سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۰۵ - ۰۳ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۰۶۰۷
طبیعت و محیط زیست

۱۰ اتفاقی که می‌تواند به حیات زمین پایان دهد

عمر سیاره زمین به ۴/۵ میلیارد سال می‌رسد. زمانی بسیار طولانی‌تر از به وجود آمدن انسان و دیگر موجودات زنده در این سیاره. بسیاری از اتفاقات معمول جامعه انسانی و رفتار‌های اشتباه ما می‌تواند به‌تدریج، به حیات این سیاره پایان دهد.

البته ما در این مقاله سراغ اتفاقات بلندمدت انسانی که به نابودی زمین منجر خواهد شد نرفتیم بلکه به حوادثی می‌پردازیم که در یک لحظه، می‌توانند به زندگی زمین و تمامی موجودات زنده روی آن، پایان دهند. شاید باور این موضوع برای بسیاری از ما سخت باشد، اما همان‌طور که زندگی یک انسان در یک لحظه می‌تواند پایان بپذیرد، حیات بر روی زمین نیز همان‌قدر غیر قابل پیش‌بینی است و ممکن است با یک اتفاق به‌ظاهر کوچک، برای همیشه نابود شود.

انفجار پرتو گاما

حیات زمین,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

انفجار پرتو گاما (Gamma-Ray Burst)، یک نوع انفجار الکترومغناطیسی است که در فرکانس بسیار بالا رخ می‌دهد. این انفجار معادل انرژی خواهد بود که خورشید در طول ۱۰ میلیارد سال تولید می‌کند. یک انفجار آنی ستاره‌ای می‌تواند این شکل عجیب از آزادسازی انرژی را تولید کند.

در صورت رخ دادن چنین انفجاری در منظومه شمسی، تشعشعات این انفجار، لایه اُزون زمین را نابود خواهد کرد. موضوعی که به مرگ انسان و اغلب موجودات زنده زمین منجر خواهد شد. بسیاری از دانشمندان باور دارند که چنین انفجاری پیش‌ازاین نیز رخ‌داده و به خاطر همین انفجار است که نسل بسیاری از موجودات کهن بر روی زمین، منقرض‌شده است.

شعله فضایی

حیات زمین,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

در سال ۲۰۱۲، حیات زمین با در معرض یک شعله و انفجار فضایی قرار گرفتن به خطر افتاد. هرچند این اتفاق، تلفات جانی نداشت، اما می‌تواند در سطحی بزرگ‌تر، به زندگی بر روی زمین پایان دهد. در این سال، خروج جرم از تاج خورشیدی که به شعله فضایی یا انفجار خورشیدی مشهور است، از مدار زمین عبور کرد و تنها چند ساعت تفاوت باعث می‌شد که زمین به نابودی کامل برسد. برخورد چنین جرمی با زمین می‌تواند انفجاری معادل چندین بمب اتم داشته باشد.

علاوه بر خطرات برخورد چنین جرم آتشینی با زمین، نابودی لایه اُزون را نیز باید در نظر گرفت. عبور این انفجار از این لایه، منجر به سوراخ شدن همیشگی اُزون خواهد شد و بدون شک زندگی زمینی را به خطر خواهد انداخت. یک تحقیق در سال ۲۰۱۷ به این نتیجه رسیده است که تا ۱۰۰ سال آینده، شاهد برخورد یک جرم خورشیدی آتشین با زمین خواهیم بود که ۱۰ هزار میلیارد خسارت را به زمین وارد خواهد کرد.

مواد مذاب و آتش‌فشان

حیات زمین,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

در گذشته‌ای نه‌چندان دور بر روی زمین، نیمی از تمامی موجودات زنده بر اثر حرکت مواد مذاب نابود شده‌اند. تغییرات رخ‌داده در دمای زمین و فاصله گرفتن فصول سرد و گرم از هم، منجر به تغییر رفتار لایه‌های درونی زمین و فعال شدن آتش‌فشان‌ها می‌شود. چنین مواد مذابی نه تنها سطح محل برخورد را نابود می‌کند، بلکه میزان دی‌اکسید کربن موجود در هوا را نیز افزایش می‌دهد. با این تغییر، تنفس برای اغلب موجودات زنده غیرممکن می‌شود و دریا‌ها نیز به‌سرعت آلوده خواهد شد.

باران‌های اسیدی آخرین نتیجه رخ داده بر اثر حرکت مواد مذاب بر سطح زمین است که بدون شک نسل بسیاری از گیاهان را منقرض خواهد کرد. در پایان زمین به‌قدری گرم خواهد شد که شاید انسان‌های باقی‌مانده ترجیح دهند به سیاره‌ای دیگر کوچ کنند.

خطای انسانی در برخورددهنده هادرونی بزرگ

حیات زمین,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

برخورددهنده هادرونی بزرگ (Large Hadron Collider)، یک شتاب‌دهنده ذره‌ای و برخورددهنده مستقر در سازمان تحقیقاتی در سرن سوئیس است. در این آزمایشگاه، پروتون‌ها، در یک تونل ۲۷ کیلومتری شتاب گرفته و به‌اندازهٔ ۱۴ تریلیون الکترون‌ولت انرژی می‌گیرند و با هم برخورد می‌کنند تا این برخورد، ردی از بوزون هیگز را نشان‌دهد.

در سال ۲۰۰۹، یک اتفاق عجیب در برخورددهنده هادرونی بزرگ رخ داد که منجر به افزایش دمای بسیار بالای این آزمایشگاه لوله‌ای شکل شد. یک تکه نان در قسمت بالایی این برخورددهنده هادرونی، دلیل اصلی افزایش دما در این تونل ۲۷ کیلومتری بود. بسیاری از دانشمندان باور دارند که وجود این تکه نان نه از طریق عوامل بیرونی، بلکه بر اثر حرکت در زمان/مکان رخ داده است. این دانشمندان باور دارند که تکرار چنین حادثه‌ای در سطح، می‌تواند زمین و تمامی موجودات زنده آن را در یک سیاه‌چاله دفن کند.

فرامینی‌ها

حیات زمین,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

جستجو برای کشف فرامینی‌ها و فضایی‌ها، ادامه دارد، اما بسیاری از دانشمندان از جمله استیون هاوکینگ، باور دارند که به‌جای جستجو باید راهی برای پنهان‌شده از دست این موجودات کشف کرد. بسیاری از سیارات بسیار دور از زمین، در تئوری توانایی تولید حیات را دارند، اما آیا این اتفاق خاص، زودتر از زمین رخ‌داده یا دیرتر؟ آیا موجودات احتمالی از انسان‌ها باهوش‌تر هستند یا ما نسبت به آن‌ها برتری داریم؟ فراتر از این مسائل، وجود ویروس‌ها و بیماری‌های واگیردار جدید را نیز نمی‌توان انکار کرد.

هاوکینگ باور داشت که اگر فضایی‌ها به زمین بیایند، اتفاقی مثل سفر کریستف کلمب به قاره آمریکا رخ خواهد داد و زمین به سیاره آن‌ها تبدیل خواهد شد. موجوداتی که بتوانند چنین فاصله‌ای را طی کنند، از انسان‌ها باهوش‌تر هستند. تجربه رابطه انسان با حیوانات نشان می‌دهد که موجود باهوش‌تر، همیشه موجودات ضعیف‌تر را به بردگی خواهد گرفت.

فرورفتن به سیاه‌چاله

حیات زمین,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

حتی بدون در نظر گرفتن برخورددهنده هادرونی بزرگ، امکان فرورفتن زمین در یک سیاه‌چاله چندان دور از ذهن نیست. یک انفجار یا تصادف ابر ستاره‌ای می‌تواند سال‌ها پیش در فاصله‌ای دور رخ داده باشد. بسیاری از دانشمندان باور دارند که یک سیاه‌چاله بزرگ، روزی تمامی فضای فعلی را در خود حبس خواهد کرد. موضوعی که البته هنوز رخ نداده است، اما به وجود آمدن یک سیاه‌چاله کوچک در نزدیکی منظومه شمسی، دور از ذهن نیست. این سیاه‌چاله می‌تواند خورشید و سیاره‌های منظومه شمسی را به درون خود بکشد و حیات در زمین را برای همیشه نابود کند.

انفجار‌های اتمی

حیات زمین,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

هرچند رخ دادن جنگ‌های اتمی در سال‌های آینده پیش‌بینی نمی‌شود، اما تعداد بالای بمب‌های ذخیره‌شده اتمی، آن‌قدر نگران‌کننده است که می‌تواند حیات زمین را به خطر بیندازد. اشتباهات انسانی مثل حوادث اخیر در روسیه را به جنگ‌های اتمی اضافه کنید تا متوجه شوید بمب اتم و تمامی موارد مرتبط با آن می‌تواند به یکی از دلایل ساده نابودی زمین تبدیل شود. حتی اگر رفتار‌های انسانی را نادیده بگیریم، اتفاقات فضایی مانند اجسام آسمانی نیز می‌تواند در برخورد با بمب‌های اتم و آزمایشگاه‌های اتمی، به نابودی زمین و نسل بشر منجر شود.

زلزله آتش‌فشانی

حیات زمین,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

بسیاری از دانشمندان باور دارند که با تخلیه ذخایر آبی سطح زمین و نشست بسیاری از شهر‌های بزرگ، می‌توان پیش‌بینی کرد که در چند سال آینده، بسیاری از آتش‌فشان‌های خاموش، دوباره فعال شوند. فعالیتی که نه تنها در سطح مواد مذاب خطرناک است، بلکه منجر به زلزله‌های بسیار وسیع در تمامی زمین خواهد شد. افزایش بی‌رویه جمعیت انسانی در زمین باعث شده تا فشار بر روی سطوح مختلف زمین افزایش پیدا کند.

افزایش جمعیتی که توسط اغلب کشور‌های بزرگ و کوچک جهان، جدی گرفته نمی‌شود و به‌صورت بی‌رویه در حال رخ دادن است. دود ناشی از فعال شدن آتش‌فشان‌ها نیز می‌تواند جان بسیاری از انسان‌ها و دیگر موجودات زنده را به خطر بیندازد.

افزایش متان

حیات زمین,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

شاید باور نکنید، اما موجودات زنده‌ای هستند که می‌توانند به افزایش سطح گاز متان در زمین کمک کنند. افزایشی که ۲۵۲ سال پیش رخ داد و بیش از ۹۰ درصد موجودات دریایی و ۷۰ درصد موجودات زنده در خشکی را منقرض کرد.دانشمندان باور دارند که چنین اتفاقی ممکن است در آینده‌ای نزدیک رخ دهد و اصلاً غیرقابل پیش‌بینی نیست. افزایش سطح متان که یک گاز کشنده برای انسان است، منجر به آب شدن تمامی یخ‌های زمین خواهد شد و حیات زمین را به خطر خواهد انداخت.

فروپاشی خلأ

حیات زمین,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

آخرین مورد اشاره شده در این مقاله، یک اتفاق تخصصی است که سعی می‌کنیم با ساده‌ترین کلمات ممکن آن را توضیح دهیم. خلأ موجود در فضای شناخته‌شده توسط انسان، ممکن است یک شبه خلأ باشد که در کنار یک خلأ بزرگ‌تر قرارگرفته است. یک انفجار بزرگ یا یک تغییر غیرقابل پیش‌بینی در فضای موجود در این خلأ، می‌تواند منجر به فرورفتن خلأ فعلی در خلأ بزرگ شود. فرورفتنی که همراه با نابودی زمین و تمامی اجرام شناخته‌شده توسط انسان خواهد بود. البته دانشمندان هنوز از اینکه خلأ موجود یک شبه خلأ است یا خلأ واقعی، اطمینان کسب نکرده‌اند و البته عمر طولانی یک شبه خلأ نیز تا حدودی اطمینان‌بخش است.

bartarinha.ir
  • 15
  • 8
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش