شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۰۸۰۰۰۱۸

چگونه نیم درجه تفاوت در دمای جهان آینده‌ای متفاوت برای بشر رقم می‌زند؟

گرمایش زمین,تغییرات اقلیمی،گرمایش هوا

با محدود کردن گرمایش هوا به ۱/۵ درجه به‌جای ۲ درجه سانتی‌‌گراد، می‌توان از رویارویی با آینده‌‌ای هولناک پیشگیری کرد.

 

باورنکردنی است؛  اما فاصله‌‌ی بین یک قطب شمال با یخ تا قطب شمالی بدون یخ، تنها نیم درجه‌ی سانتی‌گراد است. تفاوت بین انقراض تقریباً کامل صخره‌های مرجانی یا ادامه‌‌ی بقای ۳۰ درصد از آن‌‌ها، باز هم نیم درجه است و همچنین فاصله‌‌ی بین یک سوم تا یک دهم از جمعیت جهانی که در معرض امواج شدید گرما قرار خواهند گرفت، همچنان نیم درجه اختلاف دماست.

 

این دو آینده‌‌ی احتمالی برای زمین، در گزارش اخیر مجمع بین‌‌المللی تغییرات اقلیمی (IPCC) به تصویر کشیده شد؛ گزارشی که در آن به بررسی امکان محدود کردن افزایش دمای جهانی تا ۱/۵ درجه‌‌‌‌‌‌ به‌‌جای ۲ درجه‌‌ی سانتی‌‌گراد (نسبت به دوران پیش از انقلاب صنعتی) تا پایان این سده پرداخته شد. این گزارش، پنجره‌‌هایی از دو آینده‌‌‌‌ی پیش روی بشر را به روی او می‌‌گشاید تا خود بین آن دو انتخاب کند.

 

جلوگیری از افزایش دمای ۲ درجه‌‌ای خود یک چالش بزرگ خواهد بود، یکی از این چالش‌‌ها این است که به‌احتمال زیاد، تعهدات فعلی کشورهای گوناگون برای تحقق چنین چشم‌‌اندازی جوابگو نخواهد بود. بدتر این‌که این چشم‌انداز مربوط به شرایطی بود که هنوز دونالد ترامپ، ایالات‌متحده را از توافق پاریس خارج نکرده بود. با این‌ حال، این گزارش می‌گوید که رسیدن به نقطه‌ی هدف ۱/۵ درجه‌‌ای غیرممکن نیست؛ هر چند تحقق آن، نیاز به اقدام فوری و مؤثر دارد چرا که با روند فعلی انتشار گازهای گلخانه‌ای، ما در بازه‌‌ی سال‌‌های ۲۰۳۰ الی ۲۰۵۲ به حد آستانه‌‌ی مجاز خواهیم رسید. در محتمل‌ترین سناریوی ممکن است ادامه‌‌ی روند، منجر به گذشتن دمای جهان از این آستانه‌‌ی مجاز شود و ما مجبور به جذب دی‌‌اکسید کربن از اتمسفر شویم تا بتوانیم دما را مجدداً تحت کنترل درآوریم.

 

با بحران‌‌های اقلیمی که هم‌‌اکنون در پی افزایش یک درجه‌‌ای دمای جهان، با آن‌‌ها مواجه شده‌‌ایم، به نظر می‌رسد که حتی در صورت رسیدن به هدف ۱/۵ درجه‌‌ای نیز باید آماده رویارویی با اثرات منفی شدیدی باشیم. با این‌ حال، پیشگیری از نیم درجه گرمایش بیشتر کره‌‌ی زمین، کل اکوسیستم‌ها، شهرها و جمعیت‌های آسیب‌پذیر را در مقابل آسیب‌های بسیار بدتری محافظت می‌کند.

 

کیم کاب، یک کارشناس اقلیمی در موسسه‌‌ی فناوری جورجیا و از نویسندگان گزارش بعدی مجمع، می‌گوید:

ما هنوز گزینه‌‌هایی پیش رو داریم؛ بااینکه بسیاری از آسیب‌‌های عمده را پیش‌ از این تجربه کرده‌‌ایم.

 

در ادامه به برخی از پیامدهای اقلیمی خواهیم پرداخت که در صورت محدود شدن گرمایش کره‌‌ی زمین به ۱/۵ درجه‌‌ی سانتی‌گراد، می‌توان از آن‌‌ اجتناب کرد.

 

گرما: افزایش میانگین دما با تعداد دفعات رخداد امواج گرما و شدت آن‌‌ها در صورت وقوع، یک رابطه‌‌ی مستقیم دارد. مطالعات قبلی، تأثیر گرمایش جهان را بر شدت امواج گرمایی در وضعیت فعلی آب‌‌وهوایی نشان داده‌اند. اوضاع حتی بدتر نیز می‌شود؛ چرا که دما در گرم‌ترین روزها، سریع‌تر از میزان میانگین جهانی بالا می‌‌رود. در مطالعه‌‌ای که در گزارش جدید آمده است، از مدل‌های آب‌وهوایی استفاده‌شده تا ببینند چگونه سهمیه‌‌ی جمعیت‌‌هایی از جهان که در معرض موج گرما قرار می‌‌گیرند، تغییر خواهد کرد (هر یک با شانس رخداد ۵ درصد در هر سال). این ارقام از میزانی کم‌تر از ۱۰ درصد جمعیت برای وضعیت فعلی، به رقم ۵۰ درصد در صورت  افزایش ۱/۵ درجه‌‌ای و تا رقم ۷۰ درصد در صورت افزایش ۲ درجه‌‌ای متغیر بودند.

 

اکوسیستم‌ها: صخره‌‌های مرجانی در حال حاضر با گرم و اسیدی شدن محیط اقیانوس‌ها، در سال‌های اخیر به‌‌صورت گسترده‌‌ای تخریب شده‌اند. صخره‌‌های مرجانی یکی از این دو سرنوشت غم‌انگیز را پیش رو خواهند داشت: افزایش دمای ۲ درجه‌‌ای، که طی آن ۹۹ درصد از صخره‌های امروزی ناپدید می‌‌شوند، افزایش دمای ۱/۵ درجه‌‌ای که می‌تواند بخشی از این موجودات را با تلفاتی بین ۷۰ تا ۹۰ درصدی حفظ کند. بسیاری از موجودات دیگر نیز با نابودی محل زندگی خود مواجه‌‌ خواهند شد. میزان نابودی زیستگاه مناسب برای مهره‌داران و گیاهان در صورت افزایش دمای ۲ درجه نسبت ‌‌به ۱/۵ درجه، دو برابر خواهد بود. این میزان برای بی‌‌مهرگان به ۳ برابر هم می‌‌رسد.

 

گرمایش زمین,تغییرات اقلیمی،گرمایش هوا

 

قطب شمال: قطب شمال تاکنون با سرعتی ۲ برابر نسبت به‌ متوسط سرعت گرمایش جهان، گرم شده است و این باعث شده است که یخ‌های قطبی فرو پاشند و دریای یخ‌‌زده نیز به‌طور پیوسته ذوب شود. پرش از ۱/۵ درجه به ۲ درجه سانتی‌‌گراد، می‌تواند به معنای ناپدید شدن ۱/۵ الی ۲/۵ میلیون کیلومترمربع دیگر از یخ‌‌های قطبی باشد؛ درحالی‌که اقیانوس منجمد قطب شمال به‌‌جای آن‌‌که هر ۱۰۰ سال یک‌‌بار عاری از یخ شود، هر ۱۰ سال یک‌‌ بار دچار این وضعیت خواهد شد.

 

گرمایش زمین,تغییرات اقلیمی،گرمایش هوا

 

غذا و آب: گرم شدن هوا، آب و منابع غذایی را که انسان‌ها به آن وابسته هستند، نیز تهدید می‌کند. اجازه‌‌ی افزایش دمای جهان به میزان ۲ درجه سانتی‌‌گراد باعث دو برابر شدن میزان خسارات سالانه در صید ماهی‌های اقیانوسی می‌شود؛ همچنین تعداد افرادی را که در معرض تنش آبی قرار خواهند گرفت، ۵۰ درصد افزایش می‌یابد و کاهش تولید محصولات اصلی نظیر ذرت، برنج و گندم شدت خواهد یافت.

 

تصویر زیر به‌‌ مقایسه‌‌ی وضعیت جهان در مواجهه با دو سناریوی افزایش ۱/۵ درجه‌‌ای و افزایش ۲ درجه‌‌ای دمای جهان می‌‌پردازد.

 

گرمایش زمین,تغییرات اقلیمی،گرمایش هوا

 

 

  • 18
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
ویژه سرپوش