰۱۱۲

فاشیسم چیست و چگونه بوجود آمد؟

 فاشیسم,فاشیسم,فاشیسم به زبان سادهفاشیسم، در واژه به‌معنای روش‌هاییست که برای تمرکز قدرت در حکومت استفاده می‌شود
اشکال دیکتاتوری فاشیسم و نازیسم، متنوع میباشد که به منظور حفظ حکومت از به قدرت رسیدن سایر بخش های جامعه در شرایط بحران حاد( اقتصادی)، در جامعه حاکم می شود.

فاشیسم

معنای فاشیسم در لغت، به روش های قابل استفاده برای تمرکز قدرت در حکومت اطلاق می گردد. بنیتو موسولینی در سال های ۱۹۲۲ تا ۱۹۴۵ برای اولین بار در ایتالیا، رهبری یک نظریهٔ سیاسی که راست افراطی و گونه ای نظامِ حکومتی خودکامهٔ ملی گرای افراطی بود را برعهده داشت. این نظریه متکی بر سه پایه ی نژادپرستی افراطی، حزب سیاسی واحد و دولت مقتدر و متمرکز بود. فاشیسم با قرارگیری در میان سرمایه داری و کمونیسم بعنوان یک نیروی سوم محسوب میشود. فردی که در حکومت های فاشیستی در راس حکومت است؛ ما فوق قانون می باشد. سازمان دولت در حکومت های فاشیستی، آزادی های فردی را با تکیه بر قدرت نظامی و گروه‌های فشار سیاسی و وسائل تبلیغاتی، محدود میکند و سرکوب کننده ی هرگونه حرکت مخالفی است.

اصول فاشیسم

موسولینی در سال ۱۹۳۲ میلادی، برخی از اصول اساسی فاشیسم را در دانشنامهٔ ایتالیا ابراز داشت که به شرح زیر میباشد :

> عدم اعتقاد به سودمند بودن صلح

> مخالفت با لیبرالیسم

> مخالفت با اندیشه های سوسیالیستی

> تقدّس پیشوا تا سرحدِّ امکان

> تبعیّت زندگی همهٔ گروه ها از دولت( تمامیّت خواه بودن)

> اعتقاد شدید به قهرمان پرستی

> مخالفت با دموکراسی ( دموکراسی را بوالهوسی و خودپرستی می نامند)

> نظام تک حزبی

> تبلیغ روح رزم جویی

فاشیسم به زبان ساده,فاشیسم ادبی,پیدایش فاشیسمفاشیسم، نخستین بار در سال‌های ۱۹۲۲ تا ۱۹۴۵ رخ داد

تفاوت نظام فاشیس با اسلام

اصل فاشیسم، هرگز در شکل نظام اسلامی و در ویژگی های فوق تبلور یافته، راه ندارد زیرا مبنای تقدس به تنهایی مشابه تر را نمی رساند و همچنین مخالفت امام و ولی فقیه با نظام حقوق بین الملل مخالفتی مقطعی و در مقابل سلطه و سیطره اقمار جهانی بر سازمان های بین المللی بوده است.

ولی فقیه از هیچگونه نظرات شخصی ناشی از جاه طلبی، احساس غرور و قدرت و... بغیر از عمل کردن براساس مصلحت جامعه اسلامی و چارچوب قوانین و مقررات اسلامی استفاده نمیکند. یکی از منابع استنباط احکام اسلامی در حکومت اسلامی، عقل می باشد که دربرابر قانون، تمامی مردم و حتی ولی فقیه از مسئولیت های مساوی برخوردارند و هیچ قوم و ملتی، برتر از سایر اقوام نیست و تقوا به عنوان تنها ملاک امتیازبه شمار می رود. در برخورد با سایر ملت ها و حتی طبیعت، مواردی همچون اخلاق و رعایت اصول انسانی و ارزش های الهی از جایگاه مهمی برخوردارند. باتوجه به تفاوت های نظام فاشیسم با نظام اسلامی و حکومت ولی فقیه، به حکومت دینی ناشی از تبلیغات گسترده دشمنان نظام اسلامی در خارج و ایادی آنان در داخل، در جهت مشوه جلوه دادن چهره حکومت دینی، فاشیسم می گویند که بیانگر شکستشان در مقابله تئوریکی، فکری و اندیشه ای و در صحنه های عملی می باشد.

هدف فاشیسم

هدف فاشیسم از نظر دانش سیاسی، حفظ نظام دیکتاتوری در زمانی که نتوان به شیوه های متعارف، حکومت کرد؛ می باشد. حکومت فاشیستی با از بین بردن کلیه حقوق و آزادی های دموکراتیک در کشور، در لفافه ای از تئوری ها و تبلیغات مبتنی بر تعصب ملی، نژادی، ایدئولوژیک یا مذهبی، سیاستش را می پوشاند.

فاشیسم و تأثیر آلمان

آلمان مانند ایتالیا بعد از جنگ جهانی اول، متحمل مسائل و مشکلات گوناگونی گردید. این کشور، ناچار به تحمل شرمساری و مجازات ناشی از شکستش در جنگ شد. دموکراسی در این کشور درسال ۱۹۱۹ مقرر شد که با اشتیاق به گذشتهٔ پر افتخار آلمان قیصری ، هرگز مورد قبول طبقه بالا قرار نگیرد. عقیده« نازیسم» هیتلر توسط آنها و مردم بسیاری از کشور آلمان، مورد استقبال قرار گرفت بدین دلیل که پیوندی با سنت های پذیرفته شده تاریخ آلمان داشت که از این سنت ها می توان به اطاعت از مافوق، روحیه نظامی گری و ستایش« ملت» می باشد. همچنین، این عقیده در آلمان، مطابق با احساسات گسترده ضد سامی بود. البته فراموش نکنید که هیتلر، چنین احساساتی را خلق نکرد بلکه به بهره برداری از آن ها بطور کامل می پرداخت.

نظریه برتری ملی که به آن نظریه« نژاد برتر» میگویند؛ در آلمان مطرح و ادعا شد که ریشه های تاریخی این نظریه در عقاید معدودی از فلاسفه قرن نوزده آلمان بکار گرفته شده است بدین دلیل که آلمانی ها از مردم برتر به شمار می رفتند. در جنگ جهانی اول، شکست آلمان در اثر تقصیر ارتش آلمان اتفاق نیافتاد، از این رو افراد دیگری نظیر بلشویک ها، یهودی ها و سوسیال دمکرات هایی که مسبب تمام مشکلات بعد از جنگ بودند را مقصر می دانستند.

تعریف فاشیسم,فاشیسم,فاشیسم به زبان سادهفاشیسم، نخستین بار به دست بنیتو موسولینی رهبری می‌شد

به دنبال رکود بزرگ در اوایل دهه ۱۹۳۵ اوضاع آلمان، وخیم شد و تجزیه و تحلیل هیتلر دربارهٔ وضعیت کشور توسط میلیون ها نفر آلمانی پذیرفته شد. نازی ها در ۱۹۳۳ اقدام به تأسیس بزرگترین حزب آلمان کردند و سمت صدراعظم آلمان به هیتلر داده شد. او یک دولت تک حزبی را بلافاصله بعد از رسیدن به قدرت بوجود آورد. حزب نازی از خصوصیاتی مشابه حزب فاشیست ایتالیا برخوردار بودند. حامی نازی ها مانند فاشیست ها از طرف برخی از صنایع آن زمان بود. هیتلر با راه اندازی پروژه های بزرگ دولتی مانند جاده سازی و برنامهٔ بزرگ تجدید تسلیحات، موفق به ایجاد مشاغلی برای شش میلیون نفر بیکار شد.

سرگذشت فاشیسم

ایتالیا مانند دیگر کشورهای اروپایی ، بعد از جنگ جهانی اول با مشکلات اجتماعی و اقتصادی بسیاری رو به رو شده بود. از مسائل مبتلا به این کشور می توان به شورش ها، اعتصابات و تصرف اراضی به وسیله روستاییان در نواحی کشاورزی اشاره کرد. طبقات متوسط از بلشویسم، مانند طبقات مشابه در کشورهای سرمایه داری میترسیدند. شکل حکومت کشوری که دموکراتیک بود، برخلاف بریتانیا برای حمایت از دموکراسی از سنت سیاسی مقتدر برخوردار نبود، زیاد شدن این مسایل باعث تشدید اغتشاش و هرج و مرج میشد.

محبوبیت حزب فاشیست در چنین زمینه ای از اضطراب و اغتشاش، موسولینی را به افزایش نهاد. طبق اعلام فاشیسم، با نجات ایتالیا از بلشویسم، فاشیسم قول داد که به کشور بدون روحیه و انتظام، شوکت و افتخار امپراتوری روم باستان را برگرداند. فاشیسم به جذب افراد ناراضی نظیر سربازان بیکار، جوانان وطن پرست ، طبقات متوسط دلسرد و مأیوس و روستاییان گرسنه پرداخت. فاشیست ها با پوشیدن پیراهن سیاه و چکمه دربارهٔ یک ارمان بزرگ ملی یعنی عرضه ی شغل، سعادت و افتخار ملی برای همه ی افراد، فریاد می زدند.

تروریسم و جنگ های خیابانی از استدلال سیاسی آن ها به شمار می رفت و دولت، توانایی مقاومت در مقابل آن ها را نداشت. پس از حمایت محافل صنعتی قدرتمند از فاشیسم، موسولینی( ایل دوچه/پیشوا)، هم زمان با راهپیمایی بزرگ رم در سال ۱۹۲۲، به قدرت رسید. او با برگزاری یک دیکتاتوری نظامی به شیوه خاص خود، اقتصاد را سازمان دهی کرد.

دولت با انجام برخی از فعالیت های عمومی موجب تقویت ارتش شد و برای توسعه امپراتوری ایتالیا در آفریقای شمالی، حبشه ( که امروز اتیوپی نامیده می شود) را در سال ۳۶–۱۹۳۵ فتح کرد. علت موفقیت فاشیسم این بود که موجب نظم بخشیدن به کشور بی نظم و ناامن شده بود. مردم ایتالیا، به خاطر بموقع به حرکت درآمدن قطار توسط موسولینی، او را تائید کردند.

طبق اعلام موسولینی، فاشیسم، فلسفه ایست که به منظور کسب احترام برای رژیم خود تلاش کرد. او با شعارهایی از جمله « کشور، وجدان و اراده عمومی بشریت است» فرضیه اش را پر کرد. او شعارهای مشهور دیگری داشت که از آن ها می توان به:« همیشه حق با موسولینی است»،« بحث نه، تنها اطاعت!»،« ایمان بیاورید، اطاعت کنید!، بجنگید!» اشاره کرد. روش های سیاسی ایتالیایی فاشیست توسط سایر دیکتاتورهای دهه ۱۹۳۰ مورد تقلید قرار گرفت و این دیکتاتورها به تطبیق آن با اوضاع و شرایط و آداب و سنن کشور خود پرداختند.

فاشیسم چیست,فاشیسم و نازیسم,فاشیسم یعنی چههدف فاشیسم، حفظ نظام دیکتاتوری در زمانیست که حکومت به شیوه‌های متعارف، امکان‌پذیر نباشد

گردآوری: بخش سیاست سرپوش

  • 17
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش