سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۴۸ - ۱۸ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۴۷۱۱
اخبار علمی و پژوهشی

رئیس سازمان فضایی: ماهواره‌های دانشجویی در نوبت پرتاب است/ تشکیل استارتاپ‌ها در حوزه فضایی

مرتضی براری,اخبار علمی,خبرهای علمی,پژوهش
رئیس سازمان فضایی از برنامه‌ریزی برای پرتاب چند ماهواره دانشجویی و همکاری با دانشگاهیان در زمینه اجرای برنامه‌های فضایی خبر داد و گفت: با وجود نشاط، امید و تخصصی دانشگاهیان نگرانی در حوزه فضایی نداریم.

به گزارش فارس، پرتاب موجود زنده به فضا، پرتاب ماهواره‌های دانشجویی و پیشرفت سالانه علم فضایی کشور جزء اخباری بود که در سال‌های نه چندان دور بسیار در رسانه‌های کشورمان منتشر می‌شد و نوید روزهای امیدبخشی را برای مردم داشت.

 

با توجه به تاثیر فناوری فضایی در زندگی روزمره مردم و کاربرد این علم در بهبود کیفیت زندگی، شنیدن اخبار پیشرفت ایران در این علم برای مردم بسیار خوشایند است.

 

البته چند سالی بود که خبرهایی از توقف پرتاب ماهواره‌های دانشجویی می‌شنیدیم که این مساله تاحدودی نگران‌کننده بود اما امسال هم‌زمان با هفته جهانی فضا رئیس سازمان فضایی با حضور در دانشگاه‌ها از برنامه‌ریزی‌ها برای تقویت ماهواره‌های دانشجویی و همکاری با دانشجویان برای پیشرفت علم فضایی خبر داد.

 

با توجه به اینکه حضور مرتضی براری رئیس سازمان فضایی در دانشگاه‌ها، خوشحالی و امید را در میان دانشجویان به همراه داشت با وی در رابطه با میزان توجه به کار دانشجویی در حوزه فضایی گفت‌وگو کردیم.

 

ماهواره‌های دانشجویی در نوبت پرتاب

چند سالی است کمتر خبر از پرتاب ماهواره‌های دانشجویی می‌شنیدیم، آیا حضور شما در دانشگاه‌ها نشان دهنده برنامه‌ برای پرتاب ماهواره‌های روی زمین مانده است؟

براری: ما سه قرارداد دانشگاهی با دانشگاه‌های صنعتی شریف‌،‌ صنعتی امیرکبیر و علم و صنعت برای ساخت ماهواره‌های دانشجویی داشتیم و قرارداد بعدی با دانشگاه علم و صنعت برای ساخت ماهواره ظفر منعقد شده و ساخت ماهواره پارس ۲ را هم پیشنهاد داده‌ایم که با همکاری دانشگاهیان انجام شود. 

 

کاربرد ماهواره پارس ۲ چیست؟

براری: این ماهواره عملیاتی و کاربردی است.

 

ما از ماهواره‌های تحقیقاتی و دانشگاهی گذر کردیم و به ماهواره‌های علمیاتی در مدار عملیاتی رسیده‌ایم. ماهواره پارس ۲ با همکاری پژوهشگاه‌های فضایی و تیم‌های دانشجویی انجام می‌شود که این ماهواره عملیاتی مبتنی بر یک کاربرد برای حل یک نیاز کشور است که امیدواریم در همین دولت شاهد پرتاب آن باشیم.

 

ماهواره ظفر هم آماده پرتاب است؟

براری: امیدواریم ماهواره ظفر نیز تا پایان امسال آماده شده و سال آینده پرتاب آن را پیگیری کنیم. 

 

ماهواره‌های دیگر در چه شرایطی قرار دارند؟

براری: ماهواره دوستی که ماهواره دانشگاه شریف است، مرحله سازگاری با پرتابگر را طی کرده و آماده پرتاب است که منتظر مجوز پرتاب هستیم.

 

ماهواره پیام نیز که متعلق به دانشگاه امیرکبیر است یک ماهواره عملیاتی با دقت ۴۰ متر است که در مدار ۵۰۰ کیلومتری قرار می‌گیرد و طول عمر ماندگاری دو سال دارد، این ماهواره نیز کامل شده و اکنون در حال طی فرایندهای سازگاری با پرتابگر است که در صورت انجام سازگاری مجوزهای قانونی برای پرتاب صادر می‌شود.

 

ماهواره مخابراتی ناهید ۱ کامل شده و در حال طی فرایندهای سازگاری با پرتابگر است که پس از کامل شدن سازگاری مجوز پرتاب می‌گیریم.

مرتضی براری,اخبار علمی,خبرهای علمی,پژوهش

 

از نظر پرتابگر مشکلی نداریم؟ 

براری: پرتابگر داریم و مشکلی نیست، ما سال ۹۲ کاوشگر پژوهش را پرتاب کردیم، سال ۹۳ ماهواره فجر پرتاب شد و مرداد ۹۶ یک پرتاب با پرتابگر سیمرغ داشتیم و در حال حاضر نیز سه ماهواره آماده داریم که در حال پیگیری پرتاب آن هستیم. 

 

دانشگاهیان می‌توانند در خلق ثروت در حوزه فضا تاثیرگذار باشند

پرتاب ماهواره‌ها چقدر می‌تواند برای ما مفید باشد؟

براری: باید قبول کنیم که امروزه اقتصاد فضا به عنوان اقتصاد نوظهور مطرح است. طی یک دهه گذشته رشد اقتصاد فضا بیش از ۱۳۹ درصد بوده و نسبت به متوسط رشد اقتصاد جهانی که تقریبا ۱۹.۴ درصد بوده شرایط خوبی است. 

 

اقتصاد مقاومتی به معنای استفاده حداکثری و خلق ثروت از ظرفیت‌ها و فرصت‌ها است. ما معتقدیم فضا یک فرصت برای خلق ثروت است و معتقدیم باید با دانشگاه‌ها برنامه‌ریزی کنیم تا به سمت  اقتصاد فضا سوق داده شوند. چرا که دانشگاهیان می‌توانند در خلق ثروت این حوزه همکاری کنند. 

 

امروزه فضا یک فرصت برای رونق اقتصادی و اشتغال کسب و کار است و فضا وارد زندگی مردم شده است. 

 

مهم‌ترین هدف هفته جهانی این است که دانش فضایی ترویج پیدا کند و جامعه با کاربردهای بخش فضایی آشنا شود.

 

ساخت ماهواره‌ها می‌تواند درصد بسیاری از ارزش اقتصاد را بالا ببرد، با استفاده از دریافت داده‌های ماهواره‌ای می‌توانیم به کشاورزان برای افزایش تولید، کاهش هزینه‌ها و کاهش مصرف سموم کمک کنیم. عملا فضا مردمی شده و وارد زندگی مردم شده است. بنابراین جوانان نیز باید فعال شوند تا نیازهای جامعه از سوی همین جوانان زنده شود. 

 

تشکیل استارتاپ‌ها در حوزه فضایی

سازمان فضایی هم در این زمینه برنامه‌ای دارد؟

براری: در بودجه امسال ۵۷۰ میلیارد تومان اعتبار برای بخش فضا دیده شده است که امیدواریم تمام آن محقق شود و طبق برنامه ششم باید سه هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان در بخش فضایی سرمایه گذاری شود که ۹۰۰ میلیارد تومان به سرمایه گذار بخش خصوصی اختصاص دارد.

 

ما امسال ۵ اولویت در حوزه خودمان قرار داده‌ایم که شامل حوزه کشاورزی، محیط زیست، مدیریت بلایا، خدمات شهری و هواشناسی است که تیم‌هایی برای تشکیل استارت‌آپ در این حوز‌ه‌ها فعالیت می‌کند. امیدواریم مانند کشورهای دیگر دنیا که استارت‌آپ‌ها در بخش فضایی بسیار تقویت شده‌اند از ظرفیت فضا خلق ثروت کنیم و جوانان کارآفرین و خلاق ما در این عرصه ورود پیدا کنند تا علاوه بر اشتغال، کسب و کار پررونق اقتصادی ایجاد کنند و به دغدغه مقام معظم رهبری که استفاده حداکثری از ظرفیت‌ها است لبیک بگوییم. فضا یک فرصت و ظرفیت برای خلق ثروت و رونق اقتصادی و اشتغال است و حل نیازهای جامعه و توانمندی جامعه.

 

شرکت‌های دانش‌بنیان هم وارد این حوزه شده‌اند؟

براری: ۱۰۰ شرکت دانش بنیان در بخش‌های پایین دستی و ۳۰ شرکت در بخش بالادستی حوزه فضا ایجاد شده است.

 

فضا یک اولویت است و ما در زیرساخت‌های فضایی نیز شاهد ورود استارت‌آپ‌ها هستیم امروز با توسعه فناوری، ماهواره‌های کوچک چند کیلوگرمی با تکنولوژی منظومه می‌توان سرویس و خدمات بسیاری ارائه دهد. جوانان می‌توانند با ساخت ماهواره کیوب‌ست وارد شبکه اقتصادی شوند. 

 

در این زمینه هم برنامه‌ای دارید؟

براری: ما دو مسابقه را در بین جوانان آغاز کرده‌ایم یکی مسابقه ساخت ماهواره‌های کیوب‌ست است که دانشجویان را کمک می‌کنیم تا با تکنولوژی ساخت این ماهواره‌ها آشنا شوند و مسابقه دوم منظومه کردن ماهواره‌ها است که دانشجویان عملا وارد توسعه زیرساخت‌ها شوند. از آن سمت نیز از فضا می‌توان برای توسعه خدمات استفاده کرد. 

 

برای توسعه زیرساخت‌های فضایی در کشور یک برنامه ۱۰ ساله از سال ۸۵ تا ۹۴ تدوین شد که در این ۱۰ سال فناوری‌های فضایی توسعه یافت.

 

در برنامه دوم که تا سال ۱۴۰۴ ادامه دارد بر توسعه و تثبیت صنعت فضایی و ساخت ماهواره‌های عملیاتی و قرار دادن آن در مدار متمرکز می‌شویم.

 

با حضور دانشگاهیان هیچ نگرانی در حوزه فضایی نداریم

چقدر به پیشرفت ایران در حوزه فضایی امیدوارید؟

براری: ما در صنعت فضایی در دو دهه گذشته براساس اتکا به متخصصان بومی طراحی شده و مهمترین اولویت ما در برنامه ۱۰ ساله دوم تثبیت چرخه فناوری فضایی است و با این نشاط و امید و تخصصی که در دانشگاهیان و شرکت‌های دانش‌بنیان وجود دارد هیچ نگرانی نداریم. 

 

 

  • 17
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش