پنجشنبه ۰۷ تیر ۱۴۰۳
۱۴:۲۰ - ۱۲ خرداد ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۳۰۷۰۲
نجوم و فضا

 حفرۀ مرموز مریخ به کجا راه دارد؟

سوال مهمی که محققان دربارۀ گودال‌های مشاهده شده بر روی مریخ دارند این است که آیا ممکن است آن‌ها دهانه‌هایی باشند که به غارهای طولانی زیر زمینی راه داشته باشند؟ اهمیت این سوال در این نکته است که اگر چنین غارهایی وجود داشته باشند، می‌توانند محل مناسبی برای سکونت مریخ‌نوردان آینده به شمار بیایند.

  انسان‌هایی که در آینده به مریخ سفر کنند، به جایی برای پناه بردن در برابر تشعشعات، تغییرات شدید دما و طوفان‌های گرد و غباری که این سیاره را درگیر کرده‌‌اند نیاز دارند.  اگر این سیاره شبیه زمین یا ماه باشد، ممکن است دارای «غار‌های گدازه» بزرگی باشد که بتوانند پناهگاه‌هایی را در خود جای دهند.  بخش‌های فروریختۀ غار‌های گدازه، که به آن‌ها نورگیر گفته می‌شود، می‌توانند دسترسی به این پناهگاه‌های زیرزمینی را فراهم کنند.
 

به گزارش فرادید؛ دوربین موسوم به HiRISE که بر روی یکی از مدارگردهای مریخ نصب شده، تصویری از سطح این سیاره گرفته که وجود یک حفرۀ مرموز را در آنجا نشان می‌دهد. این تنها یکی از تصاویری است که در سال‌های اخیر از چنین حفره‌هایی در سطح مریخ گرفته شده‌اند. سوال این است که آیا این حفره روی مریخ به یک غار زیرزمینی بزرگ منتهی می‌شود یا صرفا یک گودال عمودی است؟

گودالی که در تصویر دیده می‌شود تنها چند متر عرض دارد و در منطقه آرسیا مونس مریخ قرار دارد. آرسیا مونس یکی از سه آتشفشان خاموش در گروه سه تایی تارسیس مونتز است.

منطقه تارسیس یک دشت آتشفشانی عظیم است که هزاران کیلومتر وسعت دارد. این منطقه نسبت به بقیه مریخ مرتفع‌تر است و به طور متوسط حدود ۱۰ کیلومتر بالاتر از ارتفاع متوسط سیاره قرار دارد.  این منطقه در گذشته از نظر آتشفشانی فعال بوده است و ویژگی‌های زمین‌شناختی مانند این گودال نتیجه مستقیم فعالیت‌های آتشفشانی باستانی هستند.

چندین گودال در منطقه آرسیا مونس هستند که ممکن است نورگیرهای فروریخته یا دهانه‌های ورودی به غار‌های گدازه زیرزمینی باشند.

یکی از گودال‌هایی که معلوم شد صرفا یک چالۀ بزرگ است و به غار گدازه راه ندارد. تصویر سمت چپ ابتدا دانشمندان را امیدوار کرد اما تصویر سمت راست که مدت‌ها بعد گرفته شد، نشان داد که این حفره، فروریختگی سقف یک غار نیست.

با این حال، ابهامات زیادی وجود دارد. تصویری از یکی از آنها که سال‌ها قبل گرفته شد، دیواره جانبی روشن را نشان می‌دهد که می‌تواند نشان دهد که این فقط یک گودال استوانه‌ای است. در حالیکه اولین تصویری که از آن گودال گرفته شد، محققان را امیدوار کرده بود که آنجا دهانۀ یک غار گدازه باشد.

بنابراین حفره‌ای که در تصویر جدید نمایان شده نیز ممکن است فقط یک گودال یا چاه باشد و نه ورودیِ یک غار گدازه.  این‌گونه گودال‌ها در آتشفشان‌های هاوایی نیز یافت می‌شوند و به آنها دهانه گودالی گفته می‌شود. آنها به غار‌های گدازه بلند متصل نمی‌شوند بلکه صرفا نتیجه فروریزشی هستند که در اعماق زیر زمین اتفاق افتاده است.

ما در مورد گودال‌ها و غار‌های گدازه روی ماه نسبت به مریخ درک بسیار بهتری داریم. می‌دانیم که برخی از آنها از نظر حرارتی در حدود ۱۷ درجه سانتیگراد پایدار هستند. ما همچنین تصاویر بهتری از آنها داریم، با عکس‌هایی که کف پوشیده از سنگ آن‌ها را نشان می‌دهند.

تصویر یکی از گودال‌های روی سطح ماه که کف آن نیز پیداست

فکرهای زیادی در مورد چگونگی کاوش در این غارهای گدازه بر روی ماه وجود دارد، از جمله طرح‌های مفهومی برای ربات‌هایی که می‌توانند آنها را کاوش کنند. شاید در ماه، فضانوردان بتوانند در زیستگاه‌های بادی داخل این غار‌ها پناه بگیرند، جایی که از نوسانات دما، تشعشعات و ریزشهاب‌سنگ‌ها در امان باشند.

اما مریخ حکایت دیگری دارد. هیچ دلیلی وجود ندارد که غارهای گدازه روی مریخ وجود نداشته باشند. در واقع، گرانش مریخ بسیار ضعیف‌تر از زمین است و این امر باید وجود غارهای بسیار بزرگتری را ممکن کند.

تصاویر مریخ در دره‌هایی را نشان می‌دهند که در واقع غار‌های فرو ریخته بوده‌اند. بنابراین به نظر می‌رسد بعید باشد که همه این غارها تا کنون فروریخته باشند و دره‌ها را شکل داده باشند.

غارهای گدازه مریخی هنوز یک راز هستند. دانشمندان شواهد مورفولوژیکی زیادی پیدا کرده‌اند که نشان می‌دهد آنها فراوان هستند. اما در علم، حتی اگر به نظر برسد که چیزی وجود دارد، نمی‌توانید به صورت قطعی وجودش را فرض کنید. علیرغم وجود شواهد، تا زمانی که آن‌ها را با کاوشگر یا فضانورد از نزدیک بررسی نکنیم، نمی‌دانیم که واقعاً چه چیزی در زیر این سوراخ مرموز Arsia Mons یا گودال غول پیکر Pavis Mons قرار دارد.

  • 16
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
فردریش نیچه نگاهی ژرف به زندگینامه و اندیشه‌های فردریش نیچه

تاریخ تولد: ۱۵ اکتبر ۱۸۴۴

محل تولد: روکن، آلمان

حرفه: فیلسوف و منتقد فرهنگی

درگذشت: ۱۹۰۰ میلادی

مکتب: فردگرایی، اگزیستانسیالیسم، پسانوگرایی، پساساختارگرایی، فلسفه قاره‌ای

ادامه
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
ویژه سرپوش