صندوق جمعیت ملل متحد در ایران
تاسیس و راه اندازی صندوق جمعیت سازمان ملل متحد به سال ۱۹۶۹ برمی گردد. تولید مثل برای برنامه های جمعیت، تنظیم خانواده و بهداشت به عنوان بزرگ ترين منبع ذخیره مالی بین المللی به شمار می رود. این صندوق در بیش از ۱۴۰ کشور جهان از جمله ایران با دولتها و سازمان های غیردولتی مشارکت دارد.
نحوه ی کار صندوق جمعیت ملل متحد
صندوق جمعیت ملل متحد در اشتراک با دولت ها، به فعالیت با آژانس های سازمان ملل متحد، سازمان های غیردولتی، جوامع بین الملل، بنیادها و بخش های خصوصی می پردازد تا اهدافش را به منظور افزایش آگاهی کمک و حمایت های لازم، برآورده کند و به این ترتیب موجب ارتقاء حقوق و سلامتی زنان و جوانان شود.
صندوق كودكان ملل متحد( UNICEF)
در تاریخ ۲۰ آذر ۱۳۲۵ در نخستین جلسه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، هدف از تأسیس صندوق کودکان سازمان ملل متحد( یونیسف)، کمک به کودکان آسیب دیده از جنگ جهانی دوم و تامین غذا، دارو و لباسشان بود. امروزه یونیسف در حوزه کودکان به عنوان بزرگ ترين نهاد بین المللی شناخته میشود که فعالیت آن در بیش از ۱۹۰ کشور جهان در زمینه های مختلف میباشد که از آن ها می توان به بهداشت و تغذیه، اموزش، مراقبت از کودکان و دسترسی به فرصت های برابر برای کودکان اشاره کرد. سال شروع فعالیت صندوق كودكان ملل متحد) یونیسف( در ایران، مصادف با سال ۱۳۶۳ نبوده است:
دولت جمهوری اسلامی ایران و یونیسف در سال ۱۳۷۹ هم زمان با برنامه سوم توسعه كشور) ۱۳۸۳- ۱۳۷۹)، برنامه پنج ساله جدیدی را آغاز كردند. برنامه حمایتی یونیسف هم زمان با دوره های برنامه ای صندوق جمعیت برنامه عمران ملل متحد برگزار میشود. در سال ۱۳۷۹ برنامه ریزی روشمند فعالیتها برای نخستین بار با امضای برنامه های عملیاتی مربوط به پروژه های سالیانه مشترك بین یونیسف و همكاران كشوری، رسمیت پیدا کرد. در ادامه پنج برنامه حمایتی یونیسف عبارتند از:
>> پیشگیری از سوء تغذیه
>> بهبود كیفیت خدمات
>> كاهش نابرابریها
>> كودكان نیازمند حمایت ویژه
>> ارتقاء و پایش عهدنامه حقوق كودك
اهداف صندوق جمعیت ملل متحد در ایران
مدت فعالیت صندوق جمعیت ملل متحد در ایران به بیش از ۳۰ سال میرسد و هم اکنون اجرای برنامۀ ششم کشوری این صندوق، هم زمان با برنامۀ ششم توسعۀ ملی می باشد. صندوق جمعیت ملل متحد در ایران به همکاری با شرکای دولتی خود پرداخته تا به رفع چالشهای جدید بپردازد. اهداف کلیدی صندوق جمعیت ملل متحد عبارتست از:
- صندوق جمعیت ملل متحد به منظور شناخت چالش های توسعه نظیر پوشش سلامت و توانمند سازی سالمندان در سطح کشور، ظرفیت ملی را تقویت میکند.
- صندوق جمعیت ملل متحد برای ارتقاء ظرفیت کشور از تدوین برنامه های راهبردی سلامت جنسی و باروری حمایت میکند.
- صندوق جمعیت ملل متحد، زنان و دختران را به منظور دستیابی به اولویت های ملی، توانمند میکند.
اقدامات صندوق جمعیت ملل متحد در ایران
تلاش صندوق جمعیت ملل متحد در ایران اینست که مطمئن شود، همه در طول زندگی خود از سلامت باروری برخوردارند. در ادامه بخشی از اقدامات این صندوق، شرح داده شده است:
> یکی از اقدامات صندوق جمعیت ملل متحد اینست که کیفیت خدمات بهداشت باروری را ارتقاء داده و در این خصوص، یک برنامه ریزی دارد.
> صندوق جمعیت ملل متحد در زمینۀ درمان ناباروری و بیماری های مقاربتی نظیر اچآیوی /ایدز فعالیت هایی انجام داده است.
> برای برنامه ریزی توسعه، انجام عواملی همچون سرشماری، جمع آوری داده ها و تجزیه و تحلیل، ضروری است.
> صندوق جمعیت ملل متحد در اقدامات و موضوعات بشردوستانه در سطح کشور، موضوع بهداشت باروری را ادغام کرده است.
> صندوق جمعیت ملل متحد در بیش از ۱۵۰ کشور برای زنان و جوانان، مراقبت های بهداشت باروری را انجام داده است.
> سلامت ۱۵- ۱۰ میلیون از زنان بارداری که هر ساله زندگیشان با مشکلات جدی رو به رو میشود؛ از دیگر اقدامات صندوق جمعیت ملل متحد به شمار می رود.
> صندوق جمعیت ملل متحد برای ۲۰ میلیون زن در هر سال، دسترسی به روش های پیشگیری از بارداری مدرن را فراهم میکند.
> از دیگر اقدامات صندوق جمعیت ملل متحد می توان به پیشگیری از خشونت مبتنی بر جنسیت اشاره کرد که ۱ زن از هر ۳ زن، آنرا تجربه کرده است.
> جلوگیری از ختنه زنان، یکی از فعالیت های صندوق جمعیت ملل متحد محسوب میشود که سالانه منجر به آسیب رساندن به ۳ میلیون دختر می شود.
> صندوق جمعیت ملل متحد در تلاش است تا ازدواج کودکان را به پایان برساند که همین امر تأثير به سزایی بر ۷۰ میلیون دختر در ۵ سال آینده دارد.
> صندوق جمعیت ملل متحد برای بازماندگان درگیری ها و یا حوادث طبیعی، امکاناتی نظیر ملزومات زایمان سالم، کیت های بهداشتی و دیگر ملزومات حیاتی را تامین میکند.
> یکی از اقدامات صندوق جمعیت ملل متحد اینست که از بارداری نوجوانان، پیشگیری میکند؛ به این خاطر که یکی از علل اصلی مرگ دختران ۱۹- ۱۵ ساله، مسئله ی باردار شدنشان می باشد.
> صندوق جمعیت ملل متحد، هزاران نفر از کارکنان بهداشت و سلامت را اموزش می دهد تا مطمئن شود که متخصصان بر ۸۰ درصد از زایمان ها نظارت دارند.
گردآوری: بخش سیاست سرپوش
- 15
- 2