به گزارش اعتمادآنلاین، خیلیها میگویند تهران و سایر شهرهای بزرگ ایران در واقع روستاهایی هستند که فقط از نظر وسعت بزرگ شدهاند و به هیچ وجه از نظاممندی که یک شهر مدرن باید داشته باشند برخوردار نیستند. همین موضوع این شهرها را به محلی برای گذران عمر تبدیل کردهاند نه جایی برای زندگی. این وضعیت وقتی پیچیدهتر به نظر میرسد که بدانیم شهری مانند تهران به طرز خطرناکی با گسلها احاطه شده و هر لحظه امکان دارد که یکی از آنها فعال شود.
اضافه شدن روز به روز جمعیت هم برای خودش بحرانی جدید محسوب میشود، وقتی همه اینها دست به دست هم میدهند کم کم شهرهای بزرگ تبدیل به جایی میشوند که حتی گذران عمر هم در آنها به راحتی اتفاق نمیافتد.
مسئولان وزارت راه و شهرسازی و سایر کسانی که در مدیریت شهر نقش دارند مدتها است که زنگ خطر را شنیدهاند اما تا کنون اقدام چندانی برای اصلاح زیربنایی و کلان ساختار شهرهای بزرگ صورت نگرفته است البته مدتی است که خبر از اجرای یک سند ملی به گوش میرسد. اخیراً در حرفهای وزیر راه و شهرسازی و بعضی از معاونان شهرداری تهران حرفهایی درباره «برنامه ملی بازآفرینی شهری» دیده میشود.
محمد سعید ایزدی معاون شهرسازی و معماری وزیر راه و شهرسازی درباره این سند به اعتمادآنلاین میگوید: «متأسفانه در تمام طول سالهای گذشته شهرهای ما شهروندمحور نبودهاند بلکه بیشتر خودرومحور و ساختمانمحور بودهاند. اگرچه همه این امکانات برای راحتی شهروندان ساخته شدهاند اما الآن کار به جایی رسیده که استیلای آنها بر شهر فضا را برای آسایش شهروندان محدود کرده است. امروز مخصوصاً تهران به یک پارکینگ بزرگ برای خودروها تبدیل شده است. »
او ادامه میدهد: « از طرفی شاخص امنیت کلان شهرهای ما هم شرایط مطلوبی ندارد و مخاطرات زیادی شهروندان را تهدید میکنند و وضعیت دسترسی مردم به حمل و نقل عمومی وضعیت خوبی ندارد. در حال حاضر ما ۱۴۰ هزار هکتار بافت ناکارآمد شهری در ۲ هزار و ۷۰۰ محله مختلف داریم. این محلات در ۵۴۳ شهر مختلف قرار دارند که نشان میدهد اصلاح وضع موجود نیازمند توجه بسیار ویژهای است.
در مجموع میتوان گفت که ۱۹ میلیون نفر در محلاتی زندگی میکنند که از جهات مختلف ناکارآمد محسوب میشود.البته فکر نکنید که بقیه مردم در سایر محلات شهرهای مختلف وضعیت ایده آلی از نظر شهرنشینی دارند، اینطور نیست. این محلاتی که شناسایی شدهاند وضعیت بحرانی دارند و باید به صورت عاجل به آنها رسیدگی شود.»
او با تاکید بر اینکه شرایط بحرانی تعداد زیادی از محلات در شهرهای مختلف باعث شده که برنامه ملی بازآفرینی شهری در دستور کار قرار بگیرد، میگوید: «برنامه این است که تاپایان امسال فرآیند بازنگری طرحهای جامع و تفصیلی را در ده شهر به صورت پایلوت شروع کنیم و اگر موفقیت آمیز بود به سراغ شهرهای دیگر برویم».
ایزدی همکاری تمام نهادهای دخیل در مدیریت شهری از جمله شهرداریها را یکی از نقاط پر اهمیت اجرای برنامه ملی بازآفرینی شهری میداند و میگوید: «بدون کمک و هماهنگی تمام دستگاهها نمیتوان به اجرای موفقیتآمیز این طرح که اصلاح زیرساختی و بنیادین ساختار شهری را در پی دارد، امیدوار بود. ضمناً ما بر روی جلب مشارکتهای مردمی هم حساب ویژهای باز کردهایم که برای رسیدن به این هدف باید آگاهی بخشی زیادی انجام بدهیم و مردم را برای مشارکت در اصلاح ساختار شهر قانع کنیم. همچنین باید تسهیلات مناسبی برای این کار در نظر گرفته شود.
مهره بعدی که نقش به سزایی در اجرای این برنامه ایفا میکند بخش خصوصی است و با ما جدیت به دنبال جذب این بخش هستیم. در واقع برنامه دولت در این زمینه، این است که بیشتر بر نقش نظارتی، تشویقی و تسهیل گری تمرکز داشته باشد.»
به گفته ایزدی قرار است برنامه ملی بازآفرینی شهری با رئیسجمهوری در یکی از محلات ناکارآمد کشور آغاز شود و بعد با در بقیه نقاط هدف به اجرا در بیاید.
فاطمه رجبی
- 9
- 3